18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.492
18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı saraylarında kadınlar nasıl giyiniyordu? İşte Osmanlı Kadını ve saray giysileri!

52116.jpg

12345678

Osmanlı kadınlarının şıklığı günümüzde hala canlılığını koruyan bir konu. Dönem kadınının kıyafetleri, nasıl giyindiği ve moda kuralları hala büyük ilgi uyandırıyor.

Muhteşem Yüzyılın büyüleyici kostümleri büyük tartışmalara yol açmış ve dizinin özenle çalışan kostümcüleri Osmanlı kadınlarının kıyafetlerini yanlış yorumladığı iddia edilmişti.

Moda zaman içerisinde kendini tekrar eden fakat farklı formlarda ortaya çıkan bir olgu. Son dönemlerde Avrupa'yı etkisi altına alan şalvar pantolonlar, doğu motifleri ve kaftan stili üstler Osmanlı'nın moda yansımalarının hala canlı olduğunu gösteriyor.

2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi, Gediz Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından hazırlanan çalışmada 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı saraylarında kullanılan kadın giysileri ele alınıyor. Sizler için bu araştırmayı inceledik. İşte 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Sarayında giyilen kadın giysileri…

52117.jpg

12345678
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

18.yy da Avrupa’daki değişim Osmanlı ekonomisini de etkilemiş ve
zamanla Osmanlı toprakları yabancılar için açık bir pazar haline gelmiştir.

18. ve 19.yüzyıllardaki sosyal olaylar Osmanlı giyim anlayışını önemli ölçüde etkilemiştir. Tanzimatın ilanı ile halk serbest ve sosyal yaşama eğilim göstermiş ve kadına
verilen haklar sayesinde Osmanlı kadını giyiminde önemli değişiklikler yapmıştır.

Meşrutiyetin ilanıyla da Osmanlı kadının kıyafetlerinde Avrupa modasının izleri görülmeye başlandı.


52118.jpg

12345678
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

18. yüzyıl kıyafetleri çok süslü ve kullanışsızdır. Bu dönemde kullanılmaya başlanan sentetik boyalar sayesinde renk ve desenlerde artış olmuş ve dönem kadınının giysileri zenginleşmiştir.

Lale devrinin değişen sosyal hayatı kadın kıyafetlerine de yansıyor ve kadınların üzerinde genellikle üç etekli, sim sırma işlemeli gösterişli elbiseler görüyoruz.

52119.jpg


18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

Bürümcük isimli kumaş yaz aylarında kadınların en fazla tercih ettiği materyel.

Elbiselerin altına giyilen şalvar topuk üstünden bir düğümle bağlanır ve kadınlar kıyafetlerini üst üste giymelerine rağmen uyumlu görünürler

52120.jpg

123456789
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

19. yy'da iş hayatın atılan Osmanlı kadının kıyafetlerinde sadelik ve rahatlık ön plana çıkıyor.

Bu dönemde kadınlar, önden açık, düşük uzun kollu, Şam ipeğinden
elbise ve yeşil kuşak ile, ayak üzerine zengin görünümlü drapelerle düşen geniş şalvarlar giymişlerdir.

52121.jpg

23456789
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

İpek gömlekler çalışma hayatındaki kadına hareket rahatlığı sağlayacak şekilde geniş dikilmiştir. Elbiselerin kol ağzına ve etek ucuna süs olarak ipek malzemeden tığ oyaları uygulanmıştır.

Dekoltesi oldukça açık bırakılan yaka, giyenin zenginlik derecesine uygun değerde bir mücevherle iliklenmiştir.

İç gömlekleri, topuklara kadar uzun, ipek şalvarın üstüne giyilir ve şalvarlar için canlı renkler ve kaliteli kumaşlar tercih edilirdi.


52124.jpg

3456789
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

Türk kadınları baş süslemelerine ayrı bir önem vermiştir. Uzun saçlılar, ince örgülerini incili kurdelelerle bağlayarak önde ve yanda zülüfler bırakmışlar ve kalpak (hotoz) giymişlerdir.

Baş yapısına göre daha küçük yapılan hotoz, saçların üstüne oturtularak saçlara uygun bir tarzda kullanılmaktadır.

Hotozlar, kışın kadifeden, yazın ince ipek kumaşlardan yapılmıştır.Hotozların etrafı, zevk ve zenginlik derecesine göre çiçekler, değerli taşlar ve pırlantalı iğnelerle süslenerek, sırma ipekli çevrelerle (başörtüsü) kullanılmıştır.
52125.jpg

456789
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

II. Abdülhamit döneminden itibaren büyük şehirlerde bindallı elbiseler yerini, Batı etkisinde uzun etek ve ceketten oluşan takımlara bırakmıştır.

Bu etek ceketlerin yapımında atlas, tafta ve münakkaş gibi ipekli kumaşlar kullanılmış ve bindallı tarzındaoldukça uzun kuyruklu etek ve korsajlı ceketler dikilmiştir.

Bu gelinlikler daha sonraları yerlerini tafta ve sim dokumalı ipekli kumaşlardan uzun, kloş etekli, korsajlı, balenli, vücudu saran üstlü, pelerinli kıyafetlere bırakmıştır.

52126.jpg

56789
18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

Bu giysilerle krep oyalı başörtüleri, renk ve işlemeye uygun olarak kışın, diz hizasında ve bele oturan içi kürklü kadife mantolar giyilirdi.

Giysinin aynı rengi ve işlemesine uygun olarak kumaş ya da deri ayakkabı ve çantalar kullanılırdı. Giysilerdeki batılılaşma ayakkabı modellerine de yansımıştır.
elmaelma.com
 
X