Türbelerimiz ve Hikayeleri

405.gif

Bayraklı Baba Türbesi (Gelibolu)

Gelibolu’da Hamzakoy’a bakan tepenin yamaçlarındaki bu türbe, Çanakkale Boğazı’nı salla geçen Osmanlı komutanı Süleyman Paşa’nın bayraktarı Karacabey’in mezarıdır. Bu nedenle de XIV.yüzyıldan bu yana bu türbeyi ziyaret edenlerin buraya bir bayrak asmaları gelenek haline gelmiştir.

Karacabey ile ilgili ilginç bir söylenti bulunmaktadır: Bir kuşatma sırasında sancağı düşman eline geçmemesi için kılıcı ile parçalayarak yutmuştur. Osmanlılar bu savaşı kazandıktan sonra Onun sancağı yutabileceğine inanmamışlardır. Bunun üzerine Karacabey palası ile karnını yarmış ve yuttuğu sancak ortaya çıkmıştır. Karacabey ölürken de “Vatan sağolsun, benim mezarımdan hiçbir zaman Türk bayrağını eksik etmeyin, sonsuza dek mezarımda dalgalansın” demiştir. O zamandan itibaren Bayraklı Baba olarak anılmaktadır.

Bayraklı Baba türbesinin herhangi bir mimari özelliği bulunmamaktadır.
 
404.gif

Gazi Süleyman Paşa Türbesi (Gelibolu)

Gazi Süleyman Paşa’nın Orhan Gazi döneminde yaptırmış olduğu camisinin yanında türbesi de bulunmaktadır. Gazi Süleyman Paşa Gelibolu’yu fetheden kumandanlardandır. Bolayır ile Kavak arasındaki köylerde bir av sırasında atından düşerek ölmüştür. Bundan sonra 1354 yılında Bolayır’a gömülmüştür.

Kare planlı, oldukça yüksek görünümlü, kalın duvarlı olan türbenin üzeri sekiz köşeli kasnak üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Kasnak üzerinde dört pencere bulunmaktadır. Türbeye doğu ve batısındaki birer kapı ile girilmektedir. Bu kapıların dışında kalan cephelerde iki penceresi vardır. Türbenin ortasında bulunan Gazi Süleyman Paşa’nın mezarı, yüksek bir kaide üzerinde mermer bir sanduka şeklindedir.

Gazi Süleyman Paşa’nın ölümünden sonra 1549’da bu türbe onarılmış, daha sonra da Sultan II.Abdülhamit tarafından yeniden yaptırılmıştır.
 
550.gif

Ethem Baba Türbesi (Narman)

Erzurum Narman ilçe merkezinde bulunan Ulu Cami’nin yanında bulunan Ethem Baba Türbesi 1995 yılında restore edilerek bugünkü durumuna gelmiştir. Bu türbe birkaç kez yol açma çalışmaları sırasında yıkılmak istenmişse de ilçe halkının itirazı sonucu yol, türbenin iki yanında açılmıştır. Mimari yönden bir özelliği bulunmayan bu türbenin halk arasında Ethem Baba’nın kişiliği ile önemlidir.

Ethem Baba’nın asıl ismi İbrahim olup, 1836 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiş, Şeyh Muhammed Nesibi’nin oğludur. İbrahim Ethem medrese eğitimi görmüş, söylentiye göre rüyalarında sürekli olarak Hz.Muhammed ve Hz. Ali’yi görmüş, icazet alması için Sivas’a gidip, Şemsi Ruzî’den ders alması istenmiştir. Bunun üzerine Sivas’a giderek Şemsi Suzî’den ders görmüş ve icazet almıştır.

İbrahim Ethem’in çok sayıda kitap ve beyitleri olmasına rağmen Birinci Dünya Savaşı sırasında yakılarak imha edilmiştir. 1916 yılında Narman’da ölmüş ve orada gömülmüştür. Üzerine de sonradan bugünkü türbesi yapılmıştır.

Yuvarlak kemerli, kesme taş duvarlı türbe, kare planlı, kırma çatılıdır.
 
549.gif

Üç Kümbetler (Erzurum)



Erzurum Çifte Minarenin güneyinde, Sultan Melik Mahallesinde bulunan ve bugün ortadan kalkmış olan mezarlığın içerisinde yer alan ve Anadolu’dak mezan anıtlarının en güzel örneklerinden, Üç Kümbetler ismi ile tanınan üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve XII.yüzyılın sonlarında veya XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır.Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmemektedir. Bunların da XIV. Yüzyıla ait oldukları sanılmaktadır. Üç Kümbetlerin yanında kümbeti andıran bir diğer yapının mahiyeti anlaşılamamışdır.Bunun da kümbet olduğu ileri sürülmüşse de bazılarına göre de bir mescittir.

