Sperm Sayısı Kaç Olmalı? Sperm Sayısı Nasıl Arttırılır?

Sperm sayısı, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler açısından önemlidir. Erkeğin sperm sayısının normal olmaması, altta yatan bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bir süredir çocuk sahibi olmaya çalışan ancak olamayan çiftlerin, zaman kaybetmeden kısırlık alanında uzmanlaşmış bir doktora başvurmaları gerekir.

Doktorunuz, sperm testi yaparak kısırlığa neden olan faktörleri anlamaya çalışacak ve bu sayede doğru tedavi yöntemini belirleyecektir. Normal sperm sayısının kaç olması gerektiğini, sperm sayısını nasıl arttırabileceğinizi ve kısırlık tedavilerine dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Normal Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Ortalama sperm sayısı, mililitre (ml) başına 15 milyondan başlamakta ve 200 milyonu aşabilmektedir. Mililitre başına 15 milyondan daha az sperm olması veya ejakülasyon başı 39 milyondan az sperm olması, sperm sayısının düşük olduğunu göstermektedir. Sperm azlığı, oligospermi olarak isimlendirilmektedir.
sperm_sayisi_kac_olmali.jpg
Sperm sayısını sperm testi ile öğrenmek mümkündür. Bu testi doktorunuzun muayenehanesinde ya da hastanede yaptırabilirsiniz. Sperm testi için bir kabın içerisine sperm örneği vermeniz gerekecektir. Sonrasında sperm örneği laboratuvara gönderilecek ve spermler incelenecektir. Test sonucu elde edilen değerler, laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilmektedir.

Sperm sayısının normal olması, doğurganlık açısından önemli olmakla birlikte doğurganlığı etkileyen tek faktör, sperm azlığı değildir. Spermin yumurtaya nüfuzunu etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Sperm Sayısı Nasıl Arttırılır?

Sperm sayısı, sperm üretimi için ihtiyaç duyulan hücre sayısı ve kişinin en son ne zaman boşaldığı ile yakından ilişkilidir. Boşalmanın üzerinden ne kadar fazla zaman geçtiyse sperm testinde sperm sayısı o kadar fazla çıkacaktır.
sperm_sayisi_nasil_artar.jpeg
Sperm sayısını kesin olarak arttırmak mümkün olmamakla birlikte yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler, sperm sayınızı arttırmaya yardımcı olabilir. Sperm sayınızı arttırmak için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişikliklerden bazıları şu şekildedir:
  • Alkolü azaltın ya da tamamen bırakın. Alkol, testosteron üretimini azaltabilir ve sperm sayısının azalmasına neden olabilir.
  • Sigara içmeyin. Sigara içen erkeklerin sperm sayısının, sigara içmeyen erkeklere göre daha az olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
  • Kilo verin. Yağ hücreleri, aromataz adı verilen bir enzimin salgılanmasına neden olur. Bu enzim, testosteronu östrojene dönüşecek şekilde parçalar. Bu da testosteronun ve sperm sayısının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle ideal kilonuzun üzerindeyseniz kilo vermeniz, sperm sayınızı arttırmanıza yardımcı olabilir.
  • Testislerinizi aşırı sıcağa maruz bırakmayın. Doğurganlığınızı arttırmak için sauna ve hamam gibi ortamlardan uzak durun.
  • Stresinizi kontrol altına alın. Stres, sperm şeklinde değişikliklere neden olabilir ve doğurganlığı etkileyebilir.

Bu değişiklikler, sperm sayısının artmasını destekliyor olsa da doğurganlığınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmayı unutmayın. Bu sayede ihtiyacınız olan tedaviyi görebilir ve doğurganlığınızı destekleyebilirsiniz.

Aşılamada Sperm Sayısı Kaç Olmalı?
Aşılama, kısırlığı tedavi etmek için başvurulan prosedürlerden bir tanesidir. Aşılama için spermler yıkanarak ve konsantre hale getirilerek rahme doğrudan yerleştirilmektedir. Yumurtlama zamanı gerçekleştirilen aşılamada spermin fallop tüplerine ulaşması ve yumurtayı döllemesi beklenmektedir. Aşılama, kısırlığın nedenine bağlı olarak tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleriyle birlikte uygulanabilir.

