Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 14 aylık bebek beslemsi gelişimi boy kilosu herşeyi

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
selam kızlar benim kızımda 2 gun sonra 14 aylık olacak inşallah. 13 kilove boyu 82cm. hala yürümüyor yürümesi için elini tuttugumuzda kendini kere atıyor :KK14: herkes de aa yürümüyor mu deyince canım çok sıkılıyor sanki ben istemiyorum :KK47:[/QUOTE



]
biz anneler bebişlerden çok şeyler bekliyor kimse halinden memnun değil bizimkiler fırlama yerinde durmuyorlar bu yüzdende kilo almıyolar seninki de maşallah sübanallah güzelmiş kilosu bu yüzdende hemen yürümüyor e nasıl memnun kalıcaz :)))) her çocuk bir değil bence kısa bi sürede yürümeye başlar yüremeye başlayıncada azıcık otursa dersin :nazar:
 
Yeni doğan Bebek Bakımı

Günümüzde eskiden olduğu gibi geniş ailelerde yaşanmadığı için, evlenen genç çiftler bebek bakımı konusunda yanlarında tecrübeli büyüklerinin bulunmamasından dolayı endişe duyuyorlar. Bu yüzden yeni doğan bebeklerinin bakımı sırasında, en küçük olaylarda hemen doktorlara koşuyorlar. Peki yenidoğan bebek bakımı nasıl yapılır ? Yeni doğan bebelerimizin beslenmesi nasıl olmalıdır ? 0-1 yaş grubu bebeklerin altı nasıl değiştirilir ?

Biz yetişkinlerin bağışıklık sistemleri bebeklere nazaran kuvvetlidir. Bu yüzden yetişkileri etkilemeyen çoğu bakteri ve virüsler dünyaya yeni gelmiş savunmasız, korumasız bebeğinizde ciddi hastalıklara sebep olurlar. Bu nedenle bebeğinizin aşıları tamamlana kadar, çevrenizdeki kimsenin öpmesine, ellerini yıkamadan bebeğinizi kucağına almasına, dokunmasına, temasa kurmasına izin vermeyin.

Yenidoğan bebeklerde öpücük hastalığı:
Yeni doğan bebeklerde öpücük hastalığı, ciddi sorunlara sebep olan bir hastalıktır. Bu yüzden çevrenizdekilerin, yenidoğan bebeğinizin ellerine dokunmalarına, onları öpmelerine, yakın temas kurmalarına izin vermeyin. Bebeği sevmenin en sağlıklı yolu ayaklarından sevmektir. Gelen misafirleriniz bebeği kucaklarına almak isterlerse ve sizde buna karşı koyamayacak bir durumda iseniz, daha önceden hazır bulunduracağınız tülbentleri misafirlerin omuzlarına örtün ve bebeği o şekilde verin. Böylelikle bebeğinizin ağzı onların kıyafetlerine temas etmemiş olur. Ayrıca mutlaka dışarıda giydiğiniz kıyafetler ile bebek odasında girmeyin.

Bebeğin Kilo Kaybetmesi:
Yeni doğan bebeğiniz hastaneden çıktıktan sonra, vücut yapısında göre kilosunun yüzde 10′nu kaybedecektir. Fakat 2-3 hafta içersinde kaybettiği kiloyu geri alacaktır.

Bebeğin Hapşırması:
Yeni doğan bebekler çok sık hapşırma eğilimi gösterirler. Yenidoğan bebeğin hapşırmasın onun hasta olacağının belirtisi değildir. Bebek genzine kaçan toz parçalarını temizlemek için hapşırma eğilimi gösterir. Hastalandı, hastalanacak, grip oldu gibi endişelere kapılmayın.

Bebeğin Hıçkırması
Yeni doğan bebekler genellikle hıçkırırlar. Bebeğin hıçkırması normal bir durumdur. Anne tarafından emzirilmesi ile hıçkırma giderilebilir.

Bebeğin Uykusunda Sıçraması
Yenidoğan bebek, dar ortamdan geniş ortama geçtiği için uykusunda sık sık zıplar, sıçrar. Bu da normal bir durumdur. Kundak ile giderilebilir.

Bebeğin İlk Çişi ve İlk Kakası
Yeni doğan bebekler ilk çişini, doğumdan sonra 24 saat içersinde, ilk kakasını da doğumdan sonraki 48 saat içersinde yaparlar.

Bebeğin Giyimi
Bebeğinizi, soğuktan üşür endişesi ile kat kat giydirmek çok tehlikelidir. Oda sıcaklığı olan 23-24 derece civarında iken 1-2 kat kıyafet yeterli olacaktır. Bebeğinizin burnu ve ensesindeki sıcaklığı kontrol ederek, üşüyüp üşümediğini kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizi kat kat giydirirek, terlemesine sebep olabilir ve sıcaklık farkından dolayı hasta olmasına sebebiyet verebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin ayakları ve elleri ilk 3-4 hafta süresince mor olacaktır. Bu da sizi endişeye sevketmesin.

