Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Bronşit Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.150
596.090
42
Bronşit bronşları kaplayan mukoza dokusunun iltihaplanmasıdır. Bronşlar havayı soluk borusundan akciğerin iç kısımlarına taşıyan havayollarıdır. Bronşit, akut ve kronik olmak üzere iki gruba ayrılabilir ve her biri hastalığa neden olan faktörler ve hastalığın vücutta yarattığı değişimlerle gösterdiği belirtilere göre farklı bir tedaviye sahiptir.

akut-ve-kronik-bronsit-nedir-CvL1KOaKn.jpg

Bronşit Türleri
  • Akut Bronşit: Akut bronşit daha çok soğuk algınlığından dolayı görülen, bulaşıcı bir hastalık özelliği taşımaktadır. İlk belirtileri ise bronşlarda meydana gelen şişme ve balgam ile kendini göstermektedir. Akut bronşitin nedeni ise solunum yollarının üst bölgesine yerleşen ve bu rahatsızlığa yol açan bakteriler ile virüslerdir. Genellikle çocuklarda görülme olasılığı daha sık olan bu rahatsızlık aynı zamanda kızamık ve boğmaca gibi rahatsızlıklarla birlikte de görülebilmektedir. Akut bronşit çeşitli belirtileri ve nedenleri bulunan bir rahatsızlıktır. Belirtileri öksürük ve öksürükten sonra gelen balgam olmakla birlikte, özellikle öksürüğün neden olduğu göğüs bölgesindeki şiddetli ağrı olmaktadır. Akut bronşitte görülen öksürük bulaşıcı özellik taşımaktadır. Hafif derecede ateş, titreme ve boğazda ağrı görülmesi de diğer belirtileri arasında yer almaktadır. Akut bronşitin en önemli nedenlerinin başında virüsler gelmektedir. Kişinin vücut direncinin düşmesi ile birlikte bu virüsler iltihaplanmaya neden olarak bronşite yol açmaktadır. Ayrıca grip ve nezle gibi rahatsızlıklar sonrasında da akut bronşit görülebilmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden birisi de soğuk havalar olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin sigara kullanması ya da aşırı dumanlı ortamda bulunması da akut bronşite yol açmaktadır.
  • Kronik Bronşit: Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde oturanlarda ve sigara kullanan kişilerde sık görülen bir türdür. Bilimsel olarak yürütülen bazı araştırmalar sonucunda 40 ve 60 yaş arasındaki erkeklerin bu rahatsızlığı daha sık yaşadığı kanıtlanmıştır. İki yıl ya da ardı ardına süren üç ay balgam çıkarılmasıyla birlikte aynı zamanda öksürüğün de görülmesi bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, hava kirliliği, kötü hava koşulları, tozlu ve nemli ortamlar ile birlikte solunum yollarında oluşan rahatsızlıklar bu hastalığa neden olan en önemli faktörlerdir. Rahatsızlığın belirtileri olarak öksürük ve balgam çıkarma kendisini göstermektedir. Ayrıca geceleri de sıklaşan ve artan öksürük de görülmektedir. Öyle ki bu öksürük nedeniyle hasta uyku sorunu bile yaşamaktadır. Kişi günlük işlerini yaparken, nefes alırken çok çabuk yorulur. Bu rahatsızlıkta akut bronşitte olduğu gibi ateş pek görülen bir belirti değildir.
Bronşit Tanısı Nasıl Konulur?
Bronşite dair belirtilerin görülmesi ile birlikte hastanın en kısa zamanda bir hekime başvurması, özellikle balgam ve öksürük şikayetleri sonucunda yapılan tetkikler bu rahatsızlığın tanısının konulmasını sağlamaktadır. Eğer doktor tarafından istenirse akciğer filmi çekilebilir ya da kan alınarak tanı konulabilir. Gerek görülürse boğazdan alınan kültür parçası ile tahlil de yapılarak bronşit tanısı konulabilir.

Akut Bronşit Tedavisi
Akut bronşit tedavisi genellikle doktorunuz tarafından önerilen ilaçlar ile ve hastalığın belirtilerine göre yürütülmektedir. Öksürüğü kesici ilaçlar ve şuruplar, ağrı kesiciler, balgam söktürücü ilaçlar ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Eğer hasta sigara kullanıyorsa ya da dumanlı ortamda sık bulunuyorsa sigarayı bırakması ve dumanlı ortamdan uzak kalması da önerilir. Doktor tarafından gerekli görülen durumlarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilmektedir.

Kronik Bronşit Tedavisi: Bu rahatsızlığın tedavisinde ilk olarak sigarayı bırakmak ve dumanlı ortamdan kesinlikle uzak kalmak gelmektedir. Kronik bronşit hastalarının kirli hava ortamlarından kesinlikle uzak kalması istenir. Ayrıca hastanın solunum yollarında oluşan virüs ve bakteriler için doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılabilir. Doktor tarafından gerekli görülürse hastanın boğazından alınan kültür tahlilleri ile önerilen ilaçlar kullanılır. Eğer gerek görülürse de hastaya oksijen tedavisi de uygulanabilir.

Bronşit Bitkisel Tedavisi
Bronşit
fazla ilerlemediği sürece kendiliğinden de iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Bronşit ilerlemeden önlemler alınması oldukça önemlidir. Bu nedenle sizlere bronşite karşı iyi gelecek birkaç bitkisel tedavi önerisi yapmak istiyoruz. Bronşit hastalarında sıkça görülen bir belirti olan balgam için okaliptüs oldukça iyi bir balgam söktürücüdür. Ayrıca solunumla içe çekilen okaliptüs buharı bronşite ve öksürüğe oldukça iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra okaliptüs yapraklarından çay yaparak da faydasını görebilirsiniz. Bolca sarımsak yemek de bu hastalığa karşı uygulayabileceğiniz en iyi tedavi yollarından birisidir. Sizlere son önerimiz ise ısırgan otu olacaktır. Isırgan otu yapraklarından çay yapmanız da bu hastalığa karşı etkili bir yöntemdir.

Kaynak:Bronşit
 
cocuklarda-bronsit-belirtileri-ve-tedavisi.jpg


Çocuklarda Bronşit, Bronşit, başta üşütmeden dolayı çeşitli nedenlerden dolayı bronş veya bronşçukların yangılanmasıdır. Bronşit özellikle öksürükle kendini gösteren hastalıklardan biridir. Soluk borusunu (trakea) akciğerlere bağlayan tüplere bronş denir. Bronşların iç yüzeyinin iltihabına bronşit denir. Halk arasında bronşiolitle karıştırılır ki, bronşiolit akciğere giren ufak dalcıkların iltihabıdır. Bronşların iç yüzü bir virüsle enfekte olursa bronşit oluşmasını başlatır. Bu virüs, bir soğuk algınlığının arkasından enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Daha sonra hastalık ciğerlere doğru yayılır. Enfekte olan bu yüzey şişerek hemen hemen havanın alveollere giriş çıkışını bloke eder. Bebeklerde veya çocuklarda yeterli oksijeni alamamaktadır. Bu hastalık bebeklerde daha sık görülür. Bebek normal bir soğuk algınlığına yakalanmış gibi gözükse de, belirtiler birden ağırlaşmaya başlar. Aralıklarla ve zorlukla nefes almaya başlar. Nefesi içine aldığı zaman göğüs kafesi şişmez. Bebek gevşektir, iştahı yoktur ve rengi morarmaya başlamaktadır.

Çocuklarda Bronşit;

Tanısı; Muayene ile konur. Zatürreyi ekarte etmek üzere bazen akciğer grafiği gerekebilir. Tekrarlayan bronşit atakları durumunda altta astım olup olmadığını araştırmak üzere bazı tetkikler gerebilir. Soğuk algınlığı, birçok değişik patojen tarafından meydana gelen ve buna benzer klinik tabloları içerdiği hastalıklardan oluşmaktadır. En fazla viral etkenlerden (virüslerden) kaynaklanırlar. Soğuk algınlığının tipik klinik yapısı tanıyı kolaylaştırır.

Bulaşma durumu; Virüs hastada kişinin öksürme esnasında damlacıklar yoluyla ortama yayılmaya başlar. Kişi elini ağzına kapatmış ve enfekte eliyle herhangi bir yüzeye dokunmuşsa, yüzeylerde saatlerce canlı kalabilen bu virüsler, buralara temas eden kişilere kolayca bulaşır.

Belirtileri; Çocukta böyle bir durumda soğuk almıştır ve öksürükleri oluşur. Çocuğun ateşinde yükselme görülür. Ateş fazla yükselirse 39 C 'ye kadar birlikte kusma durumları da olur. Ayrıca üşütmenin etkisiyle karın
arrow-10x10.png
ağrısı da görülür. Daha sık nefes alıp verir.

