Aile kültürü farklılıkları

Kitap okumayla giyimle eğitimle evlilikte yaşanabilecek sıkıntıların alakası yok. Kişilik ve ataerkil yapı bu saydıklarınızla değişmiyor. Eğitim seviyesi sizden çok yüksek aile de aynı ataerkil yapıyı kullanarak sizi ezebilir. 4 bin liralık elbisesiyle düğünde sizi karşılayan görümce huzur bozmak istiyorsa bozar. Akademik başarısı yüksek maaşı bol eş size şiddet uygulayıp sizi aldatabilir. Bir kere değerlendirmenizi yanlış kriterler üzerinden yapıyorsunuz.
karakteri öyle olan birisi tabi ki aldığı eğitime vs bakmaksızın hoş olmayan davranışlarda bulunabilir. Ama cocukken evinde sürekli siddet olan biri icin siddet o kadar uzak olmasa gerek cogu insan için... Yani aile icinde ve bulundugu yerdeki insanlarin davranisi cocukluk doneminde cok onemli degil mi? Insani sekillendiren unsurlardan belki de en onemlisi degil mi?

Kesinlikle benim için de her şeyden önce insanlık gelir ama aile yapısından biraz bahsedeyim. Çok baskıcı ve cimri bir babaya sahip,annesi küçükken şiddet uygulamış,tatsız bir sürü olay yaşatmış. Beni ailesiyle yüzyüze hic tanıştırmamıştı zaten ve bu dayak olaylarını yeni öğrendim. Çok korkunç bir durum insanın çocuğunu sürekli darp etmesi. Ve bu tür bir aileyle zorlanacağımı belirtttiğimde ileride görüsmeyeceğini sadece bayramdan bayrama göreceğini soyledi ama evlendikten sonra değismesinden korkuyorum. Ayrıca benim için ailesinden bağinı koparmayacak sonucta kendi istegi ama buna ragmen bir cocugun ailesi nasıl olursa olsun gorusmeyecegim demesi cok zor bence,hele ki boyle baskici bir aileden sonra

Annesi sevgilinizi mi sürekli darp ediyormuş.
Başta kültürel farklılığınız dan dolayı
görüşmesem de olur gibi bir tavır sandım ama
sebebi buysa çok haklı görüşmek istememekte.

karakteri öyle olan birisi tabi ki aldığı eğitime vs bakmaksızın hoş olmayan davranışlarda bulunabilir. Ama cocukken evinde sürekli siddet olan biri icin siddet o kadar uzak olmasa gerek cogu insan için... Yani aile icinde ve bulundugu yerdeki insanlarin davranisi cocukluk doneminde cok onemli degil mi? Insani sekillendiren unsurlardan belki de en onemlisi degil mi?
Konunuz bir düğüne gitmişsiniz oradaki kılık kıyafete bakıp düğüne böyle gelmelerini tuhaf karşılamışsınız. Bu durumdan yola çıkarak anlaşamayız mı diyorsunuz şeklinde ilerlemiş.
Örnek olarak benim ailemde köy kökenli. Bayramlarda köye gideriz. Düğünüme köy kıyafetli kişilerde katılabilir. Ama ben şiddet görmedim ailemden. Bana değer veren anne baba ile büyüdüm. Kızı hor gör şeklinde bir aile değil. vs vs. Şimdi siz benim düğünüme gelseniz bunlar böyle giyinmişler hiç anlaşamayız diye kesin bir hüküm belirliyorsunuz. Yanlış yerden değerlendiriyorsunuz diyorum.
Ama şiddet olayı daha çok gözünüze batmış olup ilk mesajınızda belirtseydiniz eğer böyle bir yorum yapmazdım.

