Over kisti olarak da bilinen yumurtalık kisti, yumurtalığın içerisinde veya üst kısmında oluşan dokudur. Doku içerisinde genellikle sıvı bulunur. Kese şeklinde ya da kitle olarak nitelendirilir.

Üreme çağlarında veya menopoz dönemlerinde daha sık görülen sorunlardır. Genellikle kendiliğinden geçen kistler için ameliyata gerek yoktur. Bu tip kistlerde kanser riski çok az görülür.

Yumurtalık Kisti, Belirtileri ve Tedavisi | 1

Yumurtalık kisti Çeşitleri

Fonksiyonel kistler, yumurtalık kistlerinin en sık görülen çeşitleri olarak bilinmektedir. 1,5- 2 aylık süreçte kendiliğinden iyileşen, geçen kistik oluşumlardır. Teratom kistleri genellikler; yağ dokuları, deri dokuları, kıl ve saç dokusu gibi farklı dokulardan oluşur.

Teratom kistlerinin büyümesi, hormonlara bağlı olarak gelişir ve genellikle üreme çağlarında görülür. Yumurtalık kistlerinin diğer bir çeşidi ise kistadenomlardır. Yumurtalığın dış yüzeyinde bulunan kist türleridir. Bu tür kistler ise diğer kistlere oranla daha büyük boyutlara ulaşabilir ancak çok riskli değillerdir.

Sık görülen yumurtalık kisti türlerinden biri de; çikolata kistleridir. Endometriozis kistleri olarak bilinen türler, yumurtalıkta çıkar ve içerisi kan ile doludur.

Yumurtalık Kisti, Belirtileri ve Tedavisi | 2

Yumurtalık Kisti Nasıl Anlaşılır?

Jinekolojik muayene ile belirlenen yumurtalık kistleri, ultrason ile tanı edilir. Karından ya da hazneden yapılan ultrasonografik muayene ile tespit edilir. Kistin türüne, hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Genellikle birkaç adet döneminde iyileşen ve tamamen geçen kistler, kontrol edilerek tedavisi belirlenir. Çok nadir olarak ameliyatla alınırlar.

Yumurtalık kistleri hakkında önemli bilgiler Tıklayın !

Yumurtalık kisti olanlar? Tıklayın !