500 bin Çingene neden öldürüldü

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715

500 bin Çingene neden öldürüldü

Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı açıkladı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 2 Ağustos'un "Dünya Çingene Soykırım günü" olduğunu belirterek Nazi Almanyası'nda 500 binden fazla Çingene'nin fırınlarda yakıldığını, tıbbi deneylerde kullanıldıklarını ve aç bırakılarak yok edildiklerini belirtti.

Turan Şallı'nın "2 Ağustos Dünya Çingene Soykırım günü" nedeniyle yaptığı açıklama şöyle:

"2 Ağustos Dünya Çingene Soykırım günüdür. Nazi Almanya’sında kendilerine özgü yaşamları, dili, kültürü, ve toplumla uyum sağlayamadığı gerekçesi altında bir anlamda "katli vaciptir" anlayışı ile 500 binden fazla Çingene (Zigeuner ) gaz odalarında, fırınlarda yakılarak, tıbbi deneylerde kullanılması, aç bırakılmaları suretiyle yok edilmişlerdir.

2.Dünya Savaşında katledilen ırk olarak genelde Yahudiler bilinir. Çingeneler kendi aralarında örgütlü bir yapı kuramadığından Çingene Soykırımı: PORRAJMOS-(çingenece ‘parçalanmak’) Çingenelerce yeterince gündeme getirilemedi. Yahudiler, Alman Devletinden tazminat almalarına karşın, Çingeneler bu hakkını kullanamadı. Tarihin geçmiş sayfalarında sadece Almanya’da soykırıma uğramamışlardır. İngiltere, İsveç’te 1500 yıllarında insanlık dışı uygulamalara maruz bırakıldığı, Çingeneleri asma kanunları olduğu bilinmektedir. Yani bir Çingene'yi asıp öldürmek suç değildi.

Yüzyıllarca göçebe bir yaşam sürdürmelerinden dolayı yazılı bir dili olmadı. Eğitimsiz oluşları, yaşam kültürü diğer toplumlar arasında kabul görmedi. Gittikleri her yerden başka bir yere sürüldüler. Gitmeyenlere işkence... Sindirilmiş, yeryüzünün çaresizleri, esmer tenli insanları karanlık kaderlerine terk edildiler.

Vatanları hiç olmadı. Halk arasında buçuk millet olarak anıldı.

Çingenelerin hiçbir zaman devlet kurma düşünceleri olmamıştır. Türkiye’de olduğu kadar Avrupa topraklarında da ayrımcılık devam etmektedir. Çingeneler tanımlanamayan UFO gibidir. Dünyanın her yerinde ayrı bir isimle adlandırılır. Köklerimizin Hindistan olduğu yazılıdır.

ÇİVİYİ YAPANIN SUÇU VAR DA ÇARMIHA GERENİN HİÇ Mİ SUÇU YOK

Rivayet derki: "İsa'yı çarmıha geren çivileri Çingeneler yapmıştır." İşte bu yüzden lanetlenmiştir Çingene ırkı. "Yerleri, yurtları olmasın. Ülkeler, şehirler, dağlar, tepeler onları kabul etmesin. Bir yere ait olamasınlar, nesiller boyu dolanıp dursunlar" diyen ağır bir lanettir bu.

Rivayete baktığımızda durumun vahameti bugün ortada. Çiviyi Çingeneler yapmışsa yüce Rabbimizin verdiği güç ve akılla yaptık. Çingeneler hazreti İsa’yı çarmıha germedi. Çiviyi yapanın suçu var da, çarmığa gerenin hiç mi suçu yok?

Katledildik, yok edildik. Günahı boyunlarında kaldı. Çingenelere olduğu kadar yapılan tüm soykırımları kınıyoruz.

Çingenelerin kendilerine özgü yaşamları garipsenmekte, gülümsemekten öte geçmemesine rağmen Allah bizi bu topraklardan ayırmasın.

Turan Şallı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı"

Odatv.com

Bir yazı okumuştum yıllar önce. Aslında Adolf Hitler'in yahudi olduğunu, yahudi soykırımında ölenlerin çoğunun çingene bir kısmınında fakir yahudiler olduğunu iddaa ediyordu.

O dönemle İsrail yeni yeni kurulmuş bir devlet, konum olarak Orta Asya'da çölde ve Avrupa'da yaygın olarak yaşayan Yahudilerin çoğu rahatını bırakıp İsrail devletine gitmek istemiyor. Yahudiler İsrail'de toplansın ve orada devlet olsun, kutsal topraklar alınsın isteniyor tek sorun onları oraya yaşamaya ikna etmek. Devreye Hitler giriyor ve soykırım yaparak Yahudileri korkutuyor, Avrupa'da hayatlarından endişe eden Yahudiler'de İsrail'e gitmek zorunda bırakılıyor. Bunun için de Hitler gibi bir manyak ve ideolojisi kullanılıyor. Öldürülenlerin çoğu da çingeneler ama bu gerçek yıllardır saklanılıyor ve hepsi Yahudiymiş olarak yutturuluyor.

Yani bu teori bana çok mantıklı gelmişti, bu yazı da bunu doğrular nitelikte sanki...

Nazi diyince akla ilk yahudiler gelir halbuki, o kadar sahipsizler ki ben de yeni öğrendim soykırımda onların da katledildiğini...

Hem bu ülkede hem de dünyada en çok eziyet çeken halkın çingeneler olduğunu düşünüyorum.Şimdi bir Kürt furyasıdır gidiyor ama çingeneler kadar dışlandıklarına inanmıyorum.Kimseye bir zararı olmayan bir topluluk ama ne doğru düzgün iş verirler,ne de adam yerine koyarlar.Yine de sesleri çıkmaz,ayaklanmaz,karnını doyurup sigarasını tüttürecek kadar parası varsa mutludur,evlatlarını da dağa değil davul zurnalarla askere yollarlar.

Onlara çingene dediginizde hakaret olarak algılarlar. Kendilerine Romanız biz derler. çingene onlar için eşkiyalık yapan, çalan çırpan anlamına geliyormuş. Bu bile çok incitici... hatta Osmanlı döneminde sanırım Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar da sürmüş, bildigim kadarıyla kimliklerinde uyruklarının bir adı varmış. Bilenler yazsın isim aklımda degil. Ayrımcılıgın babası bu...

Anavatanları Hindistan degil mi? ben öyle biliyorum.

evet anavatanlari hindistan diye okumustum ortan tüm dünyaya göc ediyorlar ,yani her ülkenin romani var avrupa ya kadar, neden yola cikmislar ki acaba, ve birde cok birbirlerine benziyorlar bulgar romani olsun yugoslaw romani olsun ingiliz romanlari haric ....

önyargi var ama maalesef cogu hirsizlik yapiyor iki defa yardim amacli is verdim vermez olaydim, ki bulgar ve romanya romanlari gercekten cok hirsiz , hatta yasli bir kadin gazteye cikmisti popüler bir cadde de bastan sona 3000 euro yapiyorum diye (cüzdan calma) bulgar ve romanya avrupa birligine girdiginden beri hisrizlik yasadigim ülkede tavan yapti , eskiden canta yi yanina kor keyfine bakardin yada sirt cantasi ama simdi olmuyor ...vallaha artik romen görünce cantama yapisiyorum 3 defa yasamamak icin ,

evet anavatanlari hindistan diye okumustum ortan tüm dünyaya göc ediyorlar ,yani her ülkenin romani var avrupa ya kadar, neden yola cikmislar ki acaba, ve birde cok birbirlerine benziyorlar bulgar romani olsun yugoslaw romani olsun ingiliz romanlari haric ....

önyargi var ama maalesef cogu hirsizlik yapiyor iki defa yardim amacli is verdim vermez olaydim, ki bulgar ve romanya romanlari gercekten cok hirsiz , hatta yasli bir kadin gazteye cikmisti popüler bir cadde de bastan sona 3000 euro yapiyorum diye (cüzdan calma) bulgar ve romanya avrupa birligine girdiginden beri hisrizlik yasadigim ülkede tavan yapti , eskiden canta yi yanina kor keyfine bakardin yada sirt cantasi ama simdi olmuyor ...vallaha artik romen görünce cantama yapisiyorum 3 defa yasamamak icin ,

yaaa demek öyle...yurdışındasınız sanırım. hangi ülke?

bizim burda romanlar var. üstleri başları tertemiz yumuşatıcı kokuyorlar valla...şehir yaşamına ayak uydurmuşlar. düzgün işleri güçleri var. cocukları okullara gidiyor...egitim alıyor...ama tenekeli diye bir yer var orayı hiç bahsetmiyeyim...orası felaket...

Çingenelerin ana vatanlarının ispanya olduğunu zannederdim, hindistan olduğunu öğrenmiş oldum.

bende İspanya diye biliyordum...
ayrıca evet romanya romanları hem cahil hem hırsız...felaket
ama şarkıları güzel :)

yaaa demek öyle...yurdışındasınız sanırım. hangi ülke?

bizim burda romanlar var. üstleri başları tertemiz yumuşatıcı kokuyorlar valla...şehir yaşamına ayak uydurmuşlar. düzgün işleri güçleri var. cocukları okullara gidiyor...egitim alıyor...ama tenekeli diye bir yer var orayı hiç bahsetmiyeyim...orası felaket...

avusturya ...dertliyim bu konuda dedigim gibi romanya ve bulgar romenler gercekten cok farkli , evlerden irak, devlet yardimiyla ev verildi binayi cöp bina yaptilar 3 ay icinde yaa ömrü hayatimmda böyle birseyle karsilasmadim, arinmasi 3 aydan fazla sürdü .. ki artik polisler bile uyariyor yani ayrimcilik irkcilik diye birsey yok vukaat cok sonradan ögrendimki bulgar ve romanyada romen ler cogu yerler hastanelere okullara alinmiyormus sebepi de bu olsa gerek bilemicem ama ilgilendirmiyor da beni iyyyyyy yaram var ya destan yazdim :)

Benim yaşadığım yerde de çingeneler çok fazla.Evet üstleri başları pis,çünkü büyük çoğunluğu çöpten kağıt,plastik,hurda vs toplayarak geçiniyor.Daha şanslı olanları ya sanayide çalışır,ya pazarda meyve sebze satar,ya da müzisyenlik yapar.Güvenlik açısından herhangi bir problem yoktu,yıllarca kapımı bile kilitlemeden oturdum şahsen,çoğu giriş katı dairenin penceresinde demir bile yoktur,gerek duyulmuyordu çünkü,ta ki doğudan göç almaya başlayana kadar.Artık eskisi kadar güvenli değil,hele şimdi Suriyeliler de gelince tadından yenmez oldu.

Aslında çingene lafı bile beni şu anda rahatsız ediyor, roman diyorum ben. Benim çalıştığım okulda her sınıftan 2 ya da 3 roman öğrenci var ve okulun en sessizleri, kimseye zararları yok. Hiç ders çalışmıyorlar, okula zorla geliyorlar, devamsızlık yapan çok, okuma yazma öğreneni çok az. O kadar fakirlik içinde yaşıyorlar ki. Hep bir çekingenlik, diğer öğrencilerin yanında ağızlarını bile açmıyorlar... :KK43:

Çingenelerin ana vatanlarının ispanya olduğunu zannederdim, hindistan olduğunu öğrenmiş oldum.

Evet. Hindistandan tüm Avrupaya yayılmışlar. İspanyadan da Kralice Isabella yüzünden yahudulerle birlikte kovulmuşlar. Türkiye ye İspanya dan çok roman gelmiş o dönemde.

bende İspanya diye biliyordum...
ayrıca evet romanya romanları hem cahil hem hırsız...felaket
ama şarkıları güzel :)

Evet şarkılar şahane gerçekten.İspanya romanlarınında şarkılar şahane...dünya geneline bakıldıgında IQ ü en düşük ırkmış.

Evet şarkılar şahane gerçekten.İspanya romanlarınında şarkılar şahane...dünya geneline bakıldıgında IQ ü en düşük ırkmış.
ispanya romanlarınınkini bilmiyorum...
ama romanya romanı ve türkiyede bulunan romanların şarkıları arasında dağ kadar var ritim olarak ,ses de daha düzgün bir nebze

X