Kesme taştan yapılmış olan bu kümbet sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür. İki renkli kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli kasnak nişlerinde Orta Asya takvimlerinde görülen burç figürlerini andıran boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır. Buradaki nişlerden birisinin içerisindeki boğa boynuzları arasında bir insan başının benzerine diğer yerlerde rastlanmamaktadır.

Bu kümbetin sekiz cephesinin dört yüzünde birer çift pencere bulunmaktadır. Kümbetin kapısı kuzey yönünde olup giriş kapısı saçakları üzerinde geometrik bezeme ile çiçek ve hayvan kompozisyonları görülmektedir.

Emir Saltuk kümbetinin güneydoğusunda bulunan ikinci kümbetin alt kısmı kare planlı ve on iki cephelidir. Yöresel gri renkte bir taştan yapılmış olup üstte bir küçük, altta ise oldukça bezemeli üç büyük penceresi bulunmaktadır. Bu kümbetin güney cephesindeki penceresi aynı zamanda mihrap görünümündedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabe yeri boş olup burada bir kitabe bulunmamaktadır.

İkinci kümbete 4m. uzaklıktaki üçüncü kümbet yöresel Keyek taşından yapılmıştır. Kümbet on iki cepheli ve dört pencerelidir. Kuzey yönünde giriş kapısı bulunmaktadır.İç kısmında oldukça güzel bezenmiş mihrabı vardır. Kümbetin üzerini örten konik külahın kasnağında Emir Saltuk Kümbetine benzeyen bezemelere yer verilmiştir.

Bu kümbetler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından l956 yılında onarılmıştır.
 
287.gif

Abdurrahman Gazi Türbesi

Hz. Ömer Döneminde 641 yılında İyaz Bin Ganem Komutasındaki bir İslam Ordusu ile Doğu Anadolu ya sefere çıkan Peygamberin sancaktarı Muaz Bini Cebil ‘in oğlu, Abdurrahman Gazinin,Ahlat’ın ele geçirilmesi esnasında şehit düşmüş ve şehit düştüğü yerde yaptırılan Abdurrahman Gazi türbesi (Kümbet) 1974 yılında Ahlat Taş Ustası Tahsin KALENDER tarafından yeniden tarzına uygun olarak restore edilmiştir.
 
595.gif

Firdevs Hanım Türbesi (Şiran)



Gümüşhane Şiran ilçesinde, Çildağı’nda bulunan Firdevs Hanım Türbesi sekizgen palanlıdır.

Kesme taştan yapılan türbenin üzeri içten tromplu kubbe ile örtülüdür. Türbenin dikdörtgen söveli iki plaster arasına açılan bir kapısı bulunmaktadır.

Türbenin mimari yönden herhangi bir özelliği bulunmamaktadır.
 
594.gif

Baba Çağırgan Türbesi

Gümüşhane Tekke Köyünde ana yolun üzerinde bulunan türbenin Sultan III.Murad’ın İran seferine giderken yapıldığı söylenmektedir. Kitabesinden de, türbenin 1582 tarihinde yapıldığı öğrenilmektedir.

Türbe kare planlı içten tromplu kubbe, dıştan da taştan piramidal bir külah ile örtülmüştür. Taştan yapılmış olan türbenin batı yönüne sonraki yıllarda dikdörtgen bir bölüm eklenmiştir.
 
675.gif

Veli Baba Sultan Türbesi (Senirkent)

Isparta Senirkent ilçesinin 3 km. kuzeyindeki Uluğbey’de bulunan türbe, XVI.-XVII.yüzyıllarda yaşamış olan Veli Baba Sultan’a aittir.

Sultan IV.Murad’ın komutanlarından Mustafa Zor Paşa Bağdat seferi için asker toplamaya çıktığında Uluğbey’den de geçmiştir. Veli Baba, Mustafa Paşa ve askerlerine yardım etmiş, ikramlarda bulunmuştur. Bunun üzerine Mustafa Zor Paşa, Veli Baba ile görüştüğü mezarlığın olduğu yere bir cami ve yanına da bir mezarlık yapılmasını istemiştir.

Türbenin yapımı, Mustafa Zor Paşa’nın 1622’de Bağdat Kalesi önünde ölmesi üzerine yarıda kalmıştır. 1858 yılında Ramazan bin Halil isimli bir kişi tarafından tamamlanmış ve türbeye de Veli Baba Türbesi ismi verilmiştir. Türbe içerisinde Veli Baba’nın ailesi gömülüdür.
 
674.gif

Baba Sultan Türbesi (Eğirdir)

Isparta Eğirdir ilçesi Yazla Mahallesi’nde bulunan Baba Sultan Türbesi’nin beyaz mermerden sülüs kitabesinden türbenin, Hamidoğlu İlyas Bey tarafından İsa bin Musa adına 1358’de yaptırıldığı öğrenilmektedir.

