Miyom Embolizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır? Yan Etkileri

Miyom embolizasyonu nedir, nasıl yapılır ve yan etkileri nelerdir? Rahimdeki miyomları tedavi eden minimal invaziv bir yöntem. İnce bir kateterle rahim arterlerine girilerek miyomların beslenme kaynağı tıkanır, miyomlar küçülür. Yan etkileri ve detayları burada.

Miyom Embolizasyonu Nedir?​


Miyom embolizasyonu, rahimde bulunan miyomların küçülmesini sağlamak adına kan akışını kesmek için uygulanan bir tekniktir. Genelde çok iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayan miyom embolizasyonu, rahimdeki iyi huylu tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Rahim miyomları, küçük boyutlarda olabildikleri gibi greyfurt büyüklüğüne ulaşabilen oluşumlardır. Miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte bu oluşumlara sıkça rastlanmaktadır. Miyomlar, şiddetli adet kanamasından şişkinliğe ve ağrıya kadar pek çok rahatsızlığa neden olabildiği için miyom embolizasyonu gibi tedaviler gerektirebilmektedir.

Miyom embolizasyonunun hangi durumlarda yapıldığını, nasıl yapıldığını, olası yan etkilerini ve uzun vadedeki sonuçlarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Miyom Embolizasyonu Neden Yapılır?

Rahim miyomları şiddetli kanamaya, ağrıya ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Rahim miyomlarının tedavisinde aşağıdaki tedavi seçeneklerine başvurmak mümkündür:
  • Hormon tedavisi
  • Miyomları ya da rahmin tamamını almaya yönelik ameliyat
  • Miyom embolizasyonu
Miyom embolizasyonu, rahmin tamamen alınması (histerektomi) gibi invaziv yöntemler istemeyen kadınlar için doğru bir seçenek olabilir. Bununla birlikte embolizasyon sonrası gebe kalmakta zorluk olabileceği gibi gebe kalınması halinde düşük riskinde hafif bir artış olabilir.

Miyomların teşhisi kadın doğum uzmanları tarafından yapılmakla birlikte embolizasyon kararı için bir radyoloji uzmanıyla görüşmek gerekebilir. Bu sayede hastanın pelvisi Emar (MR) ile görüntülenebilir ve embolizasyon için uygun olup olmadığına karar verilebilir.

Miyom Embolizasyonu Nasıl Yapılır?

Miyom embolizasyonu sırasında hasta röntgen ışınlarına maruz kalacağı için hastanın gebe olduğundan emin olmak için öncelikle gebelik testi yapılmak gerekir. Ardından hastaya enfeksiyona karşı korunması için antibiyotik ile sakinleştirici verilir.

Embolizasyon, ciltte açılan ufak bir delik yardımıyla gerçekleştirilir. Bu delik, tercihe göre kasığa yakın bir yerden açılabileceği gibi bilek bölgesinden de açılabilir. Bunun için öncelikle embolizasyon yapılacak yere lokal anestezik uygulanır. Ardından kan almak için kullanılan iğnelere benzeyen ince bir iğne artere yerleştirilir. Sonrasında bu iğne kan dolaşımına boya enjekte eden ufak bir plastik tüp ile değiştirilir.

Hasta, arterin ilerlediği yolun ve kan akışının izlenmesi için röntgen makinesinin altına yerleştirilir. Tüpün, rahmi ve miyomları besleyen artere yerleştirildiğinden emin olunduktan sonra tüp yardımıyla arteri tıkamak için ufak parçacıklar enjekte edilir. Bu parçacıklar kan dolaşımına girdiğinde rahme giden kan ve oksijen akışını engeller. Oluşan bu tıkanıklık geçicidir ve birkaç saat sonra açılmaktadır. Kan ve oksijen akışının geçici bir süreliğine kesilmesi, miyomların yok edilmesini sağlamak için yeterli olacaktır.

Miyom Embolizasyonu Sonrası Kanama

Miyom embolizasyonu sonrası kanama dahil olmak üzere bazı yan etkilerle karşılaşmak mümkündür. Miyom embolizasyonundan sonra iyileşme sürecinde şunları yaşamanız normaldir:

Vajinal kanama ve akıntı

Miyom embolizasyonu sonrası bir ay kadar kanama ve akıntı yaşamak normaldir. Bununla birlikte birkaç ay boyunca adet görmemek de mümkündür. Prosedür sonrası enfeksiyon riski olabileceğinden dolayı kötü kokulu akıntı olması halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir.

Ağrı

Miyom embolizasyonundan sonra birkaç gün boyunca adet sancısına benzer ağrılar hissedilebilir. Ağrının tedavisinde ağrı kesiciler ve ısıtıcı pedler kullanılabilir.