Seyri; Ateşi yükselir, kuru kısa süreli, balgamsız, bazen nöbetler şeklinde bir öksürük başlar. Bu öksürük giderek sarı yada yeşil balgamlı öksürüğe dönüşür. 5-10 gün içinde öksürük azalmaya başlar ve düzelir. Özel bir tedavisi yoktur. Birlikte iltihabi bir durum yoksa antibiyotik gerekmez.

Bronşit Tedavisi ve İlaçları;

Bronşit herhangi bir tedavi uygulamadan 2 hafta içinde düzelmektedir. Bazı durumlarda doktor tarafından bazı ilaçlar önerebilir.

Antibiyotikler; Bronşit genellikle virüslerle oluşur. Bu nedenle antibiyotiğin faydası olmadığı için önerilmez. Bununla birlikte doktorun bakteriyel mikroptan şüpheleniyorsa antibiyotik uygulaması yapılır.

Öksürük şurupları; Öksürük şurupları, akciğerlerde biriken balgamın dışarı çıkmasını engelledikleri için çok tavsiye edilmez. Öksürmek balgam çıkarmak için oldukça faydalıdır. Fakat öksürük gece uyku düzenini bozuyorsa öksürük şurupları kısa süreli uygulanır.

Diğer ilaçlar; Eğer alerjen, astım yada reflü gibi sorunlar varsa bu sorunlara yönelik doktor ilaçlar verebilir.

Tedaviler; Çocukta kronik bronşit varsa akciğer fonksiyonlarını artırmak için solunumu, egzersiz tedavileri ile gündeme gelebilir. Kronik bronşit nedenine göre tedavi modeli değişebilir.
 
Çocuklarda Bronşite Ne İyi Gelir, Bronşitin birkaç nedenlerden oluşur. Bronşit bir çeşit nefes darlığıdır.Bu nedenlerin önemli olanları bakteriyel, sigara kullanımı, kimyasal maddelerin yaptığı kronik tahribatlardır. Çocuklar yetişkinlerin küçük hali değildir, gelişme halinde olan bir varlıktır. Bu sebeple çocuklarda kullanılacak bitkiler, gelişimi engellemeyecek ve zararlı olmayacak şekilde özenle seçilmiştir. Bronşit, soğuk havalarda üşütmeden doğan bir sağlık problemidir. Bitkisel ilaçlar ve şifalı bitkiler ile bu hastalığı durdurmaya ve rahat atlatmaya çözümü, şifalı bitkilerin bir çoğunda antibiyotik etkisi yaratmaktadır. Ayrıca çocuklarda bronşite iyi gelen komplikasyonlar içinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek, kirli havalardan ve tozlu ortamlardan uzak kalmak, buhar banyolarının da bronşite çok iyi geldiği bilinmektedir.

Çocuklarda Bronşite Ne İyi Gelir;

  • Sigara içilen ortamlardan uzak tutmak
  • Doktorun yazdığı balgam sökücü, ilaçları düzenli içilmesi
  • Kirli havalarda çok fazla dışarı çıkılmaması
  • Bol bol sıvı içilmesi
  • Sağlıklı beslenmeye önem verilmesi
  • Yastık ve yorgan elyaflı olmalıdır
  • Toz tutan battaniyeleri kullanmamak
  • Her gün 30 dakika odanın havalandırılmalı
Çocuklarda Bronşite İyi Gelen Bitkisel Yöntemler;


yuj_copy_d.jpg


Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu;


Yulaf samanı; Bir tutam (5 gram) yulaf samanını 1 litre kaynayan suya attıktan sonra ağzı kapalı olarak hafif ateşte beş dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür. Kaynayan suyu üç hafta boyunca haftada iki çay bardağı içilmesi, üst solunum yolu rahatsızlığına iyi gelecektir.

Kazayağı bitkisi; Çiçekleri ve yaprakları, taze çam sürgünü, yer sarmaşığı, ebegümeci, okaliptüs, andız otu, kekik, gülhatmi çiçeği ve yaprakları, 1 litre kaynar suya birer tutam konduktan sonra 10 dakika demlendirip süzülür ve biraz bal karıştırılıp günde 3-4 bardak içilir.

Hatmi çiçeği; Hatmi çiçeğinin ailesi güçlü solunum yolu yumuşatıcılarındandır. Kaynamakta olan 1 litre sütün içerisine, 10 gr hatmi çiçeği konulur. 5-10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra ılınınca, süzülüp içilir. Arzuya göre, 1 tatlı kaşığı süzme bal ile koyulup da içilebilir.

Bronşite İyi Gelen Bitkiler;

Sabun otu; Her gün 250 ml, kaynatılmış suyun içerisinde bir çay kaşığı karıştırılarak içilir.

Isırgan otu; Isırgan otunun yapraklarını ve suyunu bal ve şeker ile karıştırılıp, içilir. Bronşit hastalıklarına karşı bir kalkan vazifesi göreceği bilinir.

Sarımsak; Antiviral ve anti bakteriyel bakımından oldukça zengin olan sarımsak bronşit hastalığında büyük bir fayda sağlamaktadır. Sarımsak bronşit hastalığına karşı bir zırh olacağı ve önemli bir silahtır.

Öksürük Ve Balgam İçin Bitkisel Çaylar;

Zencefil-Ihlamur çayı; Nefes darlığı, bronşite çok faydalıdır. Bağırsak gazlarını giderir. Karın ağrılarını keser. Karaciğer tıkanıklığını, mide üşütmesini giderir. İshali keser. Ağrı keser. Unutkanlığı giderir. Müzmin bronşite karşın oldukça çok etkilidir.

Ihlamur çayı; Ihlamur çiçeği oldukça yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Ayrıca gıcık giderici olarak da çay halinde içilir. Ihlamur çiçeğinin banyosunda da yatıştırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Balla karıştırılıp içilirse, öksürüklerde yumuşatma ve rahatlatma sağlayacaktır.

Ebe gümece çayı; Solunum sistemi ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, bronşitte, göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğine sahiptir.

Rezene çayı; Bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırmada ve iltihap gidermede çok kuvvetlidir. Çocuklarda iştah arttırır.
 
Çocuklarda Bronşit Belirtileri,
Hastalığın belirtisi öksürük ve öksürük sonrası gelen balgamdır. Şiddetli ve inatçı bir öksürüğü vardır. Öksürükle birlikte, iltihabın neden olduğu ağrı, göğüs bölgesinde daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Bu öksürük, hastalığın bulaşmasına da neden olmaktadır. Havadan, hastalığın bulaşması gerçekleşmektedir. Akciğerlerdeki en ufak hava yollarının (bronşlar) daralması sonucu gelişir. Bu daralma respiratory syncytial virüs RSV gibi bir virüsün neden olduğu enflamasyona bağlıdır. RSV, genelde kışın oluşan salgınlara neden olur. Bronşit bronşlarda meydana gelen iltihaplanma durumudur. Özellikle 4 yaşın altındaki çocuklar bu konuda hassastır. RSV, süt çocuklarında bronşit, 2 yaşın üstündeki çocuklar ve erişkinlerde ise sadece üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreder. Virüs, hastalarında burun akıntılarında görülür. 1 metreden yakın mesafede öksürme ve hapşırmayla yada göze, buruna değdirdiği elleriyle bulaştırır. İnsanlar bu virüse karşı, kalıcı bağışıklık geliştirmiştir. Balgam ise hastalık ilerledikçe, daha da fazlalaşır. Ayrıca hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrılarda hastalığın diğer belirtilerindendir.

bronsit.jpg



Çocuklarda Bronşit Belirtileri Ve Türleri;

Genelde önce ateş ve burun akıntısı, sonra solunum zorluğu ve öksürükle başlar. Bronşit olan çocukların ortalama yaşı; 6 aydır. 2 yaşın üstünde görülmez. Çocuklarda bronşit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Genelinde sonbahar ve kış mevsimlerinde kendini gösteren akut bronşit, bulaşıcı hastalıklarla görülmektedir. İltihaplanmaya tifo, kızamık, boğmaca virüslerinin bronşlara yayılmasına neden olabilir. Boğazda yanma, ağrı ve ses kısılması, ateş, öksürük ve vücutta kırgınlık olarak kendini gösterir. İlk olarak kuru şekilde görülen öksürük hastalığın ilerlemesiyle balgamlı öksürüğe dönüşür. Çocuk da böylece soğuk almıştır ve öksürükler vardır. Çocuğun ateşinde yükselme görülür. Ateşi iyice yükselmişse örneğin, 39 dereceye yaklaşmış bir ateşte hemen doktora göstermek gerekir. Ayrıca balgam oluşumu da vardır. Burnu tıkanır, mide bulantısı ile kusma durumları da belirir. Ve üşütmenin etkisiyle karın
arrow-10x10.png
ağrısı ve daha sık nefes alıp verir. Daha da ileri durumlarda çocuğun soluk vermesinde zorluklar görülür.

