Aysucum çok küçük bebeğin, sürekli emmek istemesi çok doğal. sen devam et emzirmeye. Bu arada sana bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bebeği gece besliyorsundur muhtemelen. 3-4 aydan sonra gece beslemesini bitirmeni tavsiye ederim. gece beslemeye devam edersen, 6-7 aydan sonra gece sürekli kalkmaya başlıyorlar. bu da anneyi çok yıpratıyor. uzmanların görüşü bu şekilde. yinede sende araştırmanı yapabilirsin bu konuda. bir çok kişi bu görüeş karşı çıkıyor bebek kilo almaz gece beslenmezse diye. ama öyle değil bebekler ne kadar çok uyursa o kadar kilo alımı daha iyi oluyor.
ısırgan otu ve rezeneyi aktardan alıyorum. kaynar suda demliyordum ve 5 dk falan demendiriyordum.
Şimdi internette oğlum için araştırma yaparken bişey buldum. hemen aklıma sen geldin. yazıyı sana kopyalamak istiyorum. Benim bir arkadaşım bunun şekersi halini yapıp içmemizi tavsiye ettide. onun için araştırıyordum. orada anne sütünü arttırdığı ifadesini gördüm.
7/1/2007 - ADANA'NIN SIRRI (kaynar) (lohusa şerbeti)
Arkadaşlar bu yazımı üçüncü yazışım...Blogcuda bakım varmış,hep yazılar uçtu gitti...Dilerim bu yazım kalıcı olur...Hastalığımızın bir türlü geçmeyişi beni doğal tedavilere yöneltti...Ihlamurun içine ,elma kabuğu, tarçın ,karanfil koyup balla tatlandırılıp içilmesi faydalı oluyor...Derken Adana'nın bebek doğduğu zaman yapılan KAYNAR'ı geldi aklıma ...çok faydalı ve insanın içini ısıtan bir içecektir,sıcak sıcak içilir,adı üstünde zaten KAYNAR, kaynar olacak....Adana'da biz bilmeyiz öyle lohusa şerbeti falan,bildiğimiz KAYNAR'dır... Adana'da Aktarlarda KAYNAR TAKIMI diye paketler halinde satıyorlar ama sizin ayrı ayrı almanız gerekiyor. Yazıyı geç yazmamın nedeni de içindeki baharatları aktara sorup öyle yazayım dedim,bir yanlışlık olmasın ...Aktara gidip:-Arkadaşlara kaynar tarifi vereceğim,hangi baharatlar var içinde diye sorduğumda ,Adana'nın sırrını dışarı mı vereceksiniz demesin mi?Biliyorsunuz arkadaşlar Adana Kebebı tescillendi,patenti alındı...Sıra geldi kaynarımıza,bu yazı KAYNAR'ın Adanaya has bir içecek olduğuna kanıttır ve o yüzden yazılmıştır...Neyse ben boşvermişim sırra falan alın ve yapın arkadaşlar ....
Şimdi gelelim tarifine içindeki baharatlar: karanfil, tarçın, yeni bahar, havlıcan ve zencefil.
Bu 5 baharatıda kök halinde almanız gerekiyor. temiz bir tülbentin içine 4-5 çubuk tarçın, 1 avuç kadar yenibahar ve karanfil, 2-3 kök zencefil ve 2 -3kök havlucan koyup güzelce paketleyin ağzını bağlayın bir iple...
Yaklaşık 4-5 kiloluk tencereye isteğe bağlı olarak 2 ile 3 kilo arası şeker koyabilirsiniz Biz Adana'da dahada çok şekerli yaparız, isterseniz 1 kilo şekerle de yapabilirsiniz. Tencerenize ağzına kadar su doldurun ve baharat bohçasını koyarak yaklasık 2-3 saat rengi iyice koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatın ve sonra kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bu arada evinizi missss gibi baharat kokusu saracaktır,açın bütün odalarınızı sarsın koku evinizin her yerini ....tabii baharat kokusunu seviyorsanız....
Gelelim kaynarı nasıl ikram edeceksiniz faslına .....
Bizim çeyiz adetlerimizdendir ...kızların çeyizlerine mutlaka Kaynar Takımı denilen fincanlar alınır ve sırf kaynar ikram edilir bu takımlarla...
Kaynarı fincanın içine koyun,üzerine istediğiniz kadar ya da 2-3 tatlı kaşığı ceviz ve biraz toz tarçın serpin ve sıcak için.Yanına da tatlı kaşığı koymayı ihmal etmeyin ki ,kalan cevizleri yiyebilesiniz....
Daha sonra kaynarınız soğudu ne yapacaksınız ? bu seferde ikram ederken gerektiği kadarını cezvede iyice kaynatıp 2 tatlı kaşığı çekilmiş ceviz fincanlarda üstüne toz tarçın koyun servis yapın... Biz Kaynarın anne sütüne çok iyi geldiği ve sütü doyurucu bir hale getirdiğini deneyerek tespit etmiş kişileriz Adanalılar olarak....Arkadaşlar yapın ,için ve lütfen bana yazın....beğenip beğenmediğinizi nerden anlarım yoksa.... Herkese sağlıklı günler diliyorum.....