- (1)geldiğimizde güneş parlıyordu karların üzerinde.(2)giderken de ankaranın keskin soğuğu yalıyordu yüzümüzü.(3) hava karanlık, ortalık sessizdi.(4)yerler buzlu ve kaygandı.(5)eve dönmekte biraz zorlandık.
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5
2) mavi kapıları, suya gömülmüş ağaçları, çöpleri karıştıran kedileri, kıyıdaki sazlıkları çekmek için fotoğraf makinemi yanıma aldım.
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?(tür derken??? )
3)kurtuluş savaşında “batı cephesi”nin kurulması aşağıdakilerden hangisinde alınan kararlar sonucu gerçekleşmiştir?
a)Balıkesir ve Alaşehir kongreleri
b)Amasya genelgesi
c)Edirne ve Lüleburgaz kongreleri
d) nazilli ve afyonkarahisar kongreleri
e) Erzurum ve Sivas kongreleri
4) “kuva-yi milliyeyi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.” Kararı aşağıdakilerden hangisinde ilk defa kabul edilmiştir?
a) Balıkesir kongresi
b) Erzurum “
c) Sivas “
d) Amasya genelgesi
e) Amasya görüşmeleri
5) kurtuluş savaşının hazırlık döneminde aşağıdakilerden hangisinde ilk defa geçici bir hükümetin kurulması istenmiştir?
a) Amasya görüşmeleri
b) Erzurum kongresi
c) Balıkesir “
d)Alaşehir “
e) Lüleburgaz “
6) Mustafa Kemal Paşa “artık İstanbul anadoluya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir” görüşünü aşağıdakilerden hangisinden sonra dile getirmiştir? (birde ben bu sözde ne demek istenmş anlamadım :26:
a) tbmmnin açılması
b) misak-ı milli kararları
c) Amasya genelgesi
d) erzuurm kongresi
e)Sivas kongresi
hadi bakalım cvplar gelsinnn