Çocuklarda Bronşit İçin Evde Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Şayet çocuğunuz bronşit olduysa özellikle gece vakti balgam oluşması onun için oldukça rahatsızlık verici olmasıdır. Balgamını çıkarmasına yardımcı olmak ve öksürmesini sağlamaktır. Öksürürken biraz yere doğru eğilmesi ve sırtına hafif hafif vurmanız faydalı olacaktır.

Çocuğunuzda ateş görüldüğünde bol su içmesini sağlamaktır. Başka sıvılardan da verilebilir. Hekimi arayarak ateş düşürücü bir ilaç önerisi istenebilir.

Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın. Dışarıya asla çıkarmayın. Oda sıcaklığı normal bir sıcaklıkta olmalıdır. Fakat çok sıcak tutulmaz.

Bronşit olan çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içilmez ve sigara içilmesine de izin verilmez. Sigara durumunu daha da yükseltir.

Çocuğunuzda bronşit öncesi soğuk algınlığı belirtileri olduysa çocuğunuza iyi bir bakım uygulamak gerekir. Soğuk algınlığını takiben bronşit oluşmasıdır
 
Bronşit Bulaşıcımıdır,
Bronşit orta büyüklükteki hava yollarının hastalık yapan herhangi bir mikroorganizma nedeniyle iltihaplanmasından oluşur. Bronşit bulaşıcımıdır; Genellikle hayır bulaşıcı bir hastalık değildir, nefesle, dokunmakla, öpmekle, aynı eşyaları kullanmakla, aynı kaptan yemek yemekle, aynı ortamla bulunmakla ve bunun gibi nedenlerle bulaşmaz. Ancak verem boğmaca gibi bazı nedenlerle Bronşit viral kaynaklı bir hastalık olduğu için bulaşıcıdır. Vücuda nefes yolu ile alınan zararlı mikroorganizmaların nefes borusu dokularında yarattığı tahriş ve zedelenmeler bronşit oluşumunun temel nedenleri arasındadır. Bu enfeksiyon genelde 2 yaşından küçük bebeklere etki eder, çünkü bu bebeklerin gelişmemiş ve daha çok küçük olan hava kanalları daha büyük çocukların ve yetişkinlerinden daha kolay iltihaplanır ve tıkanır. Üşüme, yorulma, kötü beslenme sonucu vücut direncinin azalması gibi hazırlayıcı faktörlerin rolü büyüktür. Bronşit hastalığı akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılırlar.

bronsit-300x237.jpg

Akut bronşit; Dünya genelinde en yaygın olarak görülen bronşit türüdür ve sıradan bir hastalıktır, hasta tedavi olmasa bile 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Hastalığın nedeni üst solunum yollarında zedelenme ve tahrişe neden olan virüslerdir. Kronik bronşit ise akut bronşite göre daha ileri bir evredir ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Kronik bronşit; İlerde ciddi akciğer hastalıklarında da belirtisi olabilmektedir. Hasta bu evrede mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Kronik bronşit genelde sessiz olarak başlar ve yavaş yavaş ilerler. Aylarca hatta yıllarca devam edebilen bronşit türüdür. Hasta çok çabuk yorulur ve nefes almakta zorlanır. Kronik bronşitin en önemli nedeni sigaradır, aşırı ve yıllardır sigara kullanmak, akciğerlerin büyük bir bölümü görevini yapamaz hale gelir.

Bronşit Belirtileri;

  • Gribal enfeksiyonlar
  • Boğaz enfeksiyonları
  • Öksürük
  • Balgam
  • Halsizlik
  • Üşüme
  • Yüksek ateş
  • Sırt ve bel ağrısı
  • Titreme
Bronşit Tedavisi;

Bronşlar, solunum yollarını genişletmek yada solunum yollarını daraltan maddelerin salgılanmasını önlemek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bronşit daha çok virüsler nedeniyle oluştuğu için antibiyotiklerin etkisiz kaldığı ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar, balgam sulandırıcılar, bol sıvı tüketilmesi ve dinlenmeden oluşan 5 günlük tedavisi yeterli gelmektedir. Bu hastalığa bakteriyel enfeksiyon eklenirse tedaviye antibiyotikler ilave edilir. Hastanın krize sebep olan madde ile temas etmesi önlenir. Böyle hastaların sigara içmemesi, tozlu yerlerden kaçması, yün örmemesi, evcil hayvan beslememesi tavsiye edilir. Besin kaynağı olarak da, güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bu yönüyle bronşitten kurtulma sürecini hızlandırır. C vitamininden zengin besinler arasında favorisi portakalın, kırmızı biberin, kekik, kivi, brokoli, maydanoz ve koyu yapraklı sebzeler ile hastalarda daha güç kaynağı olur.
 
Bebeklerde bronşit, bebeklerde 0-2 yaş arasında en fazla rastlanan rahatsızlıklardan biri bronşittir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında bronşite yakalanan bebeklerin ciğerlerinde olan hava kanalları tam olarak gelişmemiş olduğundan daha kolay iltihaplanır. Bronşit ciğerlerde olan büyük hava yollarındaki bronşların iltihaplanmasıdır. Viral enfeksiyonlar nedeniyle ciğerlerdeki hava yolları şişer ve mukus meydana gelir. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş olan bebeklerin bronşit olması hayati tehlike taşıyan bir durumdur. Burada anne ve babalara düşen görev çocuklarını soğuk hava şartlarından, kirli ortamlardan korumak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek olmalıdır.

Bebeklerde bronşit belirtileri

Hava yollarında biriken mukus, havanın akciğerlerdeki akışını zorlaştırır. RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) nin neden olduğu rahatsızlığa, ani ısı değişimleri, nem, soğuk, ev tozları, kirli hava, polenler ve çiçek tozları da tetikleyici olabilir. Öksürük, soğuk algınlığı, burun akması, hapşırma, iştahsızlık ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsızlık son derece tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Hafif rahatsızlıklarda oluşan bu belirtiler 3-5 günde etkisini kaybedebilir. Ancak bazı durumlarda 2 günde öksürüğün ağırlaştığı ve nefeste hırıltı geliştiği izlenebilir. İki aylıktan daha küçük olan bebeklerde solunum zorluğu olması nedeniyle ağız çevresinde ve tırnak çevresinde morarma oluşabilir. Bu durumda bebeklerin acil olarak hastaneye götürülmesi gerekir. Rahatsızlık orta derecede seyrediyorsa, bebeğin susuz kalmasının önlenmesi gerekir. Bol miktarda sıvı almalarını sağlayarak, rahatlamalarına katkı sağlamalısınız.

cocuklarda-bronsit.jpg

Bebekleri bronşitten korumak için alınabilecek önlemler nedir?

  • Bebeklerin rüzgardan korunması gerekir. Özellikle terli olduklarında çok çabuk üşütebilirler.
  • Sonbahardaki ani hava değişimleri nedeniyle kış, bahar ve yaz giysileri her zaman bir arada olmalıdır. Giyimlerine dikkat edilmelidir. Her zaman iki kat giyinmeleri sağlanmalı ve gerektiği ortamlarda fazla giysiler çıkarılmalıdır. Ebeveynler her zaman yanlarında koton hırka, ince battaniye bulundurmalıdır.
  • Mevsimlerde yaygın olan üst solunum hastalıklarından korunmaları gerekir. Soğuk havanın vücut dirençlerini düşürmesi nedeniyle, bulaşıcı hastalıklara daha fazla yakalanabilirler.
  • Bebekler ek gıdalar alıyorsa taze sebze ve meyve yemelerine dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemlerini güçlendirecek besinler tercih edilmelidir. Kansızlık oluşumunun bağışıklık sistemini zayıflatacağından, besinlerin seçimine önem verilmelidir. Özellikle B ve C vitamini içeren gıdalar beslenme listesine alınmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde emzirme ihmal edilmemelidir.
  • Bebeklerin bulundukları ortamlar sıkça havalandırılmalıdır. Evin temizliğinde çamaşır suyu kullanılmalıdır. Bu sayede mikroplar açısından önlem alınmış olur. Anne ve babaların kendi el temizliklerine dikkat etmesi gerekir.
  • Bebekler düzenli olarak aşılanmalıdır. Özellikle salgın grip gibi hastalıklarda grip aşısı gibi koruyucu aşılar yaptırılmalıdır.
  • Hijyene önem vermelisiniz. Bebekleri öperek sevmekten uzak durmalısınız.
Bebeklerde bronşit nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde doktorun uygun göreceği antibiyotik tedavisi bronşiti geçirmek için uygundur. Doktor önermedikçe öksürük şurubu kullanılmamalıdır. Çünkü bebeklerin balgamı çıkarması gerekir. Tedavi sırasında bebeklerin üşümemesine dikkat edilmeli, bulundukları odanın nemlendirilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca odada sigara içilmemesi ve temiz tutulması gerekir. Hastalığa gereken önem verilmezse daha ağır enfeksiyonlara dönüşeceği unutulmamalıdır.
 
