Bugünkü sağlık köşemizde kadınlarda östrojen seviyesi nasıl yükseltilir? konusuna yer verdik. Östrojen hem erkek hem de kadınlarda bulunan doğal bir hormondur. Sağlıklı bir düzeyde östrojen iki cins için önemlidir ancak kadınların çocuk doğurmak gibi işlevleri olduğundan daha fazla östrojene ihtiyaç duyarlar.
Menopoz döneminde kadınların östrojen düzeyleri önemli ölçüde azalacaktır.
Kadın veya erkek olarak şayet östrojen seviyeniz düşükse size bildirdiklerimizi uygulayarak bu oranı yükseltebilirsiniz.
Kadın Doğum Uzmanına Görünün
Östrojen seviyenizi belirlemek için bir kadın doğum uzmanına başvurun.
Östrojenle ilgili sorunlar adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri ve meme kanseri ile yakından irtibatlıdır. Hormonlarda bir dengesizlik söz konusu ise size kan testleri uygulanır. Bir kadında normal östrojen seviyeleri 50-400 pg/ml arasında değişir.
Östrojen seviyeniz 100 pg/ml altındaysa sıcak basması gibi menopoz belirtileri yaşayabilirsiniz.

Düşük Östrojen Belirtileri İçin Tıklayınız

 

ostrojen_tedavisi (2)
Sağlıklı Beslenin
Şeker ve karbonhidrat açısından zengin gıdalardan uzak durun.
Yağsız proteinler, yağı azı lifi yüksek yiyecekler östrojen seviyenizin artmasına yardımcı olurlar. Östrojen içeren besinler sofranızdan eksik olmasın
Baklagiller fitoöstrojeni bol içeren gıdalar olduğundan yani vücutta östrojen fonksiyonunu doğal olarak taklit edip, östrojen işlevi görebildiklerinden bu gıdalara beslenmenizde ağırlık verin.
Kepek, fasulye, meyve ve sebzeler, fitoöstrojeninin başka türü olan lignans içerdiğinden, bu yiyecekler de sizin için idealdir.
Fakat östrojen bakımından zengin gıdaların aşırı tüketiminden de uzak durun, fazla östrojen göğüs kanserini tetikleyebilir.
Endokrin sisteminin düzgün çalışması ve östrojen düzeylerinin normal üretilmesi için sağlıklı bir bedeniniz olmalıdır. Östrojeni doğal yoldan kazanmak için taze ve organik yiyeceklerle beslenin.

Östrojen İçeren Yiyecekler İçin Tıklayınız

Aşırıya Kaçmadan Spor Yapın
Aşırı egzersiz östrojen seviyenizin düşmenize neden olurken,
düzenli ve yeterli egzersiz ise östrojeninizin dengede olmasını sağlıyor.

ostrojen_tedavisi (4)
Keten Tohumu Tüketin
Keten tohumu omega-3 yağ asitleri açısından zengin yapısıyla kalp hastalığı, kanser, inme ve diyabet riskini azaltmakta etkilidir.
Ayrıca, keten tohumu, östrojen etkisini taklit eden bir fitoöstrojen olan lignans yönünden yüksektir. Keten tohumu diğer bitkilerden 75-800 kat daha fazla lignans içerir.Günde yarım bardak 60 gram keten tohumu yemeniz östrojen seviyenizi yükseltmez fakat içeriğindeki fitoöstrojen sayesinde östrojenin işlevini görerek sizi sağlıklı tutar.Fitoöstrojenin özellikleri östrojenin özelliklerine benzerdir.

ostrojen_tedavisi (5)
Beslenme Mühim
C vitamini, karoten, kompleks B Vitaminleri ve tam tahıllı gıdalar da kadınlarda östrojen düzeylerinin arttırılmasında yararlı olabilir.
C vitamini açısından zengin besinler:. Kivi, domates, portakal, kavun, narenciye, meyve, şeftali, muz, enginar, kuşkonmaz, havuç, karnabahar, mısır, ve lima fasulyesi
Karoten açısından zengin gıdalar:. Biber, lahana, ıspanak, havuç, pancar, karahindiba yeşillikleri, şalgam, lahana, kabak, pazı, karalahana, fesleğen
B vitaminleri açısından zengin gıdalar:. Karaciğer, sığır eti, ton balığı, hindi, brezilya fıstığı, muz, patates, avokado, baklagiller
% 100 tam tahıllı maddeler içeren gıdalar tüketin. Beyaz un yerine tam tahıl unu tercih edin. Örneğin tam tahıllı makarna veya esmer pirinç kullanın.

ostrojen_tedavisi (6)
Sigarayı Bırakın
Sigara östrojen üretmek için vücudun yeteneğini sınırlayan bir içecektir.
Sigara erken menopoz ve kısırlıkla bağlantılı kötü bir alışkanlıktır.

ostrojen_tedavisi (7)
Kahve İçin
Günde 2 bardaktan fazla kahve içen kadınların içmeyenlere nazaran östrojeni daha yüksek çıkmıştır.
Kahve içimi östrojeni artırdığı gibi, endometriozisi artırarak göğüs ağrısına da neden olabilir.
Çoğu zarar, ortası karar, kahvede de aşırıya kaçmayın ve mümkünse organik olanını bulmaya çalışın.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

ostrojen_tedavisi_1 ostrojen_tedavisi_2