Hafif ateş

Miyom embolizasyonu sonrası hafif ateş normal olmakla birlikte yüksek ateş olmaması gerekir. Hafif ateşle birlikte birkaç gün boyunca mide bulantısı da görülebilir.

Miyom Embolizasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Miyom embolizasyonu sonrası hastalar günlük hayatlarına devam edebilmektedir. Bununla birlikte prosedürden sonra aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekebilir:

Beslenme düzeni

Prosedür öncesi diyabet ve kalp hastalığı nedeniyle özel bir diyete sahipseniz, beslenme düzeninize normal bir şekilde devam edebilirsiniz. Bunun haricinde embolizasyon sonrası dikkat etmeniz gereken özel bir şey bulunmamaktadır. Bununla birlikte prosedürden hemen sonra çok fazla yemeniz, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabileceği için küçük öğünler halinde beslenmeniz daha iyi olabilir.

İlaç kullanımı

Miyom embolizasyonu sonrası yaşanan ağrı için genelde ağrı kesici reçete edilmektedir. Ağrı haricinde yaşanan ateş ve inflamasyon gibi belirtiler için ise anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Mide bulantısının ortaya çıkması halinde ise mide bulantısı ve kusmayı engellemek için ilaç kullanılması gerekebilir.

Aktivite

Miyom embolizasyonunda birkaç hafta sonra eski aktivitelerinize tamamen dönebilirsiniz. Bununla birlikte özellikle ilk 48 saat ağır şeyler kaldırmamanız ve bir hafta boyunca yoğun egzersizler yapmamanız gerekir. Hangi aktivitelerden tam olarak ne kadar süre uzak durmanız gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.

Miyom embolizasyonu genelde ciddi yan etkileri olmayan bir prosedür olsa da aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:
  • 38°C’nin üzerinde ateş
  • Titreme, yeni ortaya çıkan öksürük, güçsüzlük
  • Kontrol altına alınamayan ağrı

Miyom Embolizasyonu Yan Etkileri

Miyom embolizasyonu pek çok kadın açısından olumlu sonuçlara sahip bir prosedür olmakla birlikte sonrasında hafif ağrı ve sancı yaşanması normaldir. Bununla birlikte prosedürden sonra hastalar birkaç hafta içinde normal rutinlerine dönebilmektedir.

Miyom embolizasyonu, kısa vadeli rahatsızlıkların yanı sıra uzun vadeli yan etkilere de neden olabilmektedir. Bu nedenle prosedür öncesi olası yan etkiler hakkında doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir. Özellikle gelecekte bebek sahibi olmak isteyen kadınların miyom embolizasyonu dışındaki tedavi seçeneklerine yönelmeleri tavsiye edilmektedir.

Miyom embolizasyonunun uzun vadeli yan etkilerinin şunlar olduğu düşünülmektedir:

Gebelik üzerindeki etkiler

Bazı araştırmalar, embolizasyon sonrası düşük ve gebelik komplikasyonu riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte araştırmalardan elde edilen sonuçların kesin olmadığını ve gebeliği etkileyebilen pek çok faktör olduğunu unutmamak gerekir.

Adet döngüsü üzerindeki etkiler

Miyom embolizasyonundan sonra birkaç ay boyunca adet dönemlerinin şiddetli geçmesi mümkündür. Bununla birlikte miyomlar nedeniyle adet kanaması şiddetli olan kadınlarda prosedür sonrası adet dönemleri daha hafif geçebilir.

Erken menopoz

Rahim miyomları genelde menopoz öncesi meydana gelmektedir. Miyom embolizasyonunun erken menopoza yol açıp açmadığı tam olarak bilinmemekle birlikte yumurtalıklara giden kan akışının etkilenmesi sonucu yumurtalıkların fonksiyonunda ve yumurtaların kalitesinde değişiklikler meydana gelebilir.

Miyomların tekrarlaması

Miyom embolizasyonu sonrası yeni miyomların oluşması mümkündür. Bu nedenle prosedür sonrası miyom belirtilerinizin geri döndüğünü veya kötüleştiğini fark ederseniz, doktorunuzla konuşmayı ihmal etmemelisiniz.

Miyom embolizasyonu sonrası daha nadir olarak görülen yan etkiler arasında hastaların çok az bir kısmında rahimde enfeksiyon meydana gelebilir. Enfeksiyon sonucu ani ve şiddetli ağrı, kanama ya da akıntı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca çok nadir olmakla birlikte miyomlarda leiomyosarkom adı verilen kanser oluşumu görülebilir. Miyom embolizasyonu ile miyomların tedavisi mümkün olsa da kanserin tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle embolizasyon nedeniyle kanserin teşhis ve tedavisinde gecikmeler olabilir.
 
X