3. Sinema Günleri 1. Anket Haftası ( atlantis)

?


  • Ankete Katılan
    10
  • Anket Kapalı .
Sarissa filmi bıraktığın yer 3 kişinin dramıymış, sen gereksiz bir pornografi gördüğünü söylüyorsun saygı duyarım bu yorumuna ama asla benim için cinsellik ile kotarılmaya çalışılmış 2. sınıf erotik fimlerle özdeşleştirilemez. O sahnede benim gördüğüm baştan sonra bir acıydı. 3 huzursuz ruhun aşkın da ötesindeki çelişkileri, birbirileri ile yüzleşmeleriydi. Kadınlık onurunu sevdiği adam için ayaklar altına alan bir kadın ve kıskançlıktan deliren homofobik bir eşcinselin dramıydı, trajikti. Eğer filmi tamamlama imkanın olsaydı zihnindeki son görüntü de bu kare olmayacaktı, Lorca'nın konuşması, Dali ve yıllar sonra buluşması ve ilk sahnelerde sokaklarda sorumsuzca koştuğu, içtiği kişinin ruhunu şeytana (burada şeytan kadın da olabilir, para da ün de) satışı, Lorca'nın zihnindeki Dali'nin birbir yitişi çok etkileyiciydi.


Film hakkında yönetmen, tür ve IMDB puanı gibi bilgileri sinema sitesinden olduğu gibi aktardım, orda biyografi yazmasının nedeni de muhtemelen Lorca'nın gençliğinden ölüme dek geçen sürenin konu alınışıydı, zaten film Dali üzerinde değil muhtemelen Lorca merkezli bir anlatım düşünülerek hazırlanmıştı. Yoksa biyografi ana rahminde başlayıp ölüme kadar geçen süreyi kapsamak zorunda değil en nihayetinde ama bu filmin de belgesel niteliğinde biyografik film olduğu da iddia edilmedi.
 
filmi az evvel bitirdim.. gelelim yorumlarima:
sanirim hayatimda ilk kez bir escinsellik iliskisi izledim, tahmin ettigimden daha iyi buldum ( ne demek bu ya :)))
yani soyle o andaki iliski limitsiz dedigi Dali nin limitlerini kendi icersinde dustugu o arada kalmayi o kadar iyi gosterdi ki. kulagindaki kadin kahkahalari ve ayni zamanda optgu adam.. bence filmin en etkileyici sahnelerinden biriydi..
bir de ozgurluk uzerine olan konusmalari cok hostu.. budur dedim o anda..
paris e gidip ozgur olacaklarini ifade ettikleri konusmadan bahesiyorum Pia o kismi yazmis zaten tekrarlamiyorum o yuzden..
Dali nin cizgisini aslinda pek bilmem, ama film boyuncaki kiskancligi ve degisen kararlari bana cok zayif bir karakter imajini cizdi. neye tutkusu oldugunu cozemedim tam olarak.. uretmeye resim yapmaya asik gibi diycem de o da degil tam olarak. belki aci ya olabilir. aci cekmek bazilari icin kimi zaman fazlasi ile tutkun olduklari birseye donusebiliyor.
ve hepinizin de dedigi gibi, sanati besleyen aci dir, izdiraptir. huzurlu kimselerin iyi eserler cikarabilecegina hicbir zaman inanmamisimdir zaten.. ya da kendi adima en guzel siirlerimi ilk askimi kaybettikten sonra yazmisimdir ve su anda artik hicbirsey yazamiyorum... ruh kesinlikle aci ile birlikte uretime geciyor.. ben bunu bi annenin dogum yapmasina benzetirim.. en buyuk acilari cekip dunyanin en guzel varligina kavusurlar ya ona benzer..
Dali nin cocukluguna inmeyi isterdim bi de. bu homofobik durusu bu fasizme kayisi ne istedigini bilmez halleri mektuplari bile yillarca okumadan saklamasi, neden yani?..
guzel bir filmdi.. yer yer skmadi desem yalan olmaz, ama bana biseyler katti ise yeterlidir o film zaten benim icin..
sagol atlantis.

Doğum sancısı analojisi çok isabetli Asmin, kesinlikle sancılı bir süreç üretim de. Dali'nin homofobik duruşunu ben aslında kendi eşcinselliğine bağlıyorum, neticede homofobiklerin çoğunda eşcinsellik eğilimi vardır; insan neyi şiddetle reddeder ve kınarsa kendisine ayna tutulduğu için o şeye reaksiyon gösterildiğine inanırım. Bilinçaltındaki eşcinsel eğilimler toplum tarafından hoş karşılanmayacağı için dışarı abartılı bir homofobik duruşu yansıyabilir.

