4 yaşında çocuğa öğretilecek şey bu mudur! beynim durdu gerçekten

ladyamore

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
31 Ekim 2014
3.782
9.370
Herkese merhaba. Bu nasıl bi dert diyeceksiniz belki okuyunca ama önümde daha sabretmem gereken 2 gün var ve bi yere içimi dökmezsem hoş olmayan şeyler yapmaktan korkuyorum.:KK62:

Ailemle birlikte yaşıyorum. Şu anda evimizde yatılı bi misafirimiz var 2 çocuğuyla. Babamın bayaa uzaktan akrabasıymış. Ben kadını ilk defa gördüm dün akşamüstü bize gelmeleriyle birlikte.

Dün yemek yediler, yataklarını hazırladık yattılar zaten çocuklar da yorgundu.

Bugün de annesi buradaki işlerini halletmeye gitti çocuklara bakmak bana kaldı. Buraya kadar her şey gayet yolundaydı. Ben ki çocuklarla çok iyi anlaşan bi insanım, misafir çocukları olsun arkadaşlarımın kardeşleri olsun hepsini çok severim. Onlar da beni çok severler, en şımarık diyeceğiniz çocuk bile sözümü dinler genelde, anlaşmanın bi yolunu bulurum.

Bu çocuklarla da gayet iyi anlaştım. Erkek olan 5 yaşında ona resim yapacağı malzemeler verdim. Kız da 4 yaşında, o da çizgi film seyretmek istedi, onu da götürdüm bilgisayarın başına, ne olduysa ondan sonra oldu zaten.

Bi çizgi film söyledi, izleyelim mi dedi tamam dedim. Biraz izledikten sonra abisi geldi ve öyle bi laf etti ki ben ağzım açık kaldım "Ona yasak ki. Oradaki kızlar oralarını buralarını açıyorlar, günah" dedi. :KK57:Sonra da başladı seni anneme söylicem diye. Kız ağlamaya başladı. Ben affedersiniz mal gibi kaldım. Çocuk yatışmıyo, öbürü günah günah anneme söylicem diye bağırıyo.

Dedim ben açtım kardeşin açmadı, yasak olduğunu bilmiyodum, ben anlatırım annene. Bi şekilde toparladım ikisini parka çıkardım.

İkinci bomba da parkta geldi. Abisi yola koşmaya kalktı, gittim getirdim "bak arabalar var, duramaz çarparlar, canın acır..." falan diye anlatmaya başladım. Kız "ölürsün sonra" dedi. Ben öyle söylenmez falan derken kız " ölmek kötü değil ki, cennete gidersin. Orada çooook güzel şeyler var..." deyip oyuncak ve tatlı isimleri saymaya başladı o da var bu da var diye. Bi de üstüne abisine "ama sen gidemezsin çünkü beni oynatmıyosun, sen cehenneme gitceksin" dedi:KK57:

Yahu günah ne, sevap ne, cennet ne ölmek ne, siz daha kaç yaşındasınız? Kim ne ögretiyo bu çocuklara biri diğerini günahla cehennemle korkutup ağlatıyo? O kadar sinir oldum ki.

Konunun dini boyutuna girmek istemiyorum bu sitede ama anneleri geldi eve ters ters bakıyorum kadına. Bi şey söylicem söyleyemiyorum. Hayır daha 2 gün ben bakıcam bu çocuklara ne yapayım ben? Beynim durdu, ya kadına kötü bi laf edicem ya çocuklara.

Onlar beni sevdiler, bana ablam yedirsin modundalar şu an ama ben bi tuhaf oldum, çocukların yanında ne diyeceğimi bilemiyorum resmen.

belli ki evde hep böyle korkutuluyorlar yazık çocuklara :KK43: kadınla samimiyet kurduysanız biraz bahsetsene, güzel bir dille kafalarının karışacağını filan anlat. eğer annenin eğitim tarzından kaynaklanıyorsa seni de dinleyip hak verirse çocuklara çok büyük bir iyilik yapmış olursun.

off çakma dindarliga ne gerek var bu yaşta böyle bilgilerle çocukların beynini sulandiriyorlar bence sende bakma oturup kendisi baksın çocuklarına

Çocuklara soyut-somut kavramları ayırt edebilecekleri yaştan önce dini eğitim verilmemesi gerektiğinin güzel bir kanıtını görmüşsünüz.

Hani ne kadar erken o kadar iyi mantığı var ya bazı insanlarda, üzülüyorum o çocuklar için...

belli ki evde hep böyle korkutuluyorlar yazık çocuklara :KK43: kadınla samimiyet kurduysanız biraz bahsetsene, güzel bir dille kafalarının karışacağını filan anlat. eğer annenin eğitim tarzından kaynaklanıyorsa seni de dinleyip hak verirse çocuklara çok büyük bir iyilik yapmış olursun.

off çakma dindarliga ne gerek var bu yaşta böyle bilgilerle çocukların beynini sulandiriyorlar bence sende bakma oturup kendisi baksın çocuklarına

Kadınla daha dün tanıştım ben, dediğim gibi babamın uzak akrabası. Bi samimiyetimiz yok yani nasıl konuşayım ne anlatayım bilemedim. Aramızda 5 yaş var kadınla ama ben üniversite ögrencisiyim ve bekarım, kadın 19 unda evlenmiş şu an 2 çocuklu. Beni ne kadar dinler bilmiyorum.

İstanbul'da işleri varmış ondan geldi çocuklarıyla. Burayı pek bilmediği için annemler götürüp getirdi bugün, çocuklar da bana kaldı. Önümüzdeki 2 gün de böyle olcak büyük ihtimal.

Anneme anlattım biraz, çocuklar böyle böyle sen mi bi şey söylesen acaba diye. Bugün her ne olduysa annemin de canını sıkmış kadın "laf söylenecek bi insan değil kızım açmam ben ağzımı daha da" dedi.

Ay cidden sinirim bozuldu, bakmaktan kaçamıyorum, çocuklara çok üzüldüm ama bi suçları olmadığını bilmeme rağmen sogudum bi yandan da. Kadını boğmak istiyorum gerçekten.

Kadına birşey söylemeyin, anlayacağını sanmıyorum.

Çocuklarla bir daha böyle bir şey yaşarsanız düzgün bir dille anlatın doğrusunu anlayabilecekleri şekilde. Şu iki günde ne verirsen kardır diye düşğn. Kadının zihniyetini değiştiremeyeceğine göre yapacak bir şey yok.

Bence anneyle konuşun. bu yaşta bunlar konuşulmaz cocuklar birbirlerini korkutuyorlar yaptığınız yanlış diyee söyleyin.bu yaştaki cocuklara nası böyle şeyler anlatıyorlar.anne cok hatalı aklı erdiğind zaten günahı sevabı bilir.

Çocuklara soyut-somut kavramları ayırt edebilecekleri yaştan önce dini eğitim verilmemesi gerektiğinin güzel bir kanıtını görmüşsünüz.

Hani ne kadar erken o kadar iyi mantığı var ya bazı insanlarda, üzülüyorum o çocuklar için...
Aynen öyle. Cenneti lunapark gibi bi yer zannediyorlar resmen.

Tarif ettiği yer tam bi çocuk parkı; oyuncak var, istediğin kadar şeker yemene izin var, istediğin kadar bilgisayar oynayabiliyorsun...

"Etlerin yancak" dedi 4 yaşında çocuk parkta kendime gelemiyorum gerçekten. Annesinin laflarını tekrar ediyo belli ki.

ne yapıcaksın işte böyleler senin uyarmanla bişey değişmez ki çocuk sanşlıysa ilerde kendini yetiştirir benim teyzemn gelini kız çocuğuna küfür öğretiyo, çocuk mına koyum dedi ilk ne diyon sen diye anlamadım meğer küfür ediyormuş annesi de bidaha de kızım diyo gülüyo , ne diyim şaşırdım kaldım yazık o çocuklara.

Aynen öyle. Cenneti lunapark gibi bi yer zannediyorlar resmen.

Tarif ettiği yer tam bi çocuk parkı; oyuncak var, istediğin kadar şeker yemene izin var, istediğin kadar bilgisayar oynayabiliyorsun...

"Etlerin yancak" dedi 4 yaşında çocuk parkta kendime gelemiyorum gerçekten. Annesinin laflarını tekrar ediyo belli ki.
Yetişkin olduklarında ya aşırı dinci olacaklar ya dinden nefret edecekler. İkisinin ortası olması mümkün değil.

Kadına birşey söylemeyin, anlayacağını sanmıyorum.

Çocuklarla bir daha böyle bir şey yaşarsanız düzgün bir dille anlatın doğrusunu anlayabilecekleri şekilde. Şu iki günde ne verirsen kardır diye düşğn. Kadının zihniyetini değiştiremeyeceğine göre yapacak bir şey yok.
Kadının benim lafımla tavrını değiştireceğini ben de sanmıyorum.:KK43:

Gerçekten ilk an verecek tepki bulamadım çizgi film olayında, kardeşini suçlamasın diye kendi üstüme aldım sonra anlatmaya çalıştım onları yaşına uygun bi dille.

Ama parktan sonra gerçekten beynim durdu. Ben anlatmaya çalıştıkça savunmaya geçiyorlar üstelik. Annelerini yalanlıyomuşum gibi geliyo sanırım. o_O

yazdıklarınız çok abartılı şeyler ancak benim de çocuğum olursa inşallah ileride küçük yaşta iyiyi, doğruyu, dini kavramları öğretmeyi düşünüyorum. tabii ki bu korkutarak değil ancak sevdirerek yaparım.

Kadının benim lafımla tavrını değiştireceğini ben de sanmıyorum.:KK43:

Gerçekten ilk an verecek tepki bulamadım çizgi film olayında, kardeşini suçlamasın diye kendi üstüme aldım sonra anlatmaya çalıştım onları yaşına uygun bi dille.

Ama parktan sonra gerçekten beynim durdu. Ben anlatmaya çalıştıkça savunmaya geçiyorlar üstelik. Annelerini yalanlıyomuşum gibi geliyo sanırım. o_O
Çok normal tepkiler veriyorlar. Annelrinin babalarının anlattığından çok farklı şeyler söylüyorsun çünkü savunmaya geçmeleri normal. Yapacak bir şey yok sanırım, bir kaç gün idare edeceksin.

Sanırım anne babası dini konuları soyut bir biçimde anlatmaya çalışmış onların da aklında kalmış.

Bazi insanlar beyinlerini ilk para teklif edene satiyor mu ne yapiyor anlasam. İnancin ucu iyi insan olmaya cikiyorsa basimla bir ama sahsen cocugum olursa bir gun cennet cehennem gibi bir odul ceza sistemindense anlayacagi yasa varinca erdem insanlik karsiliksiz iyilik gibi kavramlari tercih edecegim
Cocuklar belli bir yasa kadar soyut kavramlari anliyamiyorlar bundandir cocuklarin Allahi 'baba' olarak gormesi mesela cocuklari egitmek icin 'sozumu dinlemezsen kizarim/uzulurum' demek yerine bebegi kirildiginda hissettiklerini hissederim demek daha dogru bir ornek olarak boylece empati duygulari da gelisiyor tabii ama 'cocuk bu buyuyor bir sekilde dogunca' diye dusunen guruhtan dogan cocuk bu kadar buyuyor iste
Edit: enem tablet noktalama isaretlerimi yemis :-)

annen de bu kadına laf anlatılmaz dediğine göre konuşmaya çalışsan ya "he he" deyip bildiğini okuyacak ya da seni kıracak bir cevap verecek. daha uzun süreli bir ilişkiniz olsaydı yavaş yavaş aklına girerdin.
şu iki günlük zamanda çocuklar ne kadar karşı çıkarlarsa çıksınlar bildiğini anlat hatta empoze et beyin yıka :confused:
4-5 yaş deyip geçme farklı şeyler hemen belleklerine kazınır. değiştiremesen de beyinlerine bir antitez üretme mantığı kırıntısı koyabilirsin belki.

yazdıklarınız çok abartılı şeyler ancak benim de çocuğum olursa inşallah ileride küçük yaşta iyiyi, doğruyu, dini kavramları öğretmeyi düşünüyorum. tabii ki bu korkutarak değil ancak sevdirerek yaparım.
Herkes kendi çocuğunu kendi hayat görüşüne uygun olarak yetiştirmekte özgür ama her yaşın alabileceği ve alamayacağı bi bilgi düzeyi var.

4 yaşında bi kız günah değil günah değil sadece göbeği açık (bahsettigimiz cizgi film de barbie) diye ağlama krizlerine girince gözümün önünde delirdim ben.

Doğruyu yanlışı öğretmek böyle bi şey olmamalı. Seçme şansı tanıyarak ve yaşına uygun düzeyde bilgiler vererek öğretmelisiniz ne öğretmek istiyorsanız.

Ben artık çocuklara bu konuların baskın bir şekilde anlatılmaması taraftarıyım.Anlatılır ama hani nasıl desem biraz yüzeysel.Hangi dine mensupsa.
Sonra o çocuk büyür,okur,geliştirir kendini,fikirleri oluşur.Hangi dine mensup olacağı,veya neye inanıp inanmayacağını kendi seçer.
Benim çocuğum yok,ilerde olursa böyle yetiştiririm.
Konu sahibi abla yapacak bir şey yok.Ailesine deseniz olmaz,terslerler.

X