Yöresel Tarif Adıyaman Mutfağı

Yöresel Yemekler

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
45.755
166.681
798

Adıyaman mutfağı, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli ve tadı bakımından kendine has zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında yemeklerin yanında değişik salatalar da yenir. Adıyaman yemeklerinin kendine özgü damak tadı vardır. Lezzete önem verilir.

Adıyaman Yemeklerinin Başlıcaları :

Çorbalar
• Meyir Çorbası
• Alaca Çorbası
• Malhute Çorbası
• Tarhana Çorbası
• Mercimek Çorbası
• Yoğurtlu Çorba
• Un Çorbası
• Dövme Çorbası
• Pıtpıtı Çorbası

Sebze Yemekleri
• Adıyaman Tavası
. Besni Tavası
• Parmak Kebap
• Dolma-Sarma
• Yeşil Fasulye Sulusu
• Dövmeç

Pilavlar
• Karıştırmalı Pilav
• Kavurmalı Pilav
• Mercimekli Pilav (Bütün mercimekle yapılmaktadır.)
• Şahreli (Şehriyeli) Pilav
• Tavuklu Pilav
• Meyhane Pilavı
• Domatesli Pilav
• Ciğerli Pilav
. İç Pilavı

Köfteler
• Kavurmalı Sıcak Köfte
• Kel Köfte
• Yarpızlı (Yarpuzlu) Köfte
• Ekşili Köfte
. Çiğ Köfte (Etsiz)
. Mercimekli Köfte
. Soğuk Köfte

Pideler
• Kavurmalı Hıtap
• Ot Hitabı ( Körnıen, Nanecük, Hardal v.s)
• Peynirli Ekmek
• Tava Kılloru
• Semsek
• Besmet (Peksimet)
• Bazlama
• Taplama
• Katmer

Mancalar (Salatalar)
• Yarpız (Yarpuz) Mancası)
• Pirpirim Salatası
• Patates Salatası

Cacıklar
• Pirpirim Cacığı
• Kabak Cacığı
• Marul Cacığı
• Yarpız (Yarpuz ) Cacığı

Tatlılar
• Tene (Tane) Helvası
• Top Helvası
• Nişe Bulamacı
• Şilik ( Şilki )
• Heside
• Aşure
• Kesme
• Peynirli İrmik Helvası
• Kaşık Tatlısı
• Burma Tatlısı
ALITIDIR...

Son düzenleme:

Malzemeler:
1 kg yoğurt
1lt su
1 fincan pirinç
2 y.k. un
1 yumurta
İç harcı:
1 tane büyük boy kuru soğan
2 tane yeşil biber
32 tane domates
1 tane patlıcan
2 y.k bulgur
1 y.k. tere yağı

Yapılışı:
Yoğurt,pirinç ,un ve yumurtayı çırpıcı ile karıştırın, suyunu ekleyin yüksek ateşte sürekli karıştırarak kaynatın.

Diğer taraftan iç harcı doğrayın domates hariç diğer malzemeleri doğrayın tere yağı ile birlikte kavurun sebzeler biraz ölünce domatesi ekleyin.

İç harcın domatesleri de biraz pişince bulguru ekleyin ve çorbanın yoğurdu kaynayana kadar dinlendirin .
Yoğurdu sürekli karıştırarak kaynamaya baslar başlamaz harcı katın biraz karıştırın ve kısık ateşte 10 dk daha kaynatın altını kapatın tuzunu atın ve servise kadar dinlendirin . Ben yoğurt çorbalarında taze kişnişi tercih ediyorum siz sadece yağda kızdırabilirsiniz nane ile de suna bilirsiniz.

Mehir çorbası soğukta içilebildiği için yazın daha sık yaparım
ALINTIDIR...

Son düzenleme:

Mahluta Çorbası İçin Gerekli Malzeme Listesi Şöyle:• Kuru soğan, 2 adet
• Tavuk suyu, 1,75 litre (yerine tavuk tablet de kullanabilirsiniz)
• Kırmızı mercimek, 200gr,
• Pirinç,100gr
• Toz kişniş, 2 tatlı kaşığı
• Tuz,
• Kimyon, 1 tatlı kaşığı
• Limon, 2 adet
• Zeytinyağı, 2 yemek kaşığı
• Karabiber (Tane karabiber daha sağlıklı ve doğal olduğu için varsa tane kullanın)
Mahluta Çorbası Tarifi, Hazırlanması Şöyle:
• Öncelikli olarak pirinçleri ayıklayın, yıkayın, süzün.
• Daha sonra mercimekleri ayıklayın, yıkayın, süzün.
• Soğanlarımızı küp doğrayın.
• Tencereye yağı koyun. Doğradığımız soğanları yağda kavurun.
• Soğanlar kavrulduktan sonra onları bir kenara alın.
• Ocağa su koyup suyu kaynatıp, içine mercimekleri ve pirinçleri atın.
• Karabiber ve kişnişi de ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar yarım saat kadar pişirin.
• Kıvamı normal olmalı ne cıvık ne sulu, eğer çok koyu olursa biraz sıcak su ekleyin.
• Kaselere alıp üzerine kimyon serpin soğan ve limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz…
ALINTIDIR...

