Turşu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.163
595.885
42
6-Besiktas-soydan-Tursu-3.jpg

Tuzlu su ve sirke ağırlıklı salamura içine domates, salatalık, lahana, patlıcan, kavun, armut, ayva, erik, biber, mantar, soğan, sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi çoğu sebze ve meyvelerin konulup, bekletilmesiyle elde edilen turşu, iştah açtığı ve özellikle ev yemeklerinin tadını tamamladığı için yüzyıllık bir gelenek halini almıştır.

Bekleme süresi tamamlandığında sevinç ve gururla açılan turşu kavanozlarından çıkan ve ağız sulandıran rengi sarıya dönmüş domatesler, salatalıklar kış sofralarımızdan eksik olmaz. Tarihi süreci, gıdaları tuz ile daha uzun süre saklamanın keşfine dayanan turşu, salata kadar itibar görmesinin yanı sıra suyu içecek olarak olarak da tüketilir.

Turşu nasıl kurulur?
Doğru ve kaliteli malzeme seçimi, hijyenik bir ortamda evde kuracağınız turşuyu büyük marketlerden satın alacağınız turşuların ötesinde bir lezzete ulaştıracaktır. Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması ve bozulmaması için yeter de artar. Yeter ki, nerede, nasıl ve hangi oranda kullanacağımızı bilelim.

Turşuda malzeme seçimi
Öncelikle 20 dereceyi geçmeyecek sıcaklıkta, güneş görmeyen karanlık bir yerde bekleyecek olan renk renk, eşsiz lezzette turşuları hazırlamak için güz aylarının başlangıcı beklenmeli ki turşunuz olgunlaşmadan bozulmasın.

Turşuda kavanoz seçimi

en-iyi-tursucu-11-.jpg


İlk olarak turşuyu kuracağınız kabı seçmelisiniz. Kalabalık bir aileniz var, eşi-dostu sevindirmek istiyorsanız elinizi korkak alıştırmayın. En az 2-2,5 kilogram sebzeye ve 5 litrelik bir kavanoza ihtiyacınız olacak.

Pet şişeler ilk akla gelen seçenek olsa da sağlık açısından onları kullanmayı terk edeli çok oldu değil mi? Kaya tuzu, sirke gibi ürünlerin bekleme esnasında plastik malzeme ile kimyasal reaksiyona geçmesini önlemek için gelin irili ufaklı cam kavanozlar seçelim. Kapaklarının tam olarak kapanmasına dikkat edin, mümkünse cam kavanozları kaynatın, içlerinin kuru ve kokusuz olduğuna ikna olduktan sonra kullanın.

Turşuluk sebzelerin seçimi
Diğer bir önemli konu kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze ve mevsiminde olması. Evde kalan ve bozulmaya yüz tutmuş sebzeleri değerlendirmek için turşu kurulmaz anlayacağınız. Turşu malzemelerini mümkünse semt pazarlarından uygun fiyatlı ve taze olarak tek tek seçin.

Örneğin; olmamış kavun ve karpuz yani kelekler ufak ve tatsız, patlıcanlar çekirdeksiz, taze fasulye kılçıksız, domatesler ham, mantarlar taze, kırmızı biberler etli ve diri, lahana sıkı olmalıdır. Bu malzemeleri güle koklaya seçmenin keyfi anlatılmaz ancak tüm malzemeleri aynı gün satın alacaksanız yükte ağır olacağı için sevdiğiniz bir arkadaşınız da yanınızda olsun.

Turşuda içme suyunun önemi
Evet, turşunun suyunu içme suyundan hazırlamalısınız. Musluk suyu kullanmakta ısrarlı iseniz sağlığınız ve turşunun ömrü için suyu kaynattıktan sonra kapalı bir kapta bir gün bekletmeli, mümkünse süzdükten sonra kullanmalısınız.

Bunun yanı sıra karışık sebzelerin sirke ile ovularak bekletildiği ve kendi sularının çıktığı, rendelenmiş domates ve suyunun da başrolde olduğu turşular vardır. Seçim sizin.
antalya.jpg

Turşu tuzu
Sofra tuzu ince ve narin yapısı itibariyle turşu yapımına uygun değildir. Turşu da kaya tuzu (iri tuz) kullanılır. Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılmaktadır. Yapısı itibariyle ağır ağır çözülen tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını arttırmaktadır.

Kullanacağınız tuz miktarında damak tadınız pek tabii ki büyük önem taşıyor ancak unutulmamalı ki iyi bir turşu tuz kaldırır. Genelde 1 litre su için ½ su bardağı kaya tuzu kullanılmaktadır. Düz mantıkla sebzeleri doldurduktan sonra 5 kilogramlık bir turşu kavanozu içinde kalacak yer için en az 1-1,5 su bardağı kaya tuzu gerekeceğini söyleyebiliriz.

