2009 plaj ve mayo modası

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.785
60
Plaj modasının bu yılki tahtına mayolar oturuyor. Tek askılı modeller, straplesler, fuşya tonları, çiçek desenleri, renk blokları, retro kesimler... Kıyafetlerde gördüğümüz podyum trendleri sahillere iniyor, bu yazın mayo modasını belirliyor...

• Mayo alışverişi eğlenceli ama bir o kadar da meşakkatli bir iştir. Bir kere kendinizi iyi hissettiğiniz bir günde alışverişe çıkmanız şart. Zevkinize uygun bir model buldunuz diyelim; acaba vücut yapınıza uygun mu? Göğüsleriniz mi büyük; boyundan bağlı modelleri tercih etmenizde yarar var. Kalçalarınız mı geniş? Yan bölümleri geniş parçalar sayesinde bacaklarınızı daha uzun göstermeniz, illüzyon yaratmanız en doğrusu.
• Sonra elbette yaşınıza uygunluk ve ardından da ten ve saç renginize uyumluluk geliyor.
• Bunları da muhtemelen üç aşağı, beş yukarı biliyorsunuz. Bilmiyorsanız bile ayna karşısında göz yordamıyla tahmin edebiliyorsunuz en azından.
• Geriye elimizde kalıyor diğer önemli unsur; trendler.
• Aslında yaz aylarında plajları süsleyecek renk, kesim ve desenleri tahmin etmek çok da zor değil. Plaj modası, genel hatlarıyla hazır giyim trendlerini takip eder. Zaten birçok tasarımcı, ilkbahar/yaz defilelerini sunarken mayolarının neye benzeyeceği konusunda birkaç parçalık ipucu verirler.
• Bu da demek oluyor ki bu yaz fuşyaların, çiçek desenlerinin, tek omuzlu modellerin, hayvan baskılarının yazı olacak. Düz renklerde ise 'color blocking' denen renk blokları görülecek. Geçtiğimiz sezon gelişini öngördüğümüz retro mayolar da bu yaz çok moda olacak. Evet, mayokinilerin saltanatı devam ediyor belki ama, moda barometresi biraz daha klasik parçaları gösteriyor.
• Vogue editörlerine sorarsanız, bayağı bayağı yüzücü mayolarına bürüneceğiz. Hem de hayli kapalı bacak oyuntularıyla. 'Bir şeyin kapalı olması onu daha az seksi kılmaz' diyorlar, "Gözünüz detaylarda olsun" diye de sıkı sıkıya tembih ediyorlar.
• Peki plaj modasında başka neler var? Türkiye'nin en iyi bilinen mayo ve bikini markaları, bu sezon denize nasıl gireceğimizi, neyle güneşleneceğimizi anlattı:

MARKS&SPENCER
Boyundan bağlı modeller
Turkuaz, yeşil, sarı, mavi ve siyah, öne çıkan renklerden. Bu yaz daha çok boyundan bağlı modeller göreceğiz. Denizci modası da devam ediyor; çizgili mayo ve bikiniler oldukça fazla. Ayrıca grafik desenler, romantikler için ise çiçek desenleri ihmal edilmedi. Bu yıl mayo ve bikinilerin üzerinde yoğun olarak taş süslemeleri de göreceğiz.

AYYILDIZ

Hippi teması
Ayyıldız'ın tasarımcısı Emine Altun Öztürk, ışıltılı mayo ve bikinilerin öne çıkacağını söylüyor: "Varak baskılı, sofistike tek parça modeller de çok. Doğanın güzelliğinden ilham alan zengin ve egzotik baskılar ile retro görünümlü modeller görmeniz mümkün. Özgürlüğün tadını çıkarmak isteyenler için 'hippi' teması bu yazın vazgeçilmezleri arasında."

DAGı Alabildiğine alımlı taşlar
Etnik, geometrik şekiller, çizgiler ve minik çiçekler yoğunlukla karşılaşacağımız desenler. Aynı zamanda varak baskılı yüzeyler de var. Turkuvaz, eflatun, pembe tonlarının yanı sıra siyah, kırmızı, kiremit rengi ve mor da plajlarda göreceğimiz renkler. Straplez ve kruvaze kesimler ile alımlı taş ve tokalar da dikkat çekiyor.

KYO MYFRIEND
Mayokiniler yine gözde
Retro renk ve desenler ağırlıkta. Metalik efektli kumaşlar, mavinin yeni tonları, çini benzeri küçük çiçekli desenler, sıcak yeşiller ve fuşyalar ön planda. Üçgen ve straplez kesimlerin yanı sıra asimetrik modeller de ağırlıkta. Mayokiniler yine gözde. Tropik hayvan figürleri, nakışlar ve tattoo baskılar da bu yazın desenlerinden.