1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
yarım çay bardağı yeşil mercimek
1 soğan
1 kırmızı biber (taze veya kuru)
2 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı tarhun
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz

Alaca Çorba tarifi
Buğday ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslama suyunu süzün. 6 su bardağı su ile ateşe koyun. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede yeşil mercimeği 10 dakika kadar haşlayın. Kara suyunu süzün, onu da nohutlu tencereye koyun. Üzerine halka halka doğranmış soğanı ve kabaca doğranmış biberi ilave edin.
Dibini tutmamasına dikkat ederek bütün malzeme yumuşayana kadar pişirin. Tereyağını küçük bir sahanda kızdırın. Tarhun ve kırmızıbiberi katıp hemen ateşten alın. Çorbanın üzerine gezdirin. Sitemizin tüm çorba tarifleri
Alıntıdır...

Son düzenleme:

PIT PIT ÇORBASI

1 Adet soğan (büyük)
1 Adet biber
1 Adet domates
1 Yemek kaşığı salça
3 Yemek kaşığı köftelik bulgur
1 Çay bardağı et veya tavuk suyu
1.5 Su bardağı su

Düdüklü tencerede tereyağ ve zeytinyağını ısıtıyoruz. Soğanı yemeklik doğrayıp veya rondodan geçirip yağda öldürüyoruz. Biberi de koyuyoruz. Biraz sonra domatesi koyup pişiriyoruz. Salça, tuz ve toz biber koyup birazda onu pişiriyoruz. Kişi başına 1,5 yemek kaşığı köftelik bulgur koyuyoruz. Et veya tavuk suyunu koyup suyunu ayarlıyoruz. (suyu üzerini 2 parmak geçecek.)

Not: Kıvamı çorba gibi sulu olmuyor, pilav gibi koyu da olmuyor.
Alıntıdır...

1.5 kg. bulgur
500 gr. tereyağı
2 kg. doğranmış et (kavurma et)
100 gr. Salça
100 gr. Pul biber
50 gr. baharat
yeteri kadar tuz

Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.
Alıntıdı...

Ciğer Sote İçin:
Yarım Kgram Tavuk Ciğeri
3 adet Sivri Biber
2 adet Domates
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
3 Diş Sarımsak
Karabiber
Tuz
Sıvıyağ
Pilavı İçin:
3 Su Bardağı İri Bulgur
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 adet Kuru Soğan
Su
Tuz

Ciğerli Pilav tarifi

Pilav için tereyağını koyun kızarana eritin. Soğanı ve sarımsağı doğrayıp tencereye ilave ederek kavurun. Yıkanmış bulguru tencereye ekleyin karıştırın. Sıcak suyunu da ekleyin kapağını kapayın.
Tavaya sıvıyağ alın ve ciğeri ekleyip kavurmaya başlayın ardından salçaları ilave edin, kavurmayı sürdürün.Biberleri, domatesleri ve sarımsakları doğrayıp ciğerin üstüne ekleyin. Karabiberini ve tuzunu da ekleyip pişirin. Servis tabağına ilk olarak pilavı üstüne ciğer soteyi ilave edin.
Alıntıdır...

Malzemeler:
Pirinç - 2 Bardak
Soğan - 2 Adet (Orta boy)
Havuç - 3 Adet (Orta boy)
İç Badem - 1 Bardak
Koyun Eti - 500 gram
Tereyağ - 5 yemek kaşığı
Tel Şehriye - 100 gram
Kuru Kayısı - 100 gram
Yufka - 1 Adet
Tuz -
Pul Biber -
Yenibahar -

Hazırlanışı:
Pirinci yıkadıktan sonra sıcak suda 30 dk bekletin. Bademi sıcak suya koyun ve kabuklarını çıkartın. İnce doğranmış soğanı ve bademleri, 3 kaşık yağ ile birlikte açık pembe kavurun. Rendelenmiş havuç, kuşbaşı doğranmış etleri de katın. Tuz, karabiber, yenibahar ve 3 bardak su ekleyin. Kısık ateşte 45 dk pişirin.
Kalan yağın içinde şehriyeyi pembe renkte kavurun. Suyu süzülmüş pirinci, küçük parçalar halinde doğranmış kayısıları ve şehriyeyi etli karışıma katın. 3 bardak sıcak su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çektirin. Uygun bir tencereyi önce yağlayın, sonra yufkayı yerleştirin. Pişen pilavı içine boşaltın. Kenardaki yufkaları üzerine kapatın. Yufka kızarıncaya dek fırında pişirin. Bir tabağa ters çevirip servis yapın.
Afiyet olsun.
ALINTIDIR..