Eğirdir Caddesi’nin üzerinde bulunan türbe sekizgen planlı olup, üzeri konik bir çatı ile örtülmüştür. Selçuklu mimari üslubundaki köfeki taşından yapılan türbenin her yüzünde yuvarlak kemerler ve bunların içerisinde de birer pencere bulunmaktadır. Türbenin girişi güney yönündedir. İçerisinde bezeme izlerine rastlanmamaktadır.

Türbe içerisinde Baba Sultan’dan başka Zorti Baba (Sureti Baba) ve Palaz Baba isimli kişiler de gömülüdür. Türbede gömülü bulunan Zorti Baba ile ilgili bir de öykü bulunmaktadır. Bu öyküye göre; Timur’un Eğirdir’i zapt ettiğinde adaya kaçan halkı öldürülmekten Zorti Baba’nın kurtardığı söylenir. Timur Eğirdir’e gelip halka işkenceye başlayınca bu kişi halka eziyet etmemesi için Timur’a ricada bulunmuştur. Timur bu ricayı kabul etmeyince “Senin gibi Emir’e zort” demiş, o da öfkelenip Zorti Baba’nın boynuna taş bağlatarak göle atmıştır. Ancak Zorti Baba gölde batmamış ve askerler de boynuna taş bağlı şeyhi gölden çıkarmışlardır. Bundan sonra şeyh taş atan şeyh her rastladığı yerde Timur’a “Zorttt” demeye devam etmiştir. Bu nedenle adı Zorti Baba olarak kalmıştır.

Türbe çeşitli dönemlerde birkaç kez onarım geçirmesine rağmen özgünlüğünü korumuştur.
 
673.gif

İncili Çavuş Türbesi

Isparta il merkezinde, İncili Çavuş’a ait olduğu söylenen ancak, içerisinde sandukası olmayan bir türbe bulunmaktadır. İncili Çavuş’un mezarı Sultanahmet’te Firuzağa camisi’nin haziresinde bulunmaktadır. Isparta’daki türbenin kime ait olduğu bilinmemekle birlikte halk arasında İncili Çavuş olarak tanınmıştır.

Türbe, Selçuklu mimari üslubunda yapılmıştır. Köfeki taşından yapılmış sekizgen gövdeli ve konik çatılıdır. Sekizgen gövdenin her kenarına yuvarlak sağır kemerler yapılmış ve bunların içerisine birer pencere açılmıştır.
 
672.gif

Yedi Şehitler Kesikbaş Türbesi

Isparta’nın fetih yıllarında yapılan savaş sırasında şehit olan ve her biri ayrı bir bölgeyi koruyan gazilerin öldükleri yere gömüldükleri söylenmektedir. Bunlardan biri Tabakhane Camisi yanındaki türbeye gömülmüştür. Diğerleri Şeremed Dede ismi ile İskender mahallesi’ne; Hu Dede adıyla Doğancı Mahallesi’ne; Kurtuluş ile Yenice mahallelerine gömülmüşlerdir.

Bu türbe çokgen gövdeli olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Türbe kesme taştan yapılmıştır.Yakın tarihlerde yapılan türbe mimari bir özellik taşımamaktadır. Türbenin girişi yuvarlak kemerlidir.
 
881.gif

Himmet Baba Türbesi (Elbistan)

Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde bulunan Himmet Baba Camisi’nin yanında Himmet Baba’nın türbesi bulunmaktadır. Caminin yapım tarihi bilinmediği gibi türbe ile aynı tarihte yapıldığı sanılmaktadır. Cami ve türbe, mimari üslubundan ötürü XIV.yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Türbe kesme ve moloz taştan kare planlı olarak yapılmıştır. Üzeri içten kubbe, dıştan da konik bir çatı ile örtülmüştür.

Himmet Baba ile ilgili yörede bir de söylence bulunmaktadır. Bu söylenceye göre; Selçuklular döneminde Elbistan’ın askeri valisi olan Himmet Baba, adaletli yönetiminden ötürü halk tarafından sevilen ve sayılan bir kişi idi. Elbistan’a yapılan bir akın sırasında şehri korurken bir kılıç darbesi ile başı kopmuş, ancak Himmet Baba başını eline alarak savaşın sonuna kadar mücadelesini sürdürmüştür. Bunu gören bir kadın “Şu yiğide bakın” deyince de olduğu yere düşmüş ve bir daha da kalkmamıştır. Bundan sonra halk Himmet Baba’yı düştüğü yere gömmüştür. Daha sonra da burada cami ve bir de türbesi yapılmıştır.
 
880.gif

Sütçü İmam Türbesi

I.Dünya Savaşı’nda, Kahramanmaraş’ın Fransızların işgali sırasında şehit edilen Sütçü İmam’ın türbesi 1936 yılında yapılmıştır.

Türbe kireç taşından yuvarlak planda, üzeri kubbeli ve etrafı açık olarak yapılmıştır. Kubbenin altında Sütçü İmam’ın dikdörtgen mezarı bulunmaktadır.

