Aileme dava açacağım. Lütfen fikrinizi söyleyin.

Çözümünüz, sorunlu müşteri karşısında eşinizi çağırmaksa; bu da profesyonel bir davranış türü değil diyorum.

Otelinizin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi, zarar etmemesi, misafir ve çalışan sayınızı koruyabilmek için; güvenlik görevlisi istihdam edilmesinin zamanı gelmiş diyorum. Çalışanların maaşını cebinizden ödemenizi de önermedim.
Bilmediğim bir şey söyle? Elemanları nasıl finanse edebilirim mesela. Şu gitsin, şu kalsın diye diğer %75’i nasıl ikna edebilirm?

Bornozla kahvaltıya geldi diyor, kadınları taciz etti. Bunlara tepki vermemişler. Son gün otelden ayrılacağı zaman parasını ödemediğinde personel dövmüş.
Verdiği ilk rahatsızlıkta “kusura bakmayın sizi otelde barındırmayacağız” derdim. Bir güvenlik görevlimiz olmadığı için eşime haber verirdim. Hala otelden çıkış yapmıyorda polis çağırırdım. Bende yönetimdeyken pek çok tatsız olayla karşılaştım ama hepsinin muhattabı ben oldum. Bu raddeye getirmedim.
Otelde nasil guvenlik olmaZ ya. Bu sekilde giderse gercekten batirirlar orayi

Ömerin eline koluna sağlık.. haksız yere, insanları içeri tıkan hakimler gibi bir tavır sergilemişsiniz haketmiş resmen baksanıza hemde önce ilk o vurmuş çocuğa arkadaş edebiyle duran bir müşteriye saldırmamış ki .. diğer konuda ise hakkınızı arayın bence
Ömer sanırım otelin saf olanı. Ona ne deniliyorsa yapıyor. Bayramda kat görevlisini de kaçırmışlar. Bayram ikramiyesi yapmışlar. Yeni gelen kat görevlisine sen yenisin diye ikramiyeyi vermemişler. O da beni ayırdınız demiş, istifa etmiş. Bayram günü de kat görevlisi bulamayacakları için odaları Ömer temizlemiş.
Ama diğer taraftan şiddete meyilli bir insan yarın bir gün sen problem yaşadığında sana da uygular. Ben öyle tahmin ediyorum.

Yorumların hepsini okumadım ama kısa ve öz kesecem sözümü. Taciz etmis, fiyatı ödememis, kahvaltıya bornozla gelmis vs vs yenilir yutulur bir sey degil lakin ne olursa olsun otelin saygınlıgı acısından bir müsteri dövülmemeli. Bu durumda otel saygınlıgını kaybedebilir yorumlarda google yorumlarında müsteri yayıp rencide edici yorumlar yapılabilir böylelikle kimse tercih etmez. Ablanın vurdumduymazlıgı beni sasırttı bu durumda ne yapılır bilmem ama umarım gerekeni kavgasız, gürültüsüz halledersin🙏

Ömer sanırım otelin saf olanı. Ona ne deniliyorsa yapıyor. Bayramda kat görevlisini de kaçırmışlar. Bayram ikramiyesi yapmışlar. Yeni gelen kat görevlisine sen yenisin diye ikramiyeyi vermemişler. O da beni ayırdınız demiş, istifa etmiş. Bayram günü de kat görevlisi bulamayacakları için odaları Ömer temizlemiş.
Ama diğer taraftan şiddete meyilli bir insan yarın bir gün sen problem yaşadığında sana da uygular. Ben öyle tahmin ediyorum.
Bahsettiginiz seyler basit problemler olmamış ki bornozla inmeler ücret ödememeler.. kadınları taciz etmiş adam bunu duyunca orada bi iyi yapmış dedim yani .. aslında burada cocugun suçu yok yönetim baştan onun çıkışını vermeliydi e birde ilk darbeyi alan ömer olunca yani adam ona vurunca çocuk sinirlerine hakim olamamıştr bu olayda ömerin şiddete meyilli olduğu kanısına varılamaz bana göre insanız bunca haşeriliği yapan bir adama bukadar sabır gösterip birde tokadını yersem çoğu insan karşılık verebilirdi gibi geliyor bilemedim 🤔