Turşuda sirke mi limon suyu mu?

slider1.jpg


Filmlere konu olan bu tartışma sürer gider. Ama biz oyumuzu sirkeden yana kullanıyoruz çünkü biliyoruz ki üzüm sirkesi turşuya ayrı bir aroma verir. Asitli yapısı gereği turşunuzu türlü bakteri ve mantardan korur, daha taze olması ve uzun süre dayanması için savaşır. Gelin de sirke kullanmayın şimdi.

Mide hassasiyetiniz varsa sirke yerine tabii ki limon suyu kullanabilir ya da az oranda üzüm sirkesini limon tuzu gibi mucizevi bir tatla destekleyebilirsiniz. Sulandırılmamış keskin ve kaliteli bir sirke kullanıyorsanız su miktarının üçte biri kadar sirke yeterli, oldu bu iş. Aklınızda bulunsun: Karadeniz bölgesinde sirke eklenmeden de hazırlanan ve oldukça lezzetli olan fasulye turşusu gibi turşu çeşitleri var.

Turşunun olmazsa olmazı yan ürünler
Bu konuda nohuta birinciliği vermişler, iyi de etmişler. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut, turşuyu çabuk olgunlaştırır.

Elbette bir numaralı antibiyotik, bağışıklık sistemini arttıran sarımsak onu takip ediyor. Sarımsak tat vermesinin yanı sıra turşunuzu uzun ömürlü kılar. Ham üzüm suyu ilavesi lezzetini arttırır. Küçük acı biberler, suyunun aromasını arttırır. Maydanoz, dereotu, kişniş, hardal tohumu, defne yaprağı, tane karabiber hatta karanfil ve çubuk tarçın damak tadınıza göre kullanabileceğiniz turşuya renk ve tat veren nadide seçeneklerin başlıcaları.

Hazır olun, turşu yapıyoruz

Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulansın. Tercihe göre çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üzerinde kesilsin. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup olmadığı kontrol edilsin. Salamurayı ayrıca hazır edeceksiniz, metnin genelinde püf noktaları saklı gelelim sebzeleri kavanozlara doldurmaya.

Doğranmış sebzeleri alt taraflara alın, üste doğru bütün halde ya da tercih edecekseniz kısa süre haşladığınız sebzelere yer verin. Kavanoz doldu deyip aldanmayın, sebzeleri bastırın. Aralarda boşluk kalmayacak. Sonrasında baharatlar ve ek malzemeler ile harmanladığınız salamura karışımını ekleyin. En üste çıkana kadar dolmasına dikkat edin.

Hava boşluklarının önüne geçmek için diğer bir yöntem: Salamura karışımını kavanoza önce boşaltın. Sebzeleri sonrasında tek tek ve sıkı bir şekilde doldurun. Kavanozun ağız kısmına büyük oranda maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri sapları ile yerleştirin. Bırakın aromasını versin ve sebzeleri sarıp sarmalasın. Sevmiyorsanız turşu olduğunda çıkarır, teşekkür eder, senin işin buraya kadardı arkadaşım dersiniz. Sıralamayı öğrendikten sonra turşu yapmak elbette dünyanın en zor işi değil.

Turşu kaç günde olur?


Emek verdiniz ve yoktan var ettiğiniz koca koca kavanozlarda tıkış tepiş, renk renk, değişik tatta turşular kurdunuz. Biraz daha sabır. İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir.

Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada. İkide bir de başında durup, tadına tuzuna bakmaya çalışmayın. Fazla ilgiden sıkılır, basınçtan kapağını atar ve suyunu sağa sola akıtırsa görürsünüz. Olmayacak iş değil bu arada. Ortam ısısını muhafaza edin. Temelde gereken 10 gün gibi bir süre geçtikten sonra temiz bir kaşıkla, bir kez kullanarak turşunun tadına bakın.

Turşu nasıl muhafaza edilir?
Turşunuz oldu. Suyunu süzün, arzu ederseniz ve en önemlisi herhangi bir rahatsızlığınız yoksa mis gibi için. Sebzeleri eşit olarak küçük kavanozlara suyu ile birlikte alıp buzdolabında saklayın. Tükettikçe kavanozun içinde kalan sebze miktarı azalacağından fazla suyu alıp yeniden turşu kurabilirsiniz. Önemli olan su miktarı sebzeden az kalmasın. Aksi takdirde turşu üzerinde beyazlıklar görülür ve bozulmaya başlar. Bunun önüne geçmek için öncekine nazaran daha az kaya tuzu ve sirke içeren yeni bir salamura yapıp, kavanoza eklemeniz yeterli. Şimdiden afiyet olsun.

