Konuşma Problemleri 20 aylık oğlumun söyleyebildikleri...

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

mumnes

Nirvana
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2008
199
36
623
Konya
benim oğlum 20 aylık oldu.anne annanne baba mama dede gol çiş cıs hav bu(su) coco(kola)gaga(kaşık) acı miyav met(mert)nennen lamba meme deha gay(çay) kıkka(dikkat) takla(kıkka)tespih(papa) ağğah(allah) büüü(bülük) şşş(kuş) del(gel) ttnet(ttet)
yani anlayacağınız kelimelerini biz anlıyoruz başkası tarafından çok azı anlaşılıyor anlaması mükemmel derecede ama bu ara dahada heveslendi konuşmaya bana öyle geliyor konuştuğunda biz sevinince hemen şımarıyor bize göre bir problem yok ama çocuğu tanımayan insnlar önce konuşmasıyla değerlendiriyorlar canınızı sıkmayın sizce problem yoksa yoktur

oğlum şimdi oldu 23 aylık..özellikle 20-23 ay arası inanılmaz gelişti konuşması artık söylenilen herşeyi tekrar edebiliyor. ailedeki herkesin adını söylüyor isimleriyle gezdiği yerleri sorulduğunda kelimelerle anlatıyor ama daha cümle kurmuyor sanki bu ara onada heveslendi gibi hayvanlarla çok ilgiliyiz eyvah eyvah 2 filminin tamamını ezberledi tv nin faydası yok derler ama bizim oğlumuz eyvah eyvah 2 sayesinde konuştu diyebilirim salla salla şarkısıyla başladı bizim film maceramız çizgi flm izlemiyor gerçek filmleri izliyor benim çocuğum tabiki her çocuk kendine özgüdür kendine has tavırlar davranışları olduğu gibi kendine has konuşmasıda olacaktır benim çocuğum niçin konuşmuyor demeyin komutlarınızı anlıyor yerine getiriyorsa problem yoktur onu mutlu edin mutlu çocuk daha çabuk konuşur.oyun oynarken dahada hevesleniyorlar konuşmaya yaklamaç saklambaç kaleleri kurup gol atmaca beraber kanepelerde zıplamacalar yani bırakın oyunun kurallarını o koysun o yönetsin sizi allah bütün anne babalara yardım etsin çocuklarımızın kısa sürede konuşması dileğiyle allah yardımcımız olsun hepimizinnnnnn...

şu anda çok üzgünüm.oğlum konuşamıyor diye buraya girdim sizin yazınızı gördüm. benim oğlum şu anda 20 ayın içinde. ama şimdi konuşabildiği sadace bebe (Baba) ve bir hafta önce bakıcıda inne (Anne) demiş ben duymadım.ve devamlı onunla büyük insan gibi konuştuğum halde.oyunlar oynadığım halde.hadi evde yalnız ama bakıcının evinde 3 tane çocuk var onunla ilgilenen.hiç misafir, çoluk çocuk eksik olmaz.ama yok işte konuşmuyor. az önce iyice sinirlendim eşime çocuk psikoloğuna götürelim dedim, çocuk ta bir şey yok sen çok takıyorsun diyor ama benim içim rahat değil.

merak etme konuşacaktır. sadece senin dikkat etmen gereken komutlarını anlayıp yerine getiriyor mu? mesela kapıyı kapat bunu götür babaya ver gibi.canım birde başka bir odadan seslen oğlum gel diye seni duyuyormu uzaktan . ben bunların hepsini yaptım inan bende çok korkuyordum duymasımı yetersiz diye ama bu testi kendim yaptım uzaktan çağırınca geliyor mu eğer duymada da bir problem yoksa bekle konuşacak. Hele bu aydan sonra dahada değişiyor ve hevesleniyorlar.hatta bir arkadaşım bana şunu söylemişti 'onu yanınızda yok sayıp siz normal sohbetinizi yapın o bir kelime söylediğinde abartıp tepki vermeyin diye'bunuda dene canım bende çok faydasını gördüm bunun çünkü aslında herşeyin farkındalar.. hele çocuğun yanında asla kimseye daha konuşmuyormu dedirtme sende deme oğlum çok güzel konuşuyor de onu cesaretlendir allah yardımcımız olsun benim arkadaşımın kızı 27 aylık olana kadar anne dışında bişey demedi ondan sonra birden başladı onlarda çokkorkuyorlardı ama inan çocuk çok zeki ve akıllı yani konuşmayla değerlendirme çocuğunu yapabildiklerine bak.