A
İyi günler arkadaşlar.
Ben 43 yaşında bir kadınım. Babam 3 sene önce vefat etti. Babamdan bize biri Ankara’da diğeri Antalya’da iki işletme kaldı. 3 kız kardeşiz ve annem var.
Sorun şu ki babamın ölümüyle kardeşlerimle sorunlar yaşadım. Ablam kafamda cep telefonu parçaladı. Bir kaç defa ortaklığın giderilmesi için dava açmaya yeltendim ama annemin hatrına vazgeçtim. Bu arada annemde evlat ayıran, benim dediklerimi hep düşmanca bilen bir kadın.
Dün yaşadığım son olayda işletmemizde çalışan bir personelin müşteriyi dövdüğünü öğrendim şans eseri. Kesinlikle bana yönetimsel ve finansal söz hakkı vermiyorlar.
Ben ne olursa bir personelin müşteriyi dövemeyeceği, böyle bir durumda o personelin iş akdinin son verilmesi gerektiğini söyledim. Ama ablam bunun önemsenmeyecek bir konu olduğunu düşünüyor. Olayın nasıl bu noktaya gelebildiğini, bu kadar arıza bir müşteriyi nasıl otelde konaklattıklarını, yönetimsel bir boşluk olduğunu filan düşünmüyor tabii.
Ben bu sefer kararlıyım. Avukatım da ilk başta sulh içinde çözmemizi, yönetimi benim almamı söyledi. Ama böyle bir şeyin mümkün olmadığını, başka çarem kalmadığını söyledim.
Kendisinin ya da tanıdığının başından buna benzer bir olay yaşayanınız var mı? Beni neler bekliyor fikrinizi yazar mısınız? Geçen ay panik atak yaşadığım için doktorum stresten uzak durmamı söylemişti. Bir yandan da onun korkusunu yaşıyorum.
Zaman ayırıp cevap yazan herkese şimdiden teşekkür ederim. 🙏🏻

Sirketiniz ne buyuklukte bilemiyorum ama bu sekilde bir davayla anilmasi risktir her zaman.

Yonetimsizlik, bassizlik, lidersizlik algisi olusur ki bu da görüldüğü uzere musteri dovecek kadar haddini hududunu bilemeyen elemanlarla sonuclaniyor.

Ha insani olarak bakinca musteri haketmis olabilir, ama musteri dövmekle anilan herhangi bir isletme kendini piyasada aciklayamaz.

Sizin kiz kardesleriniz ve annenizle olayi ilk basta sulh icinde cozmeniz gerektigine inaniyorum.

Ve ardindan yonetimi ele gecirirseniz, ilk is halkla iliskiler & kurumsal iletisim konularina yatirim yapmaniz gerekiyor.

Sulh icinde cozemezseniz (hukuktan anlamam avukat değilim meslegim iletisim uzerine) davaniza marka değerini koruma sebebiyle gizlilik karari aldirabilir ve oyle yurutebilirsiniz.

Tabi Aile bireyleriniz bu gizlilik kararina ragmen otellere ziyarette bulunup ortaligi birbirine de katabilir, bilemiyorum. Isiniz zor.

Kardesler ve anneyle anlasip otelleri satmak daha mi mantikli olur acaba? Tabii bu ekonomik ortamda hakettigi degeri gorur mu emin degilim.

Bunun da bir yolu var. Ya ilk arızasında polis çağırırsın ya da otelden çıkışını verirsin. Son güne kadar baş edemedikleri adamı personel dövüyor. Bu kabul edilemez.
Ben de eski otelciyim bunlar sigortadan para almak için yapıyor bunu. Yani zaten şikayet edilmek sorun çıkarmak için böyle davranıyorlar. Ben kötü bir şey yapmadım ama otel çalışanları bana kötü davrandı diyecek.

Klima çok soğutuyordu, Temmuz ayında 40 derece sıcağa gittiğim için kalın giysi almadım yanıma ondan bornozla gittim restoranda üşüyordum diyecektir.

Kadın müşterilerle sohbet ettiğini ama yanlış anlaşıldığını, kendi ülkesinde böyle sohbet etmenin normal olduğunu söyleyecektir.

Fazla alkol aldığı için ne yaptığını hatırlamadığını, çalışan personel olduğunu bilmediğini kendisine kötü bir şey yapacağını düşündüğü için ve kendini koruma amaçlı vurduğunu söyleyecektir.

Eğer adamı dövmeselerdi otel kendini savunabilirdi ama dayak şiddet oldu mu hastane - polis raporu da varsa sigortası adamı haklı bulabilir. Müşteri rahatsızlık veriyorsa otel güvenliğine, yoksa polise bildirirsin dövemezsin vuramazsın. Bu çok önemli. Sigorta adama parayı öder, acente de otelden geri alır.

Müşteri ne olursa olsun calisanlar tarafindan dovulemez. Gönderirsin, polisi cagirirsin vs vs olur biter, kimse kimse tatafindan dovulemez. Kimse adaleti, cezayı kendi saglayamaz.
Haklisin nihalcim, annenle konus ve yapacaklarini bildir, digerleri umrunda olmasin.

