5 yaşındaki kızım ve büyük abdest sorunu

willedwoman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2016
1.334
2.689
83
39
merhaba arkadaşlar
küçük kızım beş yaşında ve hala büyük tuvaletini beze yapıyor. küçük tuvaletinde kendi gidiyor tuvalete yapıyor ama büyük gelince yavrum kıvranıyor. neler denedik neler yaptık ama olmuyor. saatlere klozete oturtup başında bekliyorum hadi kızım yap diye ama yapamıyor ağlıyor anne olmuyor diye bez bağlıyorum hemen yapıyor. doktora götürdüm tamamen psikolojik hiç bir sıkıntısı yok dedi. pedagog bulduk görüştük zaman ve sizin anlayışınızla çözülecek dedi. inanın bu konuda hep anlayışlı oldum hiç kırmadım üzmedim kızımı ama artık çok zor oluyor altını temizlemek. bi kaç kez bez bağlamadım bez bitmiş kızım kalmamış dedim belki inanmayacaksınız ama 2 gün tuttu büyük tuvaletini ve kabız oldu. bu beni daha çok üzdü. yardımcı olun bu problemi nasıl çözeriz.

Bence de psikolojik olmalı.
Peki bezi kaç aylıkken bıraktınız?
Yani çişini yapmayı ne zaman öğrendi?
Ve o süreçte nasıl öğrettiniz?
O günleri hatırlayın,ne etkiledi onu bu kadar.

'Güle güle kakalar' adlı bir kitap var o çok yardımcı olmuştu ben wc öğretirken çocuklarıma.
Sizin kızınız büyükmüş ama yine de hoşuna gidebilir o kitap,baksanız mı acaba

Lazimlik denedinizmi klozet disinda baska alternatifler bizde gec basladik tuvalet egitimine ama cabuk kavradik 3,5 yasinda yeni bi aydir tuvalete yapiyoruz sikintisiz gec oldu ama guc olmadi

Arkadaşımın çocuğu da sizinki ile aynı yaşlarda. Onda da aynı problem var asla gidip tuvaletini yapmıyor. Yeri geldi tatlı dil yeri geldi sertlikle müdahele etti ama çare olmadı. Doktorun dediği gibi tamamen psikolojik bir şey. Ama arkadaşım doktor tavsiye ile ishal yapan ilaç alıp onu veriyordu. Çocuk ne kadar istemese de mecburen yapıyormuş. Bir gün çok kakam var demiş yap o zaman kızım hadi demişler bir kere yapmış kendi isteğiyle ve düzelmiş.. Siz de belki bu ilaçları sorabilirsiniz doktorunuzdan

Ayni sorunu kuzenimin cocuguda yasiyordu oda büyük abdesti gelince saatlerce ugrasiyorlardi ama garibim ter icinde kaliyordu ama gene yapamiyordu.doktora götürdüler doktor bagirsaklarda sertlesme oldugu icin yapamadigini söylemisti isal olmasi icin ilac verdi ama gene ayni seyleri yasiyordu annesi bez koyunca bir köseye gider yapar gelirdi garibim.ama gecenlerde isal olmustu yumusak oldugu icindir annesi yaninda oturup telefonla oyalayip yapmasini saglamis.simdi bagirsaklarda kuruluk olmadan bir kac kez lavaboya götürüp yaninda oturmus cocuk o korkuyu unutmus gibi bir kac gündür gidiyormus.sizin cocugunuzda bagirsakta sertlesme oldugu icin yapamiyordur isal olmasini saglarsaniz insallah oda bunu atlata bilir.cünkü cocuk icin cok kötü bir durum olmali garibim

Krese gidiyor mu? Veya anneanne babanneye yakin misiniz? Belki baskalariyla cok cok kolay asilacak bir sorundur, size nazlaniyordur veya tepki veriyordur?

aynen bezi bağlayınca gidiyo bir köşede yapıyor ben birtek benim kızımda bu problem var sanıyordum ama değilmiş.

Krese gidiyor mu? Veya anneanne babanneye yakin misiniz? Belki baskalariyla cok cok kolay asilacak bir sorundur, size nazlaniyordur veya tepki veriyordur?
kreşe gidiyor yarım gün kalan yarım gündede anneanneyle kalıyor. annemde çok uğraştı ama oda başarılı olamadı

ikisindede denedik olmadı

beze yaparken sen takip ediyormusun? ayni odadamisin ilgi gösteriomusun? misal benim oglanla o an göz göze gelirsek. tak ikinmaktam vezgecio. kendi gitse ilgi göstermesen sen?

yada sen wc ye gittiginde o gelse yaninda seni izlese? igrenc gele bilir ama normal oldugunu görse? o an belki oda lazimliga otursa?

ahhh ahhh bunların hepsini denedik. beze yapacağı zaman başka odaya geçiyor bende gidiyorum bazen bazende gitmiyorum. kakası gelince kıvranmaya başlıyor anne bez varmı anne ıslak mendil varmı diye bir iki kez altını temizlemeyeceğim diye tehdit ettim. o günden beride anne temizleyecekmisin diye soruyor. onun o çaresiz tavrı beni çok üzüyor.

cocukda hakli aslinda, güvendigi seyden nasil vazgecsin. ben evimden baska yerdede olmuyo iste, tatile gidelim otel odasi bizim olsun yine olmuyo.

ne desem zor biliyorum. bir müddet bu konuyu sen kendin düsünmesen? cocuk hisseder takildigini ondan gercekten takma. ömrü uzun olsun illaki ögrencek.

kakasini yaptikdan sonra wc ye oturtup, popoyu öyle temizlesen? o sekil bi alismaya baslasa. lazimligi sen normalde kakasini yaptigi köseye koy belki kendiligindek gider oraya.

Oğlumuz 4,5 yaşında. O da aynı şekilde tuvalete yapmaya korkuyor. Bazen bir köşeye çekilip gizlice altına yapıyor. Yaptıktan sonra söylüyor. Bez bağlamıyoruz biz. Çamaşırı batırıyor tabi. Bazen tuvalete yaptığı da oluyor ama. Tuvalette de yanında olmamı istiyor. Dakikalarca bekliyoruz. İnşallah düzelir bu durum.

Benim görümcemin kizi 4 yasinda hala bez takiyordu. Ufaklik bana alistiktan sonra onunla güzelce konustum "sen büyüdün artik beze ihtiyacin yok. Bak anaokulunda da sadece bebekler bez takiyor. Kakani cisini wc ye yap yengecim büyükler gibi."
Her görüsmemizde söyledim bunlari tatli dille. Bi baktim 3-4 hafta sonra birakmis bezi.
Annesine demis "anne ben yengem gibi olmak istiyorum büyüdüm artik bez takma"

Belki sende kakasi icin böyle söyleyebilirsin. Wc ye kakasini yapinca da ödül verebilirsin

Kesinlikle oyun terapisi yaptırın. Allah korusun ama cinsel istismar, taciz ya da başka psikolojik sorunlar da bu şekilde tepkilere neden olabiliyor.

Her ebeveyn yılda bir kere 3-9 yaş arası çocuğunu oyun terapisine göndermeli. İmkanınız varsa siz de eğitim alarak çocuğunuzu anlayabilirsiniz.

Bu arada bugün bir pedagog ve okul öncesi öğretmeni olan kadınla sohbet etme fırsatım oldu. Çocuklarda altına kaçırma ve dışkı gibi sorunların bağırma nedeniyle de olabileceğini söyledi bilginiz olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…