kızlar benim anlamadığım birşey var ek gıda konusunda bana yardımcı olun lütfen.5.ayına girdi bebişim. ben mayıs ayında işe başlayacağım.kızıma annem bakacak. dr ek gıdaya muhallebi,yoğurt ve püreler ile başla dedi. ama annem de diyoki; onlar kabız yapar çocuğu.hazır mama verelim diyor.bana da o hazır mamalar,devam sütleri falan hiç sağlıklı gelmiyor.gerci ne olduklarını bilmiyorum. bu konuda çok zorlanıyorum. bebeğimin kilosu gayet iyi.ama işe başlayacağım için ek gıdaya başlamak şart...ama neredn ve nasıl başlayacağım?yardım lütfeeenn
Çok karışık bir konu benimde kafamı karıştırmışlardı sonra doktorum anadolu sağlık john hopkins bebek ek gıdası diye bir kitapçık verdi birde erhan ateşin kitabını aldım...
5. ayda önce sebze rendeleyerek suyundan tattırın diyordu 2-3 kaşık yogurt 6. ayın sonunda meyva ama muhallebi yazmıyordu benim annemde muhallebi verdi... ondanmı demir ilacındanmıdır bilmiyorum kabız oldu kızım o aglar ben aglar kestim, ama ben sebze corbası yaptım kitapçıkta yazanları uyguladım, sonra meyva püresi yaptım, sonra pütürlüye alışması lazım dedi doktor agzını açıp kapaması konusması içi nönemli dedi çatalla ez ver arada sulu ver dedi... Ben sana yaptıklarımı aşağıda yazıyım sen bak belki işine yarar bu arda benim 8 aylık ama bunları öyle sapur şupur yemiyor bazen tadına bakıyor bazen hepsini yiyor,
6. ayda
11 gibi : meyva püresi elma,armut (mevsim meyvaları olacak ilk bir yıl çilek muz verilmeyecek çilek alerji yapıyormuş, muz kabızlık)
1 gibi : sebze (önce havuç suda haşlayıp bazen çorba gibi yaptım bazen püreli, sonr aiçine patates,kabak gibi mevsim sebzeleri koydum) bal kabağı çorbası yaptım çok seviyorlar
3-4 gibi yogurt verdim
akşam yatmadan önce hipp marka meyvalı tahıllı aldım (diğerlerinde hep şeker var hipp de yokmuş) bizimki biberon sevmiyor herşeyi bardakta veriyoruz 1 çorba kaşığı tahıllı koyup yarım bardakta ılık suyla karıştırıp verdim...
aralarda hep anne sütü aldı çünkü bunlardan bazne sadece tadıyordu... pirinç unu muhallebisi 2-3 kere yaptım çünkü doktor çocuga nişaşta yüklemeyin sağlıklı şeyler değil demişti zaten bizde kabız yaptı...
7.ayda
sabah... 1-2 cici bebe, yumurta sarısı, tuzu alınmış peynir cici bebe koymuyorsam ki koymak istemiyorum ama cok güzel bir tat veriyor pekmez koydum ( yumurtayı ilk hafta çeyrekten başlayıp 20.günde tamamını veriyorsun beyazı yasak ilk 1 yıl) bunu bazen anne sütüyle ıslattım bazen ıhlamurla ezdim verdim... 5. ayda başlayan arkadaşlarımda var...
sonra 6. aydaki sisteme devam ama sebzeleri 1 çay kaşığı kıyma koymaya başlıyorsun bizimki kıymayı sevmedi kuzu eti aldım yagsız hem tat veriyor hem suyundan yaptım yemeklerini hemde sevdi...
arada sebze çorbasını toğurtlu yapıyorum, tarhana çorbası haftada bir gün, haftada bir gün yeşil dolma biber, haftada bir gün ıspanak bazen pazı...
bunlar hem kitaptan öğrendiklerim hem erhan ateş'İn yazdığı bebek beslenmesinden hepsini birleştirdim...
6.aya kadar anne sütü diyorlar ama çalışan anneler için 5.ayda başlatıyoruz dedi doktor ben haftada 2 gün işe 3 günde evde çalıştığımdan 6. ayda başladım...
meyva suyunu yiyecegi kadar sıkın dedi bir elma bir armut sıkıp cocuga şeker yüklemesi yapmayın ama tercihimiz cam rendede yapıp vermeniz dedi...
umarım yardımcı olmuşumdur...
bu arada eti cici bebenin kızarmış ekmekleri var hemen ıslanıyor bazen ondan koyuyorum kahvaltısına...
bizle masada otururken eline ekmek veriyorum kontrollu bir şekilde çiğnemeyi öğrensin diye bazen meyva dilimlerini veriyorum ...