Yorumların hepsini okumadım ama kısa ve öz kesecem sözümü. Taciz etmis, fiyatı ödememis, kahvaltıya bornozla gelmis vs vs yenilir yutulur bir sey degil lakin ne olursa olsun otelin saygınlıgı acısından bir müsteri dövülmemeli. Bu durumda otel saygınlıgını kaybedebilir yorumlarda google yorumlarında müsteri yayıp rencide edici yorumlar yapılabilir böylelikle kimse tercih etmez. Ablanın vurdumduymazlıgı beni sasırttı bu durumda ne yapılır bilmem ama umarım gerekeni kavgasız, gürültüsüz halledersin🙏
Vis bitanem bir fotograf paylaşacağım. Belki beden dilinden bir şeyler çıkarırsın. Bu otelin açılısı. Babamın sağ tarafındaki otelin eski tekniğiydi. 7 sene hizmet etti. Oteldeki tek bir vidanın dahi yerini bilir. Ben bu adamı geri çağıralım dedim, onu da kabullendiremedim. Sol tarafındakilerde ben ve küçük kardeşim. Küçük kardeşim zaten hiç bir zaman Antalya’da yaşamayı ve otelle ilgilenmeyi istemedi. Bu karede ablam nerde? Yok. Çünkü ablam kendi üstünde bir otorite istemez. Babam yaşarken işlere çokta müdahil olmadı. Otelin bilgisayar işlerini yapan adam bana dedi ki “Baban bu oteli seni düşünerek aldı. Çocuklarımın içinde sadece Nihal bunla baş edebilecek potansiyelde” dedi.
Ben babamın emaneti diye çok uğraştım. Ama artık benimde düşünmem gereken çocuklarım var. Karşımda bir arpa yol alamadığım aile fertlerim var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Vis bitanem bir fotograf paylaşacağım. Belki beden dilinden bir şeyler çıkarırsın. Bu otelin açılısı. Babamın sağ tarafındaki otelin eski tekniğiydi. 7 sene hizmet etti. Oteldeki tek bir vidanın dahi yerini bilir. Ben bu adamı geri çağıralım dedim, onu da kabullendiremedim. Sol tarafındakilerde ben ve küçük kardeşim. Küçük kardeşim zaten hiç bir zaman Antalya’da yaşamayı ve otelle ilgilenmeyi istemedi. Bu karede ablam nerde? Yok. Çünkü ablam kendi üstünde bir otorite istemez. Babam yaşarken işlere çokta müdahil olmadı. Otelin bilgisayar işlerini yapan adam bana dedi ki “Baban bu oteli seni düşünerek aldı. Çocuklarımın içinde sadece Nihal bunla baş edebilecek potansiyelde” dedi.
Ben babamın emaneti diye çok uğraştım. Ama artık benimde düşünmem gereken çocuklarım var. Karşımda bir arpa yol alamadığım aile fertlerim var.
Aa babanı bildim, cok saygıdeger bi is insanı mekanı cennet olsun 🙏 az bucuk ablanla olan hikayene asinayım babanla olan bagının kuvvetliligini de biliyorum bu yüzden demistim "ablanın vurdumduymazlıgı" diye. Rahmetlinin kemikleri sızlamadan halledersin umarım nihal🙏

Aa babanı bildim, cok saygıdeger bi is insanı mekanı cennet olsun 🙏 az bucuk ablanla olan hikayene asinayım babanla olan bagının kuvvetliligini de biliyorum bu yüzden demistim "ablanın vurdumduymazlıgı" diye. Rahmetlinin kemikleri sızlamadan halledersin umarım nihal🙏
Vis babamı düşünürsem işin içinden çıkamam. Babam otelin inşaatında dahi başında bekledi. Göz bebeği gibiydi. Adamın dişiyle tırnağıyla yaptığı işleri nasıl büyütürüz, nasıl daha iyi yere getiririz diye birlik olacağımıza hep kaos içindeyiz. Keşke ölmeden önce bize vasiyet edip, görev dağılımı yapsaydı.

Ne davasi açacaksınız mal paylaşımı mı? Arada gecen olayi bilmiyoruz ki müşteri diye millet vekili değil ya hak ettiyse yemiştir dayağı edebiyle durmasini bilmeyen de cok ki. Niye otelden cikarmamislar öncesinde? Tarafsiz bi müdür tutamaz misiniz niye maaile karisiosunuz her seye. Yönetimi sıfırdan oluşturun?
Müşteri Amerikalıymış. Parasını vermediği için bavulunu gasp etmişler. Adamda personelle yumruk yumruğa kavgaya girişmiş.
Ortaklığın sonlandırılması için dava açacağım. Benim payımı vermeleri içinde oteli satışa çıkartıracağım. Artık onlarla hiç bir şekilde muhattap olmak istemiyorum.

