ÜDS Sınavına Hazırlanma Taktikleri

nevbahar

Herkes Olmuş Sahtekar
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
3.910
13
39


Son zamanlarda sıkça üds ve kpds sınavlarına nasıl hazırlanılması gerektiği yönünde sorularla karşılaşıyorum. Herkesin İngilizce düzeyi, kişiliği, motivasyonu ve çalışma stili farklı olduğu için bu soruya ortak bir cevap mümkün değil.

Ancak ayni zamanda her yazılan mesaja detaylı olarak cevap yazmak da oldukça zor.

Bu tür konularda kısa mesajlar yazmak da kimi zaman insanları yanlışa yönlendirebiliyor.

Bu yüzden bu baslık altında üds sınavına nasıl hazırlanılacağı konusunda görüşlerimi paylaşacağım.

üds sınavına hazirlanmanin birinci adimi kisinin Ingilizce düzeyini bilmesi ve somut bir hedef belirlemesidir. Ingilizce düzeyi çok düsük olanlarin bu isi kisa sürede basarmasi çok zordur. ayni sekilde Ingilizce düzeyi düsük olanlarin kendi baslarina çalisarak bu isi kısa sürede basarmasida çok zordur. Bu yüzden üds ye hazırlanacak olan bir kişinin bu konuda mutlaka orta ve uzun vadeli planlar yapması ve buna göre bir hazırlık süreci takip etmesi gerekir.

Ingilizce düzeyi düsük arkadaslarin üds hedefi koymadan Ingilizce ögrenmeye çalismalari çok daha yararli olacaktir. 50 ye kadar olan puanlar düzenli çalisilirsa genel İngilizce kurslarına gidilerek de elde edilebilir.

50-65 arasi puanlarin zaman zaman kisilerin kendi baslarina çalismalari suretiyle elde edebildiklerini görüyorum. ancak su unutulmamalidir. bu tür kisiler ya iyi bir temele sahiplerdir veya zamanlarinin büyük bir kismini bu ise harcamaktadirlar.

50-65 hedefleyenler kursa yazilacaklarsa mutlaka iyi bir seçim yapmalidir.

piyasada yer alan üds hazırlık kitaplarin çok büyük bir kismi çikmis sorulardan olusmaktadir. Bu kitapların bir kısmı da aceleye getirilerek savsaklanmis niteliksiz kitapladir. önemli bir kisminin cevap anahtarlarinda sorunlar vardir.

Kitapların hepsi güzel kapaklara sahiptir ve kalin görünüslüdür ancak bu görüntü aldatıcı olabilir. bu konuda dikkatli seçim yapmali ve paranizi bosa harcamamalisiniz.

çalisirken önce gramer daha sonra soru türleri ve son olarak da çikmis sorulari çalismalisiniz. Bu süreçte en başından itibaren düzenli bir kelime çalışma programı takip etmelisiniz. bu sirayi bozmamaniz sizi yarariniza olacaktir.

gramer çalismak için su an en saglam kaynak els tarafindan hazirlan english grammar inside and out ve cesur öztürk tarafindan hazirlanan building skills isimli kitaptir.

kelime çalismak için sitemizde yer alan kelime listeleri isinize yarayabilir ancak okuma parçalari üzerinden kelime çalismasi yaparsaniz çok daha yararli olur. kuru kuru kelime listelerini çalismak kimilerinin isine yaramiyor. bu konuda tercih tamamen size aittir. Ayrıca els yayınlarından çıkmış olan bir kelime kitabı var. Bu kitabı da mutlaka edinin ve düzenli bir şekilde bu kitaba çalışın.

