Doğuma Hazırlık Bebek Odası Nasıl Olmalı ?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

minervabs

Guru
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2010
239
160
Bebek Odası Nasıl Olmalı ? Ben internetten derlediklerimi aşağıda sıraladım, siz de güvenilir kaynaklardan bulduklarınızı eklerseniz güzel bir rehber hazırlamış oluruz.



Bebek odası nasıl olmalıdır?
Yeni doğmuş bebeğiniz ilk aylarını atlattıktan sonra sizin odanıza yakın bir yerde ama kendi ayrı odasında yatmalıdır. Böylece, gece uyanmaları sırasında bebeğinize yakın olup kolay müdahale edebilirsiniz.
Uzmanlar ideal bir bebek odasının 12-15 metrekare ve en az bir penceresinin olması gerektiğini belirtiyorlar.
Bebeğinizin odası 22 derecenin altında ya da üstünde olmamalıdır. Yeni doğan bebeklerin duyu organları çok hassas olduğu için oda sıcaklığındaki en ufak derece farklılıklarından bile etkilenir.
Duvarlar;
Bebek odasında yağlı boya ya da kireç bazı boyalar yerine çabuk kuruyan, anti bakteriyel boyalar kullanmanız bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Odanın rengi bebeğin zihnini ferahlatacak renklerden seçilmelidir. Koyu renkler bebeğin zihnini yorar, duygusal açıdan performans düşüklüğüne neden olur. Pastel renkler üzerine birkaç canlı renkli detay kullanımı bebeğiniz için ilgi çekici olacaktır.
Kağıt ya da boya hangi malzeme kullanılacak olursa olsun duvarlar silinebilir olmalıdır. Boya kullanılacaksa kokusuz bakteri barındırmayan su bazlı boya tercih edilmelidir. Boyanın altına anti-bakteriyel astar kullanılabilir. Pastel renkler güzel durur fakat gerçekte bebeğin dikkatini kırmızı, beyaz siyah gibi kontrast yapan canlı renkler çeker.
Odanın boya badanası mutlaka bebek doğmadan en geç 4 ay öncesinden yapılmalı ki boya ne kadar su bazlı olsa da boya kokusunun odadan çıkması lazım.
-Tavan;
Odanın tavanını da göz ardı etmeyin. Bebekler yukarı bakarak çok zaman geçirirler. Tavana da odanızın temasına uygun şekiller, ya da oyuncak dükkanlarında satılan fosforlu yıldızlardan yapıştırabilirsiniz. Duvarlar yağlıboya ya da kağıt ise tavan mekanın hava alması için plastik boya olarak tercih edilmelidir.
-Pencereler;
Bebeğinizin temiz havaya ihtiyacı olacağını göz önünde bulundurarak bebek odasını evin caddeye bakan tarafında hazırlamamanız onun sağlığı için daha faydalı olacaktır. Ayrıca sadece hava kirliliğinin değil, ses kirliliğinin de bebeğinizi rahatsız edeceğini unutmayın.
Pencerelerin çift cam, ısı ve ses yalıtımlı olmaları tercih edilmelidir. Yaz için sineklik, güneş için stor düşünülmelidir. Terleme sonucu su birikintisi oluşturmaması için doğramaların tahliye kanallarının tıkalı olup olmadığını kontrol edilmelidir.
Yeni doğan bebeklerin solunum yolları oldukça hassastır. Bu yüzden odasındaki ısıtıcı ya da radyatörün üzerine su koyarak odanın kuru havasını yumuşatıp bebeğinizin daha az etkilenmesini sağlayabilirsiniz.
Odanın perdelerinin bebeğin çok erken saatlerde gün ışığı yüzünden uyanmaması için yeteri kadar kalın olmasına özen gösterin.
-Zemin;
Odanın zemini ahşap ya da mantar zemin olmalıdır. Halıyla kaplı bir oda da toz ve alerjik maddelerin birikimi daha kolay olur. Mermer, taş zemin ya da seramik gibi malzemelerin ısı emme özelliği bebeğinizin odasının havasını değiştirir ve daha geç ısınmasını sağlar.
En sağlıklı döşeme seçeneği parkedir. Hem sıcak bir malzemedir, hem de temizliği kolaydır. Halı alerjik bir malzemedir. Odayı halı kaplamayı düşünüyorsanız iyi bir elektrikli süpürgeniz olmasına dikkat edin.
Mobilyalar
Mobilyalar dayanıklı ve kaliteli bir malzemeden yapılmış olmalıdır.
