Jinekoloji Acil

befra

Üye
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2023
51
8
16
27
17449375998405909441720313551637.webp

Yazılar okunmuyor daha net tutup çekin çekerken tlf hareket etirmişsiniz . Önce odaklayıp kontrol edip çekin

Makroskopik Bulgular:

• Gönderilen örneğin kahverengi ve yumuşak yapıda olduğu, 2 adet doku parçası içerdiği belirtilmiş.

Mikroskopik Bulgular:

• İnceleme sonucunda kronik ve akut iltihabi hücreler (yani uzun süredir devam eden ve yeni başlayan iltihap hücreleri) gözlenmiş.
  • Ayrıca granülasyon dokusu (iyileşme dokusu), fibroblastik hücreler (bağ dokusu hücreleri), vasküler (damarsal) yapıların olduğu tanımlanmış.
  • Reaktif değişiklikler gösteren skuamöz hücreler de görülmüş — bu da dokunun iltihap ya da tahrişe yanıt verdiğini gösteriyor.

Tanı:

• Endoservikal küretaj materyali (rahim ağzı iç kısmından kazınarak alınan örnek) içinde:
    • Plasenta doku parçaları saptanmış.

Yani ne anlama geliyor?

• Rahim içinde hala plasenta parçalarının kaldığı görülüyor. Bu genelde düşük, doğum sonrası ya da kürtaj sonrası karşılaşılabilir.
  • Ayrıca mevcut iltihap bulguları, rahim içinde enfeksiyon veya iyileşme süreci olduğunu düşündürür.

Öneri:

Bu raporla birlikte mutlaka kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz. Genellikle bu tür durumlar rahim içinin tamamen temizlenmesini gerektirebilir, çünkü kalan plasenta dokusu enfeksiyona ve kanamaya yol açabilir.

plasenta doku parçaları kaldığı için, genellikle bu durumda doktorlar rahim içinin temizlenmesini (yani bir nevi kürtaj işlemi) önerebilir.

Ama bu her zaman klasik kürtaj gibi düşünülmez. Şöyle bir yol izlenebilir:

1. Rahim içi ultrason ile içeride kalan parçaların büyüklüğü ve durumu kontrol edilir.
  2. Eğer parçalar küçükse ve sizde şiddetli kanama, ateş veya ağrı gibi enfeksiyon bulguları yoksa, bazen ilaçla vücudun bu dokuyu atması beklenebilir.
  3. Ama eğer:
    • Parçalar büyükse,
    • Kanama veya enfeksiyon belirtisi varsa,
    • Rahim tamamen boşalmamışsa,
      o zaman doktor küretaj (D&C) ile rahmi temizlemeyi önerebilir.

Sonuç olarak: Bu raporun ardından genellikle bir kadın doğum uzmanı rahim içini kontrol eder ve duruma göre ya bekleme, ilaç ya da kürtaj (temizleme) kararı verir.

Eğer şu anda:

• Ağrı (özellikle kasıkta ya da belde)
  • Yoğun ya da düzensiz kanama
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Ateş veya titreme
    gibi şikayetlerin varsa, bu durum rahim içinde kalan plasenta parçalarının enfekte olmaya başladığını gösterebilir.

Bu durumda genelde beklemek ya da ilaçla çözüm yerine, doktorlar hızlıca küretaj (rahmin boşaltılması) işlemi yapar. Çünkü enfekte olmuş doku vücutta kaldıkça:

• Enfeksiyon yayılabilir (rahim içine, hatta kana karışabilir – bu ciddi bir durumdur),
  • Uzun süreli kanama ve ağrıya neden olabilir,
  • Rahim iyileşemez, ileride doğurganlık sorunları yaşanabilir.

Yazılar okunmuyor daha net tutup çekin çekerken tlf hareket etirmişsiniz . Önce odaklayıp kontrol edip çekin

Makroskopik Bulgular:

• Gönderilen örneğin kahverengi ve yumuşak yapıda olduğu, 2 adet doku parçası içerdiği belirtilmiş.

Mikroskopik Bulgular:

• İnceleme sonucunda kronik ve akut iltihabi hücreler (yani uzun süredir devam eden ve yeni başlayan iltihap hücreleri) gözlenmiş.
  • Ayrıca granülasyon dokusu (iyileşme dokusu), fibroblastik hücreler (bağ dokusu hücreleri), vasküler (damarsal) yapıların olduğu tanımlanmış.
  • Reaktif değişiklikler gösteren skuamöz hücreler de görülmüş — bu da dokunun iltihap ya da tahrişe yanıt verdiğini gösteriyor.

Tanı:

• Endoservikal küretaj materyali (rahim ağzı iç kısmından kazınarak alınan örnek) içinde:
    • Plasenta doku parçaları saptanmış.

Yani ne anlama geliyor?

• Rahim içinde hala plasenta parçalarının kaldığı görülüyor. Bu genelde düşük, doğum sonrası ya da kürtaj sonrası karşılaşılabilir.
  • Ayrıca mevcut iltihap bulguları, rahim içinde enfeksiyon veya iyileşme süreci olduğunu düşündürür.