Bebeklerde Bronşit Belirtileri, Bebeklerin kemik, kas ve sinir sistemleri yeterli olgunluğa ulaşmadığından dolayı vücut dirençleri daha büyük yaşlardaki çocuklara göre daha düşük olmaktadır. Vücudundaki koruyucu maddelerin azlığı da, ağır kış şartlarında hastalanma risklerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bebeklerde bronşit şayet ilk defa yaşanıyorsa genelde virüslerin tetiklediği gelip geçici bir durum olarak tanımlanabilir. Bu durumun öksürük, hırıltı, nefes darlığı, şeklinde hastalığın büyük oranda nedeni virüslerdir. RSV virüsü bu hastalığın %50'sinin nedeni olarak neticelenmektedir. Bu virüslerin kış aylarında en çok aktivite kazandığı için bronşitte en çok kış aylarında görülme sağlamıştır. Genellikle soğuk aylarda meydana gelen bu virüslerin aktivasyonu ve yaşam süreleri uzama sağlamaktadır.

cocuklarda-bronsit.jpg


Bronşit ciğerleri, etkileyen bir sağlık sorunudur. Solunumda hırıltı duyulmasına neden olur. Bronşite yakalanan bebeklerde nefes alıp verirken hırıltı sesi duyulur. Bronşit rahatsızlığı 2 aylık ve daha küçük bebeklerde, solunum durması, morarma, soluk alma sayısının dakikada 60 defanın üzerine çıkması, kandaki karbondioksit ve oksijen oranının düşmesi ile birlikte hastaneye yatırılma gerektirecek durumdur. Bebeklerde görülen bronşit ilk olarak öksürük, burun akıntısı ve hapşırık gibi soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle gösterir. İştah azlığı, yüksek ateş ile devam eden bebeklerin bronşit belirtileri sonradan ağırlaşan öksürük ve sürekli hırıltılı nefese almaya yerini bırakır. Şayet bu hırıltılı nöbetlerde bebek çok küçük ise bronşların tamamen tıkanması, vücudun oksijensiz kalmış ve nefes darlığında ağırlaşmış belirtiler husule gelir.

Bebeklerde Bronşit Başlangıcı Belirtileri;

  • Ateş görülebilir
  • Öksürük
  • Zamanla balgamlı öksürük
  • Hırıltı ve zor nefes alma
  • Soluk verirken güçlük
  • Göğüs kafesinde çekilme
Bebekleri Soğuktan Koruma Önlemleri;

Ağır kış şartları anne ve babaların önlemlerinin alınması, bebeklerini bu hastalıklardan korumak için yeterli olması açısından, oda sıcaklığının 25-25 C civarında tutulması gerekmektedir. "Nezle ve grip olan yetişkinlerin bebeklere yaklaşmaları engellenmelidir. Gribe anne yakalanmışsa bebeğine maske ile yaklaşmalı ve ağzını bir örtü ile örterek emzirmelidir. Kuru havadan ziyade nemli havalar bebeklerin nefes almalarını kolaylaştıracağından kalorifer yada sobanın üzerinde devamlı su dolu kap bulundurulması ve buğulu ilaçlar hazırlayarak kullanım reçetesine göre uygulanabilir." Bebekler (ilk 28 gün) öksürdüğünde yada ateşi çıktığında fazla beklemeden bir sağlık kuruluşuna gitmekte yarar vardır. Nezle, grip gibi basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında tuzlu su (Kaynatılmış soğutulmuş bir bardak suya çay kaşığının ucu ile toz konarak yapılabilir) hazırlanarak bebeğin burnuna damlatılması da kışın yapılacak basit işlemlerden önlemler almaktır.
 
Kronik bronşit nedir, kronik bronşit yavaş bir ilerleme dönemi olan, yıllarca devam eden ve ağır solunum yetmezliğine neden olan bir rahatsızlıktır. Hastalarda iki yıldan daha fazla devam eden öksürük ve balgam şikayetlerinde, aynı belirtilerdeki başka hastalıklar elendikten sonra tanı konulabilir. Hava kirliliği bulunan yerlerde yaşayan kişilerde ve sigara tiryakilerinde kronik bronşit yaygın olarak görülebilir. İki yıl içinde en az üç ay süreyle devam eden ve balgama neden olan öksürükle birlikte görünen rahatsızlık kronik bronşit olarak tanımlanır.

Kronik bronşit sebepleri nelerdir?

Rahatsızlığın nedenleri kesin olarak belirlenememiştir. Hastalığa neden olan hazırlayıcı etkenler bulunmaktadır. Bunlar sigara alışkanlığı, solunum yolları enfeksiyonları ve hava kirliliğidir. Bu etkiler bir çok solunum yolu hastalığının sebepleri arasındadır. Bu rahatsızlıkta genetik etkenlerin etkili olmadığı, tamamen kötü alışkanlıklar ve kötü sağlık koşullarının etkili olduğu bilinmektedir. Hava kirliliği ve sigara dumanı mukus yapımının artmasına neden olan etkenlerdir. Bu etkenlere enfeksiyonların eklenmesi, bronş mukozasının hastalanmasına neden olur. Hava kirliliğine sebep olan aseton, amonyak, hidroklorik asit gibi gazların etkisi çok fazladır.

bronsit.jpg



Kronik bronşitin belirtileri nelerdir?

Rahatsızlıkta en önemli belirti kuru ya da balgamlı öksürüğün olmasıdır. Ateş genellikle hafif derecede seyreder. Solunum zorluğu çekilmesi bariz bir şekilde olur. Hastalarda nefes darlığı fiziksel aktiviteler sırasında hareketleri bile kısıtlayacak şekilde gerçekleşir. Nefes darlığında akciğerlerde farklı değişimler meydana gelmektedir. Bronşlarda hava geçişini sağlayan iç boşluğunda artan eksüda ve mukoza salgısından dolayı birikimin olması ve bronş duvarlarındaki damarlardan sızan sıvı sebebiyle şişmesi ve kalınlaşması nedeniyle iyice daralmıştır. Kronik bronşit yaşanırken bronş duvarında bulunan esnek lifler yerini sert bağ doku liflerine bırakır. Bu yüzden solunumda bronşlar yeterince genişleyemez. Bunlar solunumda bir direnç meydana getirir. Hastalarda akciğerlere giren hava miktarı sınırlanır. Sadece dinlenme sırasında solunum ihtiyacı rahat karşılanır. Kas hareketlerinde vücudun daha fazla oksijen gereksinimi olacağından, bütün dengelerde bozulma olur. Yetersiz solunum yapıldığından, nefes darlığı çekilir. Hastalar dinlenme ihtiyacı çekerler. Bu arada akciğerler oksijeni karşılamak için daha fazla çalışır. Fiziksel aktiviteler sırasında daha fazla oksijen ihtiyacı olacak, karbondioksit üretimi de artacaktır. Ancak hastaların akciğerleri yeterli oksijeni sağlayacak kadar sağlıklı değildir. Kanda oksijen miktarı azalacağından, bu açığın kapatılması için solunumda azalma olacaktır. Hastalar havaya ihtiyaç duyar ve nefes darlığı çeker.

Kronik bronşit tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığı olanlar eğer sigara içiyorlarsa, öncelikle bunu bırakmalıdır. Çünkü hastalığın gelişiminde sigaranın büyük rolü vardır. Sigara içen bir kişi bunu azalttığında ya da bıraktığında, özellikle sabahları öksürük nöbetleri ve balgam çıkarma azalacaktır. Hava kirliliği de önemli sayılan etkenlerdendir. Bu yüzden kirli hava solunmamaya çalışılmalıdır. Hava kirliliğine bağlı oluşan solunum sistemi sorunlarında ölüm oranı daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre, solunum sistemi hastalıkları kalp ve damar hastalıklarının ardından ölüme neden olan ikinci etkendir. Hastaların bu nedenle özellikle kış döneminde sis olmayan, nem oranı düşük ve ılıman yerlerde bulunmasının faydası vardır. Ayrıca hastalığın tekrarlama özelliği olan kişilerin çalışma ortamında zararlı gazlar ve toz varsa, işlerini değiştirmeleri tavsiye edilmektedir. Enfeksiyona neden olan bakteri ve virüslere karşı bazı önlemler alınabilir. Mikropların gelişimine karşı uygun ortamın oluşumu engellenebilir. Kış döneminde yaşanan kronik bronşit durumunda, evde dinlenme sağlanmalı ve hava sıcaklığı değişimlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca ortamın nem dengesi ayarlanmalıdır. Kışın kalorifer üzerinde su bulundurulmalıdır. Hastaların tedavisi için kullanılacak ilaçlar hastanın durumuna uygun olmalıdır. Hastalıkta solunum yoluna uygulanan ilaçlar daha faydalı olmaktadır. Tedavi için kullanılacak bir aletle ilaçların püskürtülmesi şeklinde uygulanan ilaçlar kullanılabilir. Bu yolla hastalara antibiyotik, bronş genişletici, balgam söktürücü ve iltihapları tedavi edici ilaçlar verilebilir. Direkt olarak solunum yoluna verilen ilaçlar, sindirim sistemini ve kanı zararlı etkilerden korur.
 
