2009 Şubat Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeklerde ishal ishalin tedavisi

Bebeklerde ishal: Bu sorun anne sütü ile beslenenlerde oldukça az rastlanan bir durumdur. Çünkü anne sütünde bulunan maddeler ishali oluşturan mikroorganizmaların oluşmasını büyük ölçüde engeller.
ıshalin belirtileri; sık sulu dışkılama; dışkının sıklığının ve miktarının artması; sümüksü dışkı ve bazen de kusmanın birlikte görülmesidir.

ıshal her mevsimde olabilir ancak yazları taze meyve tüketimi daha fazla olduğundan daha sık görülür. ıshalin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
• Hastalık
• Diş çıkarma
• Belirli gıdalara karşı olan hassasiyet
• Gerğinden fazla meyve ve meyvesuyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi
• Gastrointestinal enfeksiyon (bağırsaklarda mikrobik enfeksiyon gelişmesi)
• Antibiotik tedavisi (antibiotik tedavisi sırasında bebeğe yoğurt yedirilmesi içerdiği canlı kültürler nedeni ile onu ishalden koruyabilir.)

Nedenlere bağlı olarak ishalin tedavisi değişmekle beraber en yaygın ishal tedavisi diyet ile yapılanıdır. Bazen doktor ilaç önerebilir. Kesinlikle ishal olan bir bebeğe doktorun onayı olmadan ilaç uygulanmamalıdır, aksi takdirde bebeğin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz.

Bebeğin altını tahrişten korumak için her dışkılamadan sonra değiştiriniz ve her değiştirmede pişik merhemi sürünüz. Bebek çok küçükse ve ağır bir ishal olduysa sıvı tedavisi için hastaneye yatırmak uygun olur. ıshalde birçok durumda mama yada annesütü vermeye devam etmenizen iyi yöntemdir. ıshalli bir bebek geçici olarak laktoza (inek sütünde bulunur) karşı dayanıksız olduğundan laktoz içermeyen bir gıda rejimi önerilir.

Şu tavsiyelere uymanızda fayda vardır:
• ıshal nedeni ile oluşan sıvı kaybını önlemek için en azından iki saatte bir 50-60 ml sıvı verilmesi gerekir. Anne sütüne veya hazır mamalara ilave olarakhemen her eczanede bulunan ishal için hazırlanan bir rehidrasyon karışımı tavsiye edilir. ıki veya üç dakikada bir bir kaşık, bardak veya biberon ile birkaç yudum verilmesi uygundur. Bebeğe kesinlikle tatlandırılmış yiyecekler, yapay meyve suları vermeyin.

• Eğer bebek düzenli bir şekilde alıyorsa katı yiyeceklere devam edebilirsiniz. Bebek ne kadar sık beslenirse ishalin etkisi o kadar az olur. Muz püresi, pirinç, patates ve makarna gibi nişastalı gıdalar iyi seçim oluştururlar.

• Eğer kusmada varsa katı gıdalar kusma durana kadar verilmemelidir. Ancak süzülmüş ve seyreltilmiş meyve suları verilebilir. Biraz daha büyük bebekler için sulandırılmış meyve suyu ile karışık gazoz verilebilir.

• Genellikle iki veya üç gün sonra dışkı normale dönmeye başladıktan sonra doktorunuz artık normal beslenmeye dönebileceğinizi tavsiye edecektir ancak yinede bir kaç gün daha süt ve süt içeren katı gıdaları kısıtlı tutmaya dikkat edin.

• Bir veya iki kere sulu dışkı pek önemli değildir ama bunun devam etmesi; beraberinde ateş ve kusmanında görülmesi, bebeğin iştahsız olası durumunda bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

kızlar nasılsınız boya badana yapıyoruz ev berbat
kardelen iyi çok şükür maşallah kuzum hiç sorun çıkarmıyo bana
çiğdemcim çok geçmiş olsun canım inşşallah çabuk atlatır dide
asiyecim zuhalcim sizlerede geçmiş olsun noldu bu kuzulara ya
sıcaklardan sanırım

çiğdem cim aynı dertten muzdaripiz........iki gündür çok kaka YAPIYO....sapsarı sulu ama ateş mateş yok yemeside ii....dr götürsemmi bilmiyorum yaaaa.....sinir oldum çok..

sağol zuhalcim zor valla sakın kalkışmayın :))
ama çok pisti ya eve girdiğimden beri yapılmadı 3 sene olucak nerdeyse
kızlar benim kızda sabahtan beri her bezi kakalı oluyor ama neşesi yerinde
ateş filan da yok şeftali vermiştim omu yaptı acaba

selam kızlar
hepimizin kandilini mübarek olsun
denizlernprnsi ve çiğdem çok geçmiş olsun kısa zamanda atlatırsınız inşallah yine denize gittik arda da sıcaktan kıpkırmızı oldu bu sefer kuzum kulaklarının arkası falan bi rahatsızlık vermiyo sanırım huysuzluk yapmıyo sürekli yıkayıp pişik kremi sürüyorum umarım en yakın zamanda geçer
sevgicim kolay gelsin sanada...

şu kaynanama gıcık olduğum kadar kimseye olmuyom valla
karı okadar üçkağıtçıki balkonda oturuyom gelmiş
sen güzel çay demliyosun demlede
tayfun içsin diyo kesin eşim çay demle dedi ona
az değil varya

uyanık karıııı dötü yememiştir çay yapmayı kim uğrascak tabeee
kız kardelen nasıl yemeklerle arası nasıl duzeldımı bıraz

çiğdemcim ishal ile ilgili yazdığım ilaçları araştırdın mı bir şey yazmamışın da
dide nasıl bu arada gene yaptı mı kaka

kzılar zeynep uyudu
eşimle balkonda bi çay içeyim bari
vallahi çok sıcak bayılacağım antalya yanıoyr bugün
bir de zeynebi düşünün ateşi var yavrumun
sonra tekrar gelirim şayet kız uyanmazsa

cnm kafam kazan kadar oldu annmler bısısı yok abartıon dıyo ben kustugu anda basladım zırlamaya napcam bılmıom tahlıl sonucu gelene kadar bısey verme dedı doktor ama bu hafta yok ızınde arıcam tahlıl sonucları cıkınca ıshalmı dıılmı kendım bıle karar veremıorumkı artık yanıı son noktaya geldı sabrım bılmıorum delırmek uzereyım geldık gelelı hasta bı yerı duzeltıyom bı yer yıkılıo allah beterınden korusun ama cok uzuluorum artıkk

selam kızlar
ömer yusuf ve zeynep inşallah en kısada düşer ateşleriniz yavrucaklar yaa kıyamayız biz size

çiğdemcim bence kullandığı ilaçlardandır
artı yediği şeylere vücudun verdiği bir tepki de olabilir
mikrobik olsa sümüksü yeşil falan olması gerekiyor
sen suyu bol ver bence ishal olsa bile yapabilecek bişey yok bu aşamada zaten diyetini ona göre ayarlayacaksınız sadece
şeftali ve muz üzerinde yoğunlaş pirinç lapası yap çorba yerine falan

kız sevgi sen de çok konuşma demle çayını oturun için
:))
valla ben demledim az önce çok iyi geliyor tüm yorgunluğunu alıyor sanki insanın

zuhalcim inşallah sabaha bişeyciği kalmamış olarak uyanır zeynepçik

fethiye de felaket sıcaktı bugün
saat 5,5 - 6 gibi pazara ve markete gittik sıcaklık 37-38 oC idi
oğluş pazardan çok zevk aldı ama dili dışarda gezdi resmen
renkli renkli meyve sebzeleri gördükçe hayran hayran bakıp heyecan yaptı durdu

uyanık karıııı dötü yememiştir çay yapmayı kim uğrascak tabeee
kız kardelen nasıl yemeklerle arası nasıl duzeldımı bıraz

iyi canım çok şükür yemeklerle arası keyfine bağlı bazen tüm gün mama içiyor bazen yoğurdu ve meyvayı yiyor kaşık maması pirinç unuyla yaptığım muhallebi bebe bisküvüsü bunları sevmedi şeftaliyi kayısıyı fina yiyor biraz birde yoğurt onuda meyvalı normali yedrimeye çalışıyorum biraz biraz gecede beni emiyor zaten bir kere kalkıyor gece

kız sevgi sen de çok konuşma demle çayını oturun için
:))
valla ben demledim az önce çok iyi geliyor tüm yorgunluğunu alıyor sanki insanın

demledim canım ama benim çayla pek aram yok sadece kahvaltıda
ama şöyle güzel bir neskafe olsa hayır demem ama evde kalmamış :((
yarına kısmet artık

Back
X