Bebeklerin Bıngıldağı
Yenidoğan bebeklerin başında bulunan bıngıldağı çok hassas olur. 12 – 18 ay sonrasında bebek bıngıldağı kapanmış olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Bebeklerin burnunun tıkanması çok normal bir durumdur. Doktorunuzun kontrolünde, eczanelerde satılan serum fizyolojik su damlatıp, bebeğin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Memelerde Şişlik
Bebeklerin memelerinde genelde şişlik olabilir. Masaj veya baskı uygulamayın. Doktor kontrolünde hareket edin.

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık
Yeni doğan bebeklerde şaşılık çok sık görülen bir durumdur. 3 – 4 ay gibi süre geçtikten sonra, bebeğinizin göz kasları kuvvetlendikçe düzelecektir. Doktor kontrolünde hareket edin.

Yeni doğan bebeklerde sarılık
Yeni doğan sarılığı sık sık rastlanan bir durumdur. Sarılık hastalığını gidermenin en iyi yolu, bebeğinizi sık sık emzirmektir. Bebeğinizi emzirin ki kaka yapabilsin ve yenidoğan sarılığını daha kısa sürede atlatsın. Gözün beyazı ve yüzü sarı ise, parmak ile cildine bastırdığınız yer sarı oluyorsa, çok uyuyorsa sarılık değerleri yüksek demektir. 3-4 haftadan uzun sürerse dikkat edilmelidir. Ve kan uyuşmazlığı varsa bebekte sarılık daha çok görülecektir.

Bebek Çok Kaka Yapıyor, Yeşil Renkte Kaka Yapıyor
Yeni doğan bir bebek günde ortalama 4-9 kez kaka yapabilir. Eğer kaka yapmıyorsa, beslenmede sorun var demektir. Doğru ve düzenli meme emen bir bebeğin kakası sarı renktedir. Yeşil kaka, bebeğin çok emdiğini gösterir. Yeşil kaka, çok emdiği için barsaklarda işlenmeden atıldığını gösterir. Üşütmekle herhangi ilişkisi yoktur.
Bebeğe Pişik Kremi Sürmek (Bebeğin her altını değiştirdiğimde pişik kremi sürmeliyim)
Pişik kremleri yoğun ve kalın bir yapıya sahip olduğu için, sürdğünüz bölgenin hava almasını engelleyecektir. Bu sebepten dolayı bebeğiniz ilerki dönemlerde mikroplara karşı bağışıklık kazanamayacaktır. Pişik kremi bebeğinizde pişik varsa sürülmedilir. Bebeğinizde pişik olmaması için altını bağlarken, kuru olmasına dikkat ediniz. Nemli popo bağlanması pişiğe sebep olacaktır.

Bebek Bakımında Islak mendil kullanalır mı?
Piyasada satılan, çoğu ıslak mendilde çeşitli kimyasal maddeler bulunduğunda dolayı, her ıslak mendili kullanmayın. Bebeğin alt temizliği 1. aya kadar pamuk ve su ile yapılmalı. Bu dönemde ıslak mendil tahriş edici olabilir, pişik oluşturabilir. 3 – 4 haftadan sonra katkı maddesi ve parfüm içermeyen ıslak mendil kullanılabilir.

Bebek Nasıl Yatırılır?
Bebeğinizi her zaman sırtüstü yatırılmaya özen gösterin. Ani bebek ölümü sendromu denilen, ilk 1 yaşta sebebi belli olmayan kayıpların çok büyük bir kısmı yüzüstü yatırılan bebeklerden dolayı olduğu bilinmektedir. Yüzüstü yatırılan bebekler nefes almakta zorluk çekerler. Bebeğin yatağında yastık ve çok fazla örtü bulundurmayın. Yatağının kenarındaki parmaklıkların boyunun başının geçemeyeceği, sıkıştıramayacağı büyüklükte olması gerekiyor.

Yenidoğan bebek ateşlenirse ne yapacağım?
Bebeklerde 37 – 37,5 derece ateş normaldir. Ancak 38 derecenin üzerine çıkan bir ateş durumunda, bebeğinizi doktorunuza gösteriniz. Yenidoğan bebeklerde ateşi evde düşürmeye çalışmayın, ilaç vermeyin. Kıyafetlerine dikkat edin, fazla kat kat giydirmişseniz üzerini açıp, ateşini tekrar ölçün.

Yenidoğan bebeklerde emzik zararlı mı?
Bebeklerde emziğin, annesini biraz rahatlatması dışında hiçbir faydası yoktur. 3 – 4 haftadan sonra bebeğe emzik verilmesi daha iyidir. Çünkü emziğe alıştırılan bebekler, anne sütünü daha erken bırakıyor. Meme başı şaşkınlığı durumuna kapılarak, anne memesinden vazgeçiyorlar. Emziğinizin hijyenine, sürekli temiz kalmasına da dikkat etmek çok kolay bir durum değildir.

