• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2,5 Yaş, 2 Milyon Soru: Okul Seçimi Çıkmazım 😌

Hepinize merhaba.
Güncel bir derdimden ve yaşayan deneyimli annelerden ve öğretmenlerimizden fikir almak istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Oğlum 25.07.2023 doğumlu. Hep planımda Eylül 2026 da okula başlatmak vardı. Şuan anneanne ve dedesi bakıyor. Keyfi inanılmaz yerinde, tek çocuk. Kontrollü bir çerçevede kendi kararlarını verecek şekilde büyütüyoruz. Birey olarak, kararlarına sahip çıkabilen, huzurlu ve mutlu bir yetişkin olması babası ve benim en büyük arzumuz.

Oğlumuzu sıfır ekranla, doğa ile haşır neşir olarak büyütüyoruz. Tehlikeli olmadığı sürece istediği şeylerde hep destekliyoruz. Dedesiyle günde iki kere parka giden, anneannesiyle evde oynayan bir çocuk. Üç saniye yerinde durmayan, keşfetmeyi seven, %100 konuşamıyor olsa da kendisini anlatabilen bir çocuk. 29 Ekimde memeyi şefkatle sonlandırdık, bezi devam ediyor. 1 hafta-10 gün içerisinde nasip olursa bezi de hayatımızdan çıkarmak için adım atacağım.

Şimdi geleyim arada kaldığımız konuya. Oğlumu Şubat 2026 da okula başlatmaya karar verdim. Bunun ana amacı tam zamanlı başlaması öncesi alışması, bir sorun olursa çözebilecek vaktimiz olması. Yumuşak bir geçişle süreci devam ettirebilmek. İlk zamanlar haftada 2-3 gün veya yarım gün eğer sever ve kalmak isterse 5 gün. Hazır olana kadar onun akışında süreci yönlendireceğiz.

Bu zamana kadar hep orman okulu, montessori, waldorf, reggio ekolünü benimseyen özel okullarla ilgilendim. Bunların aylık fiyatlarını az çok tahmin edersiniz. Burayla pek ilgilenmedim. Bizim için önemli olan oğlumuzun huzuru, mutluluğu. Oğlumuzun keşfetme arzusunu, heyecanını koruyan, soru sorma hakkını kaybetmeden ve fikirlerini çekinmeden korkmadan beyan edebileceği ortamlar sunan bu ekoller arasından birisini seçtim ancak bugün iş yerime beş dakika uzaklıkla normalde hiç kontenjanı olmayan, görece daha uygun ve klasik eğitim veren bir okula gittim. İnanılmaz beğendim. Okul gibi olması, ortamı, temizliği hepsine ciddi anlamda bayıldım. Ancak klasik eğitim veriyor olması beni kaygılandırıyor. Bende klasik eğitimde büyüdüm bu arada en önemli şeyin her şeyden önemlisinin öğretmen olduğunu biliyorum. Nice idealist öğretmenler var, hiçbir ekolün veremeyeceği veren. Öğretmeniyle tanışamadım o sebeple ona yorum yapamıyorum. Artı eksisine bakıyorum. İşyerimize çok yakın, gidiş geliş sorun olmayacak, daha uygun fiyatlı, 2 katlı sınıflar girişte, yatakhane üst katta, bir deprem olsa güvenilir, sınıflar 15 kişi 1 öğretmen 1 yardımcı abla var, okul gibi okul ama klasik eğitimde tekdüze bir çocuk olmasından endişeleniyorum. Birde sadece ortak alanlarda kamera varmış sınıfta ve yatakhanede yok. Bu biraz garipsediğim bir durum oldu. Tabii ki veliler izleyemesin ama bir sorun olduğunda bakılabiliyor olması lazım gibi geliyor. Birde öğretmeni 10 yıldır o okulda fakat sosyal hizmetler okumuş.

Saçma gelebilir doğru kelimeyle anlatıyor muyum bilmiyorum ama kaybetsin istemiyorum onu o yapan özelliklerini.

Diğer seçimine bakıyorum daha pahalı, işe ve eve 40-45 dk mesafede öğretmenleri çocuk gelişimi mezunu, keşfetmeyi destekleyen, merakı yaşatan reggio ekolünü benimsemiş, 7-8 kişilik mevcudiyeti olan bir okul.

Ben ne yapayım?