reading çalismak için fen sosyal ve saglik bilimlerine göre bir ayrim yapabilir ve alaninizla ilgili reading çalisabilirsiniz. alana göre reading çalismasi özellikle saglik bilimleri alaninda çalisan arkadaslar için yararli olmaktadir. bu amaçla Hacettepe tastan çikan medical passages and vocabulary isimli kitabi çalisan tüm ögrencilerim basarili oldular.
sosyal bilimleri ve fen bilimleri içinse yine els tarafindan yayinlanan english through reading yararli olur. fen bilimlerinde odtü tarafindan hazirlanan 2 kitap çok yararli olur. sosyalciler ise ne bulurlarsa okumalilar.

son olarak çikmis sorulari çözmelisiniz. bunun için piyasada çokça kitap var. bazilari açikça bazilari ise belli etmeden çikmis kpds üds sorularini içerdigi için hangisi olsa kullanabilirsiniz. tüm bunlari yaptiginiz halde hala hedeflediginiz puana ulasamiyorsaniz artik deneme sinavlari çözmeli ve bolca okuma yapmalisiniz.

65 üstü puanlar hedefliyorsaniz size bunu nasil basaracaginiz kendi yaptiklarimi anlatarak ifade etmeye çalisayim söylediklerimi ne kadarini yaparsaniz o kadar yüksek bir puan alirsiniz.

* kpds de sorulmus olan sorulari yüzlerce defa çözüp soruların çözüm mantiklarini ezberleyin.

* kelime ezberi konusunda makul olani yapın abartmayın, ama kelime tahmin etme gücünüzü maksimize etmek için yoğun çaba harcayın. Bunun önemli bir şartı çalışırken, soru çözerken sözlük kullanmayın

* ne kadar önemsiz olduğu söylense de gramer düzeyinizi kusursuz hale getirmeye çalışın.

* bilinçli bir şekilde binlerce soru çözün .

* çözdüğünüz hiç bir soruda siklarin neden dogru/yanlis oldugunu analiz etmeden soruyu geçmeyin. yani soru çözmüs olmak için soru çözmeyin.

* sinav mantigina uzak tamamen ticari kaygilarla hazirlanmis kpds/üds kitaplarindan her zaman uzak durun. sinav mantigini anlamak için de daha önce belirttigim gibi çikmis sorulari çok iyi analiz edin. bazen bir soru üzerinde dakikalarca düşünmeniz gerekebilir

* pek çok kitapta çikmis sorular oldugu söylenen sorularin üzerinde birtakim telif kaygilarindan dolayi degisiklikler yapildigi için sorularin orjinal kaynaklarina ulasmaya çalışın. yani asli/orjinali bozulmamis çikmis sorulari analiz edin.

* ders anlatın. bilginin kaliciligini saglayan en iyi sey bu. keske gerçekten bunu yapabilseniz. ögrendiginiz seyleri birilerine ögretebilseniz.

* sinavla ilgili herkesten fikir almayın. kendi degerlendirmelerize güvenin

* onlarca deneme sinavi çözün. Hepsinde süre tutun. Bunun için els harika bir kaynak.

* bu sinavda basarili olmanin sadece ingilizce bilmekle olmayacagini aklınızdan çıkarmayın. isin ruhsal boyutunu da düşünün. Kendinizi sürekli kontrol edin. sinava yaklasiminizda hatalarinizin neler oldugunu sürekli analiz edin. Hatalarınızdan ders almayı bilin.

* kpds/üds yi bir süreliğine yasam felsefeniz yapın. bu sinava hazirlanmayi bir hobi veya sadece para/makam kazanma araci olarak görmeyin.

* hedefinize ulaşmada başarısız olduğunuz zamanlarda hatayi kendinizde arayın ve bunu düzeltmeye çalisın.
* ÖSYM’yi, sınavları ve soruları eleştirmeyin ""her sorunun sadece bir cevabi vardir"" ve ""cevapsiz soru yoktur"" deyin sürekli olarak.

* büyük hedefe giderken kçün küçük hedefler koyun kendinize. Bu küçük hedeflere ulaştığınızda ""kolaydi da başardım"" demeyin. Başarısız olduğunuzda ""zordu o yüzden başaramadım"" diye geçiştirmeyin.