Bilmediğim bir şey söyle? Elemanları nasıl finanse edebilirim mesela. Şu gitsin, şu kalsın diye diğer %75’i nasıl ikna edebilirm?
Amerikalı'ların hobisi dava açmaktır. Bayılırlar böyle mağduriyetlere, üstelik gider bir psikologdan terapistten rapor alırlar ve koşarlar mahkemeye. Adamın bavulunu bırak gasp etmeyi dokunamazsın. Varsa bir şüphen adli makama bildirirsin onlar gerekli görürse kontrol eder. Nakdi karşılığını alın ve hisselerinizi devredin. Sadece müşteri dövme değil ciddi bir yönetim eksikliği var. Babamın yadigarı diyorsunuz ama bu şekilde batmaya mecbur. Önceki yorumumda da yazdım. Sigortadan para kurtarma derdinde olan beleşçilerle, eğitimli uzman personel çalıştırmazsanız baş edemezsiniz.

Her departmanın yetişmiş kendi elemanı olmalı. Bizim aile işletmelerinin en temel problemi bu. İşini iyi yapan tecrübeli bir yöneticiye vereceği paraya kıyamaz kendi yönetmeye kalkar. Garson oda temizleyemez, bavul taşıyan bellboy garsonluk yapamaz. Kurumsal bir maaş politikası olur herkes bilir kıdemini alacağı ikramiyeyi. Hizmet sektöründe çalışmamış adamı alıp da müşteriyle muhatap ettirmezsin.

Güvenlik yokmuş otelde, müşteri ilişkileri görevlisi var mı? Çalışanlara eğitim veriliyor mu? Bunlar yoksa ve amaç sadece para kazanmaksa işletmeniz bir iki sezon sonra batar. Müşteri, tatil platformlarında kötü yorumlar yaparsa, bunu okuyanlar gelmez, acente size müşteri yollamaz.

otelin olduğu il veya ilçede sulh hukuk mahkemesine "ortaklığın giderilmesi" davasi açacaksınız ki biliyormussunuz. sonra durusma olup nilirkisi incelemesi yapılır ardından dosya sulh hukuk mahkemesinin satış bürosuna gider. otel satılır ve miras hakkı oranında herkese payı ödenir. iş biraz uzun surer. anlasabilseniz otel de satılmaz ama artık iş o noktayı aşmış gibi duruyor

Nakdi karşılığını alın ve hisselerinizi devredin
Aile bireylerinden biri alamaz. O kadar nakit yok. Yabancı birine de veremem. O zaman kendi otelimizde bizi çırak çıkarır.
Taksim’de oteli olan arkadaşım var. Otelin satışı durumunda talip olacağını söyledi. Babamın yaşarken zikrettiği bir rakam var. Ona da razı geliyor. Ama tabii expertiz sokmak lazım. Babam 3 sene önce vefat etti. Ülke ekonomisi kaygan bir zemin. Otelin şu anki değeri ne onu bilemiyorum.
Yazdıklarının noktası, virgülüne kadar haklısın. Ben çok çabaladım. Bilmediğimiz bir sektör. Kar odaklı olmayalım, iyi hizmet verelim diye ama beni düşman bildiler. Ablam “oteli sana hibe etmeyeceğim” deyip kafamda telefon kırdı. Ben hastaneye gideceğim derken annem ne yaptı biliyor musun. “Pamuk basarız geçer. Ablanın adı adli bir olaya karışmasın” 3 dikiş attılar, kanamam öyle durdu.
Sanırım en çok canımı acıtan bu. Annem bana üvey evlatmışım gibi davranıyor.