Sütçü İmam Türbesi mimari yönden herhangi bir özellik taşımamasına rağmen, Kahramanmaraş’ın tarihi yönünden önemlidir. Ayrıca şehir içerisinde Sütçü İmam’ın anısına bir de çeşme yapılmıştır.
 
879.gif

Alaüddevle’nin Kızı ve Oğlunun Türbesi

Kahramanmaraş Kalesinin güneyindeki meydanda bulunan Taş Medrese’nin yanında Alaüddevle’nin oğlu Mehmet Bey’in ve bir kızının türbesi bulunmaktadır. Türbe XIV.yüzyılda medrese ile birlikte yapılmıştır.

Türbe kesme taştan, kare planlı olup, içten kubbe ile örtülmüştür. Türbe içerisinde Alaüddevle’nin kızı ve oğlunun mezarları dışında altı mezar daha bulunmaktadır. Bu mezarların kimlere ait olduğu bilinmemekle birlikte yakın tarihlerde buraya gömüldükleri sanılmaktadır.
 
928.gif

Haracoğlu Türbesi (İhsangazi)



Kastamonu İhsangazi ilçesinde, İsalar Mahallesi’ndeki Haracoğlu Türbesi’nin Horasanlı Şeyh Saadeddin-i Haraci’ye ait olduğu sanılmaktadır. Türbenin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ayrıca Şeyh Sadettin Haraci’nin burada yaptırdığı dergah ve diğer yapılardan günümüze hiçbir iz gelememiştir.

Türbe taş duvarlı bir bahçe içerisinde, tuğladan çokgen planlı yapılmış, üzeri çatı ile örtülmüştür. Mimari yönden bir özelliği bulunmayan bu türbe yakın tarihlerde yeniden yapılmıştır.
 
1010.gif

Şeyh Mansur Türbesi

Kilis’in 3 km. güneyinde, bahçeler arasında bulunan bu türbeden Evliya Çelebi “Şeyh Mansur Türbesi” diye söz etmemektedir. Ancak şehrin kıblesinde, Hz.Peygamber’in sofrasını hazırladığından ötürü Simati denilen Şeyh Mehmet Simati’nin bir dergahı ve yanında da türbesinin olduğuna değinmektedir. Bu türbelerin ne olduğu bilinmemektedir. Büyük olasılıkla bunlar Şeyh Mansur Türbesi’nin çevresinde bulunuyorlardı.

Günümüze gelen ve kitabesi bulunmayan bu türbenin kime ait olduğu bilinmemekle beraber, halk arasında Şeyh Mansur Türbesi olarak tanınmaktadır. Türbenin mimari yönden bir özelliği bulunmamaktadır. Üzeri kubbe ile örtülü, yuvarlak kemerli giriş kapısının iki yanında yuvarlak kemerli iki penceresi vardır.
 
1009.gif

Canbolat Paşa Türbesi

Kilis Tekke Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı’nın güneyinde bulunan Canbolat Camisi’ni ve türbesini, caminin kitabesinden öğrenildiğine göre; 1552 tarihinde Canbolat Paşa yaptırmıştır.

Canbolat Paşa Camisi’nin avlusunda kıble duvarının önünde bulunan türbe, cami ile aynı, sarımtırak taştan yapılmıştır. Duvar işçiliğinde yer yer siyah taş ta kullanılmıştır. Türbe altıgen planlı olup, üzeri tuğladan yapılmış bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbeye geçiş mukarnaslarladır. Türbenin doğusunda basık kemerli kapısı ve altıgen gövdeli her cephesinde de birer pencere bulunmaktadır.

Türbe içerisinde üç ahşap sanduka vardır. Türbe kitabesi bulunmamaktadır. Canbolat Paşa 1571’de Kıbrıs’ta şehit düşmüş ve oraya gömülmüştür.
 
İstanbul Türbeleri İsim Ve Adresleri
12 Haziran 2014, 16:30
Abacı Dede Türbesi---------------------------Abacı Dede Sokağı ÜSKÜDAR

Abdullah el-Ensari (R.A.) Türbesi---------- Hoca Kasım Günânî Mah. Kürkcüçeşmesi Sok BALAT

Abdullah Ferdi Efendi Türbesi--------------- Emir Buhari Dergâhı avlusu Unkapanı / FATİH

Abdullah-il-Hudri Hz. Türbesi(Kandilli Türbe)------Kandilli Türbe Sok. No: 29 İvazefendi Camii yanı-EĞRİKAPI

Abdurrahman-ı Harputi Türbesi--------------Karacaahmed Mezarlığı ÜSKÜDAR

Abdurrahman Şami Hz. Türbesi(Sancaktar-Bayraktar Baba Türbesi)-----Tevfikhane Sokağı ile Kabasakal Sokaklarının keşistiği yerde SULTANAHMET