* bunun yerine başardığınız hedeflerde ""çalistim ve başardım"" başaramadığınız hedeflerde ise ""demek ki yetersizim ve bu yüzden de başaramadım. o halde daha çok çalismaliyim"" deyin.

* günlük hayatta karşılaştığınız çesitli durumlarda kendinize seçenekler yaratip bunlarin içinden elemeler yaparak dogruya ulasmaya çalışın.

ayrica kitap seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri su sekilde özetleyebiliriz:

1- kpds üds yds kitabi alirken sadece kapaginin güzeligine kanmayin.

2- içerigini mutlaka inceleyin. hedeflediginiz çalismaya yönelik bir içerige sahip olmasina dikkat edin.

3- ihtiyaciniz ne ise o tarz bir kitap alin. eger sadece soru çözmek istiyorsaniz ona göre bir kitap bulun. sayet amaciniz ayni zamanda eksik oldugunuz bazi konulari okumak ve ögrenmekse buna göre bir kitap bakin. ayni anda ikisini birden düzgün ve tutarli bir sekilde yapan bir kitap piyasada henüz yok.

3- ticari kaygilarla hazirlanan kitaplar hemen belli olur. önemli olan içeriktir sayfalarin çoklugu degil. bazi kitaplarda bir sayfada 4-5 soru olabiliyor bu bence dogru degil. sinav kitapçigi formati tercih edilmeli. ancak sinav kitapçiginin aksine sayfa basina 10 soru olabilmeli ve her yönüyle sinav kitapçigini çagristirmali.

4- bazi kitaplarda soru sayisi yetersiz oluyor. bu yüzden örnegin eger düzeyiniz 40-50 civari ise ve 70-80 almayi amaçliyorsaniz bence en az 5000 soru çözmelisiniz. çözdügünüz her 1000 kaliteli soru ile düzeyinin 5 puan daha yükseldigini düsünün. 80 den sonra ise çözdügünün her 3000 soru ile birlikte düzeyinizin 5 puan arttigini hayal edin. buna göre düzeyi 45 olan bir kisi yaklasik 20000 soru çözebilirse 95 üstü bir puan alabilir. dolayisiyla kullanacaginiz 1 kitap acaba size kaç puan kazandirabilir? bence bunu iyi düsünün. bu durumda belki de 5-6 kitap almak zorunda kalabilirsiniz. ancak bu seferde söyle bir sorun çikiyor. piyasada yer alan kitaplarin çogu kpds üds yds de çikmis sorulari içerdigi için siz 6 kitap alip toplam 8000 soru çözdügünüzü sanirken gerçekte çözdügünüz soru sayisi 3000 olabiliyor. bu yüzden mümkün oldugu kadar orjinal soru içeren kitaplari satin alin. eger alacaksaniz sadece bir tane çikmis sorularin oldugu bir kitap alin yeter. ayrica bu 3000 sorunun acaba kaç tanesi gerçekten kpds üds yds sinavinda çikan sorularin düzeyine yakin veya ayni? belkide bu 3000 sorunun yarisi da niteliksiz sinav mantigindan uzak. bu durumda çözdügünün soru sayisi 1500 oluyor. buna göre alacaginiz puan 6 kitap soruna bile bir önce aldiginiz puandan sadece 8-10 puan fazla olabiliyor. umarim verdigim örnekle ne demek istedigimi anlatabilmisimdir.
.
 

Son olarak

1- ÜDS çalışmadan başarılı olunacak bir sınav değildir. ÜDS kestirmeden gidilerek başarılı olunacak bir sınav değildir.

2- ÜDS iyi düzeyde İngilizce bilinmeden başarılı olunabilecek bir sınav değildir.

3- ÜDS'ye hazırlık bir hobi olarak görülemez. ÜDS'de 65 ve üstü puan alabilmek için kişinin 4-5 ayını tümüyle bu hedefe dönük çalışmalar yaparak geçirmesi gerekir.