ALINTIDIR..



 
Son düzenleme:
Kışlık Yeşil: Domates Turşusu

MALZEMELER



    • 1,5 kilogram orta boy yeşil domates
    • 2 adet orta boy kırmızı acı biber
    • 1 demet maydanoz
    • 10 diş sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı renkli tane karabiber
    • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
    • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
    • 1 litre içme suyu
KAÇ KİŞİLİK?
4 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

-

Püf noktası:

Turşunun daha kısa sürede olgunlaşması için kavanozlara bir yemek kaşığı kadar nohut ekleyebilirsiniz. Domateslerin olgunlaşması için sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.

Çok ham durumda olmayan yeşil domatesleri tercih edin, aromalarını daha iyi vermeleri için sarımsakları ezdikten sonra turşu kavanozuna ekleyin.

NASIL YAPILIR?




    • Bol suda yıkadığınız yeşil domatesleri, büyüklüklerine göre dört eşit parçaya bölün.
    • Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız acı kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin. Maydanozu incecik kıyın.
    • Sarımsakların kabuklarını ayıklayın. Kaya tuzu, sirke ve içme suyunu bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
    • Doğradığınız yeşil domatesleri, temiz cam bir kavanoza sıkı sıkıya doldurun. Aralara kırmızı biber parçaları, sarımsak ve tane karabiber serpiştirin.
    • Arzuya göre maydanozları kıyılmış ya da bütün olarak turşu kavanozlarına yerleştirin. Hazırladığınız salamura karışımı ile kavanozları ağzına kadar doldurun.
    • Hazırladığınız tuzlu ve sirkeli su yeterli gelmediyse yeniden hazırlayarak kavanozları boşluk kalmayacak şekilde doldurun.
    • Kavanozların kapaklarını 2 saat kadar açık bırakın, azalan tuzlu su miktarını tekrar tamamladıktan sonra kapakları sıkıca kapatın. Güneş görmeyen, serin bir yerde en az 15 gün muhafaza ettiğiniz turşuyu sevdiklerinizle paylaşın.
ALINTIDIR.
 
Son düzenleme:
Sulu Yemek Yanına: Lahana Turşusu

MALZEMELER



    • 2,5 kilogram lahana
    • 2 adet orta boy havuç
    • 2 adet orta boy kırmızı biber
    • 10 diş sarımsak
    • 4 adet acı biber
    • 1 adet defne yaprağı
    • 1 demet maydanoz
    • 2,5 su bardağı sirke
    • 2,5 su bardağı içme suyu
    • 5 yemek kaşığı kaya tuzu
    • 8 adet nohut
KAÇ ADET?
1 BÜYÜK KAVANOZ (5 KG.LIK)

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

-

Püf noktası:

Turşunun suyuna acı biber lezzetinin geçmesini istemeyenler kullanmayabilirler. Arzuya göre turşuya dereotu ekleyebilirsiniz.

Turşuyu oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde en az 10 gün kadar muhafaza ettikten sonra servis edin.

Kısa sürede hazır olmasını istiyorsanız doğradığınız lahanayı kaynar suda 4-5 dakika kadar haşladıktan sonra turşuyu kurabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?




    • Dış yapraklarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız sert ve sık yapraklı turşuluk lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın.
    • En az dört eşit parçaya böldüğünüz lahanayı arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın. Özellikle kök kısmına doğru giden sert yaprakları ne kadar çok küçültürseniz turşunun o kadar kısa sürede olacağını aklınızda bulundurun. Bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün.
    • Kabuğunu soyduğunuz havuçları iri halkalar halinde kesin. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız etli kırmızı biberleri iri iri doğrayın.
    • Sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın. Kaynar su ile duruladığınız ve temiz durumda olan cam turşu kavanozunun dibine nohutları yerleştirin.
    • Derin bir karıştırma kabına aldığınız doğranmış lahanaları, kaya tuzu, sirke ve sarımsaklar ile yaklaşık 5 dakika kadar ovduktan sonra boşluk vermeyecek şekilde kavanoza yerleştirin.
    • Aralarda doğranmış havuç, etli kırmızı biber ve maydanoz dallarına yer verin. Lezzet ve aroma vermesi için acı biber ve defne yaprağını turşu kavanozuna alın.
    • Doğranmış lahana ve diğer malzemeler turşu kavanozunu dolduracak şekilde yerlerini aldılarsa karıştırma kabında kalan sirkeli karışımı, içme suyu ile çoğalttıktan sonra turşu kavanozuna aktarın.
    • Kullandığınız kavanozun üst sınırına gelene kadar su eklemeyi sürdürün. Kapağını kapattığınız turşu kavanozunu oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. En az 10 gün süreyle aralarda kontrol ederek beklettikten sonra sevdiklerinizle paylaşın. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:
Kütür Kütür: Aromalı Salatalık Turşusu


İyi seçilmiş kornişon salatalıklar, kaya tuzu, içme suyu ve üzüm sirkesi kaliteli turşunun olmazsa olmazları. Gerisi de işin çeşnisi. Şimdiden afiyet olsun.

