Hamilelikte çilek yemek faydaları

Hamilesiniz, meyve ve sebzelerinizi yemeniz gerektiğini biliyorsunuz ama hamileyken çilek yemenin neden mükemmel olduğunu biliyor muydunuz? İşte hamileyken çilek yemenin faydaları...

Meyve yemek, hamilelik sırasında açlığınızı gidermenin en sağlıklı yollarından biri olabilir. Lezzetli, sulu ve gereksiz kalori toplamazlar. Meyveler söz konusu olduğunda, tatlı ve keskin çilekler listenin başında geliyor ama bir dakika bekleyin – Hamilelikte çilek tüketmek güvenli midir? Güvenli ise, ne kadar yemeliyiz? Hamilelikte çilek yemenin besin değerini ve faydalarını ve ayrıca akılda tutulması gereken güvenlik ipuçlarını vurguladığımız için burayı okuyun.

Hamilelikte yenebilecek en iyi meyvelerden biri çilektir. Hamilelik sırasında, bir kadın, ekşi ve tatlı gibi belirli tatlar için açlık yaşar. Gün boyu tatlı bir şeyler yemek istediğinizi hayal edebiliyor musunuz? Ama hamile bir kadın bütün gün şeker yiyemez. Bir annenin glikoz veya şeker alımı yükselirse, sadece anne için değil bebek için de %90-96 diyabet riski vardır. Bebek diyabetik enfeksiyonu daha kötü olabilir ve ayrıca ölümcül yaşam risklerine yol açabilir. Sağlık riski olmayan tatlandırıcılar adına, meyveler hepsinden daha iyidir ve birçok farklı meyve çeşidi arasında çilekler en iyisidir.

hamilelikte_cilek_yemenin_anneye_bebege_faydalari.jpg

Hamile bir kadının diyetine çileğin dahil edilip edilmeyeceğine karar vermek söz konusu olduğunda, çilek yemenin sayısız avantajı olduğunu bilmelisiniz. Eğer alerjiniz yok ise güvenle tüketebilirsiniz.

Hamileyken Çilek Yemeniz İçin 5 Neden​

  1. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren C vitamini ile doludur. Her 1 fincan (40 gram) porsiyon, hamilelik için Diyet Referans Alımının (DRI) %100'ünden fazlası olan 84 mg sağlar. C vitamini kolajen oluşumu için gereklidir. Kollajen, bebeklerinizin kemiklerini, kıkırdaklarını ve cildini oluşturmaya yardımcı olan yapısal bir proteindir. C vitamini ayrıca vücudu iltihaptan koruyan bir antioksidandır.
  2. Ellagik Asit açısından zengin… ne demek? Bu çilek, diğer meyveler, ceviz ve bademlerde bulunan güçlü bir antioksidandır. Bazı araştırmalar, ellagik asidin bağırsakta bir prebiyotik görevi görebileceğini gösteriyor.
  3. Doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan Folik Asit (hamilelik için DRI'nin yaklaşık %7'si) içerir. 1 fincan 35 mikrogram Diyet Folat Eşdeğerleri (DFE) içerir.
  4. Düşük kalorili. 1 fincan size sadece 50 kaloriye mal olur.
  5. İyi lif kaynağı. Bir fincan (40 gram) çilek 3 gram lif içerir, bu da hamileyken işlerin yürümesine gerçekten yardımcı olabilir…

Hamilelikte Çilek Besin Değeri

Çilek zengin bir C vitamini kaynağıdır. 100 gram çilek günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 97'sini karşılayabilir. Doğal bir antioksidan olan C vitamini, öncelikle hamile kadınların bağışıklık sistemini güçlendirerek, hücrelere zarar verebilecek bileşikler olan serbest radikallerin saldırılarını önler. Yeterli C vitaminine sahip olmak soğuk algınlığı, grip ve diğer birçok hastalığı önleyebilir.
hamilelikte_cilek_yemenin_sagladigi_besinler_vitaminler.jpg
Çilek ayrıca folik asit içerir. Folik asit yenidoğanlarda doğum kusurunun önlenmesinde önemlidir. Jinekologlar, bu sağlık yararı nedeniyle muhtemelen tüm kadınlara hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli folik asit almalarını önerecektir.

Çilekteki diyet lifi, anne adayının kabızlığa karşı savaşmasına yardımcı olabilir. Diyet lifi bağırsak hareketine yardımcı olur ve dışkının vücuttan çıkarılmasını kolaylaştırır.

Çilek ayrıca demir içerir. Kırmızı kan hücresinin oluşumu için demir gereklidir. Hamilelik sırasında, hamile kadınların kendisini ve büyüyen fetüsü desteklemek için daha fazla kan kaynağına ihtiyacı vardır. Diyette yeterli miktarda demir bulunması, hamile kadınların pek çok anne adayının başına gelebilen kansızlığı önleyebilir.