4- İyi bir İngilizce altyapısı almadan ÜDS sınavına hazırlanılamaz. ÜDS'ye hazırlık sürecinden önce kişinin mutlaka ciddi bir İngilizce altyapısı alması gerekir. Genel İngilizce kurslarında en azından pre-intermediate düzeyi tamamlamış olmak ÜDS'ye yönelik çalışmaya başlamanın ön koşuludur.

5- ÜDS sadece gramer konularına çalışılarak başarılacak bir sınav değildir. Sınavda çıkan her soru türünün mantığınız kavranması gerekir.

6- Bir yandan yoğun iş temposu içinde iken, diğer yandan da sohbet-muhabbet ederken ÜDS'de başarılı olunamaz. Bir yandan kongrelere, konferanslara, seminerlere katılırken diğer yandan kitap makale yazmaya çalışırken bir de üstüne yoğun derslere girerken ÜDS geçilmez.

7- ÜDS'ye hazırlık son derece ciddiye alınması gereken bir süreçtir. Keyfe keder çalışmak bir işe yaramaz.

8- Ciddi bir kelime dağarcığına ve okuma-anlama düzeyine sahip sahip olunmadan ÜDS'den başarılı olunamaz.
9- Piyasada yer alan kimi özensiz-düzensiz hazırlanan kitaplarla ÜDS'ye hazırlanılamaz.

10- Bilimsel olarak çok farklı alanlarda ciddi bir genel kültür düzeyine sahip olunmadan ÜDS’den başarılı olunamaz.

11- Kişinin kendi branşında çook okuma ve çeviri yapması ÜDS’den başarıyı garanti etmez.

12- ÜDS kısa sürede yetersiz bir çalışma yapılarak başarılı olunacak bir sınav değildir.

13- ÜDS'de başarılı olmak isteyen bir kişinin kısa süreliğine da olsa tüm keyiflerinden ve hoşlandığı şeylerden vazgeçmesi gerekir.

14- Çalışıyormuş gibi yaparak, taktiklerle kurallarla stratejilerle, idrak edilmeden ezberlenmiş tekniklerle ÜDS geçilmez.

15- Ciddi bir test tekniği mantığına sahip olunmadan ÜDS geçilmez.

16- Sadece kurslara giderek ve tanınmış hocalardan dersler alarak ÜDS geçilmez. Kurslar ve hocalar sadece yol gösterirler. Başarılı olan kendi çalışmalarıyla başarılı olur.

17- Sistemsiz ve düzensiz bir çalışma ile, kısa süreli yoğunlaşmalarla, son birkaç hafta yoğun bir çalışma yaparak ÜDS geçilmez.

18- Ciddi bir sayıda soru/test çözmeden, sadece kelime ezberleyerek ve sadece çıkmış sorular çözülerek ÜDS geçilmez.

19- İyi İngilizce bilmek ÜDS’den geçmeyi garanti etmez.

20- kurs senin bu hoca benim şeklinde dolaşılarak ÜDS'ye hazırlanmak başarılı olmak için gerekli süreci daha da uzatır.

21- Çoğu kitapta deneme sınavı olarak verilen çıkmış sorulardan derlenen sınavlar, kişinin ÜDS'de başarılı olup olmayacağını göstermez.

22- İngilizceyi sevmeyen ÜDS'yi geçemez
 
arkadaşlar mart üdsye girecek olan var mı nasıl çalışmalar nasıl gidiyor acaba.
 
ben girecem galiba hem kpds hem üds ye
daha çalışmaya başlamadım desem benneyaptımki
daha dogrusu başlayamadım bitürlü bebekten dolayı
bakalım napcaz:kahve:
 
nevbahar arkadaşım çalışman ve paylaşımından dolayı çok teşekkür ederim
dilerim çok başarılı olursun
lakin ben ingilizceyi çok seviyorum öğrenmekte istiyorum
ama çalışırken ve zaman kısıtlıyken ne yaparım bilmiyorum
sanırım sıkı bi plan lazım bana...
 
