Hamilelikte Güneşlenme Nasıl Olmalıdır?

Güneşe çok fazla maruz kalmanın herkes açısından sağlıkla ilişkili neden olduğu riskleri hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte hamileyseniz, güneşe çok fazla maruz kalmak daha da tehlikeli hale gelebilir. Güneş ışığı, vücudumuzu sağlıklı tutmak için D vitamini almamız açısından önemli olsa da çok fazla güneş ışığı, kimisi oldukça ciddi olan bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hamilelikte güneşe maruz kalmak ya da bronzlaşmakla ilgili riskleri bu yazıda bulabilirsiniz. Bu riskleri, vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılama bakımından dengelemeniz gerekir.
hamilelikte_guneslenmenin_faydalari.jpeg

Hamilelikte Güneşlenmenin Zararları


Düzenli olarak güneşlenmek ya da bronzlaşmak, güneş yanığı ve cilt kanseri gibi risklere neden olabilmektedir. Bununla birlikte hamilelikte bu risklerle beraber dikkate almanız gereken başka noktalar da bulunmaktadır.

Kanser riski: Güneşe maruz kalmak, özellikle de güneş yanığına neden olduğu zaman cilt kanseri (melanom) riskinizi arttırabilmektedir.

Artan vücut sıcaklığı: Güneşe maruz kalmak, vücut sıcaklığınızın artmasına neden olabilir. Hamilelikte çok daha kolay susuzluk yaşayabildiğiniz için vücut sıcaklığınızın yükselmesi, erken doğuma neden olabilecek belirtilere yol açabilir. Annenin vücut ısısı yükseldiği zaman fetüsün de vücut ısısı yükselebilir. Fetüsün vücut ısısı çok yükselir ya da uzun süre yüksek kalırsa yükselen bu sıcaklık, fetüste beyin hasarlarına yol açabilir.

Ciltte değişiklikler: Hamilelikte vücudunuzdaki östrojen, güneşe ve UV ışınlarına maruz kaldığınızda kloazma ya da gebelik maskesi riskinizi arttırır. Genelde alın bölgesinde ya da burunda ortaya çıkan koyu renkli lekeler, hamilelik sonrası ortadan kaybolabileceği gibi kaybolmaması da mümkündür.

Güneşlenme Nasıl Olmalı?

hamilelikte_guneslenme_nasil_olmali.jpeg
Hamile olsanız da olmasanız da güneşin altında vakit geçireceğiniz zaman dikkatli olmanız gerekiyor. Bununla birlikte hamileyken aklınızda bulundurmanız gereken başka noktalar da bulunmaktadır. Güneş altında vakit geçirecekseniz, aşağıdaki önerilere dikkat etmeniz önemli olmaktadır.
  • Güneş kremi kullanmak çok önemlidir
Hamile değilken de güneş kremi kullanmanız önemli olsa da hamile kaldıktan sonra güneş kremi kullanmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olur. Hamilelikte cilt genelde daha hassas ve yanmaya daha müsait hale geldiği için dışarı çıkacağınız zaman dikkatli olmalısınız. Hamileyken güneşlenmeyi düşünüyorsanız, hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen bir güneş kremi tercih etmelisiniz. Ayrıca güneş kreminizin geniş spektrumlu olmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Gün ortasında koruyucu kıyafetler giyin
Hamileyken güneşe çıktığınızda güneş kremi kullanmanız şart olsa da yapmanız gereken bu kadarıyla sınırlı değildir. Güneş ışınlarından iyi bir şekilde korunmak için iyi bir güneş koruyucusundan daha fazlasına ihtiyacınız var. Öncelikle güneş altında olacaksanız, yüzünüzü güneşten korumak için geniş bir şapka kullanmalısınız. Ayrıca sahildeyseniz mutlaka gölge altında olabileceğiniz şemsiye ya da tente gibi şeylerin yakınında olmalısınız. Bununla birlikte güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu saatler olan sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında güneşlenmekten tamamen kaçınmanız gerekir. Bu saatlerde güneş yanığı riskiniz her zamankinden daha yüksek olur.
  • Susuz kalmayın
Güneş altında uzun zaman geçirmek, susuzluğa neden olabilir. Bu ise hamile kadınlar için son derece tehlikeli bir durumdur. Su, besinlerin ve vitaminlerin fetüse ulaşmasında önemli olduğu için yeteri kadar su içtiğinizden emin olmanız gerekir. Susuz kaldığınızda rahme giden kan akışı da azalacağı için bebeğinizin gelişimi bakımından risk teşkil edebilir ve erken dönemde doğum sancılarına neden olabilir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce büyük bir bardak su içtiğinizden ve uzun süre dışarıda kalacaksanız yanınıza su şişesi aldığınızdan emin olun ve susuz kalmamak için gün boyu su için.
  • Çok fazla ısınmaktan kaçının
Hamileyken vücut sıcaklığınızın çok fazla yükselmesine izin vermemelisiniz. Bu nedenle hamilelikte jakuzi gibi sıcak ortamlar tavsiye edilmemektedir. Aynı şekilde hamileyken biraz güneşlenmenizde sakınca olmasa da vücut sıcaklığınızın çok artmadığından emin olmalısınız. Denize ya da havuza gittiğinizde veya sıcaklığın yüksek olduğu aylarda dışarıda zaman geçirdiğinizde özel önlemler almalısınız. Bunun için denizde ya da havuzdaysanız suda zaman geçirebilir, gölge bir alan bulup orada dinlenebilir, vücut sıcaklığınızı düşürmek içim soğuk içecekler içebilir ve sıcakla başa çıkmak adına yanınızda su olan bir sprey ya da portatif fan bulundurabilirsiniz.
  • Cildinizin nemini arttırın
Güneş, cildinizin kurumasına neden olarak kendinizi rahatsız hissetmenize yol açabilir. Bu nedenle güneş altında zaman geçirecekseniz, vücudunuzu nemlendirdiğinizden emin olun. Güneşin, cildi kurutan etkilerinden kaçınmak için güneşe maruz kalmadan önce ve sonra besleyici bir losyon kullanın.