100 gr çilek 153 mg potasyum içerir. Potasyum, kan damarındaki gerilimi azaltarak kalbe faydalıdır. Bu da kan basıncını düzenlemeye ve kalp ile ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Hamilelikte 100 Gram Çilek Besin Değeri​


Aşağıdakiler 100 gr çilekte bulunan çeşitli besinlerdir: Porsiyon Miktarı: 100 g - Kalori (kcal) 32


AçıklamaMiktar
Folat 30 mikrogram
Selenyum1,2 mg
Fosfor24 mg
Lif2 gr
Kalsiyum16 mg
Magnezyum 13 mg
Demir0,7 mg
C Vitamini95 mg
A Vitamini0.0135mg
Potasyum153 mg
Karbonhidratlar8 gr
Protein0.7 gr

Genel olarak çilek, C vitamini, folat, lif, demir ve potasyum içeren birçok besin sağlayarak anne adayına ve büyüyen fetüse fayda sağlar.

Hamilelikte Çilek Yemenin Sağlığa Faydaları

Çilekler mevsimlik bir meyvedir ve onları yaygın olarak bulundukları mevsimde yemeniz önemlidir. Hamilelikte çilek yemenin sağlığa faydaları nelerdir makalemizde sizlerle..

hamilelikte_cilek_yemenin_faydalari.jpg

Hamilelikte Çilek Yemenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?​


1. Kalbe İyi Gelir​


Çeşitli araştırmalar, çileklerin vücuttaki kötü kolesterolü azaltan ve atardamarlardaki plakları azaltan bazı maddeler içerdiğini göstermiştir. Böylece çilek tüketmek, kalp ile ilgili herhangi bir sorun yaşama şansınızı azaltır ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

2. Görmeyi İyileştirir​


A vitamini çileklerde yüksek miktarlarda bulunur. Gözlerin kornea ve retinası üzerinde çalışır, onları güçlendirir ve sonuç olarak görme yeteneğini korurken yaşa bağlı körlük ve hatta katarakt olasılığını azaltır.

3. Bağışıklığı Artırır​


Çileklerdeki C vitamini seviyeleri de önemlidir. Bunlar, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sayısız enfeksiyonu önlemeye çalışır.

4. Yaşlanmanın Etkilerini Azaltır​


Vücuttaki toksinler iç hasara neden olur ve yaşlanmayı hızlandırır. Çileklerin çeşitli besinleri hasarı onarmaya yardımcı olur, böylece yaşlanmayı kontrol altında tutar.

Hamilelikte çilek yemek leke yapar mı?

Çilek çocukta leke yapar mı? Hamilelikte çilek neden yenmez? Hamileyken çilek yenirse ne olur? Çileklerin doğum kusurlarına ve doğum lekelerine neden olduğunu size kim söyledi bilmiyorum ama bu tamamen doğru değil!
hamilelikte_cilek_yemek_leke_yapar_mi.jpg
Lezzetli tatlarının yanı sıra, çilekler harika bir C Vitamini kaynağıdır. Çilek alerjiniz yoksa harika bir meyvedir. Mevsiminde yemenizi öneririz. Hamileliğiniz boyunca çilek yerseniz size veya bebeğinize hiçbir zarar gelmeyecektir.

Çilek, hamilelik sırasında tüketilmesi son derece sağlıklı ve güvenli olan süper besinlerden biridir. Son derece besleyicidirler ve hamilelikle ilgili herhangi bir yan etki içermezler. Bununla birlikte, daha güvenli bir tarafta olmak için, her zaman normal bir şekilde yemeniz tavsiye edilir, aşırı olan her şey zararlı olabilir. Ayrıca, sadece iştahınızı tatmin etmek için kaliteden asla ödün vermemelisiniz. Çürük çilekler gıda zehirlenmesine neden olabilirken, çok fazla zirai ilaçla yetiştirilen çilekler hamileliğe zararlı olabilir. Bol su ile yıkadıktan sonra tüketilmesi önerilir.

Sağlık riski olmayan tatlandırıcılar adına, meyveler hepsinden daha iyidir ve birçok farklı meyve çeşidi arasında çilekler en iyisidir.

Hamileler İçin Lezzetli Çilek Tarifleri

Çilekleri hızlı ve lezzetli tüketmenin en iyi yolu onlarla smoothie yapmaktır. Hamileler için sağlıklı, lezzetli çilek tarifleri... Meyve ve sebzelerden zengin diyet, anne ve bebek için gerekli olan protein ve besin maddelerini yüksek dozda içerir. Çilekleri nasıl hazırladığınıza ve yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor

Hamileler İçin Lezzetli Çilek Tarifleri​


1. Muzlu Çilekli Smoothie Tarifi​


Bu, kahvaltı ve güne enerjik başlamak için harika bir seçim. Çilek, ölü hücreleri yok eden asidik bir madde olan alfa hidroksi içerir. Yeni hücrelerin hızlı büyümesine ve güçlü, pürüzsüz bir cilde yardımcı olur.