Bebeğinizin büyüme hızını göz önünde bulundurarak kullanışlı ve uzun ömürlü mobilyalar tercih edin.
Mobilyalarda bulunan köşelerin yuvarlak hatlı olmasına dikkat edin ve mobilyaların hiçbir yerinde cam malzeme kullanılmadığından emin olun.
Mobilyanın monte edilme aşamasından sonra çekmece aralarını iyice temizleyin. Monte sırasında çıkan talaş bebeğinizin kıyafetine bulaşabilir ve hassas cildine zarar verebilir.
Bebeğinizin odasını lüzumsuz eşyalarla doldurmayın. Havalandırma sırasında hava akşını önleyebilecek gereksiz tüm eşyalardan kurtulun. Bebeğinizin doğumuyla beraber yakınlarınızdan gelen oyuncakların hepsini bebeğinizin odasına doldurmayın. Pelüş, plastik, elyaf gibi ürünlerden yapılan oyuncakların fazlalığı hem odanın havasını etkiler hem de toz tutar.
Mobilyalarda çam, gürgen, kiraz, dış budak ağaçları veya mdf tercih edin. Ağaçlar özel seçilip kurutulmuş, boya ve cilaları toksin madde içermeyen, tercihen su bazlı, bebeğe zarar vermeyecek maddelerden seçilmiş olmalı; keskin köşe bulunmamalıdır. Mobilyalar bebek doğmadan en az bir ay önce alınmalıdır ki yeni eşyaların vereceği rahatsız edici koku bebeğiniz doğana kadar azalsın.
Yapılan araştırmalar, metal malzemelerin manyetik alan üreterek, insan organizmasını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Metal, bebeğin de kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabiliyor. Bu nedenle, bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmamalı.
Yatak;
Parmaklıkları inip kalkabilmeli, sağlam ve tercihen masif ağaçtan olmalı. Parmaklık aralıkları 5 cm ila 7 cm arası olmalı (ideali 5 cm dir. Azı istenen hava akımını engellerken, çoğu tehlike oluşturur.) Parmaklıkların üst bazası plastik koruyucu ile kaplanmış olursa çok iyi olur çünkü diş çıkaran bazı bebekler burayı kemirmekte ve mobilyanın toksin madde içerebilen boyasını yiyebilmektedirler. Bu koruyucular bazı bebek mağazalarında satılmaktadır. Yatağın alt suntası tercihen kademeli olmalı (bebek küçükken üst kademe kullanılır ve bebeğe rahat ulaşılır ama bebek hareketlenip yatağında kalkmaya başlayınca kademe aşağı indirilerek bebeğin güvenliği sağlanır.) Yatağın altı çekmece olarak değerlendirilebilir.
Yün ve pamuk yatak yerine antibakteriyel,doğal kauççuktan imal edilmiş lateks yataklar kullanmanız önerilir. Bebekler için özel yapılmış yataklardan kalite onay belgeli yatak ürünleri seçilmelidir. Yatak alırken bebeğinize uygun olmasına dikkat edin. Çok sert veya çok yumuşak yatak almayın. Fazla sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. En uygunu orta sertlikte (yarı ortopedik) bir yataktır. Yün veya pamuk yatak kullanmak doğru değildir. Ayrıca kullanılmış yataklar (örneğin bir başkasının çocuğundan kalma, yıllarca saklanan anne/babanın çocukluğundan kalma yataklar) da kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu tip yataklar mikrop ve bakteri yuvasıdır.
Bebeğin yatağı karyolaya tam oturmalı bebeğin kolunu bacağını ya da başını sıkıştırabilecek kadar boşluklar olmamalıdır.
Yıkanabilir yatak koruyucu kullanmak yatağınızın temiz kalmasını sağlar. Çarşaf ve yatak arasına sıvı geçişini alez kullanarak önleyebilirsiniz çünkü bebeğin çişi, kakası veya kusmuğu sızabilir. Çarşafın altındaki yatağı ıslatır ve kötü kokmasına sebep olur.
Odada yatağın konumu hava akımı, kalorifer, direk güneş ışığı veya başka bir ısı kaynağından uzak olmalı.
-Alt açma Ünitesi;
Annenin belinin ağrımaması için alt açma ünitesinin boyutları doğru ayarlanmalı. Tezgahın eni 70 cm civarında ve yanları korunaklı olursa daha kullanışlı olur.
