13 Nefis Türk Kahvesi

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.063
595.836
42
İster hipster olun ister gelenekçi, Türk kahvesini seviyorsunuz, biliyoruz ...Yemek üstüne içip midenizi rahatlattığınız ya da arkadaşlarınızla girdiğiniz muhabbetlerde elinizden düşürmediğiniz güzelim kahveyi, aranızdan bazılarının fallara alet ettiğinden de şüphemiz yok. Fal kapatacağım diye hızlı hızlı içip tadını çıkaramadığınız kahve devri artık kapandı. Türk kahvesinin bu çeşitlerini görünce, bir dikişte bitirmeye hatta telvesini çöp etmeye kıyamayacaksınız, iddialıyız!

1. En bilinenle başlayalım: Sütlü Türk kahvesi
vanilyalı-türk-kahvesi-tarifi1.jpg

Türk kahvesinin kendine has sert tadını yumuşatmanın en leziz yollarından biri süt ile pişirmek. Klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde kolayca hazırlayabileceğiniz sütlü Türk kahvesi için tek yapmanız gereken, cezveye su yerine süt koymak.

2. Kafalar karışık: Menengiç mi, melengiç mi?
130820131304444026238.jpg

Çekirdek olarak yabani Antep fıstığı ağacı olarak bilinen menengiç bitkisinin meyveleri kullanılan menengiç kahvesi, klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlanabiliyor. Farklı tadıyla gönülleri fetheden ve birçok müdavimi olan kahve, su yerine sütle yapıldığındaysa içeni bambaşka bir lezzete sürüklüyor.

3. Çok benzer ama çok farklı: Dibek kahvesi

dibek2.jpg

Öğütülme şekli ile klasik Türk kahvesinden ayrılan dibek kahvesinin çekirdekleri, taş ya da tahtadan yapılan ve dibek adı verilen büyük havanlarda dövülerek öğütülüyor. Elbette bugün, orijinal bir dibek kahvesi içmek oldukça güç ama hala bulabileceğiniz yerler var. Türk kahvesine oranla daha yoğun kıvamlı olan kahve, yumuşak içimiyle kahve severleri cezbediyor.

4. Türk kahvesi yumuşak mı geliyor, sizi şöyle alalım: Mırra
m_rra_kahvesi.jpg

Türk kahvesi fincanından bile küçük kulpsuz bardaklarda sunulan mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesi ile elde ediliyor. Uzun ve uğraştırıcı demlenme sürecinden sonra imbiklerle sunulan kahvenin güzelliği ise bardağın kenarında bıraktığı pekmezimsi izden anlaşılıyor. Tadının acılığı ve yapımının zorluğu nedeniyle mırra, daha çok özel günlerde tüketiliyor.

5. Gar mı, normal mi: Adana Gar kahvesi

turk-kahvesi.jpg


Kararlı bir biçimde Türk kahvesi içmek için oturduğunuz mekanda tüm kararlılığınızı bozacak soru: Kahveniz nasıl olsun? Bizler bu soru üzerine kafa yorarken Adanalıların bizden önce cevaplaması gereken bir soru daha var: Gar mı, normal mi? Önceden Adana Gar kahvesi içtiyseniz bu soruya cevap vermek o kadar da zor değil. Çünkü Türk kahvesine oranla çok daha sert içimli olan ve Türk usulü espresso olarak bilinen bu kahve, alışkanlık yapıyor.

Kaynak:yemek-com


 
6. Kahvelerin aşuresi: Kervansaray kahve
kervansaray.jpg

Adıyaman’a özgü bu kahvenin içinde yok yok! Formül ise gizli değil: Kahve, çikolata, damla sakızı, keçiboynuzu, krema, menengiç kahvesi ve sahlep. Türk kahvesinden biraz daha yoğun olan Kervansaray kahvesinin içimi oldukça yumuşak. Tatlı içerikleri sayesinde şeker koymanıza da gerek kalmıyor.

7. Sadece yemekten sonra içmeye son: Tatar kahvesi
o.jpg

Genellikle yemekten sonra içtiğimiz kahve, Kırım Tatar adetlerine göre yemekten önce içilirmiş. Tostakay denilen fincandan büyük, kupadan küçük olan bardaklarda içilen bu kahve, Türk kahvesinin üzerine iki tatlı kaşığı kaymak koyularak yapılıyor. İçimi Türk kahvesine oranla daha yumuşak olan Tatar kahvesi, kıtlama usulüyle veya doğrudan içine şeker koyularak da içilebiliyor.

8. Fincan fincan içilir: Aromalı Türk kahvesi
2474054-turk-kahvesi.jpg

Klasik Türk kahvesine çeşitli maddelerin aromaları konularak hazırlanan aromalı Türk kahvesi, farklı lezzetlerin peşinde koşmayı sevenler için birebir. Üstelik damla sakızlı ve çikolatalısını görmeye alışık olduğumuz bu kahvelerin çeşitleri gün geçtikçe artıyor. Zencefillisinden çörekotlusuna, vanilyalısından tarçınlısına kadar farklı aromalara sahip Türk kahvelerinin lezzeti ise kelimelerle anlatılmaz.

9. Çifte kavrulmuşundan: Hatay Kahvesi
d3e6bd590c48ed03dec25d7eefc7d3da.jpg

İki kez kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, bizim bildiğimiz kahvelere oranla hem koku hem aroma olarak çok daha sert. Yanında kendi gibi çifte kavrulmuş bir lokumla sunulduğunda ise tadına doyum olmuyor.









 
10. Adıyla yaşasın: Cilveli kahve
cilveli.jpg

Cilveli kahve, klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra bambaşka bir hale bürünüyor. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları, bazen de bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karışım koyuluyor. Manisa’ya özgü olan ve patentle koruma altına alınan bu enfes kahvenin üzerindeki badem parçalarını yemekse en eğlenceli bölümü!

11. Kahvem ince bellide olsun: Süvari (Tarsusi) kahve
IMG_8795-e1418237254745.jpg

Egelilerin Süvari, Akdenizlilerin Tarsusi olarak adlandırdığı kahve, klasik Türk kahvesiyle aynı şekilde yapılıyor. Ancak genellikle sade olarak tercih edilen kahve, hazırlandıktan sonra ince belli çay bardağında sunulmasıyla farkını ortaya koyuyor. Kahvenin bir başka farkı ise Türk kahvesinden çok daha az köpüklü olması.

12. Mangal her yerde: Kül kahvesi
fotograf0103.jpg

Geçmişte bakır cezvenin içinde mangalda yapılan kül kahvesi, ne yazık ki artık yapımı zorlu olduğu için tercih edilmiyor. Ama neyse ki teknoloji bazı değerlerimizi korumaya niyetli. Kül kahvesi makinesi ya da kumda kahve makinesi olarak bilinen makineler sayesinde bu kahveyi aslına çok benzer bir şekilde yapabilirsiniz.

13. Fincanlarca kahve tüketenlere geliyor: Kafeinsiz Türk kahvesi
Köpüğü-bol-olsun-kokusu-da...-İşte-Türk-kahvesinin-sırrı-ne-01.jpg
Eğer siz de Türk kahvesi fincanlarını çok ufak buluyor, asla bir fincanla yetinemiyorsanız kafeinsiz Türk kahvesini çok beğeneceksiniz. Kafeini alınmış kahve çekirdeklerinden yapılan bu kahvenin tat olarak Türk kahvesinden farkı olmasa da fazla kahve içenler farkı bünyelerinde farkedeceklerdir.





 
X