şu anda çok üzgünüm.oğlum konuşamıyor diye buraya girdim sizin yazınızı gördüm. benim oğlum şu anda 20 ayın içinde. ama şimdi konuşabildiği sadace bebe (Baba) ve bir hafta önce bakıcıda inne (Anne) demiş ben duymadım.ve devamlı onunla büyük insan gibi konuştuğum halde.oyunlar oynadığım halde.hadi evde yalnız ama bakıcının evinde 3 tane çocuk var onunla ilgilenen.hiç misafir, çoluk çocuk eksik olmaz.ama yok işte konuşmuyor. az önce iyice sinirlendim eşime çocuk psikoloğuna götürelim dedim, çocuk ta bir şey yok sen çok takıyorsun diyor ama benim içim rahat değil.

merak etme konuşacaktır. sadece senin dikkat etmen gereken komutlarını anlayıp yerine getiriyor mu? mesela kapıyı kapat bunu götür babaya ver gibi.canım birde başka bir odadan seslen oğlum gel diye seni duyuyormu uzaktan . ben bunların hepsini yaptım inan bende çok korkuyordum duymasımı yetersiz diye ama bu testi kendim yaptım uzaktan çağırınca geliyor mu eğer duymada da bir problem yoksa bekle konuşacak. Hele bu aydan sonra dahada değişiyor ve hevesleniyorlar.hatta bir arkadaşım bana şunu söylemişti 'onu yanınızda yok sayıp siz normal sohbetinizi yapın o bir kelime söylediğinde abartıp tepki vermeyin diye'bunuda dene canım bende çok faydasını gördüm bunun çünkü aslında herşeyin farkındalar.. hele çocuğun yanında asla kimseye daha konuşmuyormu dedirtme sende deme oğlum çok güzel konuşuyor de onu cesaretlendir allah yardımcımız olsun benim arkadaşımın kızı 27 aylık olana kadar anne dışında bişey demedi ondan sonra birden başladı onlarda çokkorkuyorlardı ama inan çocuk çok zeki ve akıllı yani konuşmayla değerlendirme çocuğunu yapabildiklerine bak. senin çocuğunu senden iyi kimsa tanıyamaz doktor sadece fizyolojik olarak duymasına dil altına bakacak gönderecek çocuklar bizim moralini bozup eşinle tartışma sabırla bekle. ben ne ağladım bir bilsen lütfen canını sıkma sabırrrrrrlı ol....sana dua edecm .

içimi rahatlattığın ve duaların için çok teşekkür ederim.buraya yazdıktan sonra ki cumartesi günü ben banyoyu yıkarken benden bir şey istedi bende bakmayınca 2 defa anne anne diye seslendi.o kadar mutlu oldumki anlatamam.herşeyi çok iyi anlıyor.git ayakkabını giy gidelim diyorum gidiyor ayakkabısını giyiyor. diğer odadan bezini getir bezini değiştirelim diyorum getiriyor kendi başına. mutfakta yemek yerken ıslak mendil getir ağzını silelim diyorum gidiyor diğer odalardan bulup getiriyor.sanki büyük adam gibi saat kaç oğlum diyorum bana duvardaki saati gösteriyor.Allaha şükür duyma ve anlama sorunu yok.sadece konuşmak istemiyor.eliyle işaret etmek daha kolayına geliyor sanırım.inş. bizim bebişlerde bir gün konuşur.

içimi rahatlattığın ve duaların için çok teşekkür ederim.buraya yazdıktan sonra ki cumartesi günü ben banyoyu yıkarken benden bir şey istedi bende bakmayınca 2 defa anne anne diye seslendi.o kadar mutlu oldumki anlatamam.herşeyi çok iyi anlıyor.git ayakkabını giy gidelim diyorum gidiyor ayakkabısını giyiyor. diğer odadan bezini getir bezini değiştirelim diyorum getiriyor kendi başına. mutfakta yemek yerken ıslak mendil getir ağzını silelim diyorum gidiyor diğer odalardan bulup getiriyor.sanki büyük adam gibi saat kaç oğlum diyorum bana duvardaki saati gösteriyor.Allaha şükür duyma ve anlama sorunu yok.sadece konuşmak istemiyor.eliyle işaret etmek daha kolayına geliyor sanırım.inş. bizim bebişlerde bir gün konuşur.

canım benim hiç merak etme insanların ne düşündükleri ve ne söylediklerinide kafana takma onlar bizim çocuklarımız çok akıllılar inan bana sadece konuşmada tembeller bilmediklerinden değil kolayı tercih ediyorlar sadece.