Elbetteki var. Hatta ben Hilton’larda Revenue Management yapmış birini buldum. 1 ay maaşını kendi cebimden verdim ama adam maaşın yanında doluluktan prim isteğini söyleyince kardeşlerim “40 odalı otele bir de onu mu ortak edeceğiz” dediler. Kalitesiz ve az sayıda elemanla çalışmak her geçen sene bizim işletmemizin hizmet kalitesini düşürüyor. Babamln etrafındaki herkesi, babama böbreğini veren arkadaşını dahi hayatımızdan uzaklaştırdı annem ve kardeşim. Hiç kimsenin hiç bir konuda fikrini almadıkları gibi, ben bilen birilerine danıştığımda onu arayıp “akıl vermemesini” söyleyip benim başkalarıyla beşeri ilişkilerimi de bozuyorlar. Dün Antalya’daki bir tanıdığımı aradım. “Her ne kadar müşteri ülkesine dönde de turizm bürosunun bu davayı takip edeceğini” söyledi. Bunu anneme söylediğimde tanıdığımıza artık ne dediyse, tanıdığımız bana “kendisinin bir daha işlerimize karışmak istemediğini” söyledi.
Begüm dediğin gibi otelcilik hem çok zor, hem yorucu. İşin başında ya kendin olacaksın ya da profosyenel bir ekip kuracaksın. Böyle kara düzen gidersek korkarım ki bizde annenler gibi babamın emanetinden olacağız. Ama artık bu da bir yere kadar. Çünkü benimde bakmak zorunda olduğum 2 evladım var. Önce kendi beden ve akıl sağlığımı korumak zorundayım.

Allah size ve sabır ve kolaylık versin. İnşallah siz sorunlarınızı çözer, kızlarınızla beraber huzurlu mutlu şekilde yaşarsınız. Maddi sıkıntısının yanı sıra, en kötü etkisi psikolojik olarak insan çok kötü etkileniyor, insanın annesi ve kardeşi olduğu için ister istemez eli kolu bağlı oluyor. Kardeş olsa neyse ama anne de işin içine girince durum çok zorlaşıyor.

İşletmenin yönetimi ablanızda kaldıkça, sizin işiniz zor. 3-5 yıl düzenli devam eder ama ilerisi çok riskli. Aslında var olan, yürüyen işletmeyi devam ettirmek zor değil ama böyle hırçınlıklarla işler kötüleşiyor.

Siz avukatla görüşüp, yapabildiklerinizi yapın, hakkınızı arayın. Bu oteller yılın 12 ayı iş yapmıyorlar. Kapasitesi geliri belli. Sizin yemek kalitesini bile düşürmeniz müşteriyi etkiler. Hele yabancılar, böyle bir tanıdıklarının daha önce gidip, beğendikleri yerleri tercih ediyorlar. Birde böyle işletmelerde işletmecinin kendisi dikkat etmezse, özen göstermezse personel hiiiiç özen göstermez. anneniz yaşlı olabilir işi bilmez, ama ablanız bunları akıl edebilirdi. Onun ihmalini hepiniz çekemezsiniz haksızlık bu. Ablanızın otel yönetiminde söz hakkına sahip olmasına engel olun, kavga gürültü çok olur ama en azından işinizi korursunuz.

Müşteri Amerikalıymış. Parasını vermediği için bavulunu gasp etmişler. Adamda personelle yumruk yumruğa kavgaya girişmiş.
Ortaklığın sonlandırılması için dava açacağım. Benim payımı vermeleri içinde oteli satışa çıkartıracağım. Artık onlarla hiç bir şekilde muhattap olmak istemiyorum.
Açacağınız izale-i şuyu davasında zararlı çıkabilirsiniz, bence konuya duygulardan arınıp mantıkla yaklaşın, ticari taşınmazlarda mahkeme nasıl işliyor bilmiyorum ama özel mülklerde açılan izâle-i şuyu da hakim mülkü almak için önce diğer paydaşlara hak tanıyor, belediye rayici üzerinden belirlenen fiyatla ortaklıktan çıkmak isteyen paydaşa teklif sunuluyor, mahkeme yoluyla satışta diğer hissedarlar payınızı verir siz de bundan pişmanlık duyabilirsiniz, onun yerine bence avukatınıza danışın eğer ticari mülklerde olabiliyorsa mülk için bir bedel belirlettirin, mülk bir otel olduğundan hem bina değeri hem de yıllık cirosu üzerinden işletme/defter değeri de vardır diye düşünüyorum, bunlar hesaplanarak bir bedel tayin edilir ve diğer ortaklara avukatınız vekâletinde hissenizi x fiyata satışa çıkaracağınızı duyurur alım çağrısı yaparsınız, alım çağrısı sürelidir özel mülklerde 3 ay diye hatırlıyorum ama yanılıyor da olabilirim, bu süre içerisinde ortaklardan alım gelmezse oteldeki hissenizi 3. bir kişiye satarsınız, siz bence avukatınıza bunu bir danışın.

O hic iyi olmamis icinde degerli biseyim vardi aldilar dese ne olacak. Niye polis cagirmiyorlar anlamadim ki. Hic anlasamiosan en doğru bu olacak. Uzun yillar gorusmen anlasman gerekio yoksa. Al payını kurtul en iyisi.

Back
X