ACABA KEDİM GERÇEKTEN KAÇ YAŞINDA?

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
3435b4e1e1f444b4bcced6c8d0656f3d.bmp

Bu soruyu en çok iki grup kedici sorar. Birincisi kedi ile yaşamını paylaşmaya yeni başlayan Kediciler, diğeri benim de içinde olduğum grup

Acaba Kedim Gerçekten Kaç Yaşında?

Bu soruyu en çok iki grup kedici sorar. Birincisi kedi ile yaşamını paylaşmaya yeni başlayan Kediciler, diğeri benim de içinde olduğum grup: 7 ile 10 yaş üstü kedilere bakan Senior Kediciler.

Birçok meslektaşım gibi ben de başlıktaki soruya cevap verebilmek için, oldukça basit bir işlemden yararlanıyordum. Kedinin yaşını 7 ile çarparak insan yaşına uyarlamak.

Böylece 5 yaşındaki kedi 35, 10 yaşındaki kedi ise 70 yaşında oluyordu. İlk yıllar için çıkan

sonuçlar, çok tatminkar olmasa da (çünkü bu basit hesaplama ile insana göre 7 yaşındaki dişi bir kedi bebek sahibi olabiliyordu) sonraki yıllar için ortaya çıkan rakamlar, hem veteriner hekimleri hem de kedicileri yeterince bilgi sahibi yapabiliyordu. Ta ki ülkemizde son 5-7 yıl, Avrupa ve ABD’de de son 25-30 yıl içinde kedilerin yaşam kalitelerinin ve sürelerinin artmasına kadar.

Veteriner tıp dalındaki ilerlemeler, daha sağlıklı beslenme koşullarının

gelişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, kısırlaştırma, evden dışarı çıkmama ve benzer tedbirler sayesinde kedilerin yaşam süreleri dikkati çeker boyutta arttı. Tamam ama bizimkiler zaten yüzyıllardır 9 canlıydı diye düşünseniz bile ömürleri gerçekten uzadı ve bunda en

belirleyici faktör de bu sefer kediler değil siz kediciler oldunuz. Daha doğrusu bilinçli, okuyan, araştıran, kedisi için en iyisini bulmaya çalışan, imkanlarını sonuna kadar kullanan

Gerçek Kediciler.

Bu durum da şimdiye kadar yapılan tüm hesaplamaları alt üst etti. Geçmiş

yıllarda çok hayret ettiğimiz 15 yaşında bir kedi görmek günümüzde biz hekimler için alışılagelmiş bir durum oldu. Eski hesapla 140 yaşında yani 20’lik kediler hiç de azımsanmayacak sayıdalar (ülkemiz için sağlıklı bir kayıt ve istatiksel veri olmamakla beraber; hem 20 yıla yakın klinisyen hekimlik geçmişimde hem de Cat Hospital Kedi Hastanesini çeşitli zaman dilimlerinde ziyaret etmiş 20 yaş ve üstü 30’a yakın kediye tanık oldum). Yine hastanemiz kayıtlarından yola çıkarak yaptığımız istatistikte, hastanemizi ziyaret eden her altı kediden birisinin 10 yaş üstü olduğunu tespit ettik. Yapılan son

çalışmalarda Avrupa ve ABD için ortalama kedi ömrünün 15-17 yıl olarak bildirilirken ülkemiz için bu rakamın 11-13 yıl olduğunu tahmin etmekteyiz. Tüm veriler ve son gelişmeler ışığında

kedilerin yaşlarının insan yaşına göre uyarlanıp formüle edilmesini şu şekilde yapmaya çalıştık. İlk yıl için artı 16 yaş, kedimizin beş yaşına kadar geçen her yılı için artı 6 yaş, sonraki her kedi yılına da 4 yaş ekleyerek kedimizin yaşını insan yaşına dönüştürebiliriz.

Kedinizle beraber uzun ve sağlıklı bir ömür dileği ve

Kedici sevgi ve saygılarımla…

YIL

1 yıl

16 yaş

2 yıl

22 yaş

3 yıl

28 yaş

4 yıl

34 yaş

5 yıl

40 yaş

6 yıl

44 yaş

7 yıl

48 yaş

8 yıl

52 yaş

9 yıl

56 yaş

10 yıl

60 yaş

11 yıl

64 yaş

12 yıl

68 yaş

13 yıl

72 yaş

14 yıl

76 yaş

15 yıl

80 yaş

16 yıl

84 yaş

17 yıl

88 yaş

18 yıl

92 yaş

19 yıl

96 yaş

20 yıl

100 yaş

kedici.comtr

Demek ki benim kedim 64 yaşında ölmüş, sene olarak 11. senesindeydi.. Eski hesaba göreyse 77 idi yavrum..

X