• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almancilar (yani Avrupalilar, gurbetcilerimiz) hakkinda neler dusunuyorsunuz?

Askisi

Kizimiz ile cekirdek aile
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2007
1.684
4
116
Almanya
a.s.:smiley-cool:Her sene izine geliyorlar, gezip tozup, dolasip tekrar avrupaya donuyorlar...mecburen! Onlari gorunce neler geliyor akliniza??:1closedeyes:yerimseniben:nazar:

Ailemde hiç yok :sm_confused: Eşimin ailesinden bir kaç kişi var . Çok seyrek karşılaşıyorum.Üzülüyorum onlar için , :sm_confused: Mecbur olmasalar gitmezlerdi herhalde :sm_confused: Kendilerinden nefret eden bir ülkenin halkına, hizmet ediyorlar. :sm_confused:

genelleme yapmak yanlış olur ama iki kültür arasında kalmış, orada yabancı burada gurbetçi denilen insanlarımız.. pek çoğu çocuklar bir büyüsün ,okusun, iş güç sahibi olsun memlekete dönmeyi düşünen kişiler.bu yüzden değilmidir ,memleket hasretiyle her sene izinlerini Türkiye'de geçirmeleri...ben yalnız bir noktada şanslı olduklarını düşünüyorum. tamam mutlaka zorluk çekiyorlardır ama özellikle çocuklarını şanslı görüyorum. en azında orada doğdukları iöin hayata 1-0 önde başladıklarını düşünüyorum.

benim 2 kaynım almanyada biri kesin dönüş yaptı. herkes eminim öyle değildir ama bu kişilerin burunları kaf dağında , kendilerini bir halt olmuş zanneden tipler. oraya gidince adam olmuşlarda başkalrını hor gören cahiller. neyse çok sinir oluyorum bu şahıslara o yüzden açmayayım ağzımı ama herkes onlar gibi değildir eminim....(yanlış anlaşılmasın ben biraz bu konuda dertliyim. kimse üzerine alınmasın lafım kayınlarıma...)

Son düzenleme:
Çevremde çok fazla gurbetçi var..Yaptığım gözlemler onlara dayanıyor dolayısıyla..Kesinlikle genelleme yapmıyorum yani...a.s
üzülüyorm aslında onlar için..Ekmek parası için vatanlarından çok uzakta didinip duruyorlar..Tüm hayatları para biriktirme üzerine geçiyor..Daha daha..Bu durum karakterleri olmuş...Ceplerinde akrep var sanki.. Çok küçük şeylerin hesabını yapıyorlar..Bizim aman 3 5 kuruş dedğimiz şeye onlar büyük değer yüklüyorlar..Çünkü hep küçük küçük derken para biriktirmişler...Türkiye ye kalben çok bağlılar ... çok özlüyorlar..Ayrılırken ağlayıp ağlayıp gidiyorlar..Ama ülkemiz ne halde hiç bilmiyorlar..
Ülke gündeminden çok uzaklar..Bir yakınım yabancılara toprak satımı ile ilgili olarak şöyle dedi: ne olmuş yani alıp götürüyorlar mı sanki? Biz de alıyoruz buradan... Herşey bu kadar basit değil oysa..stratejik önemden haberi yok...Konuşmaları değişmemiş..Şiveleri aynı..
Havaalanında çalışan eniştem almanyaya turşu, .pastırma,sucuk,fasulye,, pirinç,bulgur falan götürdüklerini söylüyor...orda yok mu:1rolleyes::roflol:

Gençler arafta kalmış gibi..Ne öyle ne böyle..Kültür çatışması oluyor.. bir akrabam 28 yaşında üniversite öğrencsi ama askerlikle ilgili nötr ne hissettiği belli değil...
Ama hepsi böyle değil tabii....
Ben türküm vatanım türkiye diye sahip çıkan her yıl gelip ülkesini farklı farklı yerlerini görenler de var..Çocuklarını da getrip buraları bilmelerini sağlıyorlar...
Milli konularda çok duyarlı oluyorlar... Bunları görmek çook güzel....