Dali'nin anarşizmden faşizme uzanan yolu çok iyi aktarılmamış, ben de bu değişimin nedenlerine odaklanılsın isterdim. Bir bakıyoruz anarşist dostu Dali sonra faşist:) Gerçi Gala'nın deyimiyle Dali'in politikadan anlamaması oportünizm uğruna, kendi çıkarları için faşistleri desteklemesiyle de açıklanabilir.
 
Bu arada Dali yi oynayan oyuncunun hakkini yememek lazim kesinlikle cok iyiydi.
bi de dikkatimi ilk anda ceken, Dali aynanin karsisinda cirilciplak dans ederken kendi cinsel kimliginden rahatsiz bir tavir sergiledi o anda Dalinin escinsel olabilecegini dusunmustum.
Lorca nin Dali sarhos olduktan sonra sabaha kadar donar diyerek uzerine battaniye orttugu sahnede yok artik asik mi oldu diye kendi kendime sorgulamistim.
Aslina bakilirsa Dali biraz elde edilmesi zor ya da ulasilmasi guc insanlarla birlikte olmayi seviyor gibi hissettirdi bana. kiskanc bir yapisi var en basta. o kisilerle arkadas olanlara bakislari felan cok imali.
Lorcanin birlikte oldugu kadinin uzerine icki dokmesi mesela.. ya da Gala ya sahip olacagini onunla birlikte olacagini hirsla soyledigi sahneler.
Bir de su Endulus kopegi uzerine cok durmuslardi ya ben onu anlayamadim.. Dali ile Luis birlikte mi cektiler o filmi? Lorca ya inat yani?? ki o filim de epey enteresandi..
 
Evet Asmin "Endülüs Köpeği" Dali ve Bunuel'in ortak sürreal, deneysel bir çalışmasıdır.


Kısa film zaten, nette de vardır eminim bulursan izlersin, 15 dk kadar olması lazım.

Lorca o dönem de üzerine alınır Endülüs Köpeği ismini. Filmin Endülüsle uzaktan yakından ilgisi olmaması ve Lorca'nın Endülüslü olması ve tam da ikisiyle de görüşmediği bir dönemde ortaya çıkması haklı olarak Lorca'nın üzerine alınmasına neden olmuştur.

Dali'nin Lorca'ya kızgınlığı belki de o dönem düşmanlığı malum; Bunuel' de Lorca'nın çingenelere, işçilere yakınlığını sürekli eleştirirmiş. ıkisinin ortak öfkesinden de bu film doğmuş gibi.
 
herkes tartışmış bitirmiş, zaman ne çabuk geçmiş, bu filmi uzun zaman önce izlemiştim, twilight serisinin sıkı takipçisi biri olarak robert pattinson'u bir başka ve çok daha başarılı olduğu bir rolde izlemekten büyük mutluluk duydum, gerçek olaylara dayanan filmleri her zaman çok sevmişimdir, özellikle de tarihsel ve politik gerçeklikler içeriyorsa. gayet sıradışı olan bir hayatı; daha doğrusu hayatları çok çekici hale getirilmiş sıradan birer hayat gibi izledim.
 
Aslında henüz bitiremedik tuce çünkü izlemeyen arkadaşlarımız var:)

Şu saatten sonra izlenmez de sanırım:)
 
ya erken acmadim demi konuyu, senin anketine ket vurmus gibi oldum sankim :(
 
Hayır canım ne ilgisi var; zaten konuştuk birkaç gün önce hafta sonu açalım diye. Seninle ilgisi yok için rahat olsun:)

ızleyen olursa zaten anket süren 2 günlük. Bu iki günde de film izlenmeyeceği için yine bu filmi izleyip yorum yazma şansına sahip herkes.

izlenmeyeceği kişisel görüşümdü senden bağımsız:)
 
peeeki, umarim izlenir..
bu arada yedinci muhuru indirdim ben ancak ilk yarisi saglam ciktti ikinci yarisinda sorun cikardi nedense skstirilmis dosyalar.. sinir oldum... degilse bugun onu da izlicektim.. bakalim saglam link bulursam indircem yeniden..
 
peeeki, umarim izlenir..
bu arada yedinci muhuru indirdim ben ancak ilk yarisi saglam ciktti ikinci yarisinda sorun cikardi nedense skstirilmis dosyalar.. sinir oldum... degilse bugun onu da izlicektim.. bakalim saglam link bulursam indircem yeniden..

yedinci mührü ben de çok merak ettim, iniyo günlerdir, link yavaş çıktı malesef.

atlantis canım, izlemeyenler de yeni yeni gelir o zaman benim gibi yoruma izleyip :1:
 
Back
X