Abdurrahman Ağa Türbesi(Sekbanbaşı)----Ayakapısı, Fevkani Mescidi altında CİBALİ

Abdurrahman Karabaş Velî Türbesi----------Mimar Sinan Mah. Melek Hoca Cad.KARAGÜMRÜK

Abdurrahman Nazıf Paşa Türbesi----------Mevlanakapı Sokağı, Merkez Efendi Camii yanı Yenikapı Mevlevihanesi"nin avlusu YENİKAPI

Abdurrahman Paşa Türbesi-----------------Camii Kebir Caddesi"nin, Boyacı Sokak ile kesiştiği köşe başında EYÜP

Abdurrahman Paşa ve Refiki Türbesi(Saka Baba-Göbek Dede)------Kaleboyu Sok. EDİRNEKAPI

Abdulfettah Akri Türbesi(Kartal Baba Türbesi)-----Nuh Kuyusu"nda, Zeynep Kâmil Hastanesi"ne 150 metre ileride Bağlarbaşı"na doğrudur. ÜSKÜDAR

Abdülhani Efendi Türbesi-----Eyüp Sultan Camii"nin Bostan İskelesi"ne açılan kapısının sol tarafında EYÜP

Abdülkadir Dede Türbesi-----Fenari Hüseyin Sok. Zeyrek Camii yanı FATİH

Abdülkadir Efendi Türbesi------Eskiyeni Cad. No:15 EYÜP

Abdülkerim Efendi Türbesi-----EDİRNEKAPI

Abdülvedüd (Yavedüd) Sultan Türbesi-------Yavudüt Cad. No:12AYVANSARAY

Abdurrauf Samedani Hz. Türbesi--------------Yemiş İskelesi, Zindan Han"ın arkası EMİNÖNÜ

Abdüssadık Bin Amr Bin Same Hz. Türbesi-----Ayvansaray-Eğrikapı çıkışı EYÜP

Abidin Paşa Türbesi------------------------------Kirmasti Mah. Fatih Camii haziresi FATİH

Adak Kuyusu Türbesi----------------------------Küçük Çamlıca Korusu ÇAMLICA

Adilşah Kadın Türbesi---------------------------Sultan III. Mustafa Türbesi yanı LALELİ

Adile Sultan Türbesi----------------------------Bostan İskelesi Sok. No:2 EYÜP

Ağlamış Dede Türbesi--------------------------KİLYOS

Ahmed Baba Türbesi---------------------------Başıbüyük Mah. MALTEPE

Ahmed Buharî Türbesi--------------------------Haraççı Kara Mehmed Mah. Üskubu Cad.--UNKAPANI

Ahmed Raufi Üsküdarî Hazretleri Türbesi-------Sinana Paşa Camii avlusu--Doğancılar / ÜSKÜDAR

Ahmed Turani Türbesi--------------------------Dolmabahçe Sarayı Bahçesi BEŞİKTAŞ

Ahmed-ül Ensari Türbesi-----------------------Toklu Dede Sok. AYVANSARAY

Ahmed-i Günani Türbesi-----------------------Örücüler kapı MERCAN

Ahmediye Türbesi------------------------------Gündoğumu Cad. No: 22 ÜSKÜDAR

Ahmed Dede Türbesi-------------------------Düğmecilerde ve bu isimle bilinen caddeye açılan Ahmed Dede Sokağı ilerisi EYÜP

Ahmed Efendi Türbesi-----------------------Eyüp Camii şadırvan avlusu EYÜP

Ahmed Süreyya Emin HazretleriTürbesi------Şeyh Yahya Efendi Türbesi mezarlığı ORTAKÖY

Ahmed Usta Türbesi(Dökümcübaşı Ahmed)------Yedikule Kapısı YEDİKULE

Ak Baba Sultan Türbesi-----------------------------Akbaba Köyü BEYKOZ

Akşemseddin ve Evladı eş-Şeyh Mehmed Efendi Türbesi---------SÜLEYMANİYE

Aktürbe-----------------------------------Otakçılar"da Aşçıbaşı Camii mihrabı ilerisinde ve Aşhane Sokağı üzerindedir. EYÜP

Alemdar Baba Türbesi------------------Alemdar Köyü, Alemdar Tepesi ÜSKÜDAR

Alemdar Baba Türbesi(Baba Hasan Alemi)--------------Horhor Cad. Kavaklı Sok. AKSARAY

Ali Baba Türbesi (Gulami Ali Baba)-------------Yusufpaşa AKSARAY

Ali Behçet Efendi Türbesi(Selimiye Tekkesi)-------ÜSKÜDAR

Ali Çelebi Türbesi(Şeyhülislam Alaaddin Ali Arabî)