MALZEMELER




    • 1,5 kilogram kornişon salatalık
    • 1,5 litre su
    • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
    • 1 su bardağı sirke
    • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 10 adet nohut
    • 10 diş sarımsak
    • 1/2 adet orta boy kuru soğan
    • 2 adet orta boy kırmızı biber
    • 2 yemek kaşığı kişniş tohumu
    • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
    • 1 adet defne yaprağı
    • 1/2 demet dereotu
    • 1/4 demet maydanoz
KAÇ ADET?
1 BÜYÜK KAVANOZ

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

-

Püf noktası:

Oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde saklayacağınız turşunun kapağını en az 15 gün boyunca hiç açmayın. Turşu olduğunda salatalıkların rengi sararmaya başlayacaktır. 15 gün sonrasında tadına bakıp, olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Nohut turşuların çabuk olgunlaşmasını sağlayacaktır.

Turşuların daha diri olması için kornişon salatalıkları bir iki yerinden hafif bir şekilde delebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?




    • Bol suda yıkadığınız kornişon turşuların üzerini kurulayın. Kuru baharatlarla birlikte turşuya aromasını verecek olan dereotu ve maydanozu bol suda yıkadıktan sonra kurutun.
    • Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin. Sarımsakların kabuklarını ayıklayın.
    • Turşu yapımında kullanacağınız suyu kaynama noktasına gelene kadar kaynatın ve ılınmaya bırakın. Ilık durumda olan suya sirke, kaya tuzu, limon tuzu ve toz şekeri ekledikten sonra karıştırın.
    • Temiz ve kuru durumda olan cam turşu kavanozunun dibine yıkadığınız nohutları yerleştirin. Kabuğunu ayıkladığınız 1-2 diş sarımsağı kavanoza atın. Kornişon salatalıkları sıkı bir şekilde, aralarda fazla yer bırakmamaya çalışarak kavanoza yerleştirin.
    • Kuru soğan, doğranmış kırmızı biber ve dereotu dallarını aralara yerleştirin. Salatalıkların dizimi bitmeden kavanozun her tarafına dağılacak şekilde kalan sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber ve kişniş tohumlarını serpiştirin.
    • Kavanozu, ılık suya hazırladığınız salamura karışımı ile doldurun. Hazırladığınız su kavanozu tamamen doldurmaya yetmediyse içme suyu ya da kaynamış dinlenmiş su ve bir parça kaya tuzu, sirke ekleyerek ilave yapın.
    • Turşunun üzerini maydanoz ile kaplayın. Kapağını hafif aralık kalacak şekilde kapattıktan sonra turşuyu 1 saat kadar bekletin. Sonrasında kapağını tamamen kapattığınız turşu kavanozunu malzemelerin eşit olarak dağılması ve hava yapmaması için 2-3 saat kadar ters çevirip, bekletmeye devam edin.
    • Eşit bir şekilde karışan turşuyu, yenilebilir bir durumda olması ve olgunlaşması için güneş görmeyen bir yerde 2 hafta kadar beklettikten sonra servis edin.
    • Turşuyu açtıktan sonra arzuya göre küçük kavanozlarda, buzdolabında muhafaza edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

ALINTIDIR.
 
Son düzenleme:
selam biber turşusu kurdum sade domates suyuyla su kullanmadan içine sarımsak sirke tuz koydum fakat merak ettim henüz 10 gün oldu açtım nasıl oluyor diye bakmak için biberlerin rengi kararıyor sararmıyor birde eriyor neden olabilir ?
 
selam biber turşusu kurdum sade domates suyuyla su kullanmadan içine sarımsak sirke tuz koydum fakat merak ettim henüz 10 gün oldu açtım nasıl oluyor diye bakmak için biberlerin rengi kararıyor sararmıyor birde eriyor neden olabilir ?
Hangi tuzu kullandınız?Turşu için kaya tuzu kullanmanız gerekiyoro_OBirde tuz az olmuş olabilir..
 
X