Ailemin borcu ile ilgili, lütfen okuyun.

kızlar daha öncede yazmıştım. eski konumu okuyanlar bilir.

kısaca yazayım. babamın borçlarıyla ilgili yazmıştım.babamın şu anda 50-60 milyara yakın borcu var. kendisi emekli ve emekli maaşıyla bu borçları ödemeye çalışıyor. bende yeni evlendim çalışıyroum evlenmeden önce maaşımdan arta kalan parayı babama verirdim bi yan gelir gibi olurdu onun için. şimdi evlenince hiç bi yardım yapamıyorum. hem yapsam nereye kadar borç öle bikaçda kapanacak kadar az değil. bu duruma çok üzülüyorum . elimden hiç bişey gelmiyor.

neyse asıl söylemek istediğim şey. geçende bi iş adamıyla tanıştım. iş ile ilgili bi mevzudan ötürü. adamın bi kaç tane fabrikası falan var bayağa zengin yani bankada da en az 1.5 trilyon parası var evleri arabaları hariç. adam 70 küsür yaşında.

neyse adamla görüştüm işle ilgili olarak. sonra nerden aklıma geldi bilmiyorum çünkü konuşurken hiç aklımdan böle bişey geçmedi. adama babamın durumunu bahsetmek fikri doğdu belki yardım eder die. gideyim adama hayatımı anlatayım böyle böyle die.isterse evime davet edeyim. bir büyüklük yaparmı sizce. yaşlı olması beni biraz bu düşünceye itti. genç bir insan olsa hoş karşılamayabilir.

adamı hiç tanımıyorum bir sefer iş için gördüm yaşlı babacan sevimli esprili bir adam. kanım ısındı yani adam. acaba adamın işyerine gidip durumlardan bahsetsem bir yardım istesem tepkisi ne olur. nasıl davranır bana. tamamını vermese vereceği her tutar kabulüm olur. sadaka niyetine. babama böyle bişeyden bahsetsem bana çok kızar ki gururuna yediremez böyle bişeyi. ama borcu biraz olsun kapandığında yüzündeki mutluluk beni bu düşüncelere itiyor.

siz adamın yerinde olsanız ne düşünürsünüz. çoğuna bu fikrim çok saçma gelebilir. ben çok deli karar veren biriyimdir. böyle bir düşünce var kafamda adamla konuşup olumsuz bir yanıt alırsam ( aslında nasıl bir yanıt verebilir onuda bilmiyorum ) hayatta yapacağım en büyük suç olacak biliyorum . ama adamın olumlu yanıt verebilecek olması ihtimali bile beni mutlu ediyor.

adamı ben bir sefer gördüm. tepkisi hakkında bi fikrim yok. eğer ters bi tepki verirse işteki beni tanıyabilecek insanlara bunu anlatır mı dersiniz?

kızlar ne olur fikirlerinize ihtiyacım var. iyi yada kötü yapacağınız her türlü yorumu merakla bekliyorum. çok karışık ve saçma sapan yazmış olabilirim. fikirlerinizi bekliyorum.

adamın nerde ne kadar parası olduğunu nereden biliyorsunuz.:26:peki adam verdi diyelim karşılığında ne vereceksin derse ne diyeceksin:34:

Boyle birsey yaparsan, adamin illallah ettigi, kendi cevresindeki para isteyen bir suru insandan biri olursun. Zengin olmak da zor yahu, kim nicin yaklasiyor anlayamiyor insan.

Bu adam zengin olabilir her zengin olan kisi etrafa parasini sacacak yukl miktarlardaki parayi karsiliksiz verecek diye birsey yok.Adamin geliri fazladir ama ona gore gideri de fazladir.Bu adam parasini 50 - 100 bin ytl saca saca gitseydi herhalde su anda zengin olmuyor olurdu.

Maşallah sadece bir kere gördüğün adamın, menkul ve gayrimenkullerine vergi beyannamesi çıkaracak kadar menkul ve gayrimenkullerine hakimsin.

Ve emin ol o adam her isteyene karşılıksız para verseydi o durumda olmazdı.

Etrafimda borcunu odeyemeyip kimseden para bulamayip veya isteyemeyip borcu icin hapise girip cikan insanlar vardi. Onlar bile girdi cikti sirf borc icin.Etrafta acliktan olen insanlar var hastalikla bogusan insanlar var maddi durumlari kotu okula gidemeyen cocuklar var iste bu insanlara yardim edilir muhtaclar cunku. Fakat sizin gibi borclu cok insan var aclik olum sinirinda degilsiniz bir sekilde halletmeniz gerekir hepiniz calisan insanlarmissiniz veya odenmeyecek sekilde borc yapmaycaktiniz.

bugün birkaç haftadır tanıdığım biri 3000 lira borç istedi benden çok şaşırdım açıkcası, bu ne cürret diye şimdi seninkini okuyunca yok yahu bişey değilmiş benimkide diyorum, ne kadar basit gelmiş size, 60 70 bin ne demek hiç bir fikriniz varmı sanki sakız parasından bahsediyorsunuz

Son düzenleme:
Bir kere gördüğün bir insan babacan sevecen diye velevki ultra multi milyarder olsun sana yardım mı etmeli?

