- 8 Mart 2011
- 10.737
- 18.139
- 298
- Konu Sahibi zeytinagaci
Biz bugüne kadar borç verdikte ne olmuş demiş biri?Borç vermeyenlere helal olsun demiş.
Borç ne demek?Verilen şeyin,verildiği miktar kadar ,söz verilen gün ve saatte geri verilmesi demek.
Borç bu şekilde verilmeli.
Borç vereceğin kişi senden aldığını sana söz verdiği günde tam olarak aldığı kadarı ile ödeyecek mi?Buna güveniyorsan borç verirsin.
Eğer emin olamıyorsan resmi belge karşılığı borç verirsin yada borç vereceğin kişiden borcunu ödeyeceği gün vermek üzere borç miktarına denk rehin alırsın.
Karşındakine güvenmediğin halde bunları yapmadan borç veriyorsan buna ne denir?
Bir akrabadan değil akrabalardan bahsediyorsunuz,10.000 değil 40.000-50.000 den bahsediyorsunuz.
Borç verdikte ne oldu demişsiniz?
Ne olacak ödemeyecek kişiye borç verilmemesi gerektiğini,emin olmadığınız kişilere borç verecekseniz resmi belge imzalatmanız yada rehin almanız gerektiğini öğrenmiş oldunuz.
Sizin borç verme adabını bilmiyor olmanız yada borç adı altında sizden para alan dolandırıcı akrabalarınızın olması ve sizin defalarca kanmanız ,borç alıp-vermenin yani yardımlaşmanın kötü olduğu anlamına gelmez.
Eskiden bankalar yokken insanlar borç istendiği zaman bende yok diye yalan söylemez bugün ben vereyim yarın banada lazım olursa kimse banada borç vermez diye düşünerek yardımlaşırlarmış.
Şimdi insanlar borç istemek yerine bankadan kredi alıyor kendinden borç istenildiğindede bankaya gitsin bana ne diyor.
Bu sistemde tek kazançlı çıkan bankalar.
Bu sistem yardımlaşma kültürünü yok ediyor.
Arkadaşın mesleği tefecilik değil farkındaysanız, ya da kendisi profesyonel borç verici de değil. İnsanın bu zamanda bazen en yakınındaki bile para söz konusu olunca arası açılabiliyor. Hangimiz arkadaşına borç verirken ama karşılığında şunu rehin alırım diyebilir. Arkadaştan ya da akrabadan bu şekilde borç alındığını ilk defa duydum. Tabi rakam 40-50 bine ulaştıysa orda bir sıkıntı vardır ama sizin söylediğiniz yöntemler akrabalar arası borç vermeden çok tefecilik gibi olmuş. Yine de ben bu meblalarda borç vermedim hiç belki de bilmediğim bir şey biliyorsunuzdur.