Ben henuz yeni gurbetciyim,bes yildir buradayim ama inanin hicbirsey turkiyeden gorundugu gibi degilmis,buraya geldigimde anladimki buradada hayat cok zor,kimse onunuze gumus tepsilerle sunmuyor hayati yada parayi,izine gelenlerin yaptiklari para hesabini anlamaniz icin o sartlarda izine gitmeniz lazim,yoksa kesinlikle anlayamazsiniz,herkes ayni degil tabii ama insanlar bir izin yapabilmek ugruna nasil borclar altina giriyorlar bilemezsiniz,cogu insan kredi cekerek izine geliyor,izinden dondukten sonra ise yillarca o krediyi odemek zorunda kaliyorlar,bunun yaninda izine geldigimizde resmen somuruyorlar bizi,bizde para coktur ya butun sulale yikiliyor ustumuze,geri donus yolunda bir kahve icicek parasi olmayanlar var,bir benzin parasini atiyoruz bir tarafa o kadar,ha gezip tozmaya tatil yapmaya en cok bizim ihtiyacimiz var ama o hakki bile gormuyorlar bizde,aslinda benimde icim yanik bu konuda,yazacak cok sey var ama yazmak istemiyorum,insanlarin burnu havada gezmesinin sebebini bilemeyecegim, dedim ya herkesi ayni kefeye koyamam ama,3-5 kurusun hesabini yapmazsak geri donus yolunda benzinsiz bilmem hangi bilinmeyen ulkede ortada cisciblak kalacagimizi allah bilir,ben bu konuda cok acik konusan biriyim,5 yilda 3 defa izne gittim ve ilk gittigimde geri donus icin tum bileziklerimi satmak zorunda kaldim,neden?cunki bizi cok zengin olarak goren kocamin sevgili akrabalarinin ot cop paralarini odemek icin harcadigimiz paralardan cebimizde donus parasi kalmamisti,samimiyetimizi gorenler tepemize bindi,evden disari cikmadik,bir defa denize girebildik sadece,o yuzdendirki simdi artik insanlara mesafe birakmaya karar verdim,ne olur insanlarin iclerini bilmeden hukum vermeyin,yurtdisinda yasayan insanlar herkesten fazla yurt duskunu aslinda,ulkemizi o kadar ozluyoruzki sirf gelebilmek ugruna dunya kadar borclarin altina giriyoruz,bizim kendi halkimiz bizi somurmeye calisiyor resmen,almanci bunlar abi bunlarda para coktur acima diyenini kendi kulaklarimla isittim ben,burnu buyuk hava meraklisi yokmu diyeceksiniz,cook ama onlarinda cahilliklerine veriyorum ben...Arkadsin biri aglayip aglayip gidiyorlar ulkemiz ne durumda hic dusunmuyorlar demis,ulkemizdeki durumun ne oldugunu belki biz cok daha iyi biliriz gurbet ellerin kahrini neden cekiyoruz acaba arkads bunu biliyormu,3-5 kurus degerlidir gurbetciler icin cunki bedeli agirdir o paranin cunki o para icin vataniniza,sevdiklerinize,ulkenizin sicagina hasret yasarsiniz,elbette aglariz,cunki 3-5 kurus icin vatanimiza insanimiza hasret yasarizda ondan aglariz,hic kapikuleden cikarken yuregimizdeki sizilari yasadimi acaba arkadas,avrupa sinirlarina geldiginde yuregindeki yangina yenilip yana yana gozyasi doktumu?herkesi bilemem ama avrupada yasayanlarin cogu memnun degil buralarda yasamaktan,sadece mecbur,hatta buralarda doganlar bile ulkelerini istiyorlar ama donmek cok zor!neden zor?cunki burada belli bir emegin var,turkiyeye donersen emeklilik hakkin olmayacak,turkiyeye donersen is imkanin olmayacak,acmi kalalim yani,ben kendi adima konusayim simdi imkanim olsun bir dakika dahi durmam ama esimin emeklisini beklemek zorundayiz,adam 52 yasinda bu saatten sonra donupde ne yapabilirki,arkadsin yazdiklari dokundu biraz bana ozur dilerimfazla yazdim galiba,soylemek istediklerimi ifade edebiildimmi bilmem.