Alerjik bronşit, bu rahatsızlık tıpta alerjik bünyeli kişilerde yaşanan soluk borusunun aşırı duyarlılığıdır. Solunan havanın içinde bulunan oksijenin akciğerlerdeki hava keseciklerine ulaşmasını sağlayan soluk boruları özel bir döşemeyle kaplıdır. Bu mukoza tabakası her gün çok sayıda dış ortamlardaki mikroplarla, tozlarla ve vücut yapısına uygun olmayan maddelerle temas eder. Burası vücuda zararlı olacak etkenleri tanıyan, bildiren ve temizleyen bir bölgedir. Bazı kişilerde genetik olarak, soluk borusu bu yabancı etkenlere karşı gerektiğinden fazla tepki verir. Bu tepki sırasında soluk borusundaki kaslar kasılır, salgıların miktarında artış olur, damarlardan sıvılar sızarak dokuların şişmesi sonucunda hava yolu daralır ve nefes alma zorluğu gelişir. Solunum zorluğu ani ısı değişimleri, hava kirliliği, sis, sigara dumanı, aşırı egzersiz gibi etkenlerden oluşabileceği gibi, alerjik yapılı kişilerde alerjenlerden kaynaklanabilir.
Alerjik BronÅŸit Belirtileri.jpg



Alerjik bronşit belirtileri nedir?

Hastalarda soluk borusunda kasılma, şişme, bol miktarda yapışkan salgı nedeniyle hava geçişinin zorlaşmasından nefes darlığı, sık aralıklarla soluma, hırıltılı solunum, ağız kenarında morarma ve karın ağrısı gibi belirtiler olabilir. Bu belirtiler genellikle viral solunum yolu enfeksiyonlarında ya da efor harcanan dönemlerde ortaya çıkar. Çocuklarda yaşanan alerjik bronşit aileden geçen genlerin etkisiyle oluşabilir. Bunlar daha erken belirti vermektedir. Çocuğun okul öncesi dönemde sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu ya da kulak enfeksiyonu, koşma, gülme, ağlama gibi reflekslerde öksürük nöbetleri, balgam ve kusma olması, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların göğse etki etmesi durumunda alerjik bronşit açısından çocukların incelenmesi gerekir. Bebeklerde de bronşit belirtileri oluşabilir. Ancak doğumdan sonraki ilk bir ay içinde solunum sorunları gelişirse, doğuştan gelen hastalıklar düşünülmelidir. İki aydan sonra oluşan sorunlarda alerjik bronşit akla gelmelidir. Yetişkinlerde oluşan aşırı duyarlılık halinde bu durum astım olarak tanımlanabilir. Bunlar kendiliğinden geçmeyeceğinden, mutlaka tedavi edilmelidir. Solunum borusunda oluşan aşırı duyarlılık solunum testiyle belirlenebilir. Yapılan teste göre değerlerin % 80 in altında olması halinde tedavi uygulanmalıdır. Kullanılacak nefes açıcı ilaçlar yardımıyla, değerlerin % 12 den fazla arttırılması tanı koymak için yeterlidir. Ayrıca yapılacak kan testleri ve cilt testleriyle kişinin alerjik yapıda olup olmadığı belirlenebilir.

Alerjik bronşit tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara uygulanacak tedavi hastalığın sıklığına ve şiddetine göre değişir. Nefes açıcı ve ani rahatlama sağlayıcı ilaçlar soluk borusundaki duyarlılığı ortadan kaldırır. Ancak rahatlatıcı ilaçların devamlı kullanılmaması gerekir. Bunlara devamlı olarak ihtiyaç duymak, uygulanan tedavinin yetersiz olduğunu anlatır. Tedavide solunum yolundan alınan ilaçlar tercih edilmektedir. Ağızdan alınan ilaçların vücuda yayılımı olacağından, başka organlarda istenmeyen etkiler oluşabilir. Ayrıca solunum yolundan alınan ilaçların vücuttaki etki süresi daha kısa olur. Hastalığın etkileri tedavi uygulanmadığında, kendiliğinden geçmez. Özellikle çocuklarda tedavi edilmeyen sorunlar okulda başarısızlığa, iştahsızlık, uykusuzluk, kilo kaybı gibi etkiler yapar
 
Akut bronşit, bronşların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle hastaları sonbahar ve kış döneminde etkisi altına alır. Bu rahatsızlık genelde soğuk algınlığını takiben ortaya çıksa da, bazı durumlarda kızamık ve grip gibi hastalıklardan sonra gelişebilir. Solunum yolları enfeksiyonunun ardından, öksürük ve balgam çıkarma gibi etkilerin olması halinde akut bronşit akla gelmelidir. Bu rahatsızlık daha çok çocukları etkilemektedir.

Akut bronşit sebepleri nedir?

Bu rahatsızlığa neden olan koranavirüs, noravirüs, adenovirüs, parainfluenza, influenza gibi solunum yollarını etkileyen virüslerdir. Nadiren olsa da, mikoplazma ve klamidya türündeki bakterilerde akut bronşit sebebi olabilir. Çocukları etkisi altına alan boğmaca denilen rahatsızlıkta, akut bronşittir. Bu rahatsızlığa neden olan ise, bordotella bakterisidir. Bakterilerin ve virüslerin neden olduğu akut bronşit dışında, zehirli gazlar ve kimyasal maddelerde bronşlarda iltihaplanmaya yol açabilir.

Akut bronşit için risk faktörleri nelerdir?

Rahatsızlığın meydana gelmesindeki en önemli etkenler iklim koşulları ve çevre şartlarıdır. Hava kirliliği, hava sıcaklıklarındaki ani değişimler, soğuk ve kuru hava şartları akut bronşite zemin hazırlamaktadır. Bunların dışında sigara kullanma alışkanlığı, burunda nefes almayı engelleyebilecek geniz eti, polip, burun kemiği eğriliği gibi sorunlarda rahatsızlık için risk taşımaktadır.

nocanvas_akut-bronsit.jpg



Akut bronşit belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri daha çok soğuk algınlığı sonrasında ortaya çıkmaktadır. İlk başta burunda akıntı, hapşırma, gözlerde kızarıklık ve yanma gibi etkilerle kendini gösterir. Bu belirtileri kuru ve yakıcı tarzda öksürükle, boğaz ağrısı takip eder. Geceleri hastalarda 38-39 dereceye çıkan ateş meydana gelebilir. Ancak bazı hastalarda ateş görülmeyebilir. Öksürük olduğunda, göğüs kemiğinin arkasında batma gibi etkiler yapabilir. Yaşlı kişilerde öksürük nefes darlığına sebep olabilir. Öksürük ilerleyen dönemde yumuşar, sarı ve yeşil renkte yapışkan özellikte balgam gelmeye başlar. Balgamın renklenmesi iltihap hücrelerden kaynaklanmaktadır. Hastalar bu dönemde halsizlik ve iştahsızlık çekebilir.

Akut bronşit nasıl teşhis edilir?

Bu rahatsızlık sıradan bir mevsim hastalığı olarak görülebilir. Genellikle bir hafta içinde düzelme gösterebilir. Fakat küçük bebeklerde, yaşlı kişilerde ve kalp damar hastalıkları olan kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden hastaların ihmal edilmeden doktor muayenesinden geçmeleri gerekir. Rahatsızlığın teşhisi için laboratuvar tetkiklerine gerek kalmamaktadır. Hastanın öyküsü ve fiziksel muayenesi tanı koymaya yeterlidir. Eğer zatürre rahatsızlığından endişe duyulursa, akciğerlerin röntgeni çekilebilir.

Akut bronşit tedavisi nasıl yapılır?

  • Hastaların bir kaç gün süreyle evde dinlenmesi belirtilerin şiddetinin azalması açısından faydalı olur.
  • Hastaların odası nemli olmalı, soğuktan korunmalıdır. Eğer şiddetli öksürük varsa, buhar banyosu ihmal edilmemelidir.
  • Hastaların bulunduğu yerde sigara içilmemeli, böcek ilacı, deodorant gibi tahriş edici maddeler kullanılmamalıdır. Odalarında hava kirliliğine neden olacak etkenlerden kaçınılmalıdır.
  • Rahatsızlığa genellikle virüsler sebep olduğundan, antibiyotik kullanımı gerekmemektedir.
  • Öksürüğü kesmek için kullanılacak ilaçlar, doktorun tavsiyesiyle olmalıdır. Balgam çıkaran kişilerde bunu kesmek tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir.
  • Hastalarda koyu ve yapışkan balgam varsa, bol miktarda sıvı alması sağlanmalıdır.
  • Rahatsızlık yüksek ateşle seyrediyorsa, ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır.
 