Ay köylüler ne zamandan beri düğüne şalvarla gidiyor ayol, şaşırdım doğrusu. O zaman o insanlar bayağı bayağı geriden geliyor. Bizim köyde de kadınlar günlük hayatta şalvar giyer ama gezmeye, düğüne müğüne de şalvarla gitmezler. Yaşlılar bile en azından bi entari giyerler.
Ama o bölgede belki adet öyledir bilemeyeceğim. Öyleyse dahi nolmuş, bu bir insanın özel ilişkisini neden etkilesin?

Başı kapalı olana cahil demedik, hemen böyle bi ezilmislik felsefesi yapıyorsunuz ya ayar oluyorum. Kapalı olmalarına laf etseydik evlenmezdik heralde . Tam tersi başımız açık olduğu için dinsiz dediler, bilmem anlatabildim mi?
Kapalı olmakla alakası yok ama yetiştiği ortam buram buram cehalet kokuyorsa, olacaklar az çok bellidir. Cahil insan ne yapar? Haset eder, kıskanır, ayağını kaydırmaya çalışır, herkesin dedikodusunu yapar. Ve evet soylediklerimin de arkasındayım, eğitim görmemiş toplumlarda cehalet oranı yüksektir. Okumak cehaleti alır ama eğer insanda potansiyel yoksa eşekligi Baki kalır, orası ayrı.

Başı kapalı olana cahil demedik, hemen böyle bi ezilmislik felsefesi yapıyorsunuz ya ayar oluyorum. Kapalı olmalarına laf etseydik evlenmezdik heralde . Tam tersi başımız açık olduğu için dinsiz dediler, bilmem anlatabildim mi?
Kapalı olmakla alakası yok ama yetiştiği ortam buram buram cehalet kokuyorsa, olacaklar az çok bellidir. Cahil insan ne yapar? Haset eder, kıskanır, ayağını kaydırmaya çalışır, herkesin dedikodusunu yapar. Ve evet soylediklerimin de arkasındayım, eğitim görmemiş toplumlarda cehalet oranı yüksektir. Okumak cehaleti alır ama eğer insanda potansiyel yoksa eşekligi Baki kalır, orası ayrı.

Konunuz bir düğüne gitmişsiniz oradaki kılık kıyafete bakıp düğüne böyle gelmelerini tuhaf karşılamışsınız. Bu durumdan yola çıkarak anlaşamayız mı diyorsunuz şeklinde ilerlemiş.
Örnek olarak benim ailemde köy kökenli. Bayramlarda köye gideriz. Düğünüme köy kıyafetli kişilerde katılabilir. Ama ben şiddet görmedim ailemden. Bana değer veren anne baba ile büyüdüm. Kızı hor gör şeklinde bir aile değil. vs vs. Şimdi siz benim düğünüme gelseniz bunlar böyle giyinmişler hiç anlaşamayız diye kesin bir hüküm belirliyorsunuz. Yanlış yerden değerlendiriyorsunuz diyorum.
Ama şiddet olayı daha çok gözünüze batmış olup ilk mesajınızda belirtseydiniz eğer böyle bir yorum yapmazdım.
Şalvarı rahatsız etti demedim,davranışları rahatsız etti dedim. Mesela damatla gelin dans etti sonra erkek tarafından oynamaya kalkanlar oldu kız tarafından sadece kızın ablası kalktı ve damadın annesine gelip oğlunu gönder onun yanında halay çekemeyiz dediler... Gelin,damada emrederek konuştu hepimizin yanında,incelikten uzak yani.. Bu tür davranıslar beni rahatsız etti,buraya da konu açtım çünkü dedigim gibi iliskide oldugum kisinin ailesi sizin gibi degil,oyle buyumemis ve ben ama ailenin seni dövmesi,evdeki hayvanınıza böyle davranması normal degil dedigimde köydeki herkes böyle ki dedi...