Son düzenleme:
dayım almanya da yaşıyor..çocukları için o kadar çok dikkat ediyor ki türk kültüründen kopmamalrı için ama onun çocukları bile türk kültüründen uzak kalabiliyorlar ve bu çok kötü dikkat edilmesine rağmen kızları serbest oluyor türkiyedekilere oranla..çocuklar 2 kültür arasında bocalıyor...

gulşehri eğer seni üzdüysem özür dilerim..senağlama.Ben sadece akrabalarıma tanıdıklarıma bakarak böyle bir yorumda bulundum...Yani sizi ve sizin gibi olanları tenzih ederim.3 5 kuruş muhabbetini de onların ekonomik durumlarıı çok iyi bildiğim için yaptım...Tabii sizlerin almancı nasıl olsa çok parası var diye -çok afedersin ama -yolunmaya çalışıldığınızı biliyorum..Benim çevrem de de almancılara böyle bakan asalaklar var!! Ama benim kasteddiğim sosyal bir ortamda çok gerekli olan bir harcamayı yapmıyorlar...İnsanın ağzı açık kalıyor...:1shok:
Ayrıca sizin Türkiiyeyi çok sevdiğinizden şüphem yok..Ama bazıları çok sevseler de ülkenin gündeminden bihaberler...Ben buna vurgulamak istedim...Türkiye ye gelmek için çektiğiniz zorluklara çok üzüldüm.. Ben bizimkilerde bunları görmüyorum... Diyorum ya sizin gibi olanlara değil benim eleştrim..Kendi çevremdekilere...:çok üzgünüm:
Tekrar çoook özür dilerim:a015: maksadım kesinlikle kırıcı olmak değildi...

türkiyede almancı almanyada yabancı üzülüyorum onlarada kolay değil vatanından uzakta ekmek parası için uğraşıyorlar allah kolaylık versin değerlerini kaybettirmesin öz be öz türk olduklarınız unutturmasın

Ben 3 yili askin almanyada yasiyorum evlilik dolayisiyla geldim.Bence burda yasamanin hem artilari hem eksileri var.Su bir gercek ki burda yasam kalitesi yuksek türkiyedeki karmasa pek fazla yok,ama tabii sunuda soylemeliyim ki yeri geliyo türkiyedeki o karisikligi bile ozluyorum.Ama dezavantajlarida var ki özellikle burada dogup buyuyenler iki kultür ve farkli dinker arasinda sIkIsip kaliyorlar.Benim suana kadar gorduklerim hep sorunlu problemli insanlar(genel olarak soylüyorüm lütfen kimse alinmasin)Mesela burda dogan bi genc aileninde baskisiyla inanilmaz milliyetci oluyo(tamam yeri gelince ben de sonuna kadar türküm,vatanimi milletimi her sekilde savunurum)yada inanilmaz dindar.kimide hic inanmiyo.Ben akil erdiremedim gitti.evet yabanci bi ülkede yasiyoruz ve dinimizi,dilimizi,kültürümüzü unutmayalim ama herseyi uc noktalara tasimanin geregi yok.Biz boyle yaparak almanlarin bize karsi on yargili olmasina sebep oluyoruz.

bende almanyada dogup büyüdüm, iki senedir türkiyede cok uzun kaliyoruz babam emekli oldugu icin, türkiyeye basta hic gitmek istemedim arkadaslarim ablam filan isim hersey burdaydi ama mecbur gitmek zorundaydim, türkiyede daha yabanci hissetim kendimi, hep böyle önyargi var bize karsi türkiyedekilerini, en basta almanciyiz biz bu ne demekse sanki almaniz, sonra bizi burda cok rahat ve serbest saniyorlar, halbuki biz almanyada türk örf ve adetlerimizi ayni sekilde yasatiyoruz, ben türkiyeye gidince ankaradayim, inanin burada görmedigim seyleri gördüm , mesela kizlar daha rahat, biz daha cekingeniz, zaten anliyorlar hemen, simdi en son iki hafta önce geldik almanyaya, gecen eylülden beri calismaya basladim türkiyede, yavas yavas alismaya basladim, birde askimla tanistim, bu sefer gelmek istemedim, ama burayida özlemedim degil, yani benim isimde zor tam oraya alisiyorum, buraya geliyorum, ama askim var artik iki ay sonra görücem cok mutluyum..