Bebeğin Kusması
Bebekler karnı doyduktan sonra ve gaz çıkarırken bir miktar kusması normal bir durumdur. Ancak, aşırı fışkırır tarzda, yeşil renkli kusması veya emmede azalma, karın şişliği gibi durumlar varsa acil sayılır. Mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yenidoğan Bebek Su İçer mi?
Yenidoğan bebeğe 6 ay kadar su vermemek lazım. Çünkü bebek suyu %80′i su olan anne sütünden karşılamaktadır. Dışarıdan verilen her şey bebek açısından bir enfeksiyon riski taşır. Bu yüzden ellerin sık sık yıkanması, biberonların steril edilmesi gerekir.


Bebeğin Sağlığı ve Başını Kontrol Etmesi

Bebeğin kasları doğumdan sonra oldukça zayıf olacağı için başını kontrol etmekte çok zorlanacaktır. Yaşamın ilk aylarında başını eğme, kaldırma ve sallama gibi eylemleri gerçekleştiremeyecek ve başını çok az kontrol edebilecektir. Yaklaşık 1 aylık olduğunda başını kaldırma aktiviteleri artacaktır. Özellikle sır üstü yatarken veya elinizde taşırken baş bölgesine dikkat etmelisiniz. Onun başının aşağı hızlı ani hareketlerle düşmesi veya sallanması boynuna kalıcı hasarlar verebilecektir.

4. Ayına geldiğinde oturabilme ve yatabilme esnasında başını sağa ve sola kolaylıkla döndürebilecek kabiliyeti yakalayacaktır. 4. Ayda bu aktivitelerden yoksun ise bebeğinizde bir anormal durum söz konusudur ve hemen doktora başvurmalısınız. Bebeğiniz başını 45 dereceden fazla sağa sola kaldıracaktır. Bu onun boyun kaslarını gelişimini artırmaktadır.

Bebeğinizin 6. Ayında başına hâkim olacak güçlü ve istikrarlı kaslara sahip olacaktır. 6. Ayda başını mümkün seviye dik tutmalısınız. Onu bir koltuğa veya sandalyeye oturturken başını dik tutacak şekilde sırtını yaslamasını sağlamalısınız. Beşiğinde, herhangi bir yerde veya bacağınızda sallarken mutlaka başını havada tutacak yastıklar koyun ve onunla göz göze gelmeye çalışın. Bu bebeğinizin hislerinin ve sezgilerinin kas gelişimine destek vermesini sağlayacaktır. Bebeğinizin yaşıtlarına göre gelişimi biraz ilerde veya biraz geride olabilir. Ancak 6. Ayda kendi başını bir miktar kontrol edememe durumu kesinlikle sorunların ve anormalliklerin olduğunu göstermektedir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaslar merhaba.. bir dertli de burda var. Kizim 13.5 aylik sadece 7.8 kilo ve 73 cm.. zorla yediriyorum hep. Bizle sofrada pek yemiyor, kahvaltisi hala karisik halde. Ne yumurta ne peynir tek olunca agzina surmez. Memeye de cok duskun degil.. calisiyorum zaten. Oglen azcik, aksamuzeri ve gece azcik emiyor o kadar. Gunde toplasan 15 dakika emmez. Cok uzuluyorum. Duzelme oluyor mu zamanla? Bir de hala yurumuyor. Sadece elimizi tutarak geziyor. Butun aksam evi turluyoruz. O kadar yorucu ki. Bu yeme sorunlari, yurumemesi falan iyice bunaldim..
 
Benim kızımda bir hafta sonra 14 aylik olucak.kilosu az zayif diye cok kafama takiyorum.boyu 77 cm kilosu da 8.800 gr
Yurumuyorda ama cok hareketli.istahsiz hep.
 
Kizim 14 aylik 7.5 kilo 70cm boyu altinci ayina kadars herses normaldi disleri cikti ondan sonrada dha kilo alamadi cok istahsizdi son bir ayakadar cok
Sukur duzeldi istahi doktora goturdum tahlil yaptirdim kemik olcumu yaptirdim hersey normal neden kiloalmiyo anlami
yorm asiri hareketli yuruyoda ondan mi acaba diye dusunuyorm 2 3aydir ayni kiloda kafayiiycem bide su etrafimdakilr devamli zayif zayif diyince ken
dimi olduresim geliyo ne ypicam bilmiyorum yaa:emir_bebek: pskolojim bozuldu artik:-:-)-:-)-:-)50:
Merhaba konunun üzerinden çok geçmiş. İnşallah mesajımı görürsünüz. Şuanda bende aynı durumdayım. 14 aylık 8 kilo her türlü tahlil yapildi sorun yok fakat kilo almıyor. Ve boyumuz çok geride. Sizin kızınız şuan ne durumda. Bana yardımcı olur musunuz
 
X