Astım Bronşit Bitkisel Tedavisi,
Astım hastalığı daha çok geceleri nükseden ve özellikle nefes alıp vermede güçlük çekme biçiminde gelen krizlerle belirgin olan bir solunum yolu hastalığıdır. Astım krizleri, bronşlardaki spazm, ödem ve aşırı salgıdan ileri gelir. Bronşların virüsler ve bakteriler nedeniyle iltihaplanması sonucu oluşan bronşit hastalığı şiddetli ve aksi bir öksürüğe neden olmaktadır. Astım, nefes borusunu, diğer deyimle, hava yollarını akciğerlere hava taşıyan küçük tüpleri etkileyen bir durumdur. Astımlı biri, astımı tetikleyen bir şeyle temasa geçtiğinde, hava yollarının duvarları çevresindeki kas gerilerek hava yolu daralır. Hava yollarının yüzeyleri iltihaplanıp şişmeye başlar. Genelde sümük veya balgam olarak kendini gösterir. Tüm bu belirtilerde hava yollarının daha giderek daralmasına ve tahriş olmasına sebebiyet verir. Astım belirtilerinin meydana gelmesini sağlar. Bu hastalığın semptomlarının ortadan kaldırılması için uygulanan tedavide fazla miktarda ilaç tüketilmektedir. İlaçların yanı sıra bitkisel tedavisiyle de hastalığın belirtilerini ve günlük yaşamda olumsuz etkilediği faktörleri ortadan kaldırır.

bebeklerde-bronsit-bitkisel-tedavisi.jpg



Bronşit İçin Uygulanabilecek Bitkisel Tedavisi;

Nefes darlığı; Öksürük, ses kısıklığı, astım ve bronşit için en etkili kürlerden biriside keten tohumudur.

Hazırlanışı; 1 çorba kaşığı çekilmiş ve kavrulmuş keten tohumu ve 1 çorba kaşığı bal macun haline getirilerek yemeklerden bir saat önce yenilir. Diğer kür ise, keten tohumu ve suyu kaynatıp lapa haline getirip normal sıcaklığına gelince göğsünüze sürülür. Bu göğsünüze yumuşatma sağlayarak hem öksürüğünüzü hafifletecek hem de dinmeyen ağrılarınıza iyi gelecektir.

Bıldırcın yumurtası; Mikrop öldürücü antiseptik özelliği ile üst solunum yollarını bakterilerden ve mikroplardan temizler. Yine alerjene karşı ve balgam söktürücü olmasıyla büyük önem taşıdığından bıldırcın kürü önerilmektedir.

Hazırlanışı; 1 adet bıldırcın yumurtası, 1 yemek kaşığı bal ile karıştırılıp 1 bardak ılık süte ilave edilir. Sabahları aç karnına içilecek olan bu kür 15 gün süreyle uygulanılır. Öksürük tahrişlerini ortadan kaldıran bu kür 3 ay kadar devam edilmelidir.

Melisa otu; Bu kür nefes darlığı çeken hastaların iyileşmesinde ve sakinleştirici özelliği de bulunmaktadır.

Hazırlanışı; Hem melisa otu hem de oğul otu olarak bilinir. Melisa otunu bal ile birebir ölçüde macun kıvamına getirilerek yenilir.

Okaliptüs; Yutarak öksürüğünüzü hafifletir. Antiseptik özelliği ile mikroplardan temizler. İyi birde balgam sökücüdür. Bu bitkinin buharıyla bronşit ve öksürüğünüze tedavisi uygulanır.

Hanımeli ve hor çiçeği; İle yapılmış kürlerde bronşite en etkili kürler arasında oluşmaktadır.

Ayrık otu; Bu bitkininde bronşit gibi iltihaplı solunum yolu hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.

Astım Bronşit Ve Nefes Darlığı Hastalıklarına Bitkisel Tedavisi;

Adaçayı; Bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı adaçayı katılıp, kaynatılmadan önce on dakika demlenir. Günde iki-üç bardak içilebilir.

Nane çayı; Sabahları kahvaltıdan önce bir bardak içmek astıma iyi gelir.

Limon-Bal; Bir limonun suyu ile bir tatlı kaşığı balın karıştırılarak içilmesi astıma iyi gelir.

Kekik-Papatya; Kekik yaprakları ve papatya çiçeklerinle elde edilen karışımın buharıyla ciğere çekilirse ufak krizlerin önlenmesinde yardımcı olur.

Kahve-Çay-Kakao; İçeriği kafeinli olan uyarıcı ve bronşları açıcı etkisi vardır. Günde 2-3 fincandan fazla alınmaması gerekir.

Isırgan otu; Bir bardak kaynamış suya bir tutam ısırgan otu katıp demlenmesi yapılır. Isırgan otu etkili bir bronş açıcıdır.

Astım Hastalığına Ve Nefes Darlığına Bitkisel Tedavisi;

2 litre suyun içine 10 karanfil, 10 karabiber, 6 zencefil, 5 tarçın, 1 tutam ısırgan otu ve 1 tutam ayva yaprağı konur.

Hazırlanışı; Bu karışım 10-15 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra yarım saat demlenmesi için beklenip ardından süzülür. Bu astım çayı her gün, biraz ısıtılarak ve 1 kaşık bal ile tatlandırılıp günde 3 bardak içilir.

Ayva yaprağı; 1 bardak kaynayan su içine 5 gr ayva yaprağını ilave edip 10 dakika kaynatılır. Hazırlanan bu ayva çayından günde 3-4 defa içilir.
 
Bronşite Ne İyi Gelir, bronşit akciğer içinde yer alan hava kanallarının iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık yaklaşık olarak en az 3-4 gün veya 1 aya yakın bir zaman içinde seyredebilir. Bronşit, rahatsızlığı kuru öksürük şeklinde veya balgamlı öksürük şeklinde kendini belli edebilir. Bronşit rahatsızlığın öksürük dışında da değişik belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin en önemlileri arasında akciğerlerde mukus oluşması, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluklar meydana gelebilmektedir. Bronşit tedavisinde istirahat etmek ve dinlenmenin oldukça büyük önemi vardır. Rahatsız olan kişilerin kendileri için iyi bir istirahat tablosu çizerek ve tükettikleri gıdalara dikkat ederek bronşit rahatsızlığını kolaylıkla yenebilirler. Ancak alınan tün önlemlere rağmen öksürükler ataklar halinde daha da fazlalaşarak şiddetleniyorsa, göğüs ağrıları varsa kesinlikle bir uzman hekime başvurmanızda yarar vardır. Ayrıca bronşit hastalığının kronik ve akut olarak seyreden iki çeşidi vardır.

Kronik Bronşit: Sürekli olarak uzun zamandan beri süregelen öksürük ve oldukça fazla balgam çıkartmak sonucunda ortaya çıkar.

Akut Bronşit: Üst solunum kanallarından bronşlara kadar varan hava kanallarının birden bire iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinin nedenleri arasında bir virüs veya bakteriler olabilir. Bu hastalık en fazla kış aylarında geçirilen soğuk algınlığı ve üşütme gibi rahatsızlıkların sonrasında meydana gelebilmektedir. Bronşit rahatsızlığında doktor tedavisinin yanı sıra evde uygulanacak doğal tedavi şekilleri de vardır. Bu tedavi şekillerinin birkaçına birlikte göz atalım.


12707_320x240.jpg



Bronşit Rahatsızlığına İyi Gelen Doğal Yöntemler:

Buhar: Genellikle kış aylarında kapalı mekanlarda kullanılan ısıtma şekilleri ortamın havasını kurutması sonucu genellikle boğaz ağrısının yanı sıra öksürüğü de oldukça fazlalaştırır. Sıcak ve nemli ortamlar bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü yumuşatmasının yanı sırada hafifletmiş olur. Buhar sağlamak için odanızda bulunan peteklerin üzerine bir bardak içinde kaynamış su koyabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz odayı buhar makinası yardımıyla da sürekli nemli tutabilirsiniz. Bunların yanı sıra yapılacak sıcak banyoda tıkalı olan burnu açarken akciğerlerde tutulan mukusunda çözülerek öksürük yolu ile dışarıya atılır.

C Vitamini: Antioksidan zengini olduğundan dolayı bronşit rahatsızlığını kısa sürede ve çabucak atlatmanızı kolaylaştırır. C vitamini en fazla limon, portakal, kivi, kırmızı biber, brokoli, maydanoz ve yaprağının rengi koyu olan sebzeleri rahatsızlığınız boyunca bol miktarlarda tüketebilirsiniz. Ayrıca bir sağlık kuruluşuna başvurarak C vitamini desteği alabilirsiniz.

Zencefil: Özellikle Gastrointtestinal rahatsızlıklarda yani hazımsızlık, mide ağrısı, ve ishal gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca zencefilin iltihap önleyici özelliği sayesinde akut bronşit rahatsızlığının tedavisi için kullanıla bilir.