canım benim hiç merak etme insanların ne düşündükleri ve ne söylediklerinide kafana takma onlar bizim çocuklarımız çok akıllılar inan bana sadece konuşmada tembeller bilmediklerinden değil kolayı tercih ediyorlar sadece.

evet canım işaret etmek daha kolayına geliyor.iş yerindeki arkadaşımın kızına 2-3 sene önce otistik olabilir demişlerdi. doktor doktor gezdiler sonunda otistik olmadığı sadece iletişim eksikliğinden kaynaklandığını söylediler. o gün arkadaşım doktorların söylediklerini anlatınca benimde içime korku girdi.birde eşimin abisi konuşamıyor.beni korkutan bir de o var.kaynanam abisinin bebekken ateşlendiğini ondan konuşamadığı söylemiş ama bebek zaten konuşmaya başlamamış ateşten olduğu nerden bilinsin.belkide doğuştan konuşamıyor.acaba oğlumda da olurmu diye çok korkuyordum.ama anne diye seslendikten sonra konuşmsyı biraz daha artırdı.işine gelince babasına baba diye sesleniyor.içim daha rahat artık.

benimde 21 aylık, hemen hemen aynı...erkek çocuk geç konuşuyor..
benim oğlum 20 aylık oldu.anne annanne baba mama dede gol çiş cıs hav bu(su) coco(kola)gaga(kaşık) acı miyav met(mert)nennen lamba meme deha gay(çay) kıkka(dikkat) takla(kıkka)tespih(papa) ağğah(allah) büüü(bülük) şşş(kuş) del(gel) ttnet(ttet)
yani anlayacağınız kelimelerini biz anlıyoruz başkası tarafından çok azı anlaşılıyor anlaması mükemmel derecede ama bu ara dahada heveslendi konuşmaya bana öyle geliyor konuştuğunda biz sevinince hemen şımarıyor bize göre bir problem yok ama çocuğu tanımayan insnlar önce konuşmasıyla değerlendiriyorlar canınızı sıkmayın sizce problem yoksa yoktur

Merhaba arkadaslar.Benim de 19 aylik bir kizim var,bir kac tane soz biliyor,ama kullanmiyor,yani sordugumda soyluyor ,ama bir sey istediginde onun ismini soylemiyor,"hm... " diyerek parmagiyla gosteriyor.Ne istiyorsun,anlamiyorum,soyle-diyorum,ondan sonra bazen soyluyor,bazende unuttumu ismini acaba diye dusunerekden ilk once ben ismini soyluyorum,sonrada ona tekrar ettiriyorum.Sizce daha ne yapmaliyim,su isaret etmeyi birakmasi icin,cunki hic kullanmiyor bildigi kelimeleri,mesela su isterken,su demiyor,halbuki su soyle dedigimde soyleye biliyor.Bildigi sozleri kullanmasi icin,ve isaret dilini tergitmesi icin neler yapap bilirim acaba? Insallah tecrubeli anneler sorumu cevaplarsiniz........

aynı geç konuşmayı bizde yaşadık. aslında söyleyebiliyorken sallamıyordu. şu an 20 ayını bitirmk üzere ve son iki haftadır doğru düzgün bişeyler anlatmaya başladı. fakat benim afacandaki tuhaflıkta iki yada tek heceli kelimelerden değil direk üç heceden başladı :1: ve aniden. anladığım kadarıyla masalların büyük etkisi oluyor. bir kaç hafta önce okumak yerine direk kendim anlatmaya başladığımdan beri masallardaki kşileri ve isimleri tekrarlama çabasına girdi ve böylelikle başladı. bunuda tavsiye ederim. uydur uydur ipe diz yöntemi diyorum ben buna :1:

Ben de az önece benzer konu açtım ama yanlış yer olduğundan hiç cevap gelmedi.Benim kızım da 22 ayın içinde ve toplam 40-50 kelime ses çıkarıyor.Herşeyi mimik jest ve işaretle gayet ii anlatıyor.Her söylediğimi anlıyor ama henüz cümle kurmuyor.Benim ailemde ben dahil bütün kuzenler çocukalrı erken konuştuğu için Bu çocuk niye konuşmuyor diye herkes soruyor.Ah bir bilsem???
Komut alıyor duymada da problem yok bence.Ama kızım çok bağırarak konuşuyor acaba az duyduğundan mı yoksa oyun mu yapıyor.Bana bir anne diye bağırıp gülüyor ki sormayın.:3:Belki de sabahları zor uyandığım içindir:21:
Sabiha paktuna Keskin'in kitaplarını aldım ordaki bir cümle beni rahatlattı.BİR ÇOCUK İŞARETLE VE MİMİKLERLE İLETİŞİM KURUYORSA MUTLAKA KONUŞACAKTIR SABIRLI OLUN.Ben de bu cümleye güvenip sabrediyorum.

