Ahlâk dışı olayları çocukların gözüne sokarcasına anlatmayın...

Lalle

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2009
265
7
Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve zaman zaman sıra dışı olayların yaşanabildiğini söyleyen kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bu olayları ailelerin, özellikle çocukların gözüne sokarcasına anlatmanın aile kurumunu sarstığını belirtti. Selma Aliye Kavaf, televizyonla topluma mesaj aktaran herkesin bir hekim, bir hukukçu gibi sorumlu olduğunu ifade etti.

Son günlerde Türkiye kamuoyu, gazete röportajları ve televizyon kanalları aracılığı ile Türk aile yapısına uygun olmayan ilişki biçimlerine, televizyon programlarının reytingi için yapılan bir günlük evliliklere, aile yaşantılarına, sıra dışı evlenme ve boşanma şekillerine tanık oluyor. Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da bu şekildeki ilişkilere ve bu ilişkileri medyanın kullanma biçimini eleştirdi. Kavaf, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Bu kadar geniş bir nüfusun yaşadığı bir ülkede gün boyunca yaşanan sıra dışı ve yer yer ahlak dışı olayları tekrar tekrar ailelerin, özellikle çocukların gözüne sokarcasına anlatmak, aile kurumu ile ilgili konuları ciddiyetten, bilimsellikten ve sorumluluktan uzak bir dil ve üslûp içinde ele almak sorumlu bir yayıncılık anlayışı değildir." dedi.

Aliye Kavaf, aile içinde mutluluk, sevgi, sadakat ve benzeri duyguların yeşerdiğine ve büyüdüğüne dikkat çekti. Kavaf, "Aile kurumunun temel yapı taşlarını zedeleyici program ve yayınlardan kaçınarak, değerlerin hâkimiyetinin sağlayıcısı ve aktarıcısı bir kurum olan medya, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir." diye konuştu. Bakan Kavaf, medyanın ve televizyonda yer alan programların insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde bireysel tercih ve kabullerin korunması gerektiğini 'saklı' tuttuğunu belirterek; "Ancak aile kurumunu sarsacak uygulamalar konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir." açıklamasını yaptı.

"Yetişen nesilleri zihinsel ve ruhsal bakımdan örseleyecek, bu toplumun temeli olarak kabul ettiğimiz aile kurumunu ifsat edecek hiçbir davranış, herhangi bir özgürlük talebinin konusu olamaz." değerlendirmesinde bulunan Kavaf, güçlü ve sağlıklı bir aile için hem bilinçli bir medya hem de bilinçli bir medya kullanıcısı olması gerektiğine dikkat çekti.

"Medyada sarf edilen her sorumsuz davranış, değerlerimize zarar verir" Medyadan sorumlu yayıncılık istenmesinin hak ihlali olarak yorumlanamayacağını aktaran Kavaf şöyle konuştu: "Eğer bir özgürlük talebi varsa kamu yararına olduğu için vardır. Kamu yararı ve toplumsal sorumluluk ilkelerinden uzak bir iletişim özgürlüğünden söz edilemez. Televizyonla topluma mesaj aktaran herkesin tıpkı bir hekimin, bir hukukçunun, sorumluluk mevkiinde olan herhangi birinin taşıdığı sorumluluğu taşıması gerekiyor. Çünkü bu kişilerin herhangi bir hatası genellikle bir kişinin sağlığı ve geleceği ile sınırlıyken yayıncının küçük bir ihmali geniş kitleleri ilgilendirmektedir. Televizyon ekranından sarf edilen her sorumsuz davranış ve söz, bizim milli, manevi, ananevi değerlerimizin zarar görmesine neden olmaktadır."

Kavaf, uyarılarını şu sözlerle sürdürdü: "Televizyonu, ürettiği yanlış ve yıkıcı değerlerle değil, ürettiği ve yaydığı bilgiyle, kültürle konuşmak istiyoruz. Artık 'televizyonun zararlarından nasıl korunacağız' diye değil, 'televizyonun üstün gücünden nasıl yararlanacağız' diye konuşmanın zamanıdır. Böylelikle çağımızın ailesi 'yükselen değer aile' kavramıyla özdeş, sevgi ve saygıya dayalı, özgürlük ve eşitlik ekseninde bir yaşam dinamiğiyle özdeşleşmiş bir toplumsal yapıya ve yaşam dinamiğine taşınabilir."

Parçalanmış aileler çoğalıyor

Son yıllarda tüm dünyada boşanmaların arttığına, tek ebeveynli ya da bölünmüş, parçalanmış ailelerin çoğaldığına dikkat çeken Bakan Aliye Kavaf, bu durumun uyuşturucu kullanımı, suç işleme oranlarında artış gibi sonuçlar getirdiğini belirtti. Kavaf, "Türk ailesi bütün sorunlarına rağmen güçlü bir sosyal hizmet ve yardım mekanizması olarak varlığını sürdürmektedir. Bu yapıyı güçlendirmek suretiyle ailelerin sorun çözme kabiliyetini artırmak zorundayız." dedi.

Zaman
 
Bu konuda birazda bize görev düşüyor sanırım.En basiti tv ye değernden fazla vakit ayırmamak.
Bu konuyu paylaştığın için teşekkürler :-)
 
çocuk eğitimi için güzel bir konu..
evet anne babalara çok iş düşüyor gerçekten..
bir çocuğu dünyaya getiriyorsanız onu en güzel şekilde yetiştirmek zorundasınız..

izlediğiniz tv programlarına dikkat etmek gerek...çocuğum aklı kesecek yaşta olsa onunla beraber oturup izleyeceğim çok az dizi olurdu inanın..benim tutkunu olduğum bir dizi yok şuanlık bilgisayar başında geçiriyorum genelde..hepsi şiddet ve cinsel içerikli..ama toplumumuz o kadar benimsenmiş ki utanılması gereken olayda bile şuna buna üzüldüm yorumları yapabiliyoruz..
örnek:
internette bir sürü vardı bir ara..ankete katılın en çok bihtere mi üzüldün nihale mi?cevap: neredeyse bütün oylar Bihtere..
birde sanat için soyunmak var tabi..cinselliğin dışa vurulmasını daha masum gösterilmesini sağlayan terim..benim bir türlü onaylayamadığım içime sinmeyen..çocuğumun izlemesini istemediğim. ve neredeyse bütün reklamlarda bile olan ve hatta çizgi filmlere sıçrayan...nekadar engelleyebilirim ki çocuğumu..kaç yaşına kadar koruyabilirim...

aile içine gelelim şimdi..tartışmalarda aman alt kalmayayım diye birbirinize ettiğiniz hakaretler ve daha sonrasında bedensel şiddete dönüşen hareketler..şimdi diyeceksin içki içince adam ne yapacaksın..cevap vereyim hiçbirşey...haberlerde 16 yaşındaki gençlerin protesto yapıp içki içmesindeki cevabını ülkemi sevdiğim için içiyorum cevabını duyunca 30_40 yaşında askerlik yapmış adam daha çok seviyordur diye düşünmeye başladım..
.Allah evime hiçbir zaman sokmadı bundan sonrada yoldan saptırıp sokmaz inşallah..

çok şey var hangisini yazayım..herkes çevresine komşusuna baksın..ne dertliler var...rabbime şükrediyorum hergün...
 
X