Eyüp Sultan Türbesi civarı EYÜP

Ali Fenai Türbesi(Yaldızlı Tekke)---------------Pazarbaşı Boybeği Sokağı, Yaldızlı Teke Camii Avlusu ÜSKÜDAR

Ali Gazi Baba Türbesi---------------------ERENKÖY

Ali İbni Şaban Efendi Türbesi-------------AKSARAY

Ali Kuşî Efendi Türbesi--------------------Eyüp Camii avlusu EYÜP

Amcazade Hüseyin Paşa Türbesi-------------Sofular Mah. Macar Kardeşler Cad. FATİH

Amr Abdullah Sadık Efendi Türbesi-------EĞRİKAPI

Amr Ibn-ul as Vehb İbni Huşeyre Hz. Türbesi--------------Kemankeş Cad. Karantina Sok. No: 20 KARAKÖY

Arkam Baba Türbesi-------------Yuşa Tepesi BEYKOZ

Arnavud Ahmed Paşa Türbesi-----------Edirnekapı, Mihrimah Sultan Camii FATİH

Asalı Baba Türbesi--------ÜSKÜDAR

Asude Hatun Türbesi------------Haydar Mah. Karadeniz Cad. üzeri FATİH

Aşçı Ahmed Dede Türbesi------------Merkez Efendi Mezarlığı"nın Mevlana Kapı Sokağı"na bakan kısmı MEVLANAKAPI

Aşık Paşazade Şeyh Ahmed Türbesi---------------Aşıkpaşa Külliyesi, Haydar FATİH

Atik Ali Paşa Camii avlusundaki açık türbe----------Atik Ali Paşa Camii avlusu ÇEMBERLİTAŞ

Avcıbaşı Mehmed Efendi Türbesi---------Edirnekapı-Şişhane Cad. üzeri FATİH

Ayşe Bahri Kadın Türbesi------------------Eyüp Sultan Camisi"nın Bostan İskelesi"ne açılan dış kapının solundadır. EYÜP

Ayşe Sultan Türbesi--------Mihrimah Sultan Camii avlusu ÜSKÜDAR

Aya Dede Türbesi------UNKAPANI

Ayas Mehmed Paşa Türbesi----------Eyüp Sultan Camisi"nın Bostan İskelesi"ne açılan dış kapının sağındadır. EYÜP

Aynü’l-Hayat Kadın Türbesi------------Laleli, Laleli Külliyesi, AKSARAY

Ayni Ali Baba Türbesi---------Bedrettin Mah. Ayni Ali Baba Sok. No:63-KASIMPAŞA

Azap Baba Türbesi------UNKAPANI

Aziz Mahmud Hüdai Türbesi--------Gülfem Hatun Mah. Mektep Sok. ÜSKÜDAR

Bali Paşa Türbesi---------Balipaşa / HÜSREVPAŞA

Baba Cafer Türbesi----------Zindan Han"ın içindedir. EMİNÖNÜ

Baba Haydar Semerkandi Türbesi---------Baba Haydar Camii (Tekkesi) haziresi EYÜP

Bab"üssa"ade Ağası Baba Mustafa Ağa Türbesi--------------Otakçılar Camii yanı EYÜP

Akseki Kemaleddin Efendi Türbesi--------Muhtesip İskender Mah. Akseki Keçeciler Cad.---(Hırka-i Şerif Karşısı ve Akseki Mescidi bitişiği)FATİH

Bala Süleyman Ağa Türbesi------Veledi Karabaş Mah. Bala Süleyman Ağa Camii avlusu SİLİVRİKAPI

Balaban Ağa Türbesi-------ÜSKÜDAR

Balçık Tekkesi Türbesi---------Feshane Caddesi ile Cezeri Kasım Akar Çeşme Sokağı"nın kesiştiği yerde EYÜP

Baltalı Baba Türbesi-----Şehremini Tatlı Pınar Cad. 13 numaralı evin bahçesi--FATİH

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi---Sinan Paşa Camii karşısı BEŞİKTAŞ

Başçı Mahmud Türbesi----Haseki, Başçı Mehmet Tekkesi FINDIKZADE

Bayburtlular Türbesi-----İslambey Caddesi Üzeri, İslambey İlkokulu karşısıEYÜP

Bayram Paşa Türbesi----Haseki Cad. Bayram Paşa Külliyesi sınırları içinde--CERRAHPAŞA

Behram Paşa Türbesi---ÜSKÜDAR

Bektaş Efendi Türbesi----Ayvansaray ile Defterdar arasında, Yavedüd Camii karşısı EYÜP

Benlizade Raşid Efendi Türbesi-----Çarşamba FATİH

Bıçakcı Baba Türbesi-------Bıçakçı Eyüp Sokağı üzerinde, Düğmeciler Mektebi Sokağı No: 39 EYÜP

Beşinci Sekbanbaşı (İncirli Baba) Türbesi----------Haydar Çırçır Bıçakçı Çeşme Sokağı--FATİH