-Dolap;
Mutlaka alacağınız dolabın iç genişlik ölçüsünün büyük insan askısı girebilecek şekilde 55 cm olmasına özen gösterin (Birçok firma bu ölçüyü küçük tutar.) Dolap kapaklarında kullanılan dekoratif camlar çocuğunuz için büyük tehdit oluşturur. Tercihen kapakları masif seçin. Şeffaf istiyorsanız da plastik esaslı bir malzeme olmasına özen gösterin. Dolap alt bazasının çıkabilir ve yüksek olması temizlik açısından size rahatlık sağlar. Çekmeceler raflardan daha kullanışlıdır. Dolap modülleri modüler tercih edilebilir. Böylece bir taşınma durumunda farklı bir mekanda farklı bir kombinasyon oluşturulabilir. Ya da çocuk büyüdükçe ihtiyacı doğrultusunda yeni kombinasyonlar yaratılabilir. Bir parçanın komedin olarak kullanılması gibi.
-Aydınlatma
Aydınlatmada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi avizeden gelen ışığın bebeğinizin yüzüne vurmamasıdır. Oda, yan aydınlatmalar kullanarak bebeğinizin gözlerini yormayacak bir düzenlemeyle hazırlanmalıdır. Kesinlikle unutulmaması gereken bir ayrıntı ise aydınlatma anahtarlarının bebeğinizin elinin ulaşamayacağı yerlerde olmasıdır.
-Tekstil
Bol dantelli, fırfırlı, fiyonklu örtüler, sepetler şık ve gösterişli görünmesine rağmen kıvrımlar arasında toz oluşacağı ve sinek, böcek saklanabileceği için tercih edilmemelidir. Kolay yıkanıp ütülenebilen nevresim takımları seçmek yerinde olacaktır.
Bebek yorganı çok ağır olmamalıdır. Daha önceden kullanılmış yorganları tercih etmeyin. Ayrıca makine de yıkanabilir olması, temizlik açısından avantaj sağlar.
Yatak takımlarında sentetikten kaçınılması yeni doğan bebekler için onu sıcaktan bunaltmayacak pamuklu örtüler ve ince battaniyeler kullanılması bir yaşından sonra ise hafif ve sıcak tutan bir yorgan seçilmesi gerekir.
Bir yaşından küçük bebeklerde yorganlar, kalın örtüler kullanılmamalıdır, bebeklerin yakalama refleksi olduğu için başına çekebilir, başını kapattığında indirmeyi bilemeyeceği için de bir süre sonra oksijen bitmesine ve kalın örtünün altında karbondioksit solumasına sebep olabilir. Soluduğu havayı soluyarak bebeğin ölümüne dahi sebep olabilir. Onun için ilk 3 ay boyunca delikli battaniyeler kullanılmalıdır. Ama kendisi dönmeye başladığında üzerindeki örtüyü sürekli atacaktır, o zaman da kolunu, bacağını kapatan tulumlar giydirilmelidir.
Bir yaşından sonra ağır bebek yorganları yerine hafif ve yıkanabilir olanları kullanılmalıdır. Kuş tüyü yorgan kullanılmamalıdır. Hem bebeği görmenize engel olacağı, hem de boğulmalara yol açabileceği için kenarlara yastık konmamalıdır.
Boğulma tehlikesine karşı bebekler en azından 2 yaşına gelene kadar yastık kullanılmamalıdır. Ani bebek ölümlerine karşı bebekler sırtüstü yatırılarak uyutulmalıdır.
Bebeğin çarşafı gergin olmalı, çünkü küçük bir kıvrım dahi bebeğin canının yanmasına sebep olabilmektedir.
Bebek nevresim takımlarını ve kıyafetlerini kullanmadan önce mutlaka sabun ve çok gerekli ise bebek yumuşatıcıları ile yıkayın ve ütüleyin ki imalat sırasındaki kimyasallardan ve kir tozdan kurtulsun.
Yatak örtüleri ve diğer tekstil ürünlerinde,kolay temizlenebilir nefes alan %100 pamuklu doğal kumaşları tercih edilmelidir. Yatak kenar, baş ve ayakucu korumalarının uygun yükseklik – uzunluk ve kalınlıkta olmasına dikkat edilmelidir. Yatak malzemesi kadar yatağı çevreleyen korunaklı kumaş da pamuklu ve korunaklara bağcıklarla tutturulabilir olmalıdır. Yatağın kenarına koyacağınız kenarlıkların bağcıklarının 18 cm’den uzun olmamasına dikkat edin.
 
X