20 yaşındaysan bu sınava 3.girişin. Önceden eşit ağırlıkçıydım geçen yıl sayısala döndüm diyorsun. Eşit ağırlıktan sayısala dönüp 1 senede 12k yapan adam önceki 2 girişinde de ea alanında en kötü ilk bindedir. Onda da zaten hukuk istemiyorsa en güzel ünilerde ybs işletme iktisatı yazmış olurdu şu vakte kadar. Boğaziçi GSÜ Koç vs gibi ünilerde.
Hadi önceki senelerde kötü yaptın mucizevi şekilde 1 yılda sayısala geçip 12k yaptın diyelim. Bahsettiğin tipteki bir aile senin fikrini bile sormadan tıpı ya da en güzel mühendislikleri yazar başa. Mutlak karar mercinin "baba" olduğu yerde hiç kimseye 3 sene sınava girip 12k yaptıktan sonra "ben bir sene daha gireceğim ya pilotaj istiyorum" deme hakkı vermezler.
Küçüksün, toysun. Ailen iyi veya kötü. Burada senin anlattığın kadarını biliyoruz. Detayı bilemem lakin çok kötü insanlar olsa sen şimdi emin ol böyle rahat rahat evde oturamazdın. Çoktaaan işe koyup paranı yerlerdi ya da kocaya verirlerdi. Mutsuzsun, parasızsın, gidecek yerin yok. Deniz, kum, güneş, şort bilmem ne mi sence şu an esas mesele? Ailenle bütün çatışmaların muhtemelen sınavı kazanamadığın için oluyor.
Kendine en büyük kötülüğü sen yapıyorsun. 4 sene yks için yazık değil mi? Yaşıtların 3.sınıfta. Şu durumda yapabileceğin tek şey oturup adamakıllı bir sıralama yapıp doğru düzgün bir bölüme gitmek. Daha sonra da atanıp ya da işe girip yolunu ayırmak. Abinin parasını vermesi onun seçimi. Belki de çok müsriftir vs bilemem. Neticede babaya kafa tutacak potansiyelde ve sesi çıkmıyorsa orada bir işler vardır. Ben bunu da inandırıcı bulmadım şahsen ya neyse.
İki çıngar çıkarıp resti çeksen kimse parana el koyamaz. İşi bırakıyorum de bakalım bir daha istiyorlar mı parayı. O kadar despotlarsa da belki bir miktar ellerine verirsin susarlar. Kız çocuğunun kaçıp gitmesinden korkulur, 3 kere sınava girmesine müsaade eden 4.ye de ses etmeyen aile o kız işe girsin, öpüp başına koyarlar. Hiç sanmıyorum paraya el koyacaklarını. Kaldı ki üniversiteye gitsen 4 sene o pinti dediğin aile karşılayacak masraflarını. Bu da tuhaf. Adamlar bu kadar paragözse senin okuma yolculuğunu bu kadar uzattırmazdı.
Senin üzerindeki paraya gelince de formalite icabı yapılmış o para. Üzerinde söz hakkının olmadığı, sana üzerinde tasarruf hakkı verilmemiş para senin paran değildir. Lakin çalışıp kazanacağın para senin olur. Ben bu üniversite sıralaması hikayesine inanmadım. Zaten doğru olup olmamasının da bir önemi yok. Bak yolun yol değil. Doğmamış çocuğa don biçilmez diye bir laf var. Meslekleri kötüleyen şeyleri çok izleme. Kimse kendine rakip istemiyor. Kendini geliştiren, çabalayana her zaman iş ve fırsat var. Her şey torpil değil.
Daha işe girmeden paramı alırlar bana kalmaz senaryoları kurma. Sınavı kazanmadan her bölüm için karamsar olma. Önce sınavı kazan. Tatilin gezmenin nasılsa sırası gelecek. En güzel yıllarını ailen değil sen kendine zehir ediyorsun. Aklını başına al. Ha şayet 12k sıralama olayı doğruysa -ki sanmıyorum- mezuna kalmak büyük hata olur. Yaz güzel bir mühendislik, üniversite keyfine bak.