çok şükür oğlum 1.5 aydır cümle kuruyor 4 kelimeli cümleler bile kuruyor sabredin arkadaşlar özellikle 25. ayda tavan yapıyorlar söylemedi demeyin allah herkesin çocuklarına konuşmaları için yardım etsin oğlum kaka evde çiş heryerde yapılır diyor çok mutlu oluyorum sabredinnnnn...

merak etme konuşacaktır. sadece senin dikkat etmen gereken komutlarını anlayıp yerine getiriyor mu? mesela kapıyı kapat bunu götür babaya ver gibi.canım birde başka bir odadan seslen oğlum gel diye seni duyuyormu uzaktan . ben bunların hepsini yaptım inan bende çok korkuyordum duymasımı yetersiz diye ama bu testi kendim yaptım uzaktan çağırınca geliyor mu eğer duymada da bir problem yoksa bekle konuşacak. Hele bu aydan sonra dahada değişiyor ve hevesleniyorlar.hatta bir arkadaşım bana şunu söylemişti 'onu yanınızda yok sayıp siz normal sohbetinizi yapın o bir kelime söylediğinde abartıp tepki vermeyin diye'bunuda dene canım bende çok faydasını gördüm bunun çünkü aslında herşeyin farkındalar.. hele çocuğun yanında asla kimseye daha konuşmuyormu dedirtme sende deme oğlum çok güzel konuşuyor de onu cesaretlendir allah yardımcımız olsun benim arkadaşımın kızı 27 aylık olana kadar anne dışında bişey demedi ondan sonra birden başladı onlarda çokkorkuyorlardı ama inan çocuk çok zeki ve akıllı yani konuşmayla değerlendirme çocuğunu yapabildiklerine bak.
mumnes sana çok teşekkürederim içimi rahatlattın. benim kızımda 20 aylık benim anlayacağım dilde zeytin,behiye,devlet,gelburaya,bu(su),anne,baba diyor. senin dediğin gibi bir şeyi getirmesini istediğimde eğer istediğim şeyi anlıyorsa getiriyor anlamıyorsa işaret ettiğim yöne bakıp getirmeye çalışıyor. arkanı dön, kolunu kaldır, başını kaldır, ayağını kaldır, kapıyı kapat komutlarını anlıyor. cep telefonu çalınca alıyor kiminse ona veriyor. ama ben yinede çevremin bu çocuk daha konuşamıyormu demesine,ismini sorunca söyleyememesine üzülüyordum. niye cümle kuramıyor diye içim içimi yiyordu. hatta sözcük kitabı aldım onları yazın sürekli göstererek okudum ama kızım söylediklerimi niye söyleyemiyor diye hayıflanıyordum. ama bakıyorumki benim kızım gibi olan çok çocuk varmış bunu gayet normal birşey olduğunu anladım. bazende mesela bir kaç kişi konuşuyoruz veya kızıma bir şey soruyoruz bir kelimeyi ben söylerken tekrarlıyor sonra ben yine söyleyince tekrarlamıyor. seninde söylediğini dikkate alarak bir daha panikleyerek tekrarlamıyacağım. ve kimseye kızın niye konuşamıyor dedirtmeyeceğim benim kızım konuşuyor dahada güzel konuşacak diyeceğimm......

aynı geç konuşmayı bizde yaşadık. aslında söyleyebiliyorken sallamıyordu. şu an 20 ayını bitirmk üzere ve son iki haftadır doğru düzgün bişeyler anlatmaya başladı. fakat benim afacandaki tuhaflıkta iki yada tek heceli kelimelerden değil direk üç heceden başladı :1: ve aniden. anladığım kadarıyla masalların büyük etkisi oluyor. bir kaç hafta önce okumak yerine direk kendim anlatmaya başladığımdan beri masallardaki kşileri ve isimleri tekrarlama çabasına girdi ve böylelikle başladı. bunuda tavsiye ederim. uydur uydur ipe diz yöntemi diyorum ben buna :1:
revolucion bana bir taktik verdiğin için sanada teşekkürederim. kızıma kitaptan masal okumaya çalışınca sayfaları değiştirmeye çalışıyor. sayende bende kafamdan uydurup uydurup masal anlatmayı planlıyorum. inşallah işe yarar.