Çok bastırılmış bir kisiligi var,sesi falan pek çıkmaz bu sorun olmuyor cunku ben daha baskın olmayı seviyorum ikili iliskilerimde. Ama bu aile şiddeti ve o ortam koşullarını görünce acaba bu yüzden mi diye düşünüp irdelemeye başladım... Hiç köy deneyimim ve oradan tanıdığım birileri de yok. O yuzden nasıl bir ortamdır hic bilemiyorum ve erkek arkadaşımın bana anlattığı şeyler,haberlerdeki şu gecen gun cikan 9 aylık bebege tarlada tecavüz vs. Derken cok buyuk korku kaplıyor. Tabi ki ileride bir yuva kurunca o ortamdan uzak olacagiz ama benim merak ettigim sey,cocukluk gelisiminde oyle bir yerde,toplumda buyumenin etkisi ev hayatina nasıl yansır?

Köyden köye fark var, inanın bana bazı köylüler bazı şehirlilerden daha bile modern ve çağdaş. Bizim de köyümüz var, hiçte bağımızı koparmadık, şuanda da köyümdeyim hatta, ooh mis gibi yemyeşil, nerde şehrin stresi, gürültüsü.... Canım gitmek bile istemiyor. Her neyse, yani sizin sorun olarak gördüğünüz şeyler şehirli, maddi durumu çok iyi ailelerde de görülebilir. Köyler şehirlere göre çok daha güvenli yerlerdir ayrıca. Gözünüz köy ortamından ve köylü insanlardan bayağı bi korkmuş sizin ama kötülük ve kültürsüzlük köy şehir ayırmaz.
Bana deseniz ki doğuda bir rezidans mı yaşamak istersin batıda bir dağ başında mı, dağ başını seçerim doğrusu...

"Resmen koca salonda kapalı olmayan ya da iyi giyimli tek kişi yok"

Ne anlamalıyım bu cümleden?
" Kapalılar iyi giyinemez" mi?
Anlamayayım de mi bunu?

Neyse..
Siz herkesi kendi çevrenizden ibaret sanmaktan vazgeçin öncelikle.
Kapalı olup güzel giyinenler de var, açık olup güzel giyinenler de..
Tam tersi de..
Şalvar giyenler de var, düğün için ayrı, çarşı için ayrı şalvar giyenler de var hatta..
Kimseyi giydikleri için yargılamayın.
Düğünde gördüğünüz herkesi muhtemelen bir daha toplu bir şekilde görmeyeceksiniz zaten.

Kültür farkı arada sevgi saygı anlayış varsa önemsizleşebiliyor bazen. Bu tamamen çiftlere bağlı.

"Resmen koca salonda kapalı olmayan ya da iyi giyimli tek kişi yok"

Ne anlamalıyım bu cümleden?
" Kapalılar iyi giyinemez" mi?
Anlamayayım de mi bunu?

Neyse..
Siz herkesi kendi çevrenizden ibaret sanmaktan vazgeçin öncelikle.
Kapalı olup güzel giyinenler de var, açık olup güzel giyinenler de..
Tam tersi de..
Şalvar giyenler de var, düğün için ayrı, çarşı için ayrı şalvar giyenler de var hatta..
Kimseyi giydikleri için yargılamayın.
Düğünde gördüğünüz herkesi muhtemelen bir daha toplu bir şekilde görmeyeceksiniz zaten.

Kültür farkı arada sevgi saygı anlayış varsa önemsizleşebiliyor bazen. Bu tamamen çiftlere bağlı.
Yazmışım ki kapalı olmayan YA DA iyi giyimli kimse yoktu. Bunların ikisinin ayrı olduğunu düşünmeseydim belirtmez miydim? Benim arkadaş çevremde de kapalı olan kadınlar var son derece şık giyinebiliyorlar cümlemden bunu çıkardıysanız baya bir art niyet sezerim doğrusu... Ama özel bir günde eğer gelinin annesi ve kardeşi çooook sıradan giyiniyorsa benim bunu garipsemem ve iyi giyimli olmadığını söylemem anormal bir durum mu?

