Aileme Tiyatro Okumak İstediğimi Söyleyemiyorum Yardım ve Önerilerinizi Bekliyorum

ikiyol

Üye
Kayıtlı Üye
18 Mayıs 2013
18
1
6
Ankara
Sevgili arkadaşlar ben 19 yaşındayım. Tiyatroyu o kadar çok seviyorum ki içimde aşk oluştu bu mesleğe diyebilirim. Fakat ailem beni konservatuvar dışı bir bölümde okutmak istiyor. Yani normal 4 yıllık bölüm, tiyatro okumak için de kurslara gitmeden girmesi imkansız gibi bir şey. İnsan dünya'ya bir kere geliyor ve istediği, sevdiği ve kendini rahat hissettiği bir meslek'te okumak istiyor. Ailem tiyatro ve sanat seven insanlar değiller biraz. Bir kere bahseder gibi oldum Tiyatrocuların yalan konuştuğunu düşünüyorlar. Meslekleri gereği oysa ki ne alaka? Ama ailemden çok çekiniyorum. Sizce en doğru şekilde nasıl açılabilirim aileme? Lütfen yardım edin, hayatımı bu yönde yönlendirmek istiyorum...

İnan ki seni çok iyi anlıyorum. Lisenin başından itibaren tiyatroya tutkum oluştu.Oyunlarda rol aldım. Müjdat Gezen' e kursa gittikten sonra tutturdum konservatuar diye. :52:

Önce ailem karşı çıktı. Ama onlar sanatı seven insanlar . Onlar benim hayatım için endişe ettiler :34: . Ne kadar saçma sanki nolacak dedim

Çok uzatmadılar tamam dediler konservatuara hazırlık dersleri araştırdım. Ygs Lys hak getire millet integral türev çalışırken ben Hamlet'in Ophelia'sı oluyordum. Lady Macbeth oluyordum :51:..

Sınavlara girdim kazanamadım. Ama bu yeteneksiz olduğum anlamına gelmiyordu çünkü ortada garip bir durum var. Gayet hazırlanmış sınavı kazanacak insanlar kazanamıyor tiyatronun t's, etmeyen insanlar kazandım kazandım diye bağırıyordu. :37:

Ne yazıkki torpil bazı okullarda oluyor. İyiler kazanıyor evet ama iyi olup 2 yıl bekleyende var hatta inanmazsın 5 sene sınavlara hazırlanan sonunda kazanan bir çocukla da tanıştım :)zaten bir sürü senin gibi insanla tanışıyorsun sınavlara gire gire.. Ben de düşündüm.. 5 sene bir sınava takılamam. Hatta 3 sene bile fazla. Türkiye gibi bir ülke de bir an önce diploma alıp belki işe güce başlarım yada işsizler kervanında dolaşıp sonra bir iş bulurum diye bir düşünce vardı.

Neredeyse herkes bana yedek planın olsun dedi. Saçmalamayın dedim.

Çok zorluk çekersin dediler ne var ki çekerim dedim.

Şimdi anlıyorum nasıl haklı olduklarını...

Biliyorsundur Türkiye' de tiyatroların durumu vahim. Devlet tiyatroları artık kadrolu sanatçı almıyor.Ki ben eğer tiyatro okursam devlet tiyatrosunda çalışmak isterim diyordum.. Artık mümkün değil- en azından bir süre -

Bu sefer herkes özel tiyatro da çalışacak. Zaten bir sürü özel tiyatro var ve yıllardır mücadele veriyorlar ayakta kalmak için. En eskileri bile zar zor toparlıyor tiyatroyu. Çünkü o kadar kolay bir iş değil

Ve ben şuan üniversitedeyim. İyi ki tercih yapmışım bir sene daha beklememişim diyorum . İçimde kalmadı mı ? Evet kaldı... :43: Tiyatro kitaplarımı görünce bir buruk olmuyor mu içim? Oluyor ama geleceğim daha önemli.... ((tiyatro kitapları konusunda baya abartmışım poşet dolusu kitaplarım var ve hiç birini birine vermedim saklıyorum ve saklayacağım ))

Bu dediklerim Türkiye için geçerli. Bırak sanatı daha insan yaşamına önem verilmeyen yerde sanat nasıl olur ki ? :47: Akün ve Şinasi'yi yıkmak istiyolar düşün. :53: Tiyatro yıkıp avm yapacaklardır heralde... :26:

Sözün kısası iyi karar ver.. Her zaman başka bir planın hedefin olsun

Öncelikle konuyla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Mükemmel bir yazı yazmışsınız onun için de apayrı teşekkür ederim size, gerçekten yazdıklarınız kusursuz size o kadar hak veriyorum ki aile konusu dışında bu yazdıklarınız madalyonun öbür yüzü...

Elbette ben de hayatımı sadece tiyatro üzerine kurmadım. Birinci planım normal sıradan iş imkanı bulabileceğim 4 yıllık bir üniversite, ikinci planımda tiyatro var. Tiyatro kursuyla birlikte ygs-lys sınavlarına hazırlanacağım bir kursa gideceğim öncelikle kendimi bir garantiye alayım tiyatro olmazsa her sene deneme imkanım var, planlarım bu şekilde...

