Arkadaşlar insülin direncini hep duymuşsunuzdur, ben de de var, size kısaca somutlaştırarak mekanizmasını anlatayım müsaadenizle :
Hücrelerimizle kanın arasında duvar gibi bir bariyer olduğunu ve buralarda madde geçişleri için kapılar olduğunu düşünün. Bu kapılara reseptör diyoruz. İnsülin bu kapıya gider açtırır maddeyi içeri sokturur. Normalde Kanımıza yiyeceklerden kan şekeri yani glukoz ulaştığında aynı oranda insülin salınır. Diyelim ki yemek yedik kana 50 adet glukoz geldi 50 adet de insülin salınır. Her bir insülin alır glukozunu gider reseptöre, onu açtırır , glukoz da içeri girer hücre kullanır, normali bu.
İnsülin direncinde reseptör düzeyinde bozulma olur. Bir insülin gider reseptöre aç kapıyı der o da açmam der, bu sefer iki insülin gider rica eder reseptör hadi açayım der, glukozu içeri alır. Vücut bunu öğrenir ,50 glukoza 100 insülin göndermeye başlar. İyi 100 glukoz rica minnet 50 glukozu içeri soktu, 50 insülin benim işim bitti der gider ama kalan fazla 50 insülin e biz buraya boşuna mı geldik der beyni uyarır, beyin der ki bayan sen açsın şekerin az gelmiş tatlı matlı ye. Kadın da derki ya Benim şekerim mi düştü acıktım mı ben tatlı mı yesem gider tatlı yer , glukoz girdiği için rahatlar. Ama içeride reseptör bozuk, kısır döngü var, 50 insülin yetmez der bir 50 daha gönderin der yeniden insülin gelir, glukozu içeri sokarlar , işi biten insülin gider ama yine ortamda glukoz bekleyen insülin kalır, tekrar beyne sinyal derken girdik mi kısır döngüye
Kadın yer yer yer yine acıkır , arkadaşları saatlerce tok kalır onun eli ayağı titrer. Sonuç sürekli yüksek kalori, sürekli kanda şeker olması
İşte bu mekanizma insülin direncidir
Olup olmadığını nasıl anlayacağız: 6 saat tam açlıktan sonra kandan şeker ölçümü yaptıracağız 95 in üzeri varsa insülin direnci olasıdır ,105 in üzeri varsa kesindir. Sonuç 95 in üzerinde ise doktora gideceğiz endokrinoloji bölümüne,bizden açlık glukoz, insülin miktarı ve 75 gram oral glukoz yükleme testi yapacaklar değerlendirecekler
Tedavisi nedir: kilo vermek, az karbonhidratlı diyet, reseptörle insülini barıştırmak için de metformin tedavisi
İnsülin direnciniz var ve tedavi olmazsanız hızla kilo alır, sürekli aç hisseder, zor kilo verirsiniz ayrıca 2 yıldan uzun insülin direnci şeker hastalığını diyabeti başlatabilir