Ağrılı cinsel yaşamın ruhsal ve fiziksel sebepleri ve tedavisi nelerdir?

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
58
25
42
Disparoni probleminin yüzeyel fiziksel nedenleri arasında:
  • Vajinit (Vajinal enfeksiyon),
  • Vulvit (Dış genital bölge enfeksiyonları),
  • Vajinal cerrahi müdahaleler (Vajina daraltma ameliyatları, vajinal histerektomi),
  • Doğum sonrası dikişlerin iyi iyileşmemesi,
  • Doğuştan gelen kızlık zarı anomalileri (Kızlık zarının sert, yüksek kenarlı ve ara bölmeli oluşu gibi),
  • Bartholin bezi ve kistleri,
  • HPV enfeksiyonuna bağlı kondilomlar, HSV enfeksiyonu,
  • Menopoz dönemindeki hormonal değişimler sonucu gelişen vajinal kuruluk problemi.
Disparoni tedavisi nasıl yapılır?

Ağrılı ilişki problemi yaşayan kişiler bu problemlerinin teşhisi için ilk olarak bu konuda uzmanlaşmış bir jinekolog hekime başvurarak tam bir jinekolojik muayeneden geçmelidirler. Çünkü disparoniye neden olan problemlerin pek çoğu jinekolojik hastalıklardır ve disparoninin kesin nedeni de ancak deneyimli bir jinekolog tarafından uygulanan jinekolojik muayene sonucunda konulabilir. Disparoni probleminde yapılan jinekolojik bir değerlendirme sonucunda sorunun kaynağı ve nedenleri anlaşılabilir. Eğer neden, altta yatan bir jinekolojik bir rahatsızlığa bağlı değilse psikolojik olabilir.

Ağrılı cinsel ilişkide farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar; ilaç tedavisi, cerrahi yöntemler, psikiyatri ve cinsel terapi şeklindedir. Tedavi şekli, hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Hastada bir rahatsızlık var mı, vajina sağlıklı mı, tümör veya kist oluşumu var mı, vajinada kuruluk veya rahim içerisinde herhangi bir problem var mı detaylı olarak incelendikten sonra ağrıya neden olan sorun tespit edilir. Ayrıca doğum sonrası oluşan ağrılarda epizyotomi kesilerinin iyileşmesinden kaynaklı sorunları ortadan kaldırmak için de cerrahi müdahalenin uygulanabildiğini belirtelim.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bu noktada bir sorun olduğunu fark ederse, disparoni bu noktada; ilaç veya cerrahi yöntemler aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. Ancak muayenede bir sorun
gözükmüyorsa disparoni nedeni, psikolojik olabilir. Bu nedenle hasta alınan tanı ve tedavi bilgisi sonucu hem klinik takibe, hem de psikolojik olan cinsel terapi alanında ilerleyerek vajinusmus tedavisi uygulanır.Cinsel terapi, vajinusmus ve disparonide en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir.

Tedavi seçeneklerinin hastanın ağrılı cinsel ilişki yaşamasının nedenlerine göre belirlendiğini belirtelim. Şayet idrar yolu enfeksiyonu ya da vajinal enfeksiyon gibi nedenlerle bu sorun yaşanıyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak yapısal sorunlar, kitle mevcudiyeti gibi durumlarda ameliyat kararı alınması gerekebiliyor.
 
X