LH (Luteinizing Hormon) Testi, Nasıl Yapılır?

LH Testi, bir kişinin kadınındaki Luteinleştirici hormon seviyelerini tespit eder. Luteinleştirici hormon, hem erkek hem de kadın üreme sisteminde önemli bir role sahip bir hormondur. Genellikle hamilelik, ergenlik ve yumurta gibi önemli bedensel süreçlerde rol oynamaktadır. Bu bedensel süreçlerde, LH seviyeleri azalabilir ya da artabilir. Bu yazıda, LH testinden bahsedilmektedir. Normal, yüksek ya da düşük LH seviyelerinin dışında, ne anlama geldiği ve gebelikle ilişkisini inceleyeceğiz…

LH Testi Nedir?

lh-testi-nedir.jpg
LH testi, bir kişinin vücudundaki luteinleştirici hormon (LH) seviyelerini ölçen bir tür kan testidir. Bu hormon, beynin hipofiz bezinde üretilir. Bir kişinin üreme organlarının nasıl çalıştığını etkileyen bir cinsiyet hormonudur. Kadınlarda yumurtalıkları ve erkeklerde testisleri etkilemektedir. LH hormonu, aşağıdaki bedensel süreçlere katılmaktadır:
  • Ergenlik
Hormon seviyeleri, ergenliğin ne zaman başladığını etkilemektedir. Yüksek seviyelerde olması, ergenliğin erken başlamasına ve düşük seviyelerde olması ergenliğin gecikmesine neden olabilir.
  • Yumurtlama
LH hormonu, adet döngülerini kontrol etmek için FSH adı verilen bir diğer cinsiyet hormonu ile birlikte çalışmaktadır. LH seviyelerindeki artış, yumurtalıklardan yumurta salınımını tetiklemektedir.
  • Progesteron Salınımı
Bu hormonun seviyelerinin yüksek olması, yumurtlamayı tetikler. Kalan hücre yapısı da progesteron salgılar. Bu hormon, gebeliğin sürdürülebilmesi için hayati bir önem taşımaktadır.
  • Testosteron Üretimi
Bu hormon, testislerdeki hücrelere bağlanır ve testosteron üretimini tetikler. Testosteron seviyeleri de cinsel dürtü ile ilişkilidir.
  • Sperm Üretimi
LH seviyeleri testosteron üretimini etkilediğinden, sperm üretimi için de gereklidir.

LH Testi Nerelerde Kullanılır?


LH testi, çeşitli alanlarda kullanılabilir:


  • Doğurganlık Problemleri
Doktorlar, hem kadın hem de erkeklerde doğurganlık sorunlarının teşhisi için LH testinden yardım almaktadır. Bir çift çocuk sahibi olmakta zorlanıyorsa: sperm sayısı ya da yumurta kalitesi ile ilgili sorunlar yaşıyor olabilir. LH seviyeleri, o kişinin yumurta kalitesi ya da sperm sayısı hakkında bilgi verebilir.
  • Yumurtlama
Farklı günlerde doğurganlık seviyelerini öğrenmek için LH testi gerekli olabilir. Yumurtlamadan hemen önce, bu hormonun seviyeleri yükselir ve bu da, bir kadının en doğurgan günlerine işaret eder. Doğurganlık günlerini belirlemek için, evde de LH seviyeleri ölçülebilir. Ev tipi ölçümler idrar testi kullanılarak yapılmaktadır. Bu günlerde cinsel ilişkiye girmek, çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler için gebelik elde etme şansını arttıracaktır.
  • Adet Değişiklikleri
Bir kadın menopoza girdiğinde, LH hormonu seviyeleri yükselir. Bu nedenle, bir LH testi, kişinin adet değişikliği ya da sorunlarını teşhis etmek için kullanılabilir.
  • Ergenlik
LH seviyeleri, bir gencin ergenliğe neden geç ya da erken girdiğini belirlemeye yardımcı olabilir. Yüksek LH seviyeleri, erken ergenliğe ve düşük LH seviyeleri geç ergenliğe neden olabilir.
  • Hipofiz Bezi Sorunları
Bu hormon, hipofiz bezinde üretilir. LH testi, hipofiz bezinde bir sorun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
  • Düşük Testosteron Seviyeleri
LH testi, bir erkeğin düşük testosteron seviyelerini ölçmeye yardımcı olabilir. Düşük testosteron seviyeleri; cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, aşırı yorgunluk, depresyon, aşırı kilo alımı, kas kütlesi kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
lh-testi-nerde-kullanilir.jpg

Normal LH Seviyeleri Değerleri

Normal LH hormonu aralığı kadın, erkek ve çocuklarda değişkenlik göstermektedir:

Erkeklerde LH seviyeleri:
  • Erkekler için normal alarak litre başına 1.24 ile 7.8 IU aralığındadır.
LH seviyelerinin bu aralığın altında olması, hipofiz bezinde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu da, düşük testosteron seviyeleri ile sonuçlanabilir. Çok yüksek olduğu durumlarda ise, testosterom üretimi yeterince desteklenmeyebilir ve testislerle ilgili bir sorun olabilir.

Kadınlarda LH seviyeleri:
  • Adet döngüsünün başlangıcında litre başına 1.68 ile 15 IU arası
  • Adet döngüsünün ortasında litre başına 21.9 ile 56.6 IU arası
  • Adet döngüsünün sonunda litre başına 0.61 ile 16.3 IU arası
  • Menopoza giren kadınlar için normal aralık litre başına 14.2 ile 52.3 IU arasındadır.
Yumurtlama döneminde LH hormonu seviyeleri normalin üzerindeyse, bu menopoz anlamına gelebilir. Bu durum ayrıca; hipofiz bezinde bir soruna ya da PKOS hastalığına da işaret edebilir. Düşük olmasının nedeni ise; yetersiz beslenme, stres ve hipofiz hastalığı olabilir.

LH Testinin Riskleri Var Mıdır?

LH testi, güvenli bir prosedürdür; ancak herhangi bir kan testi aşağıdaki riskleri içermektedir:
  • Morarma
  • Kanama
  • Sersemlik hissi
İğneden korkuyorsanız ya da bayılmaya eğilimliyseniz, kan aldırmadan önce bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
lh-testi-riskleri.jpg

LH Testi Nasıl Yapılır?

Doktor, LH seviyelerinizi ölçmek için basit bir kan testi isteyecektir. Kan testi için; bir iğne kullanılarak kişinin kanından örnek alınır ve alınan kan, test edilmek üzere laboratuvara gönderilir. Ayrıca, ev tipi yumurtlama kitleri kullanılarak da LH hormonu seviyeleri tespit edilebilir. Bunun için, idrar testi yapılması gerekmektedir. Kitin üzerinde yer alan talimatları takip ederek idrar testi yapabilirsiniz.

LH ve FSH Hormonları Testleri

Bir kadının yumurtlama ile ilgili sorunlarını teşhis etmek için, bir FSH testi de gerekli olabilir. Hem LH hem de FSH hormonu seviyelerindeki yükseklik, birincil yumurtalık yetmezliğine işaret edebilir. Bu durumda yumurtalıklar, kadın 40 yaşına gelmeden düzgün çalışmayı durdurur.
 
X