Kansızlık tıbbi tanımıyla“anemi” kırmızı kan hücre (alyuvarların) sayısının beraber veya ayrı olarak o yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

Ülkemizde 0-1 yaş arası çocukların neredeyse yarısında kansızlık sorunu görülür. Çocuklarda kansızlığa ne iyi gelir? makalemizde çocuklarında anemi sorunu yaşayan ebeveynlere önerilerde bulunduk.

Çocuklarda Kansızlığın Belirtileri

Çocuklarda görülen demir eksikliğinin belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Cildin beyaz sarı arası bir renk alması ve ciltte solgunluk görülmesi
  • Kişinin vücudunu güçsüz hissetmesi
  • Yorgunluk ve halsizlik durumu
  • Konsantrasyonunu sağlamada problem yaşama
  • Ellerde ve ayaklarda sık sık uyuşma görülmesi
  • Çok çabuk sinirlenme ve sürekli bir sinirlilik hali içerisinde olma
  • Kulaklarda uğuldama meydana gelmesi
  • Dudaklarda çatlakların oluşması ve ağız kenarında yaraların meydana gelmesi
  • Tırnakların çok çabuk kırılması
  • Saçların dökülmeye başlaması
  • İleri derece demir eksikliği olması durumunda çarpıntı, huzursuz bacak sendromu, tiroid fonksiyonlarında yavaşlama gibi durumlar gözlenebilir.

Çoçuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir?

cocukta_kansizlik (1)


Çocuğunuza hergün biraz bal verin. Sıcak suyun içine biraz bal koyup çocuğunuza içirin. Bal kırmızı kan hücresini artıran gıdalardandır. Fakat 1 yaşın altındaki çocuklara asla verilmemelidir. Dilerseniz forum konumuz olan Bebek ve Çocuklarda Kansızlık Hakkında Herşey İçin Tıklayınız

cocuklarda_kansizlik (3)

Çocuklara ilk 6 ay sadece anne sütü verilir. Eğer mümkün olamıyorsa demir içeren mamalar ile beslenme sağlanmalıdır. 6. aydan sonra ek gıdalara başlanır. Yaş ilerledikçe yeşil yapraklı sebze, baklagil, kırmızı ve beyaz et, karaciğer gibi demirden zengin besinler bulunmalıdır. Demir emilimini artıran portakal, domates, limon gibi C vitamini içeren gıdalar unutulmamalıdır. Bebeğiniz 1 yaşını doldurana kadar ona inek sütü vermeyin. İnek sütü, bebeklerde görülen demir eksikliğinin yaygın nedenlerindendir. İnek sütü demir emilimini azaltır.

cocuklarda_kansizlik (2)

1-5 yaş arasındaki çocuğunuzu doktora götürüp demir ve folik asit tableti veya şurubu talep edin. 

cocuklarda_kansizlik (4)


Çocuğunuzu demir İçeren Besinlerle Besleyin
Sebze ve et ürünleri demir için çok iyi kaynaklardır.
Kırmızı et, tavuk karaciğer, sığır karaciğeri, kahvaltılık tahıllar, fasulye ve mercimek, kabak çekirdeği, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler demiri bolca içeren gıdalardır. Dilerseniz Kan Yapıcı Besinler İçin Tıklayınız

Çocuklarda Kansızlığın Nedenleri

Çocuklarda kansızlığın nedenleri; demir eksikliği, kansızlık, folik asit eksikliği, B12 vitamini eksikliği gibi nedenlerdendir. Aynı zamanda çocuğun yanlış bir diyet programı uygulaması sonucu, vücudunun ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak almaması halinde; demir eksikliği kaynaklı kansızlık görülebilir. Genelde; hamilelik dönemindeki kadınlarda, emziren annelerde, büyüme çağındaki çocuklarda, erken doğan bebeklerde daha sık görülen bir durumdur.

Çocukların anne sütünden erken kesilip, çocuklara mama verilmeye başlanması durumunda da çocuklarda demir eksikliği kaynaklı olarak kansızlık görülebilir.

Çocuklarda Kansızlık Nasıl Geçer? | 1

Demir Eksikliğinin Tedavisi

Tedavi konusunda aneminin türü büyük önem kazanır. Kemik iliği nakli ve kan verme gibi tedavi yöntemleri vardır. Ayrıca ülser kaynaklı anemisi olan birinin kan değerlerini yükseltebilmek için önce ülser rahatsızlığına müdahale edilir. Adet döneminde olan kadınlar için ise hormonal takviyeler tavsiye edilir.

Aynı zamanda kanda eksik olan minerallerin ve diğer maddelerin takviyesi de yapılabilir. Bunun için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Çok ileri derecedeki bir demir eksikliğinin tedavisinde kan nakli de bir seçenek olabilmektedir. Bir önceki konumuz olan Bebeklerde Demir Eksikliği Kansızlık Hakkında Herşey göz atabilirsiniz.