hee o ayrı..
ben doğduğu günden beri gündüz uyku rutinini ve gece uyku rutinini hep ayrı tuttum. 3 aya kadar normalde bebek gece-gündüz ayırmaz ne zaman isterse o zaman uyur dediler ama valla benim bebeğim 25.günden itibaren gece-gündüz farkını anladı.
söyle mesela gece uykusundan önce duş aldırıyorum. odaya gecip loş ışıkta bazen kitap okuyorum, bazen uyku arkadasını verip onunla oynuyorum. etrafta ses yapan, ani ışıklar vs olabilecek hiçbir sey olmuyor (tv, telefon gibi) zaten yavas yavas mayısıyor. sonra besliyorum ve uyuyor. 25 günden itibaren bebeğim gece uyansa da hemen emip uyuyor. 2.5 aydan itibaren gece en fazla 2 kez uyanıyor (çoğunlukla hiç uyanmaz)
gündüz bunların hiçbirine dikkat etmem. ışıklı ortamda, dısarıda gürültüyle vs hepsinde uyuturum. uykusu geldiyse ama. gündüz uykularında saat kovalamıyorum ama gece uykusu için en gec 9da odada olmamız lazım.
bebeğiniz henüz çok kücük. uyku sinyallerini iyi gözlemleyin. uykusu geldğini anladığınızda artık oyalamayın, dikkat dağıtmayın hemen uyutun. uyku rutini oluşturun. ben emzirerek uyutoyorum gece. evet ileride büyük ihtimalle sorun olacak ama bebeğim gazlı ve kolik bir bebekti
3.aya kadar çok huzursuzdu. bir tek memede sakinleştiği için biz böyle yaptık.
ama sizin bebeğiniz belki kucakta pışpışlanmak, belki sallanmak belki de desteksiz uyumak isteyecek. ama su an hiçbir seyden kaçınmayın.
bir de gece uykularında pışpış sesi ve kırmızı ışık kullanın. gece kaka yapmadığı sürece bezini sabaha kadar açmayın. gece uyanırsa konusmayın, şımartmayın. alın, besleyin veya bakımını yapın hemen uyutup yerine koyun. ama mesela gündüz uyuttunuz ve yarım saat sonra uyandı.. tekrar uyutmayın.
bu arada ben bunların hiçbirini bilinçli yapmadım
çoğu deneme yanılmayla oldu. bazıları hatta biz farkında olmadan oldu. ama su an
sabahlara kadar uyuyan bir bebişim var
bizimki de bu arada gündüz uykuarını uyumazdı. maksimum uyuduğu bir saatti. kısa kısa ama sık sık uyurdu gündüz uykularını.
5.aydan sonra gündüz uykuları da 2 saate çıktı. su an en kısa uykusu bir saat
bir de gec uyuduğunuz ortamı da en müsait hale getirin. bebekler hafif serin ortamlarda daha rahat uyuyor.