amin çok sıkı ve düzenli çalışma ister arkadaşlar arkanı döndüğün an gerileme kaydederiz ben daha yeni ayıldım bu dil sınavları hakkında bi an önce düğmeye basıp çalışmak lazım
 
Ben de az önce karar verdim üds ye girmeye anadolu lisesi mezunuyum ama uzun zamandır ingilizceyle alakam yok sizce kalan sürede çalışsam yeterli olur mu?
 
teşekkürler bu ciddi ve verimli tavsiyeler için ....mart ayı için çok ümidim yok ama denemek zorundayızz yapacak birşey yok ..çalışcaz...
 
mayıstakine girmeyi düşünüyordum ama gözüm çok korktu
şimdilik kendimi alese yoğunlaştırmaya karar verdim
üds içinde ekim ayını bekliycem
içinizde araştırma görevlisi olmayı düşünen varmı
 
BEN OLMA ISTIYORUM
HEM DE NASIL ŞİMDİLİK ÜDS ALES SIRADA BEKLIORLAR MAYISTAN SONRA da ANKARADA GAZİYE BAŞVURMAYI PLANLIYORUM
BU ARADA EVLILIK HAZIRLIKLARI DA VAR ALTINDAN KALKMAM LAZIM HEPSİNİN
 
mart üds'ye hazırlanıyorum bende...en az 50 almam lazım,şansım var gibi ama epey vocabullary-kelime çalışması yapılmalı bu sınav iiçin...geçen üds'den maalesef 42.5 aldım ama inanın hiç çalışmamıştım...şimdi kelime ve grammer çalışıyorum ve 1 aydan az kaldı sınava...

bu sınavın geçerliliği 2 yıl ama -50 asistan olmak için asgari şart 55 ise asistan olsanızda doktoraya başlayabilmeniz için alt sınır- 55 ve üzeri alan kişiler için ömür boyu geçerliliği var...
hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim umarım herkes iyi sonuç alır...
 
kızlar bi haftadan az kaldı sınava hazır mısınız?? ya giriş belgeleriniz geldi mi eve? benim hala gelmedi,nerden sormam lazım,postaneye mi sorcam acaba??
 
kızlar bi haftadan az kaldı sınava hazır mısınız?? ya giriş belgeleriniz geldi mi eve? benim hala gelmedi,nerden sormam lazım,postaneye mi sorcam acaba??

ösym merkezlerinden sorabilirsin

İZMİR İZMİR / ALİAĞA SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ
İZMİR İZMİR / BERGAMA SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ
İZMİR İZMİR / MENEMEN SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ
İZMİR İZMİR / ÖDEMİŞ SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ
İZMİR İZMİR / TİRE SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ
İZMİR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
İZMİR EGE ÜNİVERSİTESİ
İZMİR İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİSİ ENSTİTÜSÜ
İZMİR YAŞAR ÜNİVERSİTESİ
İZMİR İZMİR/MERKEZ SINAV MERKEZİ YÖNETİCİLİĞİ

hangisi sana yakınsa oraya gidip öğrenebilirsin başarılar a.s.
 
Herkese başarılar , ben de ilk defa girecegim , hiç çalışmadım , tembellik yaptım malesef.
Hedefim su anda 50-55 arası ...
Sınava girip,çıktıktan sonra burdan devam edelim , sınavla ilgili konusmaya ...
 
ee kızlr,sınav nasıl geçti?? cvplar verildi ösym nin sitesinde..alan var mıydı cvplarını??
 
herkese geçmiş olsun arkadaşlar.....
ben hazırlanan biri için çok kolay bir sınav olduğunu düşünüyorum sınava girmiş biri olarak.....
anlaşılırdı sınav ama ben girmeye geç karar verdim ve çalışamadığım için fazla beklentim yok...umarım herkes dilediği sonucu alır...
 
hiç çalışmadan ve ilk girişte 67,5 :))) doçentlik barajını aştım :))
 
X