Öneri:

Bu raporla birlikte mutlaka kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz. Genellikle bu tür durumlar rahim içinin tamamen temizlenmesini gerektirebilir, çünkü kalan plasenta dokusu enfeksiyona ve kanamaya yol açabilir.
Trofoblastik hücreler vilüzler izlendi ne demek

Eklentiler

• IMG_20250418_040220_746.webp
    IMG_20250418_040220_746.webp
    12,7 KB · Görüntüleme: 20
Trofoblastik hücreler vilüzler izlendi ne demek
Trofoblastik hücreler ve villöz yapılar izlendi” ifadesi, genellikle gebelik ürünlerine ait doku parçalarının rahim içinde hâlâ bulunduğunu gösteren bir histopatolojik (mikroskobik) bulgudur.
Trofoblastik hücreler nedir?
  • Bunlar, gebeliğin en erken dönemlerinde plasentayı oluşturan hücrelerdir.
  • Trofoblast hücreleri, embriyonun rahim duvarına tutunmasını sağlar ve sonrasında plasentaya dönüşür.
Villöz yapılar nedir?“Villus”lar, plasentada bebeğe oksijen ve besin geçişini sağlayan yapılardır.
  • Mikroskop altında bu yapılar gözüküyorsa, bu da plasental doku olduğunun net kanıtıdır.Bu ne anlama gelir?Rahimden alınan örnekte hâlâ gebeliğe ait dokuların kaldığı kesinleşmiş.
  • Yani düşük, doğum ya da kürtaj sonrası rahim tam boşalmamış.
  • Bu kalan parçalar iltihaplanabilir, kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir.

Tekrardan kürtaj olmammi gerekiyor kurataj olalai 25 gün oldu bugün cikdi sonucu yani kısacası ne demek isdiyor

Çok geçmiş olsun . Ben de bir kürtaj atlattım. Dış gebelik yada üzüm gebeliği gibi bir şey mi yaşadın

Tekrardan kürtaj olmammi gerekiyor kurataj olalai 25 gün oldu bugün cikdi sonucu yani kısacası ne demek isdiyor
İlle kürtaj demeyebilir doktorunuz bi ilaç verip onla da temizleyebilir içeriyi . Burdaki amaç o kalan parca enfeksiyon yaparsa tüplerinizi tıkayabilir yada rahim duvarına yapışırsa gebeliği engeller… buna engel olmak

Çok geçmiş olsun . Ben de bir kürtaj atlattım. Dış gebelik yada üzüm gebeliği gibi bir şey mi yaşadın
Bana 9 haftalikken giddim 6 haftalıkken bebgin kalbi durmuş dediler 1 ay karnimda ölü olarak yaşadı 25 gün oldu isde patoloji sonucum bugün cikdi buraya addim yani kotü birşey yok dimi mol gebelik falan değil dimi olsa çıkardı dimi

Canım Bence tekrardan kürtaj olman gerekmeyecek. Korkma dr ne zaman gideceksin.🙁 Benim anladığım . Ben daha çok kürtaj sebebinle ilgili olduğunu düşündüm. Yanlışta yönlendirmek istemem ama sanki fetüs oluşurken yanlış şekillenmesi ve gelişmesine bağlı bir sorun yaşandığını gösteriyor. Kürtajı zaten uzman yapmışsa emin ol temizlenmiştir. Çok nadiren üzüm gebeliğinde belki böyle sorunlar olabilir .

Canım Bence tekrardan kürtaj olman gerekmeyecek. Korkma dr ne zaman gideceksin.🙁 Benim anladığım . Ben daha çok kürtaj sebebinle ilgili olduğunu düşündüm. Yanlışta yönlendirmek istemem ama sanki fetüs oluşurken yanlış şekillenmesi ve gelişmesine bağlı bir sorun yaşandığını gösteriyor. Kürtajı zaten uzman yapmışsa emin ol temizlenmiştir. Çok nadiren üzüm gebeliğinde belki böyle sorunlar olabilir .
Yani bu patolaji sonucu mol gebelikmi gösderiyor iyisallah degildir

Bana 9 haftalikken giddim 6 haftalıkken bebgin kalbi durmuş dediler 1 ay karnimda ölü olarak yaşadı 25 gün oldu isde patoloji sonucum bugün cikdi buraya addim yani kotü birşey yok dimi mol gebelik falan değil dimi olsa çıkardı dimi
Mol gebelik olsa zaten dr daha erken tanı koyardı. Korkma bunları düşünüp bende çok benzer şekilde yaşadım. Kalbini duymak için gittiğimde atmadığını öğrendim. 2 hafta ölü bebeğimle yaşadım. Sonra kürtaj oldum.şuan psikolojik olarak da çok zor bir süreç. Ama şöyle bir gerçek var sağlıksız gebelikte genelde bu durumlar oluyor. Allah geciktiriyorsa emin ol daha güzelini yaşatmak için. Benim tavsiyem 1 hafta 10 gün sonra yürüyüşe çık . Uyumakta zorluk çekiyorsan günde 1 saat yürüyüş yap çok iyi geliyor. Kafanı boşaltıyorsun. İnsanlar duyarsızsa ay falancada da olmuş geçiyor üzme diyebilir. Uzaklaş kendi kendine eşinle atlat bu süreci. Ama sakın korkma

Back
X