Not: asla bu yaşında akademik bir beklentimiz yok. Huzurlu, mutlu ve güvende olması bu şekildeyken sosyalleşip arkadaş edinmesi tek önceliğimiz. Dolayısıyla özel okulun ingilizcesi, yüzme kursları önceliğimiz de değil.
Anaokulunda psikolojik danışmanım.
Endişelerinizi anlıyorum, bunlara yönelik şunu sormak istiyorum. Anaokulu eğitimi bittikten sonra ne yapmayı planlıyorsunuz? Zira klasik eğitimin içinde kalacak yine çocuk.
Bana sorarsanız 3 yaşta öğretmenin sevgi dolu ve ilgili olması yeterli oluyor.
Birde sınıf içerisinde kamera yasak. Kamera olan okullar elbet vardır ama kvkk kapsamında ciddi suçtur.
Ayrıca bu saydığımız eğitim ekolleri gerçekten uygulanıyor mu bu da çok önemli. Mesela bir okul biliyorum, montessori diye geçiyor , gezdiğimizde sadece bir montessori sınıfları olduğunu, belli başlı zamanlarda orada olduklarını belirttiler.
Başka bir orman okulunu gezdiğimdeyse velilerin gözünün çok güzel boyandığını, reklam boyutunun güzel olduğunu gördüm.
Yani özetlemem gerekirse görüşün, öğretmeni görün , içiniz ısınırsa eğitim kısmı 3 yaş için çok ön planda olmasın derim. Kolaylıklar diliyorum.

Sosyal hizmetler mezunuymus, diğerleri de 2 yıllık çocuk gelişimi mezunu bölümleri kucumsemiyorum ama ogretmen diye getiriyorlar velilerden dünya para alıyorlar ama öğretmen değiller

Ben kamera olayını çok kafaya takmam açıkçası, sınıfın izlenmesini çok sağlıklı bulmuyorum , sorun olursa çocuğunuzla iletişiminiz güzelse anlarsınız zaten, öğretmen konusu düşündürücü bence ama uzak bir okula da vermezdim, kızımda sırf bu sebepten uzaktaki okula vermedim iyi ki de vermemiştim, en ufak birseyde okula ulaşmak çok iyi oldu, iş yerime 5 dk bile değildi kızımın okulu

Şöyle ki 2 yaş öğretmeni böyle fakat öğretmen hanım 10 yıldır o okulda ve sorunlu olsa kesinlikle tutmazlardı. Birkaç kişiyle konuştuğumda problem olmamış hiç. Hafif disiplinli ama anaç birisiymiş. Kendisiyle tanışamadım o yüzden çok bişey diyemiyorum ancak 3-4-5 yaş öğretmenleri 4 yıllık mezunlar. Sınıfta ablalarda varmış onlar çocuk gelişimi va mezunuymuş.

Şuan en büyük artısı işime yakın ve okul gibi. Fiziki koşulları çok hoşuma gitti. Bulunduğum şehirde çok fazla villadan bozma özel okul var ve onları güvenilir bulmuyorum bu bahsettiğimiz etiketi aldım yoluma bakayım modunda gibi geliyor. Bilemedim benim ailem mesela okulumu öğretmenlerimi her zaman çok önemsediler eğitim ve okul bizde çok kıymetliydi sanırım böyle büyüdüğümdeb dolayı eğitim benim içinde çok hassas bir konu. İyi olsun istiyorum. İlk defa gidecek bizden bu kadar ayrı kalacak. Bir yandan seviniyorum bir yandan üzülüyorum.

Anaokulunda psikolojik danışmanım.
Endişelerinizi anlıyorum, bunlara yönelik şunu sormak istiyorum. Anaokulu eğitimi bittikten sonra ne yapmayı planlıyorsunuz? Zira klasik eğitimin içinde kalacak yine çocuk.
Bana sorarsanız 3 yaşta öğretmenin sevgi dolu ve ilgili olması yeterli oluyor.
Birde sınıf içerisinde kamera yasak. Kamera olan okullar elbet vardır ama kvkk kapsamında ciddi suçtur.
Ayrıca bu saydığımız eğitim ekolleri gerçekten uygulanıyor mu bu da çok önemli. Mesela bir okul biliyorum, montessori diye geçiyor , gezdiğimizde sadece bir montessori sınıfları olduğunu, belli başlı zamanlarda orada olduklarını belirttiler.
Başka bir orman okulunu gezdiğimdeyse velilerin gözünün çok güzel boyandığını, reklam boyutunun güzel olduğunu gördüm.
Yani özetlemem gerekirse görüşün, öğretmeni görün , içiniz ısınırsa eğitim kısmı 3 yaş için çok ön planda olmasın derim. Kolaylıklar diliyorum.

Çok teşekkür ederim 😌

O kadar çok örnek var ki sadece etiketten ibaret olan. Mesela bir arkadaşım evimin yakınlarında bir okula yolladı çocuğunu. Yemek konusunda çok hassastı. Margarin vs kullanılmadığını yemeklerde makarna pilav gibi ürünlerin çok az çıktığını iddia etmişlerdi. Sırf bundan dolayı arkadaşım o okulu seçti ve başlayınca aslında tam tersi olduğunu gördü. Bu çok basit bir örnek mesela. Kayıt zamanı anlatılanla yaşarken farklı olabiliyor. Bunu anlamak ise çok zor.