Yazmışım ki kapalı olmayan YA DA iyi giyimli kimse yoktu. Bunların ikisinin ayrı olduğunu düşünmeseydim belirtmez miydim? Benim arkadaş çevremde de kapalı olan kadınlar var son derece şık giyinebiliyorlar cümlemden bunu çıkardıysanız baya bir art niyet sezerim doğrusu... Ama özel bir günde eğer gelinin annesi ve kardeşi çooook sıradan giyiniyorsa benim bunu garipsemem ve iyi giyimli olmadığını söylemem anormal bir durum mu?
Pekala dediğiniz gibi yazmış olun. Yine kendinizle çelişiyorsunuz.
Kapalı olmayan bir kişi bile yoktu demek de art niyetli bir yaklaşım, kimsenin kafasının kapalı olması sizi ilgilendirmez,size ne.

Bakın cümlelerden lafları cımbızla çekip de art niyet arayıp sağa sola saldıran biri değilimdir. Ama cümlenizden alenen öyle anlaşılıyor, zira bir tek ben öyle anlamadım..
Neyse konu bu da değil.
Asıl konunuza da yorum yaptım kendi fikrimce, yineliyorum, kültür farkını kimi çiftler aşamaz kimileri aşar sorun yaşamaz.
Bu tamamen ilişkinize ve sizlere bağlı.
Umarım gönlünüze göre olsun

Dün katıldığım kına gecesi başımdan aşağı kaynar sular dökülmesine sebep oldu. Şöyle ki,annemin eski bir arkadaşının kınası. Bizim oldugumuz şehirden kızı almışlar,gece hatta misafirimizdiler neyse. Biz çok da samimi olmadigimiz icin siradan ustu abartili olmayan kiyafetlerle gittik. Ama kiz tarafini gormeliydiniz resmen şalvarla gelecek moddaydılar. Oglanin annesi ve uzaktan gelen birkac akraba dışında resmen koca salonda kapali olmagan ya da iyi giyimli tek kisi yoktu. Tamam salvar giyebilir onun tarzidir,kimin ne giyecegine kimse karışamaz ama bu durum beni kendi iliskimi sorgulamaya itti cunku 2 yila yakindir birlikte oldugum kisinin ailesi de köyde yaşıyor ve buna benzer manzaralar hep. Ben oyle insanlarla hic icice olmadigim icin dunku konusmalari,davranislari cok rahatsiz etti. Bariz bir farklilik vardi. Sizin boyle birlikte olup anlasan tanidiklariniz var mi yoksa uyumsuzluk cok mu kendini belli ediyor?

sanada illa salvar giy demezlerse hicbir sorun yok bence. insanlar ne isterse onu giysin ne olacakki.
hepimiz birer galler prensesi edasiyla saraylarda kina yaptigimiz icin salvarli teyzeler gelemez oldu zaten, geleninde arkasindan boyle dedikodu yapiliyor zaar.
cok yanlis bir dusunce seninki bana sorarsan.

Yani kültür farklılıkları olabiliyor ama yaşadığı,büyüdüğü yörenin yapısını taşımıyor artık insanlar özellikle çekirdek ailesi yani anne baba kardeşler önemli bence geri kalanla çok bir münasebet kurmak zorunda olmayacağız çünkü. Sizin takıldığınız şeyler bilmiyorum ne denli önemli yani düğünde giyilen kıyafetler vs bence size olan tavırlara ve yaklaşıma bakmanız yeterli

Mesajımda da belirttim. Kimsenin ne giydiği beni ilgilendirmez,ama giyim konusu kişinin kültürüyle ilgili ben kıyafetini değil o kültürdeki insanlarla yetişmis olan erkek arkadaşımla evlenince ne gibi seylerle karşılaşırım. Bu yukarıdan bakma değil kesinlikle ama gerçekçilik. Sonuçta iyi bir eğitim almak,sosyal alanlarda faaliyette bulunmak kişisel gelişimi destekleyen şeyler ve küçük bir yerde bunlardan mahrum kalan insanlarla digerleri arasında fark olması normal ve yukarıdan bakılacak bir şey değil.