GAP
Renk blokları ve 1940'lar
Gap plaj koleksiyonu, bu yaz Türkiye'de ilk kez satışa sunuluyor. Koleksiyonda mayo ve bikininin yanı sıra tunik elbise, sandalet, flip flop ve çantalar da var. Gap bikini ve mayo modellerinde canlı renkler ön planda. Turkuaz, açık yeşil, mavi, koyu pembe, mor ve sarı tonları öne çıkıyor. Gap'in iç giyimden sorumlu tasarımcısı Mireille Gindrey, yeni sezonun mayo ve bikini trendlerini şöyle anlatıyor: "Color block' bu sezonun en önemli trendlerinden biri. Farklı ve canlı renklerin beraber kullanılarak, beklenmeyen kombinasyonlar yaratılıyor. Böylelikle hem spor, hem grafik ve modern görünümlü, giyilebilir tasarımlar ortaya çıkıyor. Esinlendiğim bir diğer trend de 1940'ların feminen tarzını yansıtan üç boyutlu çiçek desenleri."

TEN
Mayokini artık bir klasik
Ten'in Marka Koordinatörü Tuba Şaman, yazın olmazsa olmazları olarak straplez bikini ve mayoları gösteriyor. "Metal aksesuarlarla zenginleştirilen modeller farklı bir tarz yakalamak isteyenler için ideal" diyen Şaman, mayo trendlerini şöyle özetliyor: "Tek askılı modeller yazın tahtına aday gorünüyor. Yoğun desenler yerine geometrik kesimli, değişik renkler parçalarının bir araya geldiği modeller göreceğiz. Mayokiniler artık klasikler arasına girdi. Leopar deseni yine moda.

ZEKı TRıKO
Çoklu renklere hazır olun
Fıstık yeşili, begonvil, yumurta sarısı, mavi tonları, ve karamel tonları gibi canlı renkler öne çıkıyor. Çiçek ve grafik desenlerinin yanı sıra sade modeller de var. Altın ve gümüş küçük dokunuşlarla yer alırken, bakıra ve Swaroski taşlarına da yer veriliyor. Egzotik baskılar, örgüler, retro grafikler, kumaşlarda ıslak, plastik görünümlü kaplamalar ve renk bloklarının birleşiminden oluşan çoklu renkler de bu yazın önemli görünümlerinden.

SUNSET
Aksesuarlar küçük ama şık
Sunset'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Marka Direktörü Ayşegül Güneş, yaz trendlerini şöyle anlatıyor: Siyah-kırmızı, kahveturkuvaz kombinlerinin yanı sıra sarı-mor-yeşil de mevcut. Hayvan desenleri, özellikle içinde başka ilüstrasyonlar bulunan modeller revaçta. Geometrik desenler, çiçek motifleri, dallar ve yaprak motifleri oldukça fazla. Aksesuarda küçük ama şık detaylar; gümüş ve altın halkalar, kemer tokaları ve askı tokaları göze çarpıyor. Akik görünümlü tokalar ve Swarovski taşları, deri görünümlü kumaşlar ve biye ile zenginleştirilen detaylar da bu yazın görünümlerinden.

Marc Jacobs da mayo yaptı
Modanın dahi çocuğu Marc Jacobs da nihayet bir plaj koleksiyonu hazırladı. Marc by Marc Jacobs'ın altında tasarladığı koleksiyonu, markanın birçok özelliğini taşıyor aslında. Örneğin plaj kıyafetlerinde ve gözlüklerde Miss Marc karakterine sıklıkla rastlıyoruz. Canlı renkler, fırfırlar, fiyonklar ile tokalar ve düğme detayları da Jacobs'ın markasına tutarlılığını gösteriyor.

REFLECTIONS
Straples öne çıkıyor
Lacivert, kırmızı, beyaz, sarı ve deniz temalarının buluştuğu modellere sıkça rastlayacağız. Düz ve iri çiçek desenleri; yeşil, buz renkleri, bakır tonları ve kum rengi de bu yazın trendlerinden. Straples bikiniler öne çıkıyor. Mayo ve bikinileri toka, broş, rugan kemer ve kumaş güller aksesuarlar süslüyor.


OYE

Fuşya, sarı ve altın
Markanın tasarımcıları Ayça ve Zeynep Sadıkoğlu, plajlara 1950'lerden esinlenen modern ve şık bir tarzın hakim olacağını söylüyor: "Plajlarda daha çok tek parça mayolar göreceğiz. Seksi kesimli ve tek omuzlu mayolar çok var.... En 'in' renkler fuşya, sarı ve altın."

TÜYO 1

Doğru rengi bulmak önemlidir. Gri, koyu tenlilerde çok güzel durur. Açık tenliyseniz kahverengiden şaşmayın.

TÜYO 2
Mayo ve bikinilerinizi mutlaka elde yıkayın. Sıcakla temas, mayoların gevşemesine neden olur. Asarak kurutun.

TÜYO 3
Hangi renk mayo veya bikini alacağınızı bilmiyorsanız, mor veya lacivert tonlarını tercih edin. Herkeste güzel durur.
 
cok saol paylaştıgın bilgiler içinn cnm..
 
X