3 Haziran 1910 Sivriada'daki köpek katliamının yıldönümü

Koalina

Başlangıç:62.5 Güncel:60.85 Hedef:48
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.476
32.646
102 yıl sonra dilenen özür...
Hayvan Partisi 3 Haziran Pazar günü, 1910 yılında gerçekleşen köpek katliamını hatırlatmak ve ölen köpekler için bir anı taşı dikmek amacıyla Sivriada’ya gidiyor.
Time Türk/ Sevil Sevinç Kayma

Hayvan Partisi bundan 102 yıl önce katledilen 80 bin köpeği anmak için 3 haziranda Sivriadaya’ya gidiyor. Açlıktan ve susuzluktan ölen hayvanları anacak olan Hayvan Partisi, katledilen köpekler için bir anı taşı dikecek.

1910 yılında gerçekeşen olayda İttihat ve Terakki Fırkası “İstanbul’u modernleştirmek” adına şehrin sokaklarında yaşayan 80 bin köpeği toplayıp Sivriada’ya göndermişti. Issız adaya sürülen köpekler açlık ve susuzluktan, denizde boğularak ya da birbirlerini parçalayarak ölmüştü. Bu katliam sonrasında İstanbul halkı adayı “Hayırsızada” olarak yeniden isimlendirmiş ve I.Dünya Savaşı dahil şehrin başına gelen bütün felaketleri, ölüme terkedilen köpeklerin ahı olarak nitelendirmişti.
Alıntı:http://www.timeturk.com/tr/2012/06/01/102-yil-sonra-yeniden-sivriadau.html

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim bu olayın detaylarını anlatan kaynakları okumaya yüreğim el vermiyor gerçekten. Düşündükçe bile içim parçalanıyor. Binlerce canın açlık ve susuzlukla ölüm savaşı vermesi, buna modernleşmek adı altında neden olmamız tarihimizin kara lekelerinden biridir.

İşin acıklı tarafı ne biliyor musunuz?

Anmaya katılanlar dalga konusu edilecek.
Benim içinse acıklı tarafı bu katliamı hala haklı bulan insanlar. 80 bin köpeğin adada bağıra bağıra can vermesinin nasıl bir açıklaması olabilirdi ki...

:KK61::KK61::KK61:
80 bin can, Allah'ım nasıl kıydılar:KK61:

Hayırsızada sadece kayaydı dikili tek bir ağaç bile yoktu ve 80 bin köpeğin feryadı söylendiğine göre geceleri İstanbul'dan bile işitilir olmuştu... Sesler birkaç gün sonra kesildi zira yaşayabilmek için birbirlerini yiyen köpeklerden artık bir teki bile hayatta değildi...

İstanbul halkının beklediği uğursuzluk da gecikmedi: Balkan Savaşı patladı...

Pierre Loti'nin kaleminden:

‘‘...Bu ülkeye İkinci Mehmed' in ordularının ardından gelen köpekler ...Kimseyi hiçbir zaman ısırmamış olmalarına rağmen katliamların en iğrencine mahkûm edildiler. Hiçbir Türk Hilâl'e uğursuzluk getireceği söylenen bu onur kırıcı görevi üstlenmek istemedi. Bu yüzden serseriler işsiz güçsüzler ve haydutlar görevlendirildi. Bunlar işlerini demir kıskaçlarla yapıyorlar zavallı kurbanlarını boyunlarından ayaklarından ya da kuyruklarından yakalayorlar ve onları rastgele kan revann içinde Hayırsızada'ya götürecek olan mavnalara atıyorlardı.

Hayırsızada Marmara'nın ortasında çöle benzeyen bir kayaydı. İçecek bir damla su yoktu köpekler orada açlıktan ve susuzluktan öldüler ve bu arada bilinçlerini yitirdiklerinden birbirlerini yediler. Adanın yakınlarından bir kayık geçerken hepsi kıyıya geliyorlardı ve yürekleri parçalayan iniltileri duyuluyordu. Kayıkları ve insanlarıne kadar uzakta olursa olsun gördüklerinde bütün saflıklarıyla yardıma çağırıyorlardı.

Hayırsızada sadece kayaydı dikili tek bir ağaç bile yoktu ve 80 bin köpeğin feryadı söylendiğine göre geceleri İstanbul'dan bile işitilir olmuştu... Sesler birkaç gün sonra kesildi zira yaşayabilmek için birbirlerini yiyen köpeklerden artık bir teki bile hayatta değildi...

Bundan Sonrasını okuyamadım artık Koalina:KK61:
Iyi ki o dönemde yaşamıyormuşum, ben delirirdim o sesleri duydukça, onlarla ölmeye giderdim:KK61:
Çok kötü oldum, foto falan paylaşmayın olur mu:KK61:
En dayanamadığım şey hayvanların öldürülmesi, şu an bile içim çıkıncaya kadar ağlıyorum:KK61:

X