Evde Rutubet Kokusu Neden Olur?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.150
596.090
42
rutubet-ve-banyo-kokusu-758x380.jpg


Rahat ve sağlıklı oda havasına sahip olmak için evinizi tüm yıl boyunca havalandırmalı ve yılın bazı dönemlerinde de ısı dengesini sağlamanız gerekmektedir.

Genelde evde ısıyı sağlamak için soba, kat kaloriferi ya da merkezi ısıtma sisteminden faydalanılır. Özellikle kış zamanında büyük mobilyaların arka taraflarında, duvarların iç kısımlarında zaman içerisinde artan rutubet ile küf lekeleri oluşur. Bu durumun ileri safhaları çok hızlı bir şekilde yayılan küf mantarlarına neden olur. Küf mantarları yüzünden de bilhassa duvar kâğıtlarında kopma ve küf kokusu meydana gelir.

Küf mantarlarının neden olduğu küf kokusu hem evde olan kişilerin huzurunun kaçmasına hem de binanın hasar görüp duvarlardaki ısı yalıtımlarının azalmasına neden olur.

Evde Neden Rutubet Olur?
Rutubet genelde oda içindeki havadan kaynaklanır. Küf mantarlarının sporları rutubetli lekelerin üzerinde beslenir, büyür ve yayılırlar.
İşte bu gibi durumlardan hem evinizi hem de kendinizi kurtarmak için yapabilecekleriniz aşağıda anlatılmaktadır.

iStock_000004784822_Large.jpg


Rutubet Ve Rutubet Kokusundan Kurtulmak
1. Hem sürekli oturulan odanın hem de tüm evin düzenli olarak havalandırılması şarttır. Özellikle sadece pencere açarak değil kapıları da açarak tüm evin aşağıdan yukarıya havalandırıldığından emin olun.
2. Yazın tüm odaları sürekli olarak havalandırın bilhassa ev içinde cereyan yaptırdığınızdan emin olun.
3. Kış aylarında ısısını az tuttuğunuz odaların kapılarını kapalı tutun.
4. Kışın kalorifer peteklerinin önlerini perde ya da mobilyalar ile kapalı tutmayın.
5. Ev içerisinde ateş yakılan odalarda yani şömine bulunan odalarda yanma havası düzenli olarak yenilenmelidir. Bu yenilenme birden daha fazla odalardaki kapıların açılıp oda havalarının birbirleri ile birleştirilmesi ile yapılır.
6. Kışın ev ısıtılırken bir taraftan da evin havasının temizliğinin sağlanması için ev havalandırılmalı ve hava sürkülesinin sağlandığından emin olunmalıdır.
7. Duvarlarda oluşan küf lekelerini gidermek için çamaşır suyuna iyice bastırılmış nemli bir bez ile küf lekelerini duvardan çıkartın. Daha sonra soğuk suda iyice ıslatılmış başka temiz bir bez ile duvarlardaki küf lekelerinin üzerinden bir defa daha geçin. Son olarak odayı sabahtan akşama kadar mümkünse 12 saat boyunca havalandırın. Küf lekesini çamaşır suyu ile temizlediğiniz odaya birkaç gün boyunca bebek ya da çocukları sokmayın.

rutubet-yalıtımı-gebze.jpg


Havalandırma Çözümleri
Bodrum: Bodrum katları ya da villalarda bulunan bodrumlar bilhassa toz, is, nem ve kötü kokular ile doludur. Bodrum katlarındaki havalandırma geri kazanımlı fanlar veya vantilatörler ile yapılmalıdır.

Bodrum Girişi: Bodrum girişlerinde en çok nem sorunu yaşanır. Nemin yoğun olduğu bu yerlerde genelde böcek ve çürüme sorunu fazladır. Bu mekânları kanallı bir vantilatör ile havalandırmanız gerekir.

Yaşam Alanları: Yaşam alanlarında en çok duman, toz ve is sorunu yaşanır. Bilhassa yatak odaları uyku saatleri süresince kaliteli bir iç havalandırma için uygun bir dış havalandırma ister. Bunun için pencereden gelen hava ya da enerji geri kazanımlı vantilatörler kullanılabilir.

Banyo: Banyolarda en çok kötü koku ve nem sorunu yaşanır. Özellikle çürüme ve küfü engellemek için banyo fanına ya da enerji geri kazanımlı vantilatörlere ihtiyaç vardır.



havalandirma.jpg



Mutfak: Toz, is, nem ve kötü kokuların ev içinde en çok bulunduğu yer mutfaktır. Çünkü ev ve insanlar tarafından kaynaklanan kirleticiler bu sorunlara neden olurlar. Yemek yapmak ya da kimyasal temizlik ürünlerini mutfakta kullanmak bu kirleticilerin başındadır. Bu yüzden evin özellikle mutfak bölümünde havalandırma yaz ve kış aylarında ara verilmeden sürekli olarak yapılmalıdır.

Havalandırmayı isterseniz bir pencere ya da kapıyı açarak yapabilir isterseniz de bir fan yardımı ile yapabilirsiniz. İsterseniz de aşağı çekişli bir fan veya davlumbaz ile hem nemi atabilir hem de yemek ve ısı kokularından kurtulabilirsiniz.

Çatı Katı: Çatı katlarında ya da tavan aralarında nem ve ısı sorunu çok fazla bulunur. Çatı katının aşırı bir şekilde ısınıyor ise bu mutlaka faturalarınıza da yansımıştır ayrıca bu durum çatının ömrünü de kısaltacaktır.

Bilhassa soğuk havalarda az havalandırılmış olan bir çatı katı ya da tavan arasında meydana gelen nem binada yapısal hasarlara neden olur. Bu sorunların önüne geçmek için büyükçe bir fan ya da ev tipi vantilatörler kullanılabilir.

 
X