Muz ayrıca B, C vitaminleri içerdiğinden vücut için bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
hamilelik_Smoothie_Tarifi_Cilekli.jpg
Malzemeler:
  • Vanilyalı yoğurt - 1/2 su bardağı
  • Yulaf - 1/2 su bardağı
  • Badem sütü - 1/2 su bardağı
  • Muz 1 adet
  • çilek - 1 su bardağı
Tarifi:
  1. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar tüm malzemeleri karıştırın.
  2. Daha ince bir kıvam isterseniz biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
  3. Soğuk tüketmek isterseniz, birkaç çilek dilimi veya buz küpü ekleyin.

2. Kivili ve Çilekli Smoothie Tarifi​


Çilekli Kivi Smoothie'de çok yüksek miktarda antioksidan C, E ve A vitaminleri bulunur. Kivi ve çilekler de lif bakımından yüksektir, bu da onu kolesterol seviyelerini düşürmek için faydalı bir karışım yapar, ayrıca yüksek antioksidan seviyeleri onu kanserle savaşan bir güç merkezi yapar.
cilekli_smoothie_tarifi_kivili_hamilelik.jpg
Potasyum smoothie arıyorsanız, bu tarifteki meyve harika bir kombinasyon. Muz ve kivi, vücut hücrelerinin ve organlarının sağlıklı çalışması için gerekli olan yüksek potasyum seviyelerine sahiptir. Kivinin ayrıca solunum yolu sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Malzemeler:
  • 1 Muz
  • 2 Kivi
  • 1 bardak Çilek
  • ¾ Bardak Sade veya Vanilyalı Yoğurt
  • ¼ Bardak Süt
Yöntem:
  1. Karıştırıcıya önce sütü, ardından yoğurdu ve muzu dökün; karıştırın.
  2. Daha sonra çilekleri ve kivileri ekleyin, ardından tekrar karıştırın.
  3. İnce kıvam istiyorsanız; Süt ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.

3. Hamilelikte Çilekli Süt Tarifi​


Çiğ yemeyi sevmiyorsanız deneyebileceğiniz başka bir hızlı tarif. Çilek hamilelik için iyidir; bu kabul edilen bir gerçektir. Çilek yemenin yenilikçi yollarını öğrenin...

gebelikte_cilekli_sut_tarifi.jpg
  1. Taze çileği bir su bardağı su ve yarım su bardağı şekerle ısıtıp 10 dakika kaynatın ve koyulaşmaya başlayacaktır.
  2. Karışımı küçük bir kaseye süzün. Bunu bir kenara koyun.
  3. Bardağınızı buzlukta 10 dakika dondurun.
  4. Şimdi ¾ su bardağı süt ve şurubu ekleyin.
Kremsi ve pürüzsüz bu çilekli sütün tadını çıkarın.

4. Hamilelikte Çilek Shake Tarifi​


Çok lezzetli ve sağlıklı olan çilekleri tüketmenin sağlıklı yollarından biri de çilekli shakedir. Bu tarifi hamilelik için sağlıklı tutmak için şeker eklemek yerine bal kullandık.
hamilelikte_cilek_tarifleri_balli_vanilyali_shake.jpg
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dondurulmuş çilek
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
Yöntem:
  1. Bir karıştırıcıda tüm malzemeleri ekleyin.
  2. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
  3. Bir bardağa dökün ve servis yapın.

Afiyet olsun...

Erken Gebelikte Çilek Yemek Güvenli mi?

Çilek çok besleyicidir, C vitamini, folik asit ve antioksidanlar açısından zengin, bebeğin cildinin sağlıklı olmasına yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir. Ayrıca kemiklerin sağlıklı gelişimine yardımcı olur.

Bu nedenle hamilelik sırasında çilek yemek sadece güvenli değil, aynı zamanda çok sağlıklı ve önemlidir.

Emzirme Sırasında Çilek Yemek Güvenli mi?

Emzirme Sırasında Çilek Yemek Güvenli mi?

Genel tavsiye olarak, bebeğinizin genel olarak sağlıklı büyümesini görmek için emzirirken herhangi bir yiyeceği diyetinizden çıkarmamalısınız.

Bu nedenle, çocuğunuzun herhangi bir alerjik semptom göstermemesi koşuluyla, emzirme sırasında çilekleri güvenle ekleyebilirsiniz.