Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi düz tabansa çoçuğunuz

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

kadis

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2008
5.202
9
DÜZTABAN
Düztabanlığın sık görüldüğünü ve tedaviye gerek olmadığını söyleyen Doç. Dr. Selim Yalçın, endüstrisi oluşmuş bu iş için yerleşmiş yanlış bilgiler olduğunu, halkın ön yargılara sahip olduğunu belirterek bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları açıkladı: “Bu konuda biz de bilimsel çalışma yaptık. Bir tanesi 2. sınıf tıp öğrencileriyle yaptığımız ve 15 gün önce Marmara Üniv. Tıp öğrencileri kongresinde sunduğumuz. Maalesef kötü sonuçlar çıktı. Ortopedi hekimleri de dahil olmak üzere çocuk hekimleri, hep düz tabanlığın, çocuk düz tabanlığının tedavi edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. özellikle aileler. Hele ki anneanne, babaanneler, dedeler, muhakkak çocuğa ortopedik bot verilsin, tabanlıklar kullanılsın diyorlar. Maalesef bunlar bilim dışı. İnşallah önümüzdeki yıllar içinde bu sorunu çözeceğiz. Çocuk Ospest Derneği’nin kurucusu ve yöneticisiyim. Meslektaşlarımıza bu konuda gerekli bilgileri vermeye çalışıyoruz. Endüstri oluşmuş... Alışkanlıkların kırılması biraz zor.”
Ortopedik ayakkabılarla ilgili olarak Doç. Dr. Selim Yalçın, şöyle devam etti: “Çocuğuna ortopedik ayakkabı almış olan insanlar bilirler, bunlar kaba sabadır, çok ağırdır, hantaldır, serttir. Normal bir çocuğa giydirseniz, o bile rahat edemez. Dolayısıyla bu kaba saba hantal, giydirilmesi zor pabuçların, üstelik de bazı hekimlerin sabahtan akşama kadar evde de giydirdiği bu ayakkabıların giydirilmesi çocuğun ayağını daha da rahatsız ediyor. Bunların giydirilmesi yerine rahat, hafif, esnek, kolay giydirilip çıkartılan pabuçların giydirilmesini öneriyoruz. Üstelik daha da ucuz daha da sağlıklı.”
Fazla ayakta kalındığında olan ağrıların düz tabanlıktan kaynaklanabileceğine değinen Doç. Dr. Selim Yalçın, şöyle devam etti: “Ama düz taban olmayan insanlarda da ayak ağrısı vardır. Düz tabanlığı ikiye ayırıyoruz. Biri esnek düztabanlık, toplumda yüzde 20’ye yakın sıklıkta olan. Bu genelde sorunsuzdur, ağrı yapmaz. Profesyonel futbolcular, dünya şampiyonu olimpiyat atlerler, ağır iş yapan insanda da vardır, farkında bile olunmaz. Askerlikte de sorun değildir. Bir de çok küçük grup var, kemik hastalıklarından kaynaklanan düztabanlık. Özellikle bunlarda ağrı çok olur.”
 
BACAKLARA ETKİSİ
Düz tabanlıktan, içe basmadan söz eden Doç. Dr. Selim Yalçın, bunların bacaklara etkisi konusunda ise şu bilgileri verdi: “Bacakların hafif çarpık olması. Çocukluk çağı, 1.5 ila 3 yaşındaki obacaklar kendiliğinden geçer . Daha sonra da 3 ile 6 yaş arası xbacak dönemi vardır. Bu sefer bacaklar, tatlı bir şekilde dışa döner. Bu da kendiliğinden geçer. Bunların hepsi doğaldır. Çok küçük bir hasta grubu vardır gerçekten, kalıcı obacağı olan. Raşitizm, D vitaminliği eksikliği tarihe karıştı. Çok şükür beslenmemiz, çok çok iyi şu anda, 2000’ler Türkiye’sinde... Doğuştan gelen kemik hastalıkları var. Bir tek bunlar ama bunlar milyonda bir. Yılda bir iki tane bile görmüyorum. Bir tek onlar tehlikeli... Onları da ameliyatla düzeltiyoruz. Esas, 1.5-3 yaş arasında görülen doğal obacak, gelişimsel obacak dediğimiz hadisede hiçbir tedaviye gerek yok.”
 
TABANLIKLA YAŞAMAYA ALIŞMAK
“Aslında tabanlıkların, ortopedik botların kullanılmasının hiçbir şeyi değiştirmediği, ayak gelişimine dair hiçbir şeyi değiştirmediği, daha çok aile kesesine yük olduğu, çocuğun da ayağını rahatsız ettiği gösterilmiş, kanıtlanmış” diyen Doç. Dr. Selim Yalçın, bazı çocukların tabanlıkla yaşamaya alışması ve çıkarınca ağrı hissetmeleri durumları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Tabanlığı çıkartıp, normal pabuçla yaşama alıştırmak lazım, çocuğu. Şimdiki spor pabuçlar çok çok güzeller. Yeni çıkan spor ayakkabıların tabanları değme ortopedik tabanlıklardan özel kalıpla yapılmış ortopedik botlardan çok daha rahat, çok rahat sağlıklı. O tip pabuçlara alışmasını, tabanlıkla yaşamaktan kurtulmasını tavsiye ederim. Daha rahat eder. Zaman içinde bluğ çağıyla beraber ayak ağrılarının azalacağını umut ediyorum. Ama özel ortopedik bot kullanmanız, tabanlık kullanmanız gerekli değil. Rahat spor ayakkabılara geçin. Hatta şimdi modern ayakkabıcılık da dış görünüşü gayet şık olan pabuçların tabanlarının gayet güzel yapıldığını da görmekteyiz. Yumuşak, hafif, rahat olması lazım ayakkabıların
 
benim oğlumda böyle bir sorun var
bu yazılar silere faydalı olur umarım
 
kızlar eğer çoçuğunuzun ayak problemi yoksa
ortopedik ayakkabı giydirmeyin
bunun tespiti içnde bir ortopediste gitmeniz gerekiyor

sorunsuz ayaklarda ortopedik ayakkabı sorun oluşturuyormuş
bilginize
 
X