5-6 tane maydanoz
Bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
ve tuz
Sosu için gereken malzemeler
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yemeğin yapılışı
* Patlıcanları közlemekle işe başlıyoruz.Bunun için patlıcanların üzerinde birkaç yere bıçak atın.Böylelikle patlayıp etrafı kirletmesine engel olmuş oluruz. Ocağın üzerine çatalla tutarak bu işi yapabilirsiniz . Biz sadece biber ve patlıcan közlemek için özel yapılmış bir saç aldık . Bu sacın üzerine koyarak altı patlıcanı da aynı anda közledik.
Püf Noktası: Patlıcanlar közlendikten hemen sonra suya tutarsanız kabuğu daha rahat soyulur.
*Köfteyi Hazırlıyoruz: Rahatça yoğurma yapabileceğimiz bir kap içine kıymayı alıyoruz. Bir tane soğanı rendeleyerek ekliyoruz. Maydanozları ince ince kıyıp köfte kasesine ilave ediyoruz. Bayat ekmek içini , baharatları ve tuzu atıp az su ile yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurmamız gerekiyor . Aksi takdirde pişmeye başlayınca kıyma örgüsü parçalanıyor.
* Köfteyi yaptık ,patlıcanları közledik ve kabuklarını soyduktan ( patlıcan sapı kesilmeyecek ) sonra sıra geldi işin en zor yerine. Bir buzdolabı poşetini tezgaha seriyoruz. Altı patlıcandan yapacağımız için köfte harcını altı parçaya bölelim. Bir parçasını poşetin üzerine alıp elimizle hamur açar gibi , bastırarak inceltelim .
*Açtığımız kıymanın üzerine patlıcanı yerleştirerek poşeti rulo yapar gibi patlıcanın etrafına saralım . Uçlarını düzeltelim. Eksik kalan yerlerine yama yapalım . Kıyma örtüsü çok ince olmasın . Pişince yer yer açılma yapıyor.
*Cam tepsiye dizerek üzerine fırça ile zeytinyağı sürelim.
Sosun Hazırlanması
*Biberleri ince ince doğruyoruz , sarımsağı eziyoruz.Domatesleri rendeliyoruz ( Küçük küçük doğrasak da olur ) Tavaya sıvı yağı dökerek ince doğradığımız biberleri atıp kavurmaya başlıyoruz.Ezilmiş sarımsak ve domates ezmesini ilave edip pişiriyoruz.
Pişirme Yöntemi
*Közlenmiş patlıcana sardığımız köfteleri tepsiye dizip 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Aslında tavaya bir miktar yağ dökerek kızartabiliriz fakat köftenin kıvamını tutturamazsak çabucak dağılıyor. En iyisi biz iyice bu konuda uzman olana kadar fırında yapalım .Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim ; Bu yemeğin kızartılmış hali çok çok lezzetli oluyor.
Servis
Köfteyi tabağa yerleştirip üzerine sosu döküyoruz. Yanına patates kızartması ekleyip kombine ediyoruz.
Alındıtır...

Bunu denemek istedim hep ama fırsat olmadı efsercim
Buna adıyaman köftesi de deniyor aslında hazır yarışma köfteler üstüneyken bunu deneyen olsa ya

1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
5 kg. domates
1.5 kg. patlıcan
250 gr. yeşil biber
100 gr. sarımsak
Yeteri kadar tuz
Adıyaman Tavası tarifi

Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.
Alıntıdır...

Bunu denemek istedim hep ama fırsat olmadı efsercim
Buna adıyaman köftesi de deniyor aslında hazır yarışma köfteler üstüneyken bunu deneyen olsa ya

Canım bende bunu yapmak isterdim resmi yüklerken aklımdan geçmedi değil
Ama katıldığım zaman yarışmadaki arkadaşlara yardımcı olmam zorlaştığından bu sefer katılamıyorum
Sen yapsana çokta güzel olur tatlım :26:

Benim de aklımdan geçmedi değil
Bilmiyorum zamanım olur mu, malum çalışıyorum...
Belki denerim seni de sponsorum yaparım ona göre, şayet katılırsam

Son düzenleyen: Moderatör:

Hayal yarışmaya mı katılabilirim dedinYakaladım hayatta bırakmam

Ama kolay gibi görünen zor bir yemek bu biliyorsunuz değil mi?
çevresine sarılan kıymanın ne çok ince ne çok kalın olması lazım ayarlamak zor...
Yapanlardan gördüm pişince çatlamalar olmaması lazım ki güzel görünsün. :26:

Denemek lazımBak püf noktalarınıda biliyorsun

Boş vakkitin olursa dene görünüm güzel olursa katıl bencede eksik olma canım

Yakalamış

Canım çatlamayı önlemek için mutlaka şöyle yarım saat kadar yoğurulardır yanı etin özünü çıkarıp yapışmasını sağlarlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…