Nane: Bronşit tedavisinde tek başına etki sağlayamaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların belirtilerini en aza indirmek için kullanılır. Nanenin içeriğinde bulunan mentol akciğerlerde toplanan mukusun çözülmesine yardımcı olarak öksürükle birlikte vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Rezene: Bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü rahatlatmak için kullanılır. Ayrıca değişik pek çok rahatsızlıkta ve ayurvedik tıpta kullanılır. Ayurveda uzmanları tarafından akut öksürük ve kronik öksürüğün iyileşmesi için rezeneyle hazırlanan şurup veya çay formüllerini tüketmeyi öneriyorlar.

Mantar: Reishi ve maitake shitake mantarları dokularda meydana gelen tahribatı en aza indirip akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olur. Bu çeşit mantarlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek viral özellikte olan hücrelerin kaybolmasına yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı: Bronşit nedeni ile tıkanan ciğerleri rahatlatmak ve öksürüğü azaltmak nedeni ile kullanılır. 5 su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine 15- 16 damla kadar okaliptüs yağı damlatarak çıkan buharı yavaş yavaş soluyun. Buhar azalıncaya kadar solumaya devam edin. Yapılan buhar tedavisiyle boğazda bir rahatlama oluşacaktır. Ayrıca akciğerlerde kümelenen mukusu yumuşatarak öksürük yoluyla dışarıya atılmasına yardımcı olur.
 
Bebeklerde Bronşit Bitkisel Tedavi, Çoğu bebek yavaş yavaş iyileşir ve bu aylar alır. Bununla birlikte, yine de ciğerleri hassastır. Enfeksiyon oluşmaması için ciğerlerinin soğuk almamasına dikkat edilmelidir. Bu bebeklerde, solunumlarını kolaylaştırmak için oksijen desteğine ve bronş genişletici gibi ilaç desteğine gerek duyarlar. Ciğerleri kolayca sıvı birikmesine eğilimli olduğu için, su retansiyonuhu önleyebilmek için diüretikler uygulanır. Bu bebekler bronşit gibi enfeksiyonlara karşı daha fazla risk altındadırlar. Olduğunca gözetim altında tutulmalıdırlar. Bronşit, üşütme, soğuk algınlığı, grip, kirli, tozlu ve dumanlı havalarda çok bulunması gibi sebeplerden dolayı bronşların iltihaplanmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bebeklerde bronşit olarak başlangıcı, öksürük, birkaç gün burun akması ve hapşırma ile soğuk algınlığı gibi başlar. Bazen de bebeğin iştahı azalır ve çok yüksek olmasa da ateşi çıkar. 2 gün içerisinde de öksürük ağırlaşır, ve hırıltılı bir hal alır. Bebeklerde hastalığın ilerlememesi için bronşit başlangıcının önüne geçilmelidir.

bebeklerde-bronsit-tedavisi.jpg



Bebeklerde Bronşit Bitkisel Tedavisi;

Siyah turp; 1 adet siyah turp yıkanır ve soyulur rendelenip sıkılır. Sıkılan suyu başka kaba alınır. Alınan suyun yarısı kadar üzerine süzme bal ilave edilir. Yemeklerden önce 2 kahve kaşığı içirilmesi önerilir.

Sığır kuyruğu; 4 bardak suya 30 gr sığır kuyruğu konur. Kaynatılarak süzülür. Günde 3 defa birer çorba kaşığı içilmesi gerekir.

Çörek otu; Hafif kavrularak toz haline getirilir. Günde 3 kere 1 çay kaşığı çörek otu, yarım çay kaşığı balla eritilerek içirilir.

Bıldırcın Yumurtası; Diğer yumurtalardan daha fazla, proteinlerin yapı taşı olan aminoasit içeren bıldırcın yumurtası, özellikle bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan protein deposu olan bıldırcın yumurtası, grip ve bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği ispatlanmıştır. Oluşturduğu yararları şöyledir;

Öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı, mide, karaciğer ve göğüs hastalıkları tedavisinde,

Bebeklerin gelişiminde ve iştahlarının arttırılmasında,

Hastaların, ameliyat sonrası çabuk şifa bulmasında,

Kansızlık ve anemi tedavisinde,

İdame dozu; Bir adet bıldırcın yumurtasını bir bardağın içine kırılır. Bir kaşık balla karıştırılır ve çalkalanır. Bir bardak süte tamamlanır. Bu karışımı oda sıcaklığında yada buzdolabından çıkardıktan sonra 10 dakika sonra içilir. 15 gün süreyle sabahları aç karnına bu kür yapılır. Öksürük ve alerjik hastalığı hemen iyileşir. Ayda 5-10 adet yumurta içilmesine en az 3 ay devam edilmelidir.

Bronşit Öksürüğüne İyi Gelen Bitkiler;

Ihlamur çayı; Akut olmayan öksürüğü kesici yönde etkisi vardır.

Andız otu; Andız otunun kökü ezilip balla karıştırılıp yenirse öksürüğü geçirerek balgam varsa azalma sağlar.

Böğürtlen; Böğürtlen yaprakları tam olgunlaşmadan toplanıp gölge bir yerde demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler. Öksürüğe iyi gelir. Göğsü yumuşatıcı etkisi vardır. Öksürük kesici etkisi olduğundan bronşite çok iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da faydalıdır.

Gelincik; Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup karışımı, öksürüğe çok iyi gelmektedir.
 
Bronşit İçin Uyku
Genel Olarak
Bronşit, insanlarda aşırı yorgunluğa neden olabilir. Bronşit ne kadar kötü seviyedeyse o kadar yorgun hissettirir, çünkü vücut hücrelere oksijen dağıtmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Uyumak sıklıkla "en iyi ilaç" olarak adlandırılır. Bu, eski çağlardan beri hastalıklardan kurtulmak için insanlara yararlı olmuştur ve günümüzde de öyledir. Sayısız bilimsel araştırma, vücudun hastalıkları ya da ciddi bir yarayı iyileştirirken daha fazla uykuya ihtiyaç duyduğunu doğrulamıştır.

Bronşit Belirtilerini Hafifletmek İçin


İyileşirken, olabildiğince fazla zamanınızı yatak, divan ya da kanepede uzanarak geçirin. Kendinizi işe ya da okula gitmek için zorlamayın. Uyuyabildiğiniz kadar uyuyun. Eğer ateşiniz varsa, yapabiliyorsanız bütün zamanınızı yatakta uyuyarak geçirin. Ateşiniz düştüğü zaman, mukusun akciğerlerinizde yerleşememesi için zamanınızı biraz dinlenme ve biraz da kalkıp dolaşma şeklinde geçirin.

Neden İşe Yarar

İnsan vücudunda her biri ayrı bir iş gören 12 ana organ sistemi vardır. Vücut yaptığı her iş için enerji harcar, hastalıktan iyileşmek de buna dahildir. Hastayken dinlenmek, vücudunuzun enerjiyi iyileşmek için kullanmaya odaklanmasını sağlar.

Önlemler

Bronşit hafif ve sınırlı olabilir ama aynı zamanda kronik de olabilir ve sonunda başka sorunlara ve zatürreye de yol açabilir. Ayrıca, vücuttaki hücrelere oksijen dağıtabilmek için kalbin daha fazla çalışmasına ve pulmoner hipertansiyona (akciğer yüksek tansiyonu), kalbin genişlemesine ve bazen de kalp yetmezliğine neden olabilir. Bronşiti sadece evde uygulanan yöntemlerle tedavi etmeye kalkmayın. Bronşit her zaman bir doktor tarafından gözlenmelidir. özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda bronşit mutlaka bir doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Ayrıca, astım, alerji, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), solunum ya da kalp hastalığı gibi bronşite temel oluşturabilecek bir rahatsızlığı olanlar, özellikle tıbbi geçmişlerini bilen bir doktorun gözetiminde olmalıdır. Ev tedavisinin, tıbbi tedaviye destek olarak ve belirtilerin hafiflemesini sağlamak amacıyla uygulanması tavsiye edilir.

 
Bronşite İyi Gelen Yiyecekler

Bronşit, akciğer iltihabı ile karakterizedir ve grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonu takiben ortaya çıkar. Bu durum 2-3 günden bir kaç haftaya kadar sürebilir, ıslak veya kuru öksürükle birlikte görülür. Bronşitin diğer belirtileri arasında aksciğerlerde mukus birikimi, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluk halidir. Dinlenme bronşit tedavisinde ilk kullanılan yöntemdir. Yeterince dinlenip bazı gıdaları arttırarak hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz. Öksürükler şiddetleniyorsa ve göğüs ağrıları başladıysa bir doktora görünmeniz tavsiye edilir

Sarımsak: Sarımsak bakteriyel ve viral enfeksiyonları geçirmek için kullanılabilecek doğal bir antibiyotiktir. Hastalık sırasında sarımsak tüketimi arttırılarak vucuda enfeksiyonla mücadelesinde destek olunabilir. Sarımsakta bulunan “quercetin” adı verilen kimyasal madde akciğer dokusu iltihabına neden olan enzimleri baskılar.

