Yeşil muz, sarı muzun olgunlaşmamış halidir. Yeşil muzun faydaları, sağlığa olumlu etkileri makalemizde bu muzun sağlığımıza olan etkiletinden bahsettik. Yeşil muzun çeşitli tüketim şekilleri vardır, kabuğunu soyar soymaz yiyebileceğiniz gibi, haşlayıp, kızartıp da yiyebilirsiniz. (Bu uygulamalar bizim yemek kültürümüzde görülmüyor, yabancılar yeşil muzu genelde böyle yemeyi tercih ediyor) Yeşil muz, lif, vitamin ve mineral gibi besin değerleri açısında için iyi bir kaynaktır, kan şekerini kontrol etmenize yardımcı, kilonuzu korumanızı sağlayan, kötü kolestrolü düşüren nişasta içerir.

Dirençli nişasta deposudur
Dirençli nişasta, sindirim sistemindeki enzimler tarafından bozulamadığından, nişastadan çok, lif gibi özelliklere sahip bir besin öğesidir.Lif ise bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayan, kötü kolestrolü düşüren, sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayan mineralin adıdır. “Pacific Health Dialog.” dergisi 2010 yılında yayınlanan makaleye göre yeşil muz yük miktarda dirençli nişasta içerir.
Beslenme programınıza yeşil muz gibi içerisinde dirençli nişasta bulunan yiyecekleri dahil ederek, kan şekerini kontrol altına alabilir, diyabet riskini azaltabilir ve kötü kolestrol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarını önleyebilirsiniz.

Lif açısından iyi bir kaynaktır
Dirençli nişasta deposu olmasının yanı sıra, muz, açısından da zengin bir meyvedir.
1 su bardağı muz, 3,6 gram lif içerir, ki bu rakam günlük lif ihtiyacınızın %14’üne tekabül eder.Lif ayrıca diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Buna ek olarak, lifli gıdalar sindirimi yavaşlatır, uzun süre tok tutar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Potasyum oranı yüksektir
Olgunlaşmış sarı muzda olduğu gibi, yeşil muzda da potasyum potasyum minerali bol miktarda bulunur. 1 su bardağı haşlanmış yeşil muz 531 miligram potasyum içerir. Beslenmenize potasyumlu yiyecekleri yardım etmek, kan basıncı kontrolüne yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği, kalp sağlığı için günde 4700 miligram potasyum tüketmeyi öneriyor. Ancak, yüksek potasyumlu gıdalar herkes için güvenli değildir.
Şayet kanınızdaki potasyum değerleri yüksekse yahut böbrek rahatsızlığınız varsa, yeşil veya sarı ne kadar muz yiyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız.

B-6 vitamini açısından zengindir
Yeşil muz, ayrıca B-6 vitaminin de iyi bir kaynağıdır.
1 su bardağı haşlanmış muz günlük b-6 ihtiyacınızın %39’unu karşılar.
B-6 vitamini vücudunuzda 100’den fazla enzimatik reaksiyonda önemli bir rol oynar.
B-6 ayrıca, bedene oksijen taşıyan hemoglobin proteinin oluşumu için de gereklidir.
B-6’nın bir diğer fonksiyonu da kan şekerini kontrol etme özelliğne sahip olmasıdır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir