Bebek Beslenmesi 6 Aylık Bebekler ve Anneleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Birşey olacağını sanmıyorum..İçin rahat olsun..
Bende bugün elma, muz ve şeftali rendeledim, içine biraz yoğurt kattım ve 2 tane bebe bisküvisi ezdim..Değişiklik olsun diye..Gerçi güzel oldu..Ben oğluma ne versem kalanını kendim yiyorum:56:
süt olsun yarasın :)

Son düzenleme:
kızlar ya hani dönencelerin müzik kutusu var ya asılı duran, onu söktük kurup kurup duruyoruz.çok seviyor,kurarken çevirme sesinde daha heyecandan çok komik hareketler yapıyor:)) sizde dönencelerin müzik kutusunu bir yere kaldırmasadıysanız değerlendirin derim:)

Merhaba arkadaşlar:)şimdiden bu başlığı açan arkadaşa ve bilgilerini paylaşan annelere çok tşkler:46: uzun zamandır böyle bişey arıyodum.benim oğlumda 22 kasım doğumlu.2 gün önce 6 aylık olduk.biz ek gıdaya 4. aydan itibaren başlamıştık. yarın aşımız var:( inşallah kolay atlatırız.. benim sorum şu: beslenme uyku konusunda konuşulmuş çok güzel fikirler paylaşılmış peki bebeğiniz uyanıkken özellikle onun zihinsel ve fiziksel gelişimi için onunla neler yapıosunuz? bu soruyu bir şeyleri atlamaktan çok korktuğum için soruyorum. hepiniz gibi ben de bebeğimin en iyi en doğru şekilde büyümesini istiyorum..paylaşımlarınız için şimdiden tşkler

selam arkadaşlar, biz biraz daha büyüdük abi olduk ama yinede dertlerimiz aynı :) canım bende senin gibi düşünüyordum küçük bir araştırma yaptım, bu sitede bebeğinle yapabileceğin aktiviteler var, bide bunun yanında şöyle bişeylerde okumuştum, resimli bir kitap alın elinize bebeğinizi kucağınıza oturtun ve resimlere bakın birlikte ona anlatın diyordu, ben bu sitedekileri uyguluyorum arada bir, çok hoşuna gidiyor miniğimin :) sizde deneyin birlikte eğlenirsiniz :16:

http://VİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİR...i/cocugunuzun_zeka_gelisimine_katkida_bulunun

Bizim uyku düzenimiz kendine has bir düzen:1: Gündüz orta uzunlukta iki uykumuz var..Genelde memede uyuyor oğlum, bazen de kucakta..Yalnız gece uykusu çok bölünüyor..En az 5 kere kalkıyor..Yaklaşık 1,5-2 saatte bir uyanıyor yani..Emip uyuyor..Ne zaman, nasıl düzelecek bu durum bilemiyorum:50: Bu arada tam yatırmışken kaka yapması hakikaten çok fena bir durum..:1:

Benim ilk bebeğim..Umarım son değildir:9: Allah izin verirse bir tane daha bebek istiyoruz..Oğlumun bir kardeşi olsun..Yaşım 29..
Senin de ilk bebeğin sanıyorum..öyle değil mi? Bu arada merak ettim..Senin yaşın kaç?

Tatlıyı normalde bende sevmezdim de hamilelikte coştum maalesef..İşin kötü tarafı nedense canım sütlü tatlı değil hamurlu tatlı istedi:50: Daha zayıflarsın canım..12 kilo gitmiş bile işte..Bebişler büyüdükçe peşlerinde koşarken hepimiz manken gibi oluruz:9:

merhaba birazcık ortandan kayboldum sanıırm:)
evet ilk bebeğim ve yaşım 25:)

selam kızlar ben de çorba yapmıştım..patates havuç karnıbahar bezelye ve maydonoz var içinde azcıkta pirinç:))ama içmek istemedi..ben de yoğurt verdim artık 1 kase yoğurt yedi.birazcık uyudu uyandı biraz önce..artık çorbayı şöyle 1-2 saat sonra vericem..ben de çorbayı 2 gün içiriyorum.hergün yapmıyorum..meyve denemem yine başarısısz yediremedim yine:(((
ben de 54 ile hamile kaldım 72 i
le bitirdim..şuan 60 kiloyum bakalım emziremeyince de çok gitmedi..

yavaş yavaş alışacaktır artık yemeye....
emzirmediğin halde iyi gitmiş canım...

Sanmıyorum..Gerçi emin değilim ama sen içini ferah tut..:nazar:

Bu arada zamanla tabi bizim yediğimiz yemeklerden ufak ufak tadar..Hiçbirşeyi çok takıntı haline getirmeyi istemiyorum ben..Ek gıda konusu da öyle..Zamanında hepimiz inek sütü de içmişiz, şekerle yapılan muhallebi de yemişiz ama sağlıklıyız çok şükür...Tabi ki göz göre göre şeker, tuz vermem..Ama dediğim gibi zaman içinde ufak ufak tadacak herşeyden..

Oğlum bu aralar bayağı bir mızmız..Dün gece dönendi yatağında..Sanki bir türlü vücudu rahat etmedi..En sonunda uyudu..Gece uyandım, bir baktım yatağında enlemesine yatıyor..Tabi sığmamış, bacaklarını bükmüş..Kulağını da çekiştiriyor arada..Doktora söyledim gittiğimizde, kulağında bir sorun yokmuş..Acaba diş mi gelecek bilemiyorum?

Canım ya, klasik ek yazıyla da olsa senin doktorun ben..Bizimki lütfedip onu bile yapmadı:50: Liste için sağol..
Ben kıyma verip veremeyeceğimizi merak ediyordum, burada verilmiş..Ben yine de bir ebeye de danışayım..Zaten öğrendiklerimi paylaşırım sizinle de..:56:

benim oğlumda uykusu geldiğinde hep kulağıyla oynuyor doktora her gıttığimizde kulagında bir problem olabılırmı dıye doktorumun kafanın etını yıyorum oda rahat olun kulak ıcındekı kırler onun kaşımasına sebeb oluyor diyor. çorbasına bir tutam tuz katmamı soyledı bızım doktorumuz seker konuusnda bısey demedı.ama bende kaya tuzu aldım artık onu kullanıcam butun yemeklerde...kıyma için 15 gun normal corba verdıkten sonra cevız buyuklugunde dana kıyması çorbasına ekleyebılırsınız dedı ama danın nuer die bir bölümü varmış ordan kıyma yaptır dedı.ben bu 7 ay olunca kıymaya başlamayı dusunuyorum.

aşı olan bebişlerinize geçmiş olsun...

selam arkadaşlar, biz biraz daha büyüdük abi olduk ama yinede dertlerimiz aynı :) canım bende senin gibi düşünüyordum küçük bir araştırma yaptım, bu sitede bebeğinle yapabileceğin aktiviteler var, bide bunun yanında şöyle bişeylerde okumuştum, resimli bir kitap alın elinize bebeğinizi kucağınıza oturtun ve resimlere bakın birlikte ona anlatın diyordu, ben bu sitedekileri uyguluyorum arada bir, çok hoşuna gidiyor miniğimin :) sizde deneyin birlikte eğlenirsiniz :16:

http://VİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜSVİRÜS/bebeginizin_zeka_gelisimi/cocugunuzun_zeka_gelisimine_katkida_bulunun

Canım, linke basınca çıkmadı ama "çocuğunuzun zeka gelişimine katkıda bulunun" yazdım google'a çıktı:1: Önerilen oyunları bugün oynayalım oğlumla, bakalım ne tepkiler verecek:16:

Bizim resimli bez kitaplarımız var. Hakikaten çok hoşuna gidiyor oğlumun.."Daha erken, henüz birşey anlamaz" diyenlere inat almıştım, iyiki de almışım..
Paylaştığın bilgiler için teşekkürler..:16:

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]ÖLÇÜ TABLOLARI :
[TABLE="width: 472"]
[TR]
[TD] [/TD]
[TD="colspan: 2"]Ayak Ölçüm Tablosu
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD="colspan: 2"]Beden Ölçüm Tablosu
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Ayak Uzunluğu
[/TD]
[TD]Ayak Numarası
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]Boy
[/TD]
[TD]Yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]9.4 cm
[/TD]
[TD]16 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]50-52 cm
[/TD]
[TD]0 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]10.0 cm
[/TD]
[TD]17 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]56-62cm
[/TD]
[TD]1-3 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]10.7 cm
[/TD]
[TD]18 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]62-68 cm
[/TD]
[TD]3-6 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]11.4 cm
[/TD]
[TD]19 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]68-74 cm
[/TD]
[TD]6-9 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]12.0 cm
[/TD]
[TD]20 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]74-80cm
[/TD]
[TD]9-12 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]12.7 cm
[/TD]
[TD]21 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]80-86 cm
[/TD]
[TD]12-15 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]13.4 cm
[/TD]
[TD]22 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]86-92 cm
[/TD]
[TD]18-24 ay
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]14.0 cm
[/TD]
[TD]23 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]98 cm
[/TD]
[TD]3 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]14.7 cm
[/TD]
[TD]24 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]104 cm
[/TD]
[TD]4 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]15.4 cm
[/TD]
[TD]25 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]110 cm
[/TD]
[TD]5 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]16.0 cm
[/TD]
[TD]26 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]116 cm
[/TD]
[TD]6 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]16.7 cm
[/TD]
[TD]27 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]122 cm
[/TD]
[TD]7 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]17.4 cm
[/TD]
[TD]28 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]128 cm
[/TD]
[TD]8 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]18.0 cm
[/TD]
[TD]29 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]134 cm
[/TD]
[TD]9 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]18.7 cm
[/TD]
[TD]30 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]140 cm
[/TD]
[TD]10 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]19.3 cm
[/TD]
[TD]31 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]146 cm
[/TD]
[TD]11 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]20.0 cm
[/TD]
[TD]32 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]152 cm
[/TD]
[TD]12 yaş
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]20.7 cm
[/TD]
[TD]33 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]21.3 cm
[/TD]
[TD]34 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]22.0 cm
[/TD]
[TD]35 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]22.7 cm
[/TD]
[TD]36 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]23.3 cm
[/TD]
[TD]37 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]24.0 cm
[/TD]
[TD]38 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]24.7 cm
[/TD]
[TD]39 Numara
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD="colspan: 2"]Şapka Ölçüm Tablosu
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]Kafa Çevre Ölçüsü
[/TD]
[TD]Beden
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]51 cm
[/TD]
[TD]51 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]52 cm
[/TD]
[TD]52 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]53 cm
[/TD]
[TD]53 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]55 cm
[/TD]
[TD]55 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]56 cm
[/TD]
[TD]56 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]57 cm
[/TD]
[TD]57 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]58 cm
[/TD]
[TD]58 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]59 cm
[/TD]
[TD]59 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]61 cm
[/TD]
[TD]61 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]62 cm
[/TD]
[TD]62 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]63 cm
[/TD]
[TD]63 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]65 cm
[/TD]
[TD]65 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD]66 cm
[/TD]
[TD]66 cm
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][h=2]Buyurun anneler işinize yarar:16:[/h][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Alıntıdır

Son düzenleme:
elif_ay, hoşgeldin canım..Ben acaba dişten dolayı mı çekiştiriyor kulağını diyordum ama senin söylediğin de mantıklı geldi..Hep diyorum, bizim doktorumuz kendi için önemli olanları söylüyor o kadar..Ben doktora kulağını sorduğumda muayene edip birşey yok dedi ama kulağını ne sebepten tutabileceğini söylemedi..Ek gıda konusunda da asıl soracaklarımı sağlık ocağındaki ebeye soracağım..O çok daha ayrıntılı cevaplar veriyor bu konuda..Kıymaya ufak ufak başlarım sanıyorum..Tuz konusunda Lacheen'de söylemişti "doktor tavsiye ediyor" diye..Bilemiyorum ki:44:

Koca koca mutluluklarda dağıtsan küçük küçük umutlarıma, mutluluklarıma dahil değilsin artık. Sen ne yaparsan yap benim gördüğüm kadarsin !!!

paylaşımda bulunan arkadaşlara tşkler. ben de biraz araştırma yaptım bulduklarımı buraya ekliyorum umarım faydalı olur.

6. ay oyunları,

* Ona şarkılar söyleyin, birlikte tempo tutun, el çırpın…
* Önemli kelimeleri yumuşak bir tonla ve vurgulayarak tekrarlayın.
* Onu kucağınıza alın ve çıkardığı sesleri ya da yüz ifadelerini siz de tekrarlayın.
* Çevresine yumuşak yastıklar koyarak, bir an önce desteksiz oturabilmesine yardım edin.
* Yüzüstü yatırın ve kollarıyla vücudunu nasıl kaldıracağını öğretin.
* Sizi görebileceği bir yere geçip, kollarınızı açın ve onu kucaklayacağınızı söyleyin, (Bebeğiniz gülümser ve cilve yapar.) O size uzanırken, siz onu kucaklayın.
* Yuvarlanan, silindir şeklinde oyuncaklar alarak, daha çok hareket etmesini sağlayın.
* Bir el fenerinin lamba kısmını değişik şekillerde kesilmiş kartonla kaplayın. (kalp, araba, kuş gibi) Işıkları kapatın ve bu gölgeyi duvara yansıtın ve oyunu geliştirin.
* Bebeğinizi, başka bebeklerle vakit geçirebileceği yerlere götürün.
* Onu pusetle gezdirirken, pusetine bir balon bağlayın.

Zeka gelişiminde bebeğinizle birlikte gerçekleştirebileceğiniz aktiviteleri de içeren 25 öneri:

1- Göz teması kurun: Yeni doğan bebekler kısa süre içinde yüzleri ayırt etmeye başlarlar ve sizin yüzünüz onun için en önemlisi! Size her baktığında, belleğini biraz daha oluşturur.

2- Onunla uzun konuşmalar yapın: Alabileceğiniz tek karşılık, boş bir bakış olacak ama çocuğunuz konuşmaya istekli gibi göründüğü zamanlarda, konuşmanıza kısa aralıklar vermeyi unutmayın. Kısa süre sonra, diyalogların ritmini anlamaya başlayacaktır. Bakışları da boş olmayacaktır.

3- Anne sütüyle besleyin: Anne sütü ile beslenen çocukların daha yüksek IQ’ları olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca emzirirken; çocuğunuzla konuşmayı, ona şarkılar söylemeyi ya da basitçe saçını okşamayı ihmal etmeyin.

4- Dil çıkarın: Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin daha iki günlükken basit yüz hareketlerini taklit edebildiklerini gösteriyor. Bu da çok erken problem çözebilme yetisi oluşturmalarını sağlıyor.

5- Aynada kendine baksın: Bebeğinizin aynada kendisine bakmasını sağlayın. İlk başta, başka bir bebeğe baktığını düşünebilir ama ’diğer’ bebeğin kollarını hareket ettirmeye ve gülümsetmeye bayılacaktır.

6- Ayaklarını gıdıklayın: Bebeklerin espri anlayışını geliştirmenin ilk adımı gülmektir. Ayak parmaklarından çenesine kadar onu gıdıklayarak; "Geliyor geliyor..." ya da "Seni yakalayacağım" oyunları oynayın. Bu, çocuğunuzun olacakları tahmin edebilme becerisi oluşturması için ilk adımdır.

7- Farklılıkları vurgulayın: Birbirine benzeyen ama aralarında küçük bir fark bulunan iki fotoğrafı bebeğinizin yüzüne doğru tutun. Çok küçük bir bebek bile, bir birine bir ötekine bakacak, anlatmak istediğiniz şeyi anlamaya çalışacak ve sonunda ayırt edici ayrıntıyı görecektir. Bu egzersiz okumaya başlamarken katkı sağlayacaktır.

8- Manzarayı paylaşın: Bebeğinizle birlikte syürüyüşlere çıkın. Yürürken ona etrafta olup biteni anlatmayı unutmayın. Böylece bebeğinize sonsuz bir kelime haznesi kazandırmış olursunuz.

9- Yanında çıldırın: Bebeğiniz sizin değişen tonlarda sesler çıkararak yaptığınız konuşmalardan büyük keyif alır.

10- Şarkı söyleyin: Bazı araştırmalar, müziğin ritmini öğrenmenin matematik öğrenme ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Günlük yaptığımız işleri ona melodiler eşliğinde söyleyin.

11- Bezini değiştirme süresini iyi kullanın: Bebeğinizin altını yavaşça değiştirin. Rutininizi anlayabilmesi için o sırada neler yaptığınızı ona sakin sakin anlatın.

12- Oyun bahçesi olun: Yere sırtüstü yatarak üzerinize tırmanmasına, üstünüzde emeklemesine izin verin. Böylece bebeğiniz ileride koordinasyon ve problem çözme becerilerine sahip olur.

13- Alışverişe gidin: Oyunlara ara verdiğinizde onunla birlikte alışverişe gidin. Oradaki yüzler, sesler ve renkler bebeğinizin iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır.

14- Kitap okuyun: Araştırmalar, 8 aydan itibaren bebeklerin bir hikayeyi 2- 3 kez dinledikten sonra, içindeki kelimeleri öğrenmeye başladıklarını gösteriyor. Ona kitap okuyun!

15- Ce-e oynayın: Saklanma ve bulunma oyunlarınız sayesinde bebeğiniz, objelerin kaybolabileceğini, sonra yine geri gelebileceğini öğrenir.

16- Albüm yapın: Akraba ve arkadaşlarınızın fotoğraflarının olduğu bir albüm yapın ve bebeğinizin hafızasını tazelemek için zaman zaman ortaya çıkartın.

17- Yemeğiyle oynamasına izin verin: Hazır olduğunda, farklı farklı yiyeceklerin tadına parmaklarıyla bakmasına izin verin.

18- Yerdekileri toplayın: Bebeğiniz durmaksızın mama sandalyesinden aşağı bir şeyler atıyor. Sinirlenmeyin! Bebeğiniz yalnızca yerçekimi kanununu öğreniyor.

19- Engelli bir yol hazırlayın: Minderleri ve oyuncakları yere serpiştirin ve ona,bunların nasıl üstünden ya da altından emekleyerek geçebileceğini gösterin. Motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz.

20- "Beni yakalayamazsın!" oynayın: Bazen hızlanıp bazen yavaşlayarak evin içinde dizlerinizin üstünde gezinin ve sizi takip etmesini sağlayın. Eğlenceli oyunlar oynayabileceğiniz yerlerde durmayı ihmal etmeyin.

21- Komik surat yapın: Bebeğiniz burnunuza her dokunduğunda ’Bip’ sesi, kafanıza vurduğunda komik bir ses çıkarın. Aynı ses ya da davranışları üç-dört kez tekrarlayın.

22- Kendi yolunuzu bulun: Bebeğinizi kucağınıza alıp tüm evi dolaşın. Ellerini soğuk cama, yeni yıkanmış çamaşırlara, yumuşak yapraklara ve diğer güvenli eşyalara dokundurun. Dokunduğu her nesnenin adını söylemeyi de unutmayın.

23- Uzun hikayeler anlatın: En sevdiği hikayeyi bulun. Hikayenin kahramanının adını bebeğinizin adı ile değiştirerek daha cazip hale getirin.

24- Bir hayvan kitapçığı oluşturun: Onunla hayvanat bahçesine gidin ve en çok ilgi gösterdiği hayvanların fotoğraflarını çekerek bir albüme yerleştirin. Daha sonra, hep birlikte hayvan kitabınızı okumaya başlayın. Arada hayvan sesleri çıkartmayı unutmayın.

25- Her şeyi sayın: El ve ayak parmaklarını, evinizdeki merdivenleri ya da yerdeki oyuncakları birlikte sayın. Kısa süre sonra o da size eşlik etmeye başlayacaktır.

paylaşımda bulunan arkadaşlara tşkler. ben de biraz araştırma yaptım bulduklarımı buraya ekliyorum umarım faydalı olur.

6. ay oyunları,

* Onu kucağınıza alın ve çıkardığı sesleri ya da yüz ifadelerini siz de tekrarlayın.
* Çevresine yumuşak yastıklar koyarak, bir an önce desteksiz oturabilmesine yardım edin.
* Sizi görebileceği bir yere geçip, kollarınızı açın ve onu kucaklayacağınızı söyleyin, (Bebeğiniz gülümser ve cilve yapar.) O size uzanırken, siz onu kucaklayın.
* Yuvarlanan, silindir şeklinde oyuncaklar alarak, daha çok hareket etmesini sağlayın.
* Bir el fenerinin lamba kısmını değişik şekillerde kesilmiş kartonla kaplayın. (kalp, araba, kuş gibi) Işıkları kapatın ve bu gölgeyi duvara yansıtın ve oyunu geliştirin.

Zeka gelişiminde bebeğinizle birlikte gerçekleştirebileceğiniz aktiviteleri de içeren 25 öneri:

1- Göz teması kurun: Yeni doğan bebekler kısa süre içinde yüzleri ayırt etmeye başlarlar ve sizin yüzünüz onun için en önemlisi! Size her baktığında, belleğini biraz daha oluşturur.

2- Onunla uzun konuşmalar yapın: Alabileceğiniz tek karşılık, boş bir bakış olacak ama çocuğunuz konuşmaya istekli gibi göründüğü zamanlarda, konuşmanıza kısa aralıklar vermeyi unutmayın. Kısa süre sonra, diyalogların ritmini anlamaya başlayacaktır. Bakışları da boş olmayacaktır.

3- Anne sütüyle besleyin: Anne sütü ile beslenen çocukların daha yüksek IQ’ları olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca emzirirken; çocuğunuzla konuşmayı, ona şarkılar söylemeyi ya da basitçe saçını okşamayı ihmal etmeyin.

4- Dil çıkarın: Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin daha iki günlükken basit yüz hareketlerini taklit edebildiklerini gösteriyor. Bu da çok erken problem çözebilme yetisi oluşturmalarını sağlıyor.

5- Aynada kendine baksın: Bebeğinizin aynada kendisine bakmasını sağlayın. İlk başta, başka bir bebeğe baktığını düşünebilir ama ’diğer’ bebeğin kollarını hareket ettirmeye ve gülümsetmeye bayılacaktır.

6- Ayaklarını gıdıklayın: Bebeklerin espri anlayışını geliştirmenin ilk adımı gülmektir. Ayak parmaklarından çenesine kadar onu gıdıklayarak; "Geliyor geliyor..." ya da "Seni yakalayacağım" oyunları oynayın. Bu, çocuğunuzun olacakları tahmin edebilme becerisi oluşturması için ilk adımdır.

7- Farklılıkları vurgulayın: Birbirine benzeyen ama aralarında küçük bir fark bulunan iki fotoğrafı bebeğinizin yüzüne doğru tutun. Çok küçük bir bebek bile, bir birine bir ötekine bakacak, anlatmak istediğiniz şeyi anlamaya çalışacak ve sonunda ayırt edici ayrıntıyı görecektir. Bu egzersiz okumaya başlamarken katkı sağlayacaktır.

8- Manzarayı paylaşın: Bebeğinizle birlikte syürüyüşlere çıkın. Yürürken ona etrafta olup biteni anlatmayı unutmayın. Böylece bebeğinize sonsuz bir kelime haznesi kazandırmış olursunuz.

9- Yanında çıldırın: Bebeğiniz sizin değişen tonlarda sesler çıkararak yaptığınız konuşmalardan büyük keyif alır.

10- Şarkı söyleyin: Bazı araştırmalar, müziğin ritmini öğrenmenin matematik öğrenme ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Günlük yaptığımız işleri ona melodiler eşliğinde söyleyin.

11- Bezini değiştirme süresini iyi kullanın: Bebeğinizin altını yavaşça değiştirin. Rutininizi anlayabilmesi için o sırada neler yaptığınızı ona sakin sakin anlatın.

12- Oyun bahçesi olun: Yere sırtüstü yatarak üzerinize tırmanmasına, üstünüzde emeklemesine izin verin. Böylece bebeğiniz ileride koordinasyon ve problem çözme becerilerine sahip olur.

13- Alışverişe gidin: Oyunlara ara verdiğinizde onunla birlikte alışverişe gidin. Oradaki yüzler, sesler ve renkler bebeğinizin iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır.

14- Kitap okuyun: Araştırmalar, 8 aydan itibaren bebeklerin bir hikayeyi 2- 3 kez dinledikten sonra, içindeki kelimeleri öğrenmeye başladıklarını gösteriyor. Ona kitap okuyun!

15- Ce-e oynayın: Saklanma ve bulunma oyunlarınız sayesinde bebeğiniz, objelerin kaybolabileceğini, sonra yine geri gelebileceğini öğrenir.

16- Albüm yapın: Akraba ve arkadaşlarınızın fotoğraflarının olduğu bir albüm yapın ve bebeğinizin hafızasını tazelemek için zaman zaman ortaya çıkartın.

17- Yemeğiyle oynamasına izin verin: Hazır olduğunda, farklı farklı yiyeceklerin tadına parmaklarıyla bakmasına izin verin.

18- Yerdekileri toplayın: Bebeğiniz durmaksızın mama sandalyesinden aşağı bir şeyler atıyor. Sinirlenmeyin! Bebeğiniz yalnızca yerçekimi kanununu öğreniyor.

19- Engelli bir yol hazırlayın: Minderleri ve oyuncakları yere serpiştirin ve ona,bunların nasıl üstünden ya da altından emekleyerek geçebileceğini gösterin. Motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz.

20- "Beni yakalayamazsın!" oynayın: Bazen hızlanıp bazen yavaşlayarak evin içinde dizlerinizin üstünde gezinin ve sizi takip etmesini sağlayın. Eğlenceli oyunlar oynayabileceğiniz yerlerde durmayı ihmal etmeyin.

21- Komik surat yapın: Bebeğiniz burnunuza her dokunduğunda ’Bip’ sesi, kafanıza vurduğunda komik bir ses çıkarın. Aynı ses ya da davranışları üç-dört kez tekrarlayın.

22- Kendi yolunuzu bulun: Bebeğinizi kucağınıza alıp tüm evi dolaşın. Ellerini soğuk cama, yeni yıkanmış çamaşırlara, yumuşak yapraklara ve diğer güvenli eşyalara dokundurun. Dokunduğu her nesnenin adını söylemeyi de unutmayın.

23- Uzun hikayeler anlatın: En sevdiği hikayeyi bulun. Hikayenin kahramanının adını bebeğinizin adı ile değiştirerek daha cazip hale getirin.

24- Bir hayvan kitapçığı oluşturun: Onunla hayvanat bahçesine gidin ve en çok ilgi gösterdiği hayvanların fotoğraflarını çekerek bir albüme yerleştirin. Daha sonra, hep birlikte hayvan kitabınızı okumaya başlayın. Arada hayvan sesleri çıkartmayı unutmayın.

25- Her şeyi sayın: El ve ayak parmaklarını, evinizdeki merdivenleri ya da yerdeki oyuncakları birlikte sayın. Kısa süre sonra o da size eşlik etmeye başlayacaktır.

selam kızlar bugün biz de aşımızı olduk:)) dün gidecektik ama burada hava çok kötüydü dolu yağmur göz gözü görmüyordu 1 günden bişey olmz yarın gidelim dedik ve bugün gittik..oğluşum sağolsun canı çok tatlı değil azıcık ağladı o da iğneyi yaparken sonra kaldırdım kucağıma aldım hemen sustu..aşkım kurban olurum ona ben...geldik hemen 1 çay kaşığı calpol verdim şimdi uyuyor..umarım ateşimiz çıkmaz daha öncekilerde çıkmamıştı bakalım bu sefer nolacak..
bir de kızlar biliyosunuz oğlum tatlı şeyleri sevmiyor sadece 2-3 kaşık meyve püresi yiyor..muhallebiyi hele hiç yediremedim..yapıp yapıp döküyodum..dün tekrar yaptım bu sefer pekmez koymim belki yer dedim ve yedi hemen hemen bir kase muhallebi yedi çooook mutlu oldum ama...tatsız iğrençti ama benimki yedi...yarabbim nesıl bir damak tadı var:))) salatanın suyuna bayılıyor ekşi ekşi içiyor valla...ama şekerli şeyler mümkün değil neyse napalım buna şükür. ben de artık kıyma koymaya başlayacağım kızlar çorbasına..bi de şu tuz konusu kafamı karıştırdı yaa vermeli miyiz...
hepiniizn bebeişlerini öperim..:16:

paylaşımda bulunan arkadaşlara tşkler. ben de biraz araştırdım bulduklarımı buraya yazıyorum umarım faydalı olur.

6. ay oyunları,

7. ay oyunları,

* Ona bebek dergileri, resimli kitaplar gösterin. ( Kendi tutup, inceleyebileceği kitaplar alın.)
* Yüzünüzü kapatıp, birden ‘Ce-e’ diyerek açın. Çok keyiflenecektir. ( Daha sonra onun yüzünü kapatarak, oyunu geliştirin.)
* Aynadan ona kendini gösterin ve kim olduğunu sorun. Sonra ona kendi ismini söyleyin.
* Ne yaptığınızı söyleyerek onunla dans edin.
* Onu kucaklayın ve sevginizi gösterin. ( Onunla hep yumuşak bir ses tonuyla konuşun.)
* Birbirleriyle eşleşen, birbirinin içine geçen oyuncaklar alın. ( Evdeki çeşitli kapaklarla da böyle oyunlar oynayabilirsiniz. Büyükten küçüğe doğru dizilmiş 3 kapağın bebeğinizi ne kadar eğlendirdiğini görebilirsiniz.)
* Bebğinizin görebileceği bir yere çeşitli hayvan resimleri asın. ( Aile fotoğrafları ya da kendi fotoğraflarını da asabilirsiniz.)
* Ona sıkabileceği nitelikte çeşitli oyuncaklar verin.

6. ay oyunları,

canım ellerine sağlık çok güzel..harika fikirler var..bu arada sevindim bir çoğunu farkında olmadan yapıyormuşum..

oğluma bizde aynı sizin gibiyiz :nazar:

evet yaa aynen biz de benziyoruz çok güzel...ben de resimli kitap aldım 2 gün önce ondan hikayeler okuyorum çok faydalı..ben ilk doğduğu günden beri her gece uyutmadan masal anlatıyorum 2-3 tane masal biliyorum çevirip çevirip anlatıyorum..biraz büyüyünce çeşitlendirmem lazım:))

ahcan, canım çok şükür siz de kurtulmuşsunuz aşılardan..Darısı başımıza..Gerçi senin oğlun dayanıklıymış maşallah:nazar: Benim oğlum ortalığı yıkacak aşı olurken.
Bu arada her bebeğin damak tadı ne kadar farklı değil mi? Benim oğlum tatlı şeylere bayılıyor, senin oğlun tatsız ve ekşi şeyleri seviyor..Gerçi zamanla değişebilir tabi ama her bebeğin kendine has olması çok güzel birşey..Demek istediğim, onlar bizim bebeklerimiz ama biz de onları yeni yeni tanıyoruz, her gün bir başka yönlerini keşfediyoruz..Onlarla yaşamak her gün yeni bir heyecan:16:

nylay, paylaşım için çok teşekkürler..Bir kere okudum ama sık kullanılanlara alacağım..Hepsini yapmak istiyorum çünkü:9:

ahcan, canım çok şükür siz de kurtulmuşsunuz aşılardan..Darısı başımıza..Gerçi senin oğlun dayanıklıymış maşallah:nazar: Benim oğlum ortalığı yıkacak aşı olurken.
Bu arada her bebeğin damak tadı ne kadar farklı değil mi? Benim oğlum tatlı şeylere bayılıyor, senin oğlun tatsız ve ekşi şeyleri seviyor..Gerçi zamanla değişebilir tabi ama her bebeğin kendine has olması çok güzel birşey..Demek istediğim, onlar bizim bebeklerimiz ama biz de onları yeni yeni tanıyoruz, her gün bir başka yönlerini keşfediyoruz..Onlarla yaşamak her gün yeni bir heyecan:16:

nylay, paylaşım için çok teşekkürler..Bir kere okudum ama sık kullanılanlara alacağım..Hepsini yapmak istiyorum çünkü:9:

sağol canım benim darısı başınıza inşallah...doğduğundan beri öyle canım dayanaklı maşallah:nazar:
evet tatlım ya ne güzel demişsin bizim bebeklerimiz ama biz de onları tanımaya çalışıyoruz..şimdiden karakter sahibiler maşallah..dediğin gibi öyle bir heyecan ki çok güzel birer mucizeler..rabbim bize bağışlasın anlamlı sandığım hayatım meğer ne kadar yarımmış..binlerce şükür Allah'a..
hani sen yazmışsın ya elma muz şeftali biraz da bebe bisküvisi ve yoğurt diye benim oğlum bu karışımı hayatta yemez:50:..üzülüyorum sırf meyve için o da meyve de yemesi lazım neyse umarım zamanla yer meyveyi de..

selam kızlar bugün biz de aşımızı olduk:)) dün gidecektik ama burada hava çok kötüydü dolu yağmur göz gözü görmüyordu 1 günden bişey olmz yarın gidelim dedik ve bugün gittik..oğluşum sağolsun canı çok tatlı değil azıcık ağladı o da iğneyi yaparken sonra kaldırdım kucağıma aldım hemen sustu..aşkım kurban olurum ona ben...geldik hemen 1 çay kaşığı calpol verdim şimdi uyuyor..umarım ateşimiz çıkmaz daha öncekilerde çıkmamıştı bakalım bu sefer nolacak..
bir de kızlar biliyosunuz oğlum tatlı şeyleri sevmiyor sadece 2-3 kaşık meyve püresi yiyor..muhallebiyi hele hiç yediremedim..yapıp yapıp döküyodum..dün tekrar yaptım bu sefer pekmez koymim belki yer dedim ve yedi hemen hemen bir kase muhallebi yedi çooook mutlu oldum ama...tatsız iğrençti ama benimki yedi...yarabbim nesıl bir damak tadı var:))) salatanın suyuna bayılıyor ekşi ekşi içiyor valla...ama şekerli şeyler mümkün değil neyse napalım buna şükür. ben de artık kıyma koymaya başlayacağım kızlar çorbasına..bi de şu tuz konusu kafamı karıştırdı yaa vermeli miyiz...
hepiniizn bebeişlerini öperim..:16:

biz de bugün aşı olduk.. baya ağladı benimkisi:( tabi her zamanki gibi gene ben bakamadım.. beni daha çok üzen kilosu 7200 çıktı o da kıyafetleriyle boyu da 66. yemesi de emmesi de güzel maşallah niye kilo almıo anlamadım. hareketli biraz gerçi babamız da zayıf ona mı çekti ne? sizinkiler de durum nasıl? benimki gibi kilosu az olan var mı?

Buyurun canlar bu da doktorumuzun bize verdiği liste:

Sabah 8-9:00 Anne sütü+Kahvaltı:
90 ml su + 2 ölçek devam sütüne 4-5 bebe bisküvisi ,1 kibrit kutusu beyaz peynir (akşamdan suda bekletilmiş) 1 tatlı kaşığı dut pekmezi.(bize dut pekmezini şiddetle tavsiye etti)

12-12:30 Anne Sütü
Sebze çorbası (çay kaşığının ucuyla çok az tuz + tereyağı)

16:30 Anne sütü+yoğurt (Evde yapılmış ya da tercihen danone - babymix)

18:00 meyva suyu 50 ml

20:00 Anne sütü + (muhallebi ya da sütlaç)

22-23 ya da 24:00 Anne sütü

Son düzenleme:
Back
X