Mantar: Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en aza indirerek akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tür mantarlar vucudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok etme becerisini arttırır.

Nane:
Nane bronşit tedavisine direk etkili değildir ancak hastalık nedeniyle yaşanan belirtilerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Nane içinde bulunan mentol akciğerlerdeki mukus birikimi kırıp, öksürük yoluyla vucuttan atılmasına yardımcı olur.

Zencefil: Zencefil geleneksel olarak ishal, hazımsızlık ve mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomların tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanılmatadır. Bununla birlikte iltihap önleyici özelliği ile özellikle akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam sömek için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz.

C Vitamini: Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bronşitten daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir. C vitamini yönünden zengin kırmızı biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, kivi, portakal ve çilek gibi gıdaları hastalık döneminde daha fazla tüketebilirsiniz. Ekstra C vitamini için doktorunuza danışarak C vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
 
Bronş;
solunum sisteminde daha çok iletim görevi üstlenen, gelen Oksijenin ve dışarı atılacak olan Karbondioksitin iletiminde önemli bir rol oynayan, akciğerlerde bulunan hava borularına verilen isimdir. Sağ ve sol akciğer yönünde olmak üzere vücutta iki tane bronş bulunur. Bronşun solunum sisteminde aldığı görevi, diğer elemanlarla ilişkilerini ve vücudun canlılığı açısından hayati önemini kavrayabilmek için, öncelikle solunum sistemine kısaca göz atmak gerekir

Bronş nedir?
Yukarıda da tarif edildiği gibi bronş; soluk borusundan akciğerlere bağlanan, vücutta iki adet bulunan hava kanallarıdır. Dışarıdan gelen Oksijenin akciğerlere ve akciğerden gelen Karbondioksitin dışarı atılması bronşların aracılığıyla gerçekleşir.

Bronşun solunum sistemindeki görevi nedir?
Solunum sistemi; vücudun yüzde vücudun dışarı açılan kısımlarından ikisi; ağız veya burun ile başlar. Ağız veya burun araclığıyla dışarıda bulunan Oksijence zengin hava vücuda alınır. Buradan geniz aracağılıyla içeri doğru iletilen temiz hava, soluk borusuna gelir. Soluk borusu; tıpkı burunda olduğu gibi aynı zamanda alınan havayı temizleme görevi de üstlenir. Bu görevi gerçekleştirmek için, üzerinde ince siller bulunur. Bu siller, alınan havada bulunan yabancı maddeleri tutarlar.

Dışarıdan bu şekilde alınan hava; soluk borusunun sonunda ikiye ayrılarak bronşlara geçer. Bronşlar; soluk borusu ile akciğerler arasındaki bağlantıdır ve bir yönleri soluk borusuna bağlıyken, diğer yönleri de akciğerlere tutunur. Bronşların akciğerlere bağlandığı kısımlarda ayrışmaları devam eder. Akciğer içerisinde çok küçük, gözle bile zor görülebilecek derecede dallanmalar meydana gelir. Bronşlardan türeyerek meydana gelen bu yapıların her birine bronşçuk denir. Her bir bronşçuğun ucunda alveol adı verilen hava keseleri bulunur. Bu hava keseleri; dışarıdan alınan havanın ulaştığı son kısımdır. Burada; dışarıdan alınan Oksijen ile vücutta biriken Karbondioksit yer değiştirir. Oksijen daha sonra dolaşım sistemine devredilir ve vücut dolaşımına katılır. Karbondioksit ise Oksijenin geldiği yolun ters istikametinde dışarı atılır.

En genel anlatımıyla insan vücudunda solunum sisteminin işleyişi bu şekildedir. Tabi ki her bir organın hayati önemi vardır. En önemsizinde bile meydana gelebilecek bir aksaklık, solunumun sağlıklı bir şekilde yürümesini engelleyecektir. Fakat bronşların görevine dikkat edildiğinde; iletim gibi son derece önemli bir sorumluluğu üstlendikleri görülür. Yani; bronşlarda oluşabilecek bir enfeksiyon, bir aksaklık, vs. anormal durum; dışarıdan ne kadar sağlıklı hava alınırsa alınsın, akciğerler ne kadar iyi çalışırsa çalışsın; hava sirkülasyonuna zarar vereceği için solunumun aksamasına sebep olacaktır. Ayrıca bronşların; akciğerlerde milyonlarca bronşçuğa dallanmaları; adeta solunum verimini maksimum verime ulaştırmak için yapılan mikroskobik bir mühendis işçiliğidir.

Bronşta meydana gelebilecek en tehlikeli rahatsızlık: Bronşit
Bronşlar vücudun iç kısımlarında ve direkt olarak etkiye uzak yapılar olduğundan fiziksel hasar almaları biraz zordur .Yani; herhangi bir iltihap, enfeksiyon, vs. durum olmadıkça bronşlarda bir aksaklık gelmesi pek mümkün değildir. Fakat; enfeksiyon kapılması halinde bu çok ciddi bir sıkıntı olmakta, çok ileri vakalarda kişinin canı acımadan soluk alıp vermesi bile imkansızlaşmaktadır. Son yıllarda iyice yaygınlaşan bu rahatsızlık; bronşit adıyla da bilinir. Genel tanımıyla bronşit; çevresel veya kalıtımsal sebeplerden ötürü bronşların enfeksiyon kapması ve iltihaplanması sonucu oluşan; soluk alıp verirken yanma, nefes darlığı, sürekli öksürük ve balgam sökme gibi belirtilerle kendini gösteren bir solunum yolu rahatsızlığıdır.

Bronşitin sebepleri nelerdir? Nelerden kaynaklanır?
Biyolojik olarak bronşitin sebep olduğu durumlar yukarıda anlatılmıştır. Bronşlar enfeksiyon kapar ve buna tepki olarak iltihaplanır. Bunun sonucunda da bronşit rahatsızlığı ortaya çıkar. Fakat bu enfeksiyonun mutlaka bir sebebi olmalıdır. İşte bu sebepler; kalıtımsal ve çevresel olmak üzere iki temel kategoriye ayrılır. Kalıtımsal sebepler; adı üzerinde dışarıdan gelen etkilerden çok, anne babadan alınan genlerden dolayı kendini gösteren bronşit sebepleridir. Burada kalıtımsal sebepten kasıt; herhangi bir hastalıklı gen olması değildir. Bünye yapısı olarak solunum sisteminin zayıf ve hastalığa açık durumda olması, hassas olması gibi durumlardan kaynaklanabilir. Çevresel faktörler ise daha çok dışarıdan görülen zararların bir getirisidir. Yani; çok ağır geçirilen bir soğuk algınlığı sonrası vücut bağışıklığının zayıf düşmesi, çok fazla miktarda sigara, puro, vs. tütün ürünleri tüketilmesi, özellikle çocukluk döneminde sürekli rutubetli ve kötü hava koşullarında bulunulması, vb. durumlar çevresel sebeplere örnek gösterilebilir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki; bronşit rahatsızlığı son yıllarda gösle görülür bir artış göstermiştir. Yani; yüzlerce yıl boyunca anatomisi aynı kalan insanın bronşlarının 20. ve 21. yüzyıllarda birdenbire zayıflamasının mutlaka bir sebebi olmalıdır. Bu durumla alakalı başlıca sebepler de; yaşanan hayat tarzı, içinde bulunulan koşullar, vs. unsurlarda saklıdır. Örneğin; sanayi devriminden beri gelişmekte olan modern şehir hayatı sonucu; havadaki zararlı gaz oranı inanılmaz derecede artmış, bu durum da insanın bronş sağlığını etkilemiştir. Ayrıca kapitalizm ve post-modernizmin bir getirisi olarak tüketim miktarıın epey arttıran insanoğlu; sigara, puro gibi tütün ürünlerini çok yüksek oranlarda tüketmeye başlamıştır, bu da doğal olarak bronşlara zarar vermiştir. Bu yüzden; bronşit hastalığına yakalanılmış olsa da; bronşlarda henüz herhangi bir sorun bulunmasa da kullanılacak ilaçlardan önce, içinde bulunulan yaşam koşullarına, olası çevresel zararlara çok dikkat etmek gereklidir.

Bronşit tedavisi
Bronş rahatsızlıkları için günümüzde ilaç tedavisi başta olmak üzere birçok tedavi yöntemleri uygulansa da; bunlar sadece bronşlarda meydana gelen enfeksiyonu baskı altına almakta, sorunu kökünden çözmemektedir. Yani bir kere gerçekleşen bir bronş rahatsızlığının, tekrar nüksetme ihtimali vardır. Bu yüzden; henüz gerçekleşmeden; bronş ve solunum yolları sağlığına dikkat edilmeli; bu doğrultuda gerekli olan vitamin ve mineraller aksatılmamalı ve özellikle modern şehir hayatının kirli havası ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
 
X