a.s.

disardan bakinca bazi seyler cok kolaydir.
arti ve eksilerimizle
bizler tr de almanci, burda yabanci kimlikli insanlaririz.
kendi adima söylemek gerekirse,
her iki toplumda da biraz dislaniyoruz sanki.
gecen yil maddi hasarli bi kaza gecirdik tr de.
kazayla uzak yakin ilgisi olmayan ama karsi tarafdan, anladigim kadariyla cikari olan 3. sahis aynen su cümleyi kullandi bize.
- birde sizler bulunup geliyosunuz buraya...ne olucak kazayi siz üstlenseniz.para bol sizde.:1shok:
kendi dogdugumuz topraklarda bile bazen istenilmeyen biz almancilar:çok üzgünüm:
burasiysa cok ayri bi sorun zaten.
birseyi anlamak icin yasamak gerekir.

Yurtidinda dogup büyüdüm. Ailem kardesimle beni örf ve adetlerimize göre yetistirdi ve Allah'a sükür kültürüme, örfüme, adetime sahibim. Yurtdisinda dogup büyümeme ragmen kendimi hic bir zaman bu ülkeye ait hissetmedim. Hani iki arada bir derede kalmislar derler ya avrupadaki türkler icin. Evet, bazilari icin gercektende bu deyim tam yerinde. Fakat ben hic bir zaman ortada kalmis hissetmedim kendimi, hatta yabanci arkadaslarim sen kendini en fazla nereli hissediyorsun diye sorduklarinda basim dik bir sekilde ben türküm cevabini verdim herzaman. Inanin, yurtdisinda yasayan gencler, kendi kültürlerine bagli yasadiklari zaman, yabancilardan daha cok saygi duyuyorlar. Yurtdisinda yasamanin zorluklari var. Her ne kadar seni sevip saygida gösterseler, icten ice senin bu ülkeden gitmeni isteyenler var. Canlari sagolsun zaten benim ülkem Türkiyem.

Bu konu hakkinda aslinda yazilacak cok sey varda, simdi cok uzun bir yazi olur, sIkIlIrsiniz belki:)

Su an üniversite ögrencisiyim. Meslegimi alip Türkiye'ye temelli dönüs yapmak ve kendi memleketim icin calismak istiyorum. Bilmiyorum belki dogup büyüdügüm yeri cok özleyecegim ama ben burda mutlu hissetmiyorum kendimi, bu yüzden kaybedecegim birsey yok.

Ülkem.. canim ülkem.. Allah beni tez zamanda sana kavustursun.

