Alıştığınız bir düzen olduğundan dem vurmuşsunuz. Olabilir, alışmak hakkınız elbette.. Ancak gelin gittiğiniz aile, yaşadığınız süre boyunca sizinle birlikte değildi... Kendi kültürleri, kendi oluşturdukları bir düzen vardı... Yani sizin için "yeni" bir şey olmasının sizi neden hayal kırıklığına uğrattığını anlayamadım. Bayram mı istiyorsunuz? O halde bayramlardan birini kendi ailenize, diğerini eşinizin ailesine bölün... Ayıplıyor musunuz? Eşinizin ailesine böldüğünüz bayramın arefe gününde kayınvalidenize telefon açın "Anne bizde adettir, erken kalkılır.. Şimdi siz yorgun olursunuz, ben "kuşluk" (sizde de böyle mi deniyor bilmiyorum) hazırlıyorum yarın için, şu saat gibi bize gelin lütfen.. Eğer erken oluyorsa, ben bir saat daha geç hazırlamaya çalışırım. Malum bayram, erkenden bayramlaşıp planlarımızı yaparız" deyip siz örnek olun? Kendi evinizde bayram kahvaltınızı biraz geç olarak belki, hazırlayın... Kendi evinizde olduğunuz için kuralları da size ait olacak... Ailenizden örnek aldığınız bayramı eşinizin ailesi ile de yaşamış olabilirsiniz böylelikle... Hem güzel bir adet başlatmış olursunuz... Eşinizin tarafı belki gelmek istemeyebilir, büyük küçüğe gitmez diyebilir... Bu da problem değil... Sabahın erken vaktinde alın sıcak börek, bir iki kahvaltılık malzeme, kapılarına dayanıverin.. Gülümseyerek girin içeri "İyi bayramlar" dileyerek... Kimse kalkmıyor mu? Çayı ısıtın, sofrayı hazırlayın, gülümseyin bol bol... yapın ama bir şeyler.. Herkesi kaldırma işini de kayınvalideye verin... Eşiniz de bu ikram için sizin tarafınızda olacağından o da herkesi kaldırmaya çalışacaktır.. Kalkmayan da olabilir, takmayın siz... Oraya bayram yapmaya gittiniz, insanları takmaya değil.. Kim kalktıysa onlarla kahvaltınızı yapın, bayramlaşın... Tebrikleşin... Ve gerekiyorsa ondan sonra "Vallahi kusura bakma anne, biz artık kaçalım... Siz kalkmıyorsunuz madem, artık kalkanlarla birlikte bize gelirsiniz, orada devam ederiz..." deyin... Ancak her seferinde o bayram o evde de kutlansın...
Kolaya kaçmışsınız... Ben beğenmedim hareketinizi, haddim değilse de... Alıştığı düzene kaçana biz de biraz kolaycı derler güzel arkadaşım... Yapma böyle, o bir evlilik.. eşini değil, ailesini de birlikte aldın.. Yarın bugün çocuğun olacak... Anneannenin evinde de bayram yapsın, babaannenin evinde de.... Bayramları ayırıverin...
Eşinizin aileden birini peşinize takmasını hiç hoş karşılamadım.. Bu güzel bir hareket değil.. Bence bu konuda da kendisiyle konuşmalısınız. Bu konuda da siz haklısınız...
Benim kendimce fikrim bu,
Selamlar,