Fakat ben aileme nasıl diyeceğim Tiyatro kursuna gitmek istiyorum diye? :/

Yazdığınız gibi insanlığın değersiz olduğu bir ülkede, insanı insana insanca anlatma sanatı olan Tiyatro'da da durum ortada maalesef.

Ama insan üzülüyor işte, dünyaya bir kere geliyorsunuz ve insan sevdiği mutlu olabileceği bir mesleği okumak, yapmak istiyor. Türkiye'de doğmuş olmak kaderimiz olmamalı bu hususta :(

Ne demek :) Yardımcı olabilirsem ne mutlu.. İnsan yaşıtlarını daha iyi anlıyor. Bana tavsiye verenlerin hepsi büyük olduklar için ben hep bunların içi geçmiş anlamıyor tutkudan diyordum :)

Eğer üniversite okuyacağım diyorsan sınav senende tiyatroyla ne yazıkki ilgilenmemen lazım

Tabi özel okulda okuma imkanın yoksa

Çünkü lys ygs ve tiyatro bir arada yürüyemiyor..

Bence önce okulu kazan sonra söyle. Sınav senesi izin vermezler bence. Ama tiyatrolara gidersin oyun kitapları okursun derslerini ihmal etmeden.

Bu arada hangi şehirdesin? İstanbuldaysan bir sürü kurs imkanın var Ankara'daysan da Müjdat Gezen iyidir birde Sadri Alışık var o da çok güzel diyor kurslarına gidenler

Ayrıca tabi kaderimiz olmuyor. Kaç tane tiyatro ve tiyatrocular bu işi yapıyor. Ama bu biraz da senin hayat şeklinle alakalı. Mesela Ast nasıl zorluklar çekiyor.. Çekmiş ve devam ediyor. Bırakmıyolar tabii ki. Ama en önemli kuruluşlardan biri bile böyleyse diyor insan.

Yakından bildiğim bir özel tiyatro da çok zorluk çekiyor.. Oyuncular,sahne kirası,biletti tanıtımıydı vesairesi zorlanıyorlar. Devletin bakış şekli de belli zaten

Oysa yabancı bir ülke de.. Ahh ahh ahh....

Kesinlikle katılıyorum size söylediğiniz her şeyde çok haklısınız... :)

Ygs-Lys sınavlarına dershanede hazırlanacağım.

Ankaradayım. Devlet tiyatrolarında gitmediğim oyunlar sayılıdır. Hatta bazı oyunlara 3-4 defa gidiyorum. :) Özellikle klasik oyunlar çok hoşuma gidiyor. Oyunun nasıl sahnelendiğini merak ediyorum bu beni çok heyecanlandırıyor. :) Tiyatro okulunu da Ankara'da kazanmayı çok isterdim.

Siz sanırım Tiyatro kursuna gittiniz, Kurs çok mu yorucu tempolu geçiyorda ikisi bir arada olmaz dediniz? :(

Kesinlikle katılıyorum size söylediğiniz her şeyde çok haklısınız... :)

Ygs-Lys sınavlarına dershanede hazırlanacağım.

Ankaradayım. Devlet tiyatrolarında gitmediğim oyunlar sayılıdır. Hatta bazı oyunlara 3-4 defa gidiyorum. :) Özellikle klasik oyunlar çok hoşuma gidiyor. Oyunun nasıl sahnelendiğini merak ediyorum bu beni çok heyecanlandırıyor. :) Tiyatro okulunu da Ankara'da kazanmayı çok isterdim.

Siz sanırım Tiyatro kursuna gittiniz, Kurs çok mu yorucu tempolu geçiyorda ikisi bir arada olmaz dediniz? :(

Senin ilgine bağlı. Öylesine ortam olsun diye gelen insan çok yorulmaz ama aman şunu iyi yapayım şu sahneye daha çok çalışayım deyp hatta rol arkadaşlarını çalıştıran insan elbette yorulur. Oyun sahnelenmeden önce kampa girilir.

O yüzden sınav senesi bence yapma. Tiyatro sınavları için onların ayrı kursları var ona da gittim...

Ne istiyorsan ona yönelik çalışmalısın.. Ve ygs lys de ne kadar çalışırsan o kadar iyi puan alırken yetenek sınavında emeğinin karşılığını alamayabiliyorsun bazen.

Çok teşekkür ederim bu konuyla ilgilenen bir siz çıktınız koca forumda.. (:

Deneyimerinizi ve tecrübelerinizi benle paylaştığınız için de çok teşekkür ederim saolun iyi ki varsınız :))

Bu arada sizde Ankara'dasınız sanırım? :)

Çok teşekkür ederim bu konuyla ilgilenen bir siz çıktınız koca forumda.. (:

Deneyimerinizi ve tecrübelerinizi benle paylaştığınız için de çok teşekkür ederim saolun iyi ki varsınız :))

Bu arada sizde Ankara'dasınız sanırım? :)

Ne demek rica ederim.. Görmeyenler de yada vakti olmayıp yazamayanlarda vardır :))

Evet bende başkentteyim

Back
X