Bende yurtdisinda dogdum be buyudum.
O kadar çok sey yazmak isterdim ki tam benlik bir topic aslinda ama...koskoca bir hayati, her yilin, yer yasin, her gunun ayri ayri yasam tecrubesini buraya sigdiramam...
Aslinda, tr de ki yasayanlarin hakkimizda ki dusuncelerini merak ediyorum. kim bilir neler dusunuyorlardir bizim hakkimizda...
sunu soyleyim ki, çok aci bi durum. ne buraya ait oldugumuz belli, ne turkiye ye.
burada yabanci gozuyle bakiyorlar bize, turkiye de de "Almanci". dayim evlendiginde, kendini bilmeyen o esi olacak igrenç sahis, dayima "aman bunlar gavur beee, bunlarin elinden bile ekmek yenilmez" demisti. hiç unutmam. 13 yasindaydim. ama ne demek istedigini çok iyi anlamistim.
evet gavur gozuyle bakabilirsin ama Allahima sukurler olsun ki ne dinimizden, ne adetlerimizden, ne orflerimizden koptuk ve Allahin yolunda yasamimiza devam ediyoruz.
Konu karisti biraz, çok seyi anlatmak isterdim ama çok uzun hikaye.
en nefret ettigim sey : para bol bunlarda bolll demeleri
Ulen benim zavalli babam 12 yasinda uvey anne sonucu disari atildi, o gun bugun didindi, avrupaya geldi nasil geldiyse, hala adam milletin kiyafetlerini tamir edip, igne iplikle 3-5 kurus kazanmak için ugrasiyor. hastaliklar almis basini gidiyor. tek tatil gunu pazar. çalisma saatler sabah 8 aksam 7.
burada aile bahçeleri yok ki bi çay içesin. butun ailesi turkiye de. ailece gidilecek pek bir yer yok. ne para bollulugu beee, ne parasi
kimseye muhtaç degiliz ama zengin de degiliz.
Allaha sukur karnimiz doyuyor.
bizler ? okulda domuz yemiyoruz diye itildik, turkçe konusuyoruz diye hor gorulduk, bir yerlere varabilmek için surekli savas içindeyiz, ustelik aile hasreti memleket hasreti, o topragimizin kokusu...
arkadasin biri demis "bulgur, pirinç, sucuk, goturuyorlarmis, orada yokmu" diye gulmus...var arkadasim...var...ama turkiye nin sebzesinin meyvesinin tadini burada asla Asla bulamazsin. o yuzden insanlar canlarim ne getirebilirlerse getiriyorlar iste.
yurtdisinda yasayanlardan baska hiç kimse anlayamaz.

Ben henuz yeni gurbetciyim,bes yildir buradayim ama inanin hicbirsey turkiyeden gorundugu gibi degilmis,buraya geldigimde anladimki buradada hayat cok zor,kimse onunuze gumus tepsilerle sunmuyor hayati yada parayi,izine gelenlerin yaptiklari para hesabini anlamaniz icin o sartlarda izine gitmeniz lazim,yoksa kesinlikle anlayamazsiniz,herkes ayni degil tabii ama insanlar bir izin yapabilmek ugruna nasil borclar altina giriyorlar bilemezsiniz,cogu insan kredi cekerek izine geliyor,izinden dondukten sonra ise yillarca o krediyi odemek zorunda kaliyorlar,bunun yaninda izine geldigimizde resmen somuruyorlar bizi,bizde para coktur ya butun sulale yikiliyor ustumuze,geri donus yolunda bir kahve icicek parasi olmayanlar var,bir benzin parasini atiyoruz bir tarafa o kadar,ha gezip tozmaya tatil yapmaya en cok bizim ihtiyacimiz var ama o hakki bile gormuyorlar bizde,aslinda benimde icim yanik bu konuda,yazacak cok sey var ama yazmak istemiyorum,insanlarin burnu havada gezmesinin sebebini bilemeyecegim, dedim ya herkesi ayni kefeye koyamam ama,3-5 kurusun hesabini yapmazsak geri donus yolunda benzinsiz bilmem hangi bilinmeyen ulkede ortada cisciblak kalacagimizi allah bilir,ben bu konuda cok acik konusan biriyim,5 yilda 3 defa izne gittim ve ilk gittigimde geri donus icin tum bileziklerimi satmak zorunda kaldim,neden?cunki bizi cok zengin olarak goren kocamin sevgili akrabalarinin ot cop paralarini odemek icin harcadigimiz paralardan cebimizde donus parasi kalmamisti,samimiyetimizi gorenler tepemize bindi,evden disari cikmadik,bir defa denize girebildik sadece,o yuzdendirki simdi artik insanlara mesafe birakmaya karar verdim,ne olur insanlarin iclerini bilmeden hukum vermeyin,yurtdisinda yasayan insanlar herkesten fazla yurt duskunu aslinda,ulkemizi o kadar ozluyoruzki sirf gelebilmek ugruna dunya kadar borclarin altina giriyoruz,bizim kendi halkimiz bizi somurmeye calisiyor resmen,almanci bunlar abi bunlarda para coktur acima diyenini kendi kulaklarimla isittim ben,burnu buyuk hava meraklisi yokmu diyeceksiniz,cook ama onlarinda cahilliklerine veriyorum ben...Arkadsin biri aglayip aglayip gidiyorlar ulkemiz ne durumda hic dusunmuyorlar demis,ulkemizdeki durumun ne oldugunu belki biz cok daha iyi biliriz gurbet ellerin kahrini neden cekiyoruz acaba arkads bunu biliyormu,3-5 kurus degerlidir gurbetciler icin cunki bedeli agirdir o paranin cunki o para icin vataniniza,sevdiklerinize,ulkenizin sicagina hasret yasarsiniz,elbette aglariz,cunki 3-5 kurus icin vatanimiza insanimiza hasret yasarizda ondan aglariz,hic kapikuleden cikarken yuregimizdeki sizilari yasadimi acaba arkadas,avrupa sinirlarina geldiginde yuregindeki yangina yenilip yana yana gozyasi doktumu?herkesi bilemem ama avrupada yasayanlarin cogu memnun degil buralarda yasamaktan,sadece mecbur,hatta buralarda doganlar bile ulkelerini istiyorlar ama donmek cok zor!neden zor?cunki burada belli bir emegin var,turkiyeye donersen emeklilik hakkin olmayacak,turkiyeye donersen is imkanin olmayacak,acmi kalalim yani,ben kendi adima konusayim simdi imkanim olsun bir dakika dahi durmam ama esimin emeklisini beklemek zorundayiz,adam 52 yasinda bu saatten sonra donupde ne yapabilirki,arkadsin yazdiklari dokundu biraz bana ozur dilerimfazla yazdim galiba,soylemek istediklerimi ifade edebiildimmi bilmem.