sadece derdiniz çocuğun tek kelimeler kullanması ise korkmayın 20 aylık daha küçük benim kızımda 2 yaşına bir iki ay kala cümle kurmaya başlamışdı baba iş git gibi cümlelerdi ekleri olmayan bende evham yapıyordum sonra 2.5 yaşına 1 ay kala birden konuşmaya başladı şaşırdım hep söylerlerdi birden konuşur diye inanmazdım öyleki birden konuşmaya başlayınca bu kelimeleri nerden biliyormuş diye düşünmüşdüm.Eğer kafanıza takılan başka bir sorun yoksa sadece tek kelimeler kullanıyorsa yada kelime sayısı azsa korkmayın gerçekden birden konuşuyorlar ve her çocuk farklı gelişim gösteriyor daha iyi konuşanlara bakıpda kıyaslamayın evham yapmayın

Oğlum 3 yaşını doldurdu ve konuşmaya başladı. Panik yok dedim ama bendeki paniği yaşamanızı istemem. O konuştu ben rahatladım. Kelime söyleyebilen, duyma problem olmayan, istediklerini her ne şekilde olursa olsun anlatabilen çocuk kendini hazır hissettiğinde konuşmaya başlıyor. Bana söylenen iki şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
1. Mükemmelliyetçi çocuk kelimeleri vb. doğru söyleyeceği zamanı bekler, doğru söyleyeceğinden emin olduktan sonra konuşur.
2. Gözlemci çocuk geç konuşur ve gözlemci olur.
Hakikaten doğru. Oğlum geç konuştu fakat kullandığı kelimeler ve cümlelerle hergün bizi şaşırtmaya devam ediyor.
Ben bu süreçte kendimi ve eşimi çok yıprattım, panik içinde doktorumuzu bıktırdım. Oğlumuza hiçbir şekilde bunu yansıtmamaya çalıştım,onu konuşması için çok zorlamadım (biraz zorladığımı itiraf etmeliyim). Size tavsiyem benim gibi olmayın ve çocuğunuzu az bile olsa zorlamayın. Zamanı gelince susmamak üzere konuşmaya başlayacak.
Sevgilerle,

Oğlum 3 yaşını doldurdu ve konuşmaya başladı. Panik yok dedim ama bendeki paniği yaşamanızı istemem. O konuştu ben rahatladım. Kelime söyleyebilen, duyma problem olmayan, istediklerini her ne şekilde olursa olsun anlatabilen çocuk kendini hazır hissettiğinde konuşmaya başlıyor. Bana söylenen iki şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
1. Mükemmelliyetçi çocuk kelimeleri vb. doğru söyleyeceği zamanı bekler, doğru söyleyeceğinden emin olduktan sonra konuşur.
2. Gözlemci çocuk geç konuşur ve gözlemci olur.
Hakikaten doğru. Oğlum geç konuştu fakat kullandığı kelimeler ve cümlelerle hergün bizi şaşırtmaya devam ediyor.
Ben bu süreçte kendimi ve eşimi çok yıprattım, panik içinde doktorumuzu bıktırdım. Oğlumuza hiçbir şekilde bunu yansıtmamaya çalıştım,onu konuşması için çok zorlamadım (biraz zorladığımı itiraf etmeliyim). Size tavsiyem benim gibi olmayın ve çocuğunuzu az bile olsa zorlamayın. Zamanı gelince susmamak üzere konuşmaya başlayacak.
Sevgilerle,

evet. tamda beni tarif etmişsiniz. büyük bir panik içinde nasıl konuşur diye uğraşıp duruyorum ve oğluma hadi sende konuş diyorum. yani psikolojik baskı yapıyorum :((
söylediği tek kelime anne. gerisi hep işret dili...
2 ye yeni girdi. konuşacağı günleri büyük bir umutla ve duayla bekliyorum...

Son düzenleme:
evet. tamda beni tarif etmişsiniz. büyük bir panik içinde nasıl konuşur diye uğraşıp duruyorum ve oğluma hadi sende konuş diyorum. yani psikolojik baskı yapıyorum :((

benim kızımda aralıkta 2 olacak konuşmasını umutla beklyorum. sürekli nesneleri tekrarlıyorum. dinlemek istemiyor ama masal anlatmaya çalışıyorum. buaralar resim çizmeye merak saldı. resimlerle nesneler çizerek isimlerini tekrarlıyorum. bu aralar herşeye bu ne bune demeye başladı. inşallah çok geç kalmaz konuşmaya

al bizden de o kadar. tek dediği kelime BABA DEDE. işinine gelirse ANNE. 21 aylık gerisi işaret diliyle anlatıyo. inattır biraz oğlum su bile dedirtemedim.

Back
X