Baban borç yapmadan düşünmeliydi

insanlar ne kadar kolaya kaçıyor

borç harç yapalım

beyaz sakallı bir dede gelsin hepsini ödesin

baban için duyduğun endişeyi anlıyorum
ancak yapmayı düşündüğün şey bence yanlış
konuyu okurken adamdan baban için iş isteyeceğini düşünmüştüm ki bu olabilir
adamın bankadaki parasını nereden biliyorsun bilemiyorum ancak herkesin geliriyle orantılı bir gideri vardır
yani kimsenin saçacak parası yoktur aslında
bence yapmayı düşündüğün şey adamı korkutabilir
bankadaki parasına kadar bilen ve kendinden yüklü miktarda durup dururken borç isteyen tanımadığı bir insan adamın büyük bir tepki vermesine yol açabilir
Allah korusun başın belaya girmesin sonra

babanız için endişeleniyorsunuz onu düşünüyorsunuz ama bir yere kadar...

insanın ailesi ve hatta kendi için yapabileceklerin bir sınırı olmalı...

gururunuzu yere serip gideceksiniz o babacan dediğiniz adam en iyi ihtimalle sizin isteğinizi kibarca reddedecek, en kötüleri siz düşünün... asla gel sana istediğin parayı bir kalemde vereyim demeyecek bunu aklınızdan çıkarmalısınız...

türkiyede yardıma muhtaç o kadar kimse var ki, baba kötürüm, anne yatalak, çocuklar ortalıkta... daha neler neler... asıl yardıma muhtaç onlar...

allah o durumlara düşürmesin, iki el bir baş için, babanız da çalışıp bir şekilde idare edecek...belki anneniz eve iş alacak, çocuk bakacak borçlar ödenecek...

allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin...

trilyoner olsamda vermezdim:19::ssz:

kendini o adamin yerine koy bi :25:

ya sana binbirgecedeki teklifle gelirse napican:30:

boyle bir seyi aklinizdan bile gecirmeyin derim
50-60 milyari size sadaka diye vermesini nasil beklersiniz

ek bir is isteyebilirsiniz babaniz icin bu ne ayip ne de gurursuzluk olur
ama bu parayi isterseniz kendinize yakistirirsaniz sonuclarina katlanirsiniz

belki cok uzuldugunuz icin dogru dusunemiyorsunuz ama
biraz daha serin kanli ve objektif dusunmeye zorladiginizda kendinizi
haysiyetiniz soz konusu olacaktir isteyeceginiz para icin ..

Son düzenleyen: Moderatör:
Yahu bunu sorman bile hata, evli barklı kadınsın. Olmaz ya, hadi diyelim ki adam sana çıkarttı verdi o kadar parayı. Eşin bunu duymaz mı sanıyorsun? Sen daha 200liralık bir yemek kartını bile saklayamazken milyarlardan bahsediyoruz burda. Evliliğin biter, üstüne rezil olmadığın adam kalmaz. Bunlar bir yana, adamın seni ne gözle göreceğinin farkındasın değil mi? Ya hadi ama artık!! cidden dalga geçtiğini düşünmeye başlıyorum. Ne acelen vardı, 1yıl daha oturaydın madem evlenmeden? Evlenmeden önce maaşımın bir kısmını aileme ayırıyordum diyorsun. Ee 50 milyar yüzyıllarca ödenemeyecek bir borç mu? 1 yıl daha evlenmeseydin çok mu şey kaçırmış olacaktın? Hadi hepsini geçtim, değdi mi? Yani demem odur ki, kendini suçlu hissetmekte %1000 haklısın.

Her sakallı dedeniz değildir, her yaşlı ve zengin iş adamı da Hulusi Kentmen'in canlandırdığı yeşilçam karakteri gibi değildir. Adamdan istemeyi düşündüğünüz para neredeyse bir ev parası, adam tutup size "Sen bana karşılığında ne vereceksin?" derse ne diyeceksiniz? Hadi diyelim adam parayı verdi, sonra karşınıza çıkıp size söyleyebilecekleri, veya arkanızdan söyleyebilecekleri sizi düşündürmüyor mu?

İnsan kendini çaresiz hissettiğinde her yolu mübah görebilir ancak bu çok ciddi bir beklenti. Bir kere karşılaştığı zengin adamdan böyle bir para talep eden bir insan hakkında ne düşünülür? Kendi onurunuzu gururunuzu düşünmüyorsanız eşinizi ve ailenizi düşünün bari.