Yurtdışında doğdum büyüdüm.Henüz 3 yıl oldu memlekete döneli.O yüzden gülşehri arkadaşımın dediklerine harfiyyen katılıyorum.Ekleme yapmama gerek yok.

disardan bakinca bazi seyler cok kolaydir.
arti ve eksilerimizle
bizler tr de almanci, burda yabanci kimlikli insanlaririz.
kendi adima söylemek gerekirse,
her iki toplumda da biraz dislaniyoruz sanki.
gecen yil maddi hasarli bi kaza gecirdik tr de.
kazayla uzak yakin ilgisi olmayan ama karsi tarafdan, anladigim kadariyla cikari olan 3. sahis aynen su cümleyi kullandi bize.
- birde sizler bulunup geliyosunuz buraya...ne olucak kazayi siz üstlenseniz.para bol sizde.:1shok:
kendi dogdugumuz topraklarda bile bazen istenilmeyen biz almancilar:çok üzgünüm:
burasiysa cok ayri bi sorun zaten.
birseyi anlamak icin yasamak gerekir.

evet maalesef cogu insan öyle saniyor. annem, babam gunde 10 saat calisiyordu. onlari gören 60 yasinda olduklarini saniyorlar ama onlar sadece 45-50. ben yurtdisinda dogdum ve buyudum. burada, turkiyede gibi, calismazsan ekmek yok. cahil akrabalarim ve turkiyedeki arkadaslarimiz anne babamin hergun gidip agactan para topladiklarini saniyorlarmis.:oklava: 10 senedir akrabalarimiz bize bir telefon edip halimizi sormadilar.ne yapiyorlar biliyormusunuz arkadaslar?anneme kisa bir mesaj atip : merhaba, nasilsiniz merak ettik. bu aksam bizi ararsaniz sevinirizKötü Kazen. onlarin maddi durumuda iyi. insan bir tanidigini merak etse kendi onu arar. arkadaslar daha okadar söylenecek sey varki sizi uzdurmek istemem.saygilarimla

Son düzenleyen: Moderatör:
bizde oda yok, msj bile atmiyorlar, durumlar bizden iyi simdi, türkiye gidince havaalanindan bile almiyorlar en cok buna üzülüyorum :kızgın: onlar buraya gelse nasil karsilariz biz, ama halen almanyaya gelmek isteyen o kadar cok varki , bende türkiyede calisirken, sen niye calisiyorsun, senin babanda para coktur filan gibi laflar cok duydum, yada iste almanyadan bi hatun bul evlenip oraya gidelim, daha neler neler , anlatacak cok sey var aslinda.

Back
X