abartsaydin az daha :ukala:
senin yasitin olan o bahsettigin cevredeki insanalrda okuyor merak etme, hata senden daha iyi eyrlerde de okuyor olabilirelr, bu arada hangi ustun egitime sahipsin merak ettim?
eger kendini 60 yasindaki teyzelerle kisaylayip bunlarda okul okumamis egitilmemis diyorsan, senin anneannen babanen hangi robert kolejinden mezun diye sorarlar insana.
karsilastirma yapiyorsun bari mantikli ol azcik, kendi yasitlarinda karsilastir kendini bi zahmet...

siddete nerden geldin salvardan acaba cok merak ettim? :halay:
sevgilinin ailesi siddetemi egilimliymis? o cok ayri bir konu yanlis yerden baslamissin ustun analitik dusuncelerine.

Şalvarı rahatsız etti demedim,davranışları rahatsız etti dedim. Mesela damatla gelin dans etti sonra erkek tarafından oynamaya kalkanlar oldu kız tarafından sadece kızın ablası kalktı ve damadın annesine gelip oğlunu gönder onun yanında halay çekemeyiz dediler... Gelin,damada emrederek konuştu hepimizin yanında,incelikten uzak yani.. Bu tür davranıslar beni rahatsız etti,buraya da konu açtım çünkü dedigim gibi iliskide oldugum kisinin ailesi sizin gibi degil,oyle buyumemis ve ben ama ailenin seni dövmesi,evdeki hayvanınıza böyle davranması normal degil dedigimde köydeki herkes böyle ki dedi...
Keşke konuda aile yaşantısını ve şuan bahsettiğiniz davranışları açarak yazsaydınız. Ağırlık düğün kılık kıyafet olunca başka türlü anlıyor insan. Bu detayları yeni öğreniyorum. Biz bilemeyiz ki sizin ne yaşadığınızı. Anlattığınız kadarıyla yorum yapıyorum.

abartsaydin az daha :ukala:
senin yasitin olan o bahsettigin cevredeki insanalrda okuyor merak etme, hata senden daha iyi eyrlerde de okuyor olabilirelr, bu arada hangi ustun egitime sahipsin merak ettim?
eger kendini 60 yasindaki teyzelerle kisaylayip bunlarda okul okumamis egitilmemis diyorsan, senin anneannen babanen hangi robert kolejinden mezun diye sorarlar insana.
karsilastirma yapiyorsun bari mantikli ol azcik, kendi yasitlarinda karsilastir kendini bi zahmet...
Köyünden dışarı çıkmamıs,kendi şehri dışında sehir gormemis okuma yazma bilmeyen bir anne,çocugunu kucukken dovmus olan bir anneden bahsediyorum ne alaka robert kolejiyle. Azıcık siz mantıklı olun. Her şey tabi ki okul degil ama oyle bir hayatla egitimli,aktif bir hayat tabi ki bir olmaz!

halen daha salvarla ilgilisini cozemedim butun bu anlattiklarinin?
ustun egitim godugun eyrlede yeterinde analitik dusunce, olaylar arasi baglanti falan ogrenememissin gibi geldi bana.
ornek vereyim, soyle anlatabilirsin;
sevgilimin aileside bu dugundekilerle ayni koyden, halay cekerken haremlik selamlik ayrildilar, bu beni cok raahtsiz etti, bende boyle bir sorun yasarmiyim?
bu koyden gelenelr genilede zorla salvar giydirmisler, benim sevgilimde bana giydirirmi?
yada hepsini bosver sen aynen salvar ve kapali olmayan baslar konusuna devam...

Bizde de gelinler şalvar giyer boşnak şalvarı, bizim adetlerimizde çoğu kişiye abartı gelir, sizinkilerde durum basma şalvar tarzı anladığım kadarı ile, herkesin örf ve adeti hor görmek yanlış

Back
X