İlk defa bir öğretmeni gözlemleyeceğim. Hatta bu okula gidecekse öğretmenle tanıştırmayı bile düşünüyorum. Görsünler birbirlerini. Herhalde o anda anlarım biraz bişeyler 😅

Peki siz bu alanda çalışan birisi olarak öğretmenin mezuniyeti için ne düşünüyorsunuz? 1-2 yıllık tecrübesi olsa aklım asla karışmaz her işi ehli yapmalı ama 10 yıl olunca emin olamıyorum.

Katılıyorum o yüzden sadece etiket olarak kullanan okullardansa iyi bir devlet okulunu 100 kere tercih ederim. Hatta yanlış değilsem antepte bir olay olmuştu çocuğa şiddet gibi ve okul montessoriydi. Bu tarz yerler değil tabiiki kastım ki onlar zaten direkt kendiini belli ediyor.

Bence ne kadar yorucu da olsa çocukların çocuk gibi olması çok güzel. Hareketli olmaları, yaratıcılıkları, hayal güçleri çok yüksek, soru sorma anlama kapasiteleri muhteşem ve ben oğlumun bu özelliklerini kaybetmesini istemiyorum.
Yani şöyle diyim bi aile dostumuz bu okullardan birinin sahibi ve hem ilkokul hem okul öncesi öğretmenlik mezunu, sosyoloji felsefe sonradan okudu ek ve sadece montessori eğitimi için 2 sene almanyada kaldı (0-10yaştada almanyada eğitim almış doğmuş biri ama o zaman çocuktu tabi eğitimci olarak öğrendi) bu işi en iyi yapanlardan biri olduğunu düşünüyorum, gel görelim ki o bile ülkemizde bu eğitim modelinin kültür ile çakıştığı anları söylüyor. Aile ile işbirliği konusunda yada ailelerin çok fazla müdahil olmaları konusunda.
Benim bütçemi fersah fersah aşıyor onun okulu ama aşmasa kesinlikle gözüm kapalı gönderirdim. Bunun dışında nispeten uygun fiyatlı olanların bu felsefe ile yakından uzaktan alakaları olduğunu düşünmüyorum, iki gömlek iliklemek, çamaşır astırmak her oyuncağın ahşap olması vs reklamlar yani.
Bu okulda mesela tüm yemekler organik gıda ile hazırlanıyor anlaşmalı yerleri var, hatta kendi bahçeleride var ekstra inanılmaz güzel bi okul. Çocukların ormanda geziye çıkması başka keşif yeteneğini geliştirmek başka, bi okul döndürmüş dolaştırmış elli tane foto çekmiş elinde mercekler yani içini bilmesek uzaktan reklamı çok iyidi halbuki o felsefeyi aşılamak ve öğretmek için önce öğretenin benimsemesi gerek.
Yani ben böyle düşünüyorum

Sosyal hizmetler mezunuymus, diğerleri de 2 yıllık çocuk gelişimi mezunu bölümleri kucumsemiyorum ama ogretmen diye getiriyorlar velilerden dünya para alıyorlar ama öğretmen değiller

Ben kamera olayını çok kafaya takmam açıkçası, sınıfın izlenmesini çok sağlıklı bulmuyorum , sorun olursa çocuğunuzla iletişiminiz güzelse anlarsınız zaten, öğretmen konusu düşündürücü bence ama uzak bir okula da vermezdim, kızımda sırf bu sebepten uzaktaki okula vermedim iyi ki de vermemiştim, en ufak birseyde okula ulaşmak çok iyi oldu, iş yerime 5 dk bile değildi kızımın okulu
Bu direk eleme sebebi benim için kesinlikle istemezdim ne derlerse desinler eğitimci değiller. Sosyal hizmetler nedir yani hobi olarak okuduk o bölümleri açıktan, öğretmenlik başka ya bilmiyorum bence çok kutsal bi meslek. Öğretmen olsam bu şekilde kendine öğretmen diyenlere çok ayar olurdum

Neden bilmiyorum ama sizi fazla kontrolcü gördüm.
Bende kontrolcü bir insanım ve kızım 8 yaşında şuan bunun hatalı bir davranış olduğunu düşünmeye başladım.
Bu yaşına kadar hep elimden geldiği kadar düzgün ortamlarda bulunması için çabaladım vs.
Dün farkettim ki benim bu kontrolcülüğüm herşeyini didik didik araştırmam üzerine düşmem vs kızımı maalesef yalan söylemeye süreklemiş.
Her arkadaşının belkide çocuk olduğu için yaptığı ama benim böyle davranmamalısın dediğim şeyleri arkadaşlarıyla yapmış ama ben duymayım yada görmeyim diyede çok büyük çaba sarfetmiş.
Çünkü onun için aslında her çocuğun yapabildiği ama benim dehşetle karşıladığım şeyler onada çocuk olarak cazip gelmiş.
Çocuklarımızı tabiki kontrol edeceğiz can güvenliklerini önemseyeceğiz vs. ama abartmadan onlara hissettirmeden kılı kırk yarmadan.
Ben bu hatayı (en azından benim icin hata) yaptım maalesef ve pişmanlığı çok ağır.

Back
X