Aşılamanın tercih edildiği sorunlar genel olarak şu şekildedir:
  • Açıklanamayan kısırlık
  • Açıklanamayan kısırlıkta tercih edilen başlıca prosedürlerden bir tanesi aşılamadır. Yumurtalıkları uyaran ilaçlarla birlikte aşılama yapılması, gebe kalmayı kolaylaştırabilmektedir.

Çikolata kistine bağlı kısırlık

cikolata_kisti_kisirlik.png
Çikolata kistine bağlı kısırlıkta da aşılamaya başvurulabilir. Yumurtalıkları uyaran ilaçlarla kaliteli yumurtalar elde edilip aşılamanın uygulanması, gebe kalma olasılığını arttırabilir.

Erkek kaynaklı kısırlık

Erkeğin sperm analizinde spermlerin hareketliliğinde zayıflık, sperm şeklinde ve boyutunda anormallikler gibi durumlar söz konusu olabilir. Aşılamada spermler seçildiği için iyi kalitedeki spermlerin yumurtayla bir araya gelmesi mümkün olabilmektedir.

Rahim ağzına bağlı kısırlık

Normalde yumurtlama döneminde rahim ağzında üretilen mukus, spermin vajinadan fallop tüplerine yolculuğunu kolaylaştırmaktadır. Ancak bazen bu mukus çok kalın olabilmekte ve spermin ilerlemesini engelleyebilmektedir. Bu durumda ile spermin yumurtayla bir araya gelmesi kolaylaştırılabilmektedir.

Yumurtlamayla ilgili sorunlar

Aşılama, kadında yumurtlamayla ilgili sorunlar olması halinde de başvurulabilen bir yöntemdir. Yumurtlama olmaması ya da yumurtaların azalması gibi sorunlarda aşılamaya başvurulabilir.

Sperm alerjisi

Sperm alerjisi, nadir olarak görülen bir durum olmakla birlikte kısırlığa neden olabilmektedir. Bu durumda vajina içerisine boşalma gerçekleştiğinde kızarıklık, yanma ve şişkinlik gibi belirtiler görülebilmektedir. Kondom, bu belirtilerin ortaya çıkmasını engellemekle birlikte gebeliği de engellemektedir. Bu nedenle aşılama ile birlikte alerjinin neden olduğu belirtilerin önüne geçilebilmektedir.
sperm_alerjisi.jpg
Aşılama, erkekte sperm azlığı halinde gebeliğe yardımcı olan bir yöntemdir. Ancak sperm sayısı ne kadar azsa başarı ihtimali de o kadar az olacaktır. Bununla birlikte aşılama için başvuracağınız merkezde sperm yıkama dahil olmak üzere gebelik başarısı şansını arttırmak için gerekli işlemler yapılacaktır. Bununla birlikte aşılamada sperm sayısı yüksek olsa dahi aşılamanın başarısı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Aşılamanın başarısız olması halinde tüp bebek tedavisine başvurulabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde sperm ile yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilmekte ve gebelik için hazırlanmaktadır. Sonrasında embriyo rahme transfer edilmekte ve gebeliğin gerçekleşmesi beklenmektedir.

Tüp bebek tedavisi, invazif ve pahalı bir tedavi yöntemi olmakla birlikte başarı oranları yüksek bir tedavidir. Tüp bebekte gebelik şansı, aşılamadan daha yüksektir. Tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyona başvurularak başarı şansı arttırılabilmektedir. Mikroenjeksiyon ile tek bir sperm alınıp yumurtaya enjekte edilerek döllenme gerçekleştirilmektedir. Mikroenjeksiyon, sperm sayısının çok az olduğu durumlarda dahi başarı sağlayabilmektedir.
 
X