Son düzenleme:
Bırak 50-60 milyarı aç kalsan bile bakkaldan iki ekmek karşılıksız vermesini beklemeyeceksin bir kadın olarak. Çünkü karşılığını bana nasıl verecek diye düşünmeye başlayabilir. İki sene geç evlenseydin 1 milyar maaş alıyorsan iki yılda 24 milyar yapar. Annen çocuk baksa dört yılda 40 milyar yapar. Baban da işe girse 3 senede ödenirdi bu.

Biraz hayalci bir plan olmuş canım.(Yeşilçamvari:)

Sonuçta kimse yeni tanıdığı birine yüklü meblağda para vermez.

Zaten sen oraya iş için gitmişsin.

Bence önce işini düşün.

Farz edelim ; işe girdin belki o zaman samimiyetiniz ilerler.

Adamda iyi niyetli biriyse (gerçekten) yardım edebilir.

(benim yaklaşımımda biraz hayalci ama en azından ilk seferde para talep etmiyorsun.)

Çaresizlik insanı türlü türlü düşüncelere itiyor ne yazık ki.

Allah yardımcınız olsun.

Trilyoner bile olsam, 5 lira sadakamı oğluna düğün yapmak için borca girmmiş olana değil de öksüze, yetime, hastaya, okuyana yapardım.

Konu sahibinin önceki konusuna da baktım.

Cevaplamamış ya da cevapladıysa göremedim ama anne çalışmıyor, baba emekli, kardeş çalışmıyor, abi kredi ödüyor. Konu sahibi de 3-5 derken muhtemelen abi kadar para veriyor ailesine, ya da ona yakın bir şey.

E madem babanın canı sıkılıyor, çalışsın? Bu konuda mı önceki konuda mı bilmiyorum bir arkadaş taksicilik yapsın demiş. Yapabilir. Zira annen çocuk bakabilir ya da evde iş yapabilir.

Bence borcu kimsenin senin kendine dert edindiğin kadar dert ettiği yok.

Okuttu diyorsun da, ben de öğrenci oldum. Çocuk okutmak atla deve değil. Ki anneler bana kızmasın da, aile çocuğunu okutmak zorunda. Demek istediğim bu borç olarak düşünülmemesi, bahsettiğim şey vefasızlık değil.

Borç 50 binse mesela o borcun 40 bin lirası abine ait eminim ki. Hatta o kadarı bile pek mümkün değil... Yapmasaydı o kadar şaşaalı düğün? Hatta insanın durumu yoksa yapmasın bi' zahmet düğün. Ya da hadi o istedi diyelim, ailen bi' dur diyecekti. Ayranı yok içmeye... Neyse. İnsanın parasının olmaması kötü ya da ayıp değil. Ama elindekini nasıl harcayacağını bilmek lazım.

Abin zengin bir iş adamından borç istemiyor ama sen niyetleniyorsun bu işe. Başta da dedim, o borcu kimsenin senin kadar taktığı yok.

Yarın bir gün o ticket olayını da eşin öğrendiği zaman ne olacak? Günlük harçlığın iyice düşecek. Belli ki siniveriyorsun. Kafa tutamayacaksan yardım da yapma. Ha bence kafa tut tabi.

Bence sen tv programı olsun, yeşilçam filmi olsun. Bunlardan vazgeç. Ailenin oturduğu ev kendilerine aitse onu ya da varsa başka gayrimenkulu satıp artan parayı bankaya atıp kirada otursunlar. Kardeşine kalır o para da. Hakkını da almış olur.

diğer tüm arkadaşlara katılıyorum. o parayı isteyeceğinize, ailecek hepiniz çalışın. baban, annen, kardeşin artık kim varsa çalışsın. bak benim babam halen çalışıyor. emekli ayrıca.

o kadar borç çok tüm aile bir araya gelirse rahatlıkla ödenebilir. sizde evlenmeyebilirdiniz. şahsen babamın okadar borcu olsaydı 1 -2 sene daha bekar kalır, borcu ödemeye yardım ederdim. sadece bir miktar para değil, tüm paramıda verirdim ayrıca.

Bazı zenginler hayır işi yapmayı sever, herkesi aynı kefeye koymamak lazım. Belki bir fonu falan vardır, belki yılda belli bir tutar hayır işi yapıyordur ne olmasın diyorum.

Borcun nedenini bilmiyorum ancak bir arkadaşın söylediği üzere abine düğün için borçlanmış. Bazı arkadaşlarda kızmış buna para verilir mi demiş. Peki kabul de peki hanımlar, burada 10 konunun 6 sı evlenirken eşimin ailesi yardım etmedi diye yani yardım etmeyen gelinin ağzına laf verip buralara konu açtırıyor diğerleri de geline haklısın tarzı yorumlar yapıyor, oğluna yardım etmek evlendirmek için borç alanda ne hali varsa görsün bunun için borçlanılır mı deniyor.

Bu nasıl bir çelişkidir böyle.

Son düzenleme:
Back
X