20 dolarlık süveter gümrükte 635 dolar oldu!

office

Ben sizden değilim...
Pro Üye
9 Eylül 2007
21.439
66.535
kazak.jpg


EL sanatları ile uğraşan üç kadın Amerika’dan kırpıntı deri getirtmek istedi. Ancak bu işlem, kelimenin tam anlamı ile başlarına ‘bela’ oldu. Gümrük’te girilen yanlış tarife nedeni ile karşılarına yüklü bir fatura çıktı; ürünleri antrepolarda kaldı. Getirdikleri malın fatura değeri 5 bin 207 dolar olmasına karşın önlerine 159 bin dolarlık bir fatura çıktı. Bu tutarla, pazarda 20 dolara satılan süveter ise 635 dolar oldu. Üç kadın, uzun süredir uğraştıkları sorunun geresinde ise kendilerinden istenen rüşveti vermemelerinin yer aldığı iddiasında.

Esra Işık, Ayfer Ekinci ve Arzu Ünal 20 yıldır el sanatları ile uğraşıyor. Dizaynır olarak çalışan üç kadın, Amerika’da bulunan bir tanıdıklarının gönderdiği20 dolarlık süveter gümrükte 635 dolar oldu
malları işleyip sattıktan sonra ödemesini yapıyordu. Son işlem de benzer şekilde oldu. Üç kadın, gönderilen malın ithalat işleminin yapılması için T. Gümrük Müşavirliği ile temasa geçti. Süveter, fular, eşarp ve deri eldivenlerden oluşan malın faturası 5 bin 207 dolardı. Temasa girdikleri müşavirlik firması yetkilisi, ithalat işlemi için yapılacak masrafın ise 2 bin TL seviyesinde olacağını söyledi.

Ancak, mal Türkiye’ye geldikten sonra olanlar oldu. İddiaya göre, müşavirlik şirketinin yanlış tarife numarası vermesi ile işler içinden çıkılmaz hale geldi. Halkalı, Ambarlı ve Erenköy Gümrük Müdürlükleri yanı sıra, müşavirlik firması, antrepo ve valilik arasında günlerce mekik dokuyan kadınlar sorunu çözemedi.

!İthalatını yaptıkları malın değeri 5 bin 207 dolar olmasına karşın karşılarına çıkan fatura 159 bin dolar oldu. Bu tutar üzerinde ödemeleri gereken vergi ve masrafların 50 bin dolar tutacağı belirtildi. Konu ile ilgili savcılıklara ve ilgili kurumlara yapılan başvurularda söz konusu malların tamamının satılması durumunda dahi elde edilecek gelir 14 bin dolar seviyesinde. Yapılan hesaplamalara göre, bir süveter için 635 dolarlık bir fiyat ortaya çıkarken, gerçekte bu ürünün satış fiyatı 20 dolar.

Konu ile ilgili savcılıklara yapılan başvurularda, aralarında gümrük müşavirleri ve memurların da olduğu bir grubun kendilerinden rüşvet istedikleri iddia edildi. Dosyaya sunulan ses kayıtlarına göre, malın sahipleri ile tartışan müşavirler, gümrük memuruna söz verdiklerini, para getirmeleri için baskı kuruyor.

Konu ile ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Aralarında Halkalı Gümrük Müdürü S.K.’nin yanı sıra T. Gümrük Müşavirliği şirketinin yetkilileri İ.T., ve H.T.’nin olduğu şüpheliler için verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz da reddedildi. Edinilen bilgilere göre, dosya ile ilgili takipsizlik ve ret kararı veren hâkim ve savcılar hakkında hem Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na hem Adalet Bakanlığı’na şikâyette bulunuldu.

İDDİASISınırlı imkânlarla iş yapmaya çalıştıklarını söyleyen Esra Işık, yaşadıkları sorunlar nedeni ile işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Işık, tarife numarasının bilinçli olarak yanlış verildiğini öne sürerek, bu sayede kendilerinden rüşvet alınmasına zemin hazırlandığını aktardı. Işık, malı gümrükte çekemedikleri için ABD’de bulunan ve 20 yıldır çalıştıkları firma ile de, ödemeyi yapamadıkları için, ilişkilerinin bozulduğunu aktardı.

http://www.amerikaliturk.com/news/ekonomi/100744-20-dolarlik-sueveter-guemruekte-635-dolar-oldu/
 
ay 30 sene önce annem de yapıyordu bunlardan bişeye de benzemiyo, tabii konu bu değil ama :KK70: :KK70:
 
Bu savcılıkta hep takipsizlik veriyor.arkadasim tehdit etti ispatlı delilli verdim savcılığa takipsizlik verdi.ne yapalım ölmek mi
 
Takipsizlik hmmm peki :KK14: bakın bakın böyle herşey takipsizlik olacak adalet ararsınız sonra :işsiz:
 
O gümrükçülerin rüşvet mevzusunu gözümle gördüm yurt dışına çıkarken. Hani alayında var eksik buldum bi sakal at anlaşırız mevzusu. Gümrükçülüğün fıtratında var bu sanırsam. Ünlü bir Cumhur sözü der ki "benim memurum işini bilir". Her şey bu sözle başlamadı mı zaten?
 
Allahıma bin şükür yüzde 99999999999999999999'u müslüman ülkeyiz de bizde hiç olmuyor haraç, rüşvet falan.. hep yanlışlıkla şey ediyorlar çekemiyolla bizi ondan hep..
Bu gümrükçüler varya çok fenalar çoook,
Gecen yılbaşı ablama hem doğum günü hemde yılbaşı hediyesi baaabında küçük bir paket yolladım. Sölemesi ayıp içinde estee lauder a ait kremler, makyaj malzemesi parfüm ve bide canta vardı. 2 de küçük çikolata bide küçük yeğenime hediye.
Neyse efem ben ablam paketi alacak, süprize bayılacak, çoook sevinecek diye beklerken bir tlf geldi. Bana paket göndermişsin gümrük elkoymuş diye:confused:
Neymiş efem kozmetik gümrüklü ürünmüş, hepsini alıp çikolataları göndereceklermiş:deli:
Aradım ne hakla elkorsunuz dedin, biton hikaye anlattı. Kozmetiği napcanız dedim, gümrükte yok edecegiz dedi, babababa yok edeceklermiş. :işsiz:Yersen...
Neyse efem, ben firma değil sahısım, hediye gönderdim eğer sıkıntıysa bana geri iade edin dedim yoksa dava ederim dedin. Tlf hatun ozaman kargonuzu acmayalım size geri gelsin dedi. Eger söylenmezsem kozmetiğin üstüne yatacaklar.:skandal:Abloşumda çikolata yiyecek.:halay:
Neyse sonuc olarak bizi şok ettiler. Ertesi gün ablam aramıştı kargo geldi diye. Nasıl olur almışlarmı içindekileri dedim. Yok hiç açmamışlar herşey tam dedi.
Ne yapmaya çalıştılar, amaç neydi, üstüne nasıl yatarızmı dediler....Eğer bir parça, minnacık,zerre kadar bişey anladıysam ne Oliiiim:KK34:
Tek bişey anladım, yurtdışından kozmetik gönderirseniz kutunun üstüne koca koca harflerle kozmetik yaz-ma-mak gerekliymiş:KK45:
 
X