Hamilelikte Güneş Kremi Kullanılır mı?

hamilelikte_guneslenme.jpeg
Güneş kremleri bakımından Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından herkesin kullanımı için güvenli olduğu belirtilen iki bileşen bulunmaktadır: çinko oksit ve titanyum oksit. Bunlar, zararlı güneş ışınlarının cildinize ulaşmasını fiziksel olarak engelleyen doğal minerallerdir.

Çinko oksit ve titanyum oksit, mineral güneş kremleri olarak da bilinen fiziksel güneş koruyucularda bulunan ana bileşenler olmaktadır.

Mineral güneş kremleri çocuklar, hamileler ve emziren anneler ile hassas bir cilde sahip olan kişiler için en ideal güneş kremleri olmaktadır.

Güneş kremi alırken bu iki bileşene dikkat etmenin yanı sıra kremin hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamasına, SPF 30 veya üzeri olmasına, suya dayanıklı olmasına dikkat etmeli ve güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulamalı ve dışarıdayken 2 saatte bir tekrar uygulamalısınız.

Hamilelikte Güneş Lekesi

Hamilelikte cildinizde lekelenmeler meydana gelebilir ve bu durum melazma ya da kloazma olarak isimlendirilir. Melazma nedeniyle ciltte meydana gelen değişiklikler genelde doğumdan sonra ortadan kaybolur.

Hamilelik maskesi olarak da bilinen bu lekeler, güneşe maruz kalan yanaklar, çene, alın ve ön kollar gibi bölgelerde ortaya çıkabilmektedir.

Melazma, hamilelikte yaşanan hormonal değişimlerden kaynaklansa da güneşe maruz kalmak da bu lekelere neden olabilmektedir. Bu nedenle melazmadan kaçınmak için güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmelisiniz. Güneşe çıkacağınız zamanlar en az SPF 30 olan, hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan bir güneş kremi kullanmalı ve gün içinde dışarıda olacağınız zamanlar kreminizi iki saatte bir tekrar sürmelisiniz.

Evde kalmayı düşünüyorsanız ya da dışarıda fazla zaman harcamayacak olsanız bile sabah rutininizin bir parçası olarak güneş kremi kullanabilirsiniz. Araba kullanırken ve hatta evde pencere kenarına otururken bile cildiniz ciddi oranda UV ışınlarına maruz kalmaktadır.

Güneş kremi kullanmanızın yanı sıra dışarıda uzun kollu tişört giyerek ve büyük bir şapka kullanarak pigmentasyon değişimlerini önleyebilirsiniz. Ayrıca sabah 10 ile öğleden sonra 2 arası dışarı çıkmamaya çalışın ve solaryuma girmekten kesinlikle uzak durun.

Sonuç Olarak

Gerekli önlemlerin alınmaması halinde güneşlenmek tehlikeli bir durum olabilmektedir. Bu nedenle özellikle de hamileyseniz, önlemlerinizi almalı ve güneşlenmenin risklerini anlamalısınız. Güneşe çıkacaksanız yeteri kadar su içmeli ve aşırı ısınmayı önleme amacıyla güneşe maruz kalmayı minimuma indirmeli ve cilt hasarlarının önüne geçmek için uygun bir güneş kremi kullanmalısınız.

Hamilelikte güneşlenmeyle ilgili dikkat etmeniz gereken noktalar özetle şu şekilde olmaktadır:
  • Gün ortasında dışarı çıkmaktan kaçının.
  • Gözlerinizi, kulaklarınızı ve yüzünüzü koruyacak büyük bir şapka kullanın.
  • Hamilelikte kullanılması güvenli olan güneş kremlerini tercih edin.
  • D vitamini takviyesi konusunda doktorunuzla konuşun.
  • Cildinizi kapatacak rahat ve hafif kıyafetler giyin.
 
X