3 sene önce bu başlıktaki mesajların çoğunu tek tek okumuştum. Kendime bir umut aramıştım. Şimdi ben de birilerine umut olmak isterim. 40 yaşımda ilk hamileliğimi yaşadım. 8.haftada malesef bebeğimin kalbi durdu. Doktor kontrolünde, evde ilaçla düşük yaptım. Benim için büyük bir travmaydı. Düşükten sonra, 7-8 doktora gittim, yarısı tüp bebek yapan doktorlardı. Tüp bebek yapmayan kadın doğumcular, 6 ay daha denememizi, olmazsa tüp bebek yaptırmamızı önerdiler. Tüp bebek yapanlarsa, acil tüp bebeğe başlamamız gerektiğini ve embriyoya mutlaka ngs yapılmasını tavsiye ettiler. Ngs nedir araştırmaya başladım ve bir daha düşük yaşamak istemediğim için, ngs bana bir mucize gibi geldi. Evet ben hemen tüp bebeğe başlamalı ve embriyolarıma ngs yaptırmalıydım. Böylece süreç benim bedenimin dışında gelişecekti ve ben sağlıklı embriyoyu bulunca, sağlıklı bir gebelik geçirecektim. Yaşım 40’ı geçtiği için, 1-2 seferde başarıya ulaşamayacağımın farkındaydım. Tüp bebeğe başlarken en az 5 deneme yapmayı göze almıştım. Tam ben tüp bebeğe başlayacakken, pandemi başladı, Ankara ya da İstanbula gitme şansım kalmadı. Yaşadığım şehirde denemelere başladım. Amh 0.7 idi. İlk denemede 5 yumurta toplandı, 2si döllendi. 5.güne 1 tanesi geldi. Doktorumun ve embriyoloğun deyimiyle, mükemmel bir embriyoydu. Kalitesi 5AA idi. Ama malesef ngs.de sağlıksız olduğu ortaya çıktı. İkinci denememi hemen 2 ay sonra yaptım, bu sefer 4 yumurta toplandı, 5.güne 1 embriyo kaldı, kalitesi 4BB, teste gitti, yine sağlıksız bir embriyo. Ama yola çıkarken bu başarısızlıkları göze almıştım. 2 ay sonra 3.denememi yaptım. Başlarken 1 folikül görünüyordu, devam etsek mi etmesek mi diye düşünürken, doktorum sonradan gelişenler olabilir, birkaç gün ilaç kullan ona göre bakalım dedi. Daha önce 12 ve 10 gün süren tedavim bu sefer 17 gün sürdü ama ilk kez 12 folikülüm vardı. Ama bu sefer çatlatma iğnesi işe yaramadı, (dr iğnenin bozuk olduğunu iddia etti ama buna inanmadım), doktor 8 folikül bulunan yumurtalığımdaki tüm yumurtaları toplamış hepsi boş çıkmış, diğer yumurtalığıma dokunmamış, tekrar farklı bir çatlatma iğnesi kullandım tekrar toplama yapıldı, 4 yumurta toplandı, hiçbiri 5.güne gitmedi. Ben boşa giden 8 folikülüme yanarak, merkez değişikliğine karar verdim. Ankara’da başka bir merkeze gittim, doktor önce 1 ay dinlenmemi istedi, o süreçte onun istediği vitaminleri kullandım, 1 ay sonra tedaviye başladık. 5 yumurta toplandı. İlk defa 4 yumurtam döllendi, ikisi çok iyi durumdaydı, 6.güne bekletildi ve hepsinin gelişimi durdu. 9 ayda 4 deneme yapmıştım. Başlarken, en az 5 denemeyi göze almıştım, ama ben her denemede 1-2 embriyo ngs’e gider, bu embriyolardan biri mutlaka sağlıklı gelir diye düşünmüştüm. Ama son 2 tedavide 5.güne giden embriyom bile olmamıştı. Bu arada yaşım 41.5 oldu. Eşimle, 6 ay deneyelim dedik, düşük korkusunun yerini, başarısız tüp bebek tedavisi almıştı. 3.ayda hamile kaldım. 42.5 yaşımda doğum yaptım. Oğlum şu an 1 yaşında. Sakın benim yazdıklarımı yanlış anlamayın, hiç kimseye tüp bebek tedavisini bırakın demiyorum. Benim hamile kalamamak gibi bir sorunum yoktu. Tüp bebek başarısızlıklarımın nedenide bence merkezlerin laboratuarlarının başarısız olmasıydı. Döllenen yumurta sayım hep çok azdı. Merkeze karar vermeden önce çok iyi araştırın. Benim sokağa çıkma yasaklarından dolayı fazla seçeneğim yoktu. Bunları yaşamam lazımmış. Belki çabuk hamile kalmama kullandığım hormonlarında faydası olmuştur. Tabi her başarısızlıktan sonra hepiniz gibi, ileri yaşıma dem vuruldu. Başarı doktorların, başarısızlık, bizim yaşımızın sonucu. Allah evlat isteyen hiçbir kadının kucağını boş bırakmasın.