Beşir Ağa Türbesi------Eyüp Sultan Türbesi girişindedir. EYÜP

Beşir Gazi Türbesi------Hoca Cahır Mah. EDİRNEKAPI

Bosnalı İbrahim Paşa Türbesi-----Kalenderhane Mah. Şehzade Camii avlusuŞEHZADEBAŞI

Bukağılı Baba Türbesi------Evlendirme Dairesi, 18 Sekbanlar haziresiŞEHZADEBAŞI

Bulak Mustafa Paşa Türbesi-----Eyüp Sultan Camii"nin mihrabının önünde EYÜP

Cabir bin Abdullah Hz. Türbesi-----Karabaş Mah. Çember Sok. Hz. Cabir Camii içinde-AYVANSARAY

Cafer Paşa Türbesi-----Kalanderhane Cad. Eyüp Müftülüğü"nün karşısı--EYÜP

Can Feda Hz. Türbesi------Can Feda Çıkmazı FINDIKLI

Canan Hanım Türbesi-------Boyacı Sokağı üzeri, Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa Türbesi"nin sol tarafında EYÜP

Canbaz Mustafa Türbesi------Arabacı Beyazıt Mah. Çağlayan Sok.---(Canbaziye Camii) KOCAMUSTAFAPAŞA

Cedid Havatin Türbesi-----Yeni Camii avlusu EMİNÖNÜ

Cemaleddin İshak-ı Karamani Türbesi--------Sütlüce Mah. Hamam Sok. No:56 SÜTLÜCE

Cenderecizade Muhiyiddin Efendi Türbesi----Kirazlı Mescid Sok.-SÜLEYMANİYE

Cennet Efendi Türbesi------Gülfem Hatun Mah. Aziz Mahmud Hüdai Sok.----ÜSKÜDAR

Cerrah Mehmed Paşa Türbesi-----Cerrahpaşa Camii avlusu CERRAHPAŞA

Cerrah Osman Ağa Türbesi----------------Sarıgüzel caddesi, Hoca Üveys Camii avlusu FATİH

Cevad Paşa Türbesi-------Emir Buhari Camii bahçesi, Malta FATİH

Cibali Baba Türbesi(Cebe Ali Hz.)-------Küçük Mustafa Paşa Mah. Cibali Surkapısı Sok--(Eski Cibali Karakolu"nun içi) FATİH

Çakırcı Başı Türbesi-------Edirnekapı Tekfur Sarayı Yakını FATİH

Kara Abalı Mehmed Baba Türbesi------Dolmabahçe Camii bahçesi DOLMABAHÇE

Çallı Ali Efendi Türbesi------Silahtar Ağa Caddesi üzeri, Şah Sultan Camii karşısı EYÜP

Çelebi Zade İsmail Kasım Efendi Türbesi------Özbek Süleyman Caddesi başındakiüzeriAKSARAY

Çengeloğlu Tahir Paşa Türbesi------Boyacı Sokağı ile Eyüp İskelesi Caddesinin birleştiği yerde EYÜP

Çifte Emirler Türbesi-----Bahçekapı, Arpacılar Camii girişi EMİNÖNÜ

Çifte Gelinler Türbesi-----Eyüp Sultan Camii bahçesi EYÜP

Çifte Sultanlar Türbesi----{İmam Hüseyin"in kızları)----Ali Fakih Mah. Koca Mustafa Paşa Cad.-(Sümbül Efendi Camii avlusu) FATİH

Çivizade Mescidi Türbesi--------Beyazıd Ağa Mah., Kalburcu Mehmed Çeşme Sok.-TOPKAPI
 
ZENBİLLİ ALİ EFENDİ TÜRBESİ

zembilli.JPG


zembilli2.jpg


ZEMBİLİN HİKAYESİ
Mübarek mütebessimdir, refiktir, yumuşaklığı sever. Ufacık çocukları bile muhatap edinir, onlara nasihat eder. İnsanların çekinmeden soru sorabilmelerini çok ister. Ancak üç kıtaya yayılan bir imparatorluğun şeyhülislamı halkın gözünde destan kahramanı gibidir. O, ne kadar mütevazı olursa olsun, karşısındakileri ter basar, huzurda sıkılırlar. Mübarek pratik bir yol bulur. Zembilini camdan sarkıtır. Sorusu olan bir kağıda yazıp zembile bırakır. Mübarek derhal cevabını yazar ve yine zembille sallandırır aşağı. Düşünürseniz zor iştir. Her gün önünüze gelen yüzlerce kağıt ve birbirine benzeyen sıradan sualler. Ama o bunu kurtuluşunun sermayesi bilir. Öyle ya, insanlara Allah’ın dinini öğretmekten güzel iş mi vardır?

Mübarek çok merhametlidir, kendisine ve çevresindekilere yapılanları görmezden gelir, ancak mukaddesatımıza saldıranlara acımaz. Hatta sultanı tavır koymaya zorlar. Yavuz’u Çaldıran savaşına sürükleyenlerden biri odur. Yine Mısır Seferini sonuna kadar destekler.

Rodos'ta geçen yıllar
Kanuni bütün Avrupa'yı hizaya sokar. Ancak Rodos hâlâ Akdeniz'in çıbanıdır. Zembilli Ali Efendi Padişah'ı sefere inandırır. Mübarek gözü kara bir cihat sevdalısıdır. Hatta yiğitlere yoldaş olur, adanın fethine katılır. Eli kanlı eşkıyalara, fitneci şövalyelere karşı savaşır. Rodos ele geçince burada kalmaya niyetlenir. Ömrünün son demlerini yerli halka İslâmiyet'i anlatmakla geçirir. Burada medreseler, imaretler kurar ve ileri yaşına rağmen yıllarca imamlık yapar. Nice Rum'un hidayetine vesile olur ki, Rodoslu Müslümanların mayasında onun gayretleri vardır.

Mübareğin sonu hoş olur. Ayan beyan ölüme hazırlanır. O gün görülmedik şekilde neşelidir ve çevresindekilerle tek tek helalleşir. Talebeleri ayrılık vaktinin geldiğini anlar, çok ağlarlar.

Nurlu kabri Zeyrek yokuşunda kendi dergâhının bahçesindedir.

Zenbilli Ali Efendi
Zenbilli Ali Efendi ( .... - 1526)
Osmanlı devrinin sekizinci Şeyh?ül-İslamıdır. Asıl adı Ali Cemali olan Zenbilli Ali Efendi, ?Zenbilli Müfti? unvanıyla meşhurdur. Molla Fenari?nin hocası ve Sultan I. Murad zamanın ünlü ulemasından Cemalüddin Muhammed Aksariy soyundan Ahmet İbn-i Mehmet Çelebi?nin oğludur. Karaman?da doğmuştur fakat doğum tarihi belli değildir.

İlk tahsilini Karaman ve Konya?da yaptıktan sonra, istanbul?da Molla Hüsrev?in, Bursa?da Mevlana Hüsamzade Muslihiddin Efendi?lerin derslerine devam ederek onlardan icazet aldı. Bursa?da hocasının kızı ile evlendi. Tahsilini tamamladıktan sonra Edirne Taşlık Ali Bey Medresisi?ne müderris tayin edilse de, Karamanlı Mehmet Paşa ile aralarının açılması üzerine, bu medresede uzun süre kalmadı. Sadrazam kedisini düşük bir maaşla Beylerbeyi medresesine atayınca, Zenbilli Ali Efendi, şeref ve haysiyetini gözeterek istifa etti ve Şeyh Muslihiddin İbn-i Vefa Hazretlerinin hizmetine girdi.

Fatih Sultan Mehmed?in vefatı ile II. Beyazıd tarafından saraya davet edilse de davete icebet etmedi. Kendisine gücenen padişah, Zenbilli Efendi?yi önce Bursa?ya sonra da Amasya?ya müderris olarak sürgün etti. İsmail Hami Danişmend, davete icabet etmemesinin sebebini onun Sultan Cem taraftarı olabileceği ihtimaline bağlar. Sürgünden izinsiz ayrıldığı için görevinden azledilirse?de Padişah II. Beyazıd?ın görmüş olduğu bir rüya üzerine, Zenbilli Ali Efendi affdilerek, 1503 yılında Şeyh?ül İslam oldu. Ayrıca yeni bitmiş olan Beyazıd Medresesi?ne müderris olarak atandı.

Yavuz Selim?in tahta çıkması ile ünü daha da arttı. Doğruluğu ve hakseverliği ve cesateri ile, Yavuz?un gözüne girdi ve onu etkisi altına aldı. ?Eğer şeriata aykırı emirler verirsen, ben de senin hal?ine fetva veririm? diyecek kadar cesur ve hakşinas davrandı. Kanuni döneminde de görevde kalan Z. Ali Efendi Rodos?un fethine de katıldı. Fethi müteakip imam ve hatiplik görevini yaptı orada İslami müesseseleri kurdu. 932 H. 1526 M. yılında İstanbul?da vefat etti. Z. Ali Efendi, Zeyrek yokuşunda medfundur. Şeyh?ül-İslamlık süresi 24 yıldır.

Kendisine sunulan soru kağıtlarını (istenen fetvaları) sarkıttığı zenbille alıp, yine cevaplarını soru sahiplerine zenbille verdiği için Zenbilli Ali Efendi ismini almıştır. Fıkıh alanında Muhtaratü?l Feteva isimli bir eseri ile manzum ve mensur iki risalesi vardır. Ayrıca II. Beyazıd adına ahlâk ilmi ile alakalı bir eseri de mevcuddur.

 
X