Arkadaşlar ben de burdan tecrübe ve bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım...
Öncelikle tüm Mart annelerini kutluyor,bebişlerine sağlıklı huzurlu gazsız günler diliyorum

*Öncelikle kabul etmeliyiz ki gaz problemi yeni doğanlarda bir hastalık değil ,doğal bir süreçtir.Gaz problemi 15.günden sonra başlar.4-6 haftalar arası en sorunlu dönemdir.Genel olarak 4.ayda azalır ama bazen daha da uzun sürebilir.
*Bebeğiniz ağlıyor ama gazdan mı?
Bazen bebeklerimiz huzursuz oluyor hemen gaz diyoruz.Ama acıkmış olabilir,altı pislenmiş olabilir.ya da (allah korusun)daha ciddi bir problemi olabilir...Mesela kulak iltihabı gibi?Gaz sorunu sık görüldüğü için hereşeyi gaza yoruyoruz ama ya başka problemi varsa nasıl bileceğiz?Mesela benim annem bebekken çok ağlarmış.İlk iki ay çok ağlamış hep gaz demişler.Orta kulak iltihabı gibi birşey cıkmış sonunda.Amacım kimseyi huzursuz etmek değil.Amaç bebişlerimizin iyiliği...Gaz sancısı çeken çocuk ayaklarını mutlaka sıklıkla karnına çeker.(benimki oyle çekiyor ki tesbih böcüğüm diyorum ona=))Morarır ,kızarır,pozisyon değiştirdiğinde rahatlar.Ama mesela ayakları bacakları hareketsizce muhtemelen gaz sancısı değildir bebeği ağlatan.
*Gaz sancıları genellikle günün aynı saatlerinde sıklaşır.Mesela günün her saatinde sancı çekse de benim bebiş,özellikle akşamüstü 4 ile 7 arası zirveye çıkıyor sıkıntısı.
*Kolik ile gaz sancısı aynı mıdır?
Kolik de sindirim sistemiyle alakalı olsa da aslında her gaz sancısı çeken bebek kolik değildir.maalesef kolikli minikler sırf gaz sancısı çekenlere göre daha çok ve uzun süre ağlar.Günde 3 saatten fazla ağlar.Gaz ilaçları filan fayda etmez.Çünkü koliğin psikolojik yönleri de vardır.Bebek sancı çekerken huzurlu olmak için anne karnındaki sıcaklığı ve sesleri isteyecektir.Kolik sorununuz varsa ilaçdan önce bebeğinizi sakinleştirmeyi öğrenmeniz lazım.Tabii ki her annenin dokunuşu bebeği için en güzel sakinleştiricidir ama her bebiş farklı şekilde sakinleşir.Siz sizin bebeişin en çok neyden hoşlandığını deneyerek keşfedin.Mesela benimki ,emme pozisyonunda olduğu gibi karnı karnıma değecek şekilde yatay pozisyonda kucakta çok rahatlıyor.Ama arkadaşımın ki dikey durmayı daha çok seviyor gibi...sonuç olarak sadece gaz sancısı varsa aslında şanlısınız ama kolikse eğer biraz daha sabırlı olmanız lazım.Sadece fizyolojik değil,psikolojik bir süreç de yaşanıyor demektir.
ve tavsiyelerim:
1-Osman Orhan Kolik Cd si:
Arkadaşlar bu CD gerçekten işe çok yarıyor.Tabii ki gaz çıkartmasına yardımcı olmuyor =)Ama bebeğinizi ve sizi sakinleştirecek müzikler var.
6.buzuki orhan lakaplı ünlü müzisyen orhan osman'ın, kolik hastası bebekler için hazırladığı albüm. aynı zamanda "yeni doğan bebekleri rahatlatan albüm" ismiyle de anılıyor ve hem müzik marketlerde hem de eczanelerde satışa sunuluyormuş.
anne karnından çıktığı ilk anda adaptasyon sorunu yaşayan bazı bebeklerde meydana gelen koliğin müzik yardımıyla çözüme ulaşabileceğini düşünen orhan osman, ilk bebeklerinin de kolik hastası olması sebebiyle bu albümü hazırlamış.
albüm öncesi fön makinası, elektrik süpürgesine başvuran aileler albüm oluşumuyla rahatlamışlar. aynı zamanda tıp tarafından da desteklenen çalışmada, ana rahmi sesiyle müzik birleştirilmiş, white noise (beyaz gürültü) olarak adlandırılan frekanslarla zenginleştirilmiş, bebeği kriz anında birden sakinleştirerek, belli bir süre içinde rahatlatacak ve sonrasında da uykuya dalmasını sağlayacak süre çalışmaları yapılmış. bebeği rahatlatan ancak yetişkinler için dinlenmesi zor olan bu frekansların altına müzik konarak aileler için de rahatlatıcı bir hale getirilmiş.
bu sebeple, ebeveynler gönül rahatlığıyla bebeklerine bu albümü dinletebilirler. (internetten bulabilirsiniz)
2-Sab-Simplex damla:
Gerçekten çok etkili bir damla.Günde toplam 32 damlaya kadar verilebiliyor.Ancak herkesin doktoru farklı sayı soyluyor.Kimi 4*8 diyor kimi 10*3 diyor...Siz kendi bebeğinizin gaz durumuna göre damla sayısını bence ayarlayabilirsiniz.Ama doz aşımı yapmamak için üst sınırı 32 değil 28 alın siz yine de..
Bir de Sab ile ilgili haberler doğru.uzun süredir güvenle kullanılan bu ilacın sahteleri ele geçirildi bir kaç ay once..Bu sebeple doktorlar yazmıyorlardı bu ilacı.Ancak bu sahtelerın prospektusun sısesı almancaydı dolayısıyla bu olaydan sonra eczacılar birliği sanırım anlaşma yapmış ithalatçı firma ile türk olanlar sanırım güvenilir.Ama yine de sağlık bu! hala dedikodular sürüyor.Bence kullanmamak da fayda var su ara diye düşünüyorum.ya da yurtdısında tanıdıgınız varsa onlardan rica edin.Bir de bir haberde okumustum sahte olan mentol kokuyormus ve tadı acımtrakmıs.Oysaki orjinali sekerli ve mentol kokusu yok.bebeğin hosuna gidecek tatlı bir tadı var.
3-Nurse Harveys Surup:Arkadaşlar benim kesin çözümüm bu şurup oldu.Kimyon+dereotu karısımı %100 bitkisel bir şurup ancak elimde bir şişe var sadece.son 3 aydır eczane ve depolara gelmemiş.üretimi bitmiş olabilir.Şişem bitince naapcam kara kara düşünüyorum çünkü tüm gazını çıkarttırıyor.
4-diğer:Eskilere kulak verin.Ayaklarını üşütmeyin.karnını sıcak tutun.Karnına saat yonunde hafif hafif masajlar yapın.Internette bu masajların videolarını bulabilirsiniz.Ve stresinizi bebişe yansıtmayın.O ağlarken kıvranırken bunu yapmak cok zor ama...Yine de siz ne kadar sakin olursanız o da o kadar rhat sakinleşir.
5-Banyo:Arkadaşlar lılık bir banyo gazlı bebişlere çok iyi gelir.Aksam 8-9 gibi mutlaka banyo yaptırın hergun yaptırın hatta fırsatınız varsa usenmezsenız sabah aksam yaptırın.özellikle akşam banyosu bebişi çok rahatlacaktır.Ayrıca gece uykusuna alışmasını sağlayacaktır.Aman bu arada bebişi üşütmeyin en az 24 derece oda sıcaklığı ve 36 dereceden az olmayan su sıcaklığına dikkat edin...
herkese bebeğiyle gazsız